Saab helg i Hamburg

Det är soligt, torrt, bästa turbo-väder. Motorvägen norr är starkt frekvent och förhindrar att flygplanet flyger. Så det går med påslaget, definitivt inte adaptiv farthållare med konstant 140 km / h i riktning mot Hansestaden. Saab driver flöjt med runt 3.000-varv, bakom Hanover och väntar sedan på den första trafikstockningen.

1. Hamburg Saab-möte, Brandshof.
1. Hamburg Saab-möte, Brandshof.

Varför är inte klart, men motorvägen är ett eget äventyr denna fredag. Två kompakta SUV: er förstör plaststötfångarna i mitten av en trafikstockning, en Rover 75 avslutar tjänsten på den längsta banan. Roverförarens och andra trafikanters entusiasm begränsas - liksom sympati. Mannen måste flytta vraket för hand mot vägkanten. Vid någon tidpunkt upplöses allt, Hamburg kommer i sikte. Den långsamma resan belönas. En konsumtion på 8.5 liter per 100 kilometer är en känsla för en 15-årig Saab-kombi med 4-växlad automatiska, fulla motorvägar som inte bara har dåliga sidor.

Hamburg är fullt, komplett! 1,6 miljoner besökare på portfödelsedagen! Jag parkerar Saab på en förhöjd tågstation och fortsätter på kollektivtrafiken. I Hafencity möter jag Mark och familj, sen sitter vi alla bekvämt i en restaurang och njut av det soliga vädret. Runt omkring oss är billivet rasande. Extremt många cylindrar, väldigt dyra. Mer Bentley Cabriolets än Dacias, massor av AMG, BMW M, S och RS blandar från Ingolstadt. Du behöver inte ens prata om Porsche. De verkar vara Hafencitys Volkswagen. Om du har den nödvändiga förändringen, kommer du att få det svårt att uppnå individualitet med bilar. Åtminstone i Hamburg.

Du behöver något speciellt för att bli märkt. En DeLorean som inte längre är individuell när plötsligt två kopior står bredvid varandra. Eller en Isdera. Det är en engångsperiod hela helgen. Och Saab? Saab-densiteten i hansastaden är hög. Men det har märkbart minskat, och om du tittar noga kan du se att minst hälften av alla Saabs har sina bra år bakom sig och snart kommer att försvinna.

Att det finns färre och färre fordon är inte märkbart följande dag. Vi är redan emot 10.00 klocka på den historiska bensinstationen vid Brandshof. Konstruktionen körs fortfarande, men de första bilarna finns redan på plats. Under hela dagen leder mer än 50 Saab-klassiker till bensinstationen. Räknar inte mängden 900 II, 9-3 I och Turbo X som behöver parkera utanför dörren. Dessa skulle förmodligen ha varit 100 Saabs. Ibland parkeras 5 eller 6 9-3 I på gatan, min 2001er Aero i mitten av den.

Det första Saab-mötet i Hamburg var ett försök, så arrangörerna meddelade mig. Ett test av om något liknande accepteras i staden och dess omgivningar. Resultatet: det kommer att bli, väldigt mycket! Och inte bara i omgivningen, men långt bortom. Svenskarna och holländarna hade förmodligen den längsta resan. Potentialen är outnyttjad och en upprepning planeras nästa år. Med ett litet program, skuggiga platser, kanske mer gastronomi. Det skulle vara trevligt, men jag gillade redan den första föreställningen. Tack från bloggarna för gästfrihet, fantastiska samtal och mycket Saab-engagemang!

På sen eftermiddag lämnar jag Hamburg. Motorvägarna är fulla, kryssningsreglaget används igen. Medan det är bekvämt i Hannover, tänker jag på mötet på Brandshof. Mängden bilar som var tvungna att parkera utanför gjorde mig inte lycklig.

Saab har så få modellinjer att antalet bilar minskar dramatiskt; borde inte alla fordon komma in på gården i framtiden? Och för att vara ärlig är en välbevarad 900 II Turbo Coupe sällsynta och mer spännande idag än 10 svarta Saab 900 I parkerade i kö vid möten. Ett känsligt ämne, jag är medveten om det. Men kanske något att oroa sig för ...

Motorvägen töms efter Hannover. Det blir tystare, rutten är friare. 2001 9-3 Aero hamnar på en vacker, ny Carrera. Enheten blir snabbare, 200 plus X på snabba, långa motorvägskurvor är roliga. Nu blir det klart vad en spoiler och Viggen Body Kit gör. Saab är enligt bästa tradition utformad för hög hastighet. Aerodynamiskt stabil, ju fetare den är på vägen, desto snabbare kör du. Visst, det finns moderna bilar som kan göra det ännu bättre. Men den här dagen imponerar Aero igen. Saab hade precis gjort ett bra jobb.

Det är logiskt att konsumtionen klättrar uppåt. Fram till Hannover fanns det fortfarande mer än 75% fyllnadsnivå i tanken. Det är tomt framför ytterdörren. Förbrukningen är cirka 12 liter, vilket fortfarande är måttligt om du accelererar snabbt i backarna. Framför allt: 15 år gammal, Hirsch Performance, 4-växlad automatisk! Lysande. Vad är trevligare än en Saab-helg med trevliga människor och gott om plats?

9 tankar om “Saab helg i Hamburg"

 • blank

  Kära Saabier, Saabister,

  Jag kör även en Saab 9-5 kromglasögon 2008 som en TID. Jag kallar inte ens en riktig Saab för många, men enligt min mening är en Saab och förblir en Saab. Oavsett om det är diesel eller bensin eller eller. Vi Saabfahrer måste hålla ihop mer och mer under de närmaste åren. Vid ett Saab-möte tror jag att alla Saab ska vara välkomna. Annars var händelsen framgångsrik för första gången. Tack och MfG från Itzehoe.

 • blank

  Saab 9-3 I, som Aero eller Viggen, bara fantastisk! Tidlöst vacker och fortfarande jävla snabbt

 • blank

  En förfrågan / tanke på arrangören:
  Vänligen 2. SAAB möte utan (!) Samtidig portfödelsedag.
  HH är så galet överfullt vid hamnfödelsedagen att det "inspirerar" massorna ...
  SAAB-människor kanske gillar det lite "tystare" ... 😉 och säkrare på gatorna.
  HH erbjuder turistiska även utan Harbour Födelsedag, Harley Days, Cruise-Days etc. mycket input !!!

 • blank

  Tja, jag tyckte att det ”lugna” glider i 130, 140 km / h, faktiskt alltid det mest avslappnade sättet att komma fram. På en resa från Saarbrücken till Göttingen var förbrukningen till slut 7,2 liter - visserligen med en lång byggarbetsplats i 80 km / h. På vägen tillbaka var det då 7,8 liter / 100 km.

  Tvärtom, när jag lät den gamla 9-5 “flyga” blev den obekväm senast 180 km / h - baksidan blev lätt, väghållningen på något sätt frikopplad och indirekt, returen efter stötar var mycket försenad. Det var tekniskt möjligt, men att komma avslappnad är inte längre ett alternativ.

  • blank

   Den svaga svansen jag hade på 9-3 Aero Cabrio / 2004. Mycket obehagligt att köra med höga hastigheter. Den gamla 9-3 med Viggen Kit är dock helt full. Jag skulle vara intresserad av att veta hur en 9-3 I är utan kitt på vägen. Kan en läsare säga något om det?

 • blank

  Jag skulle vilja ha varit i HH. Trevligt att veta att det kommer att bli en uppföljare!

 • blank

  Tja ... För 900 II och 9-3 I kan du fortfarande få reservdelar i Opel / GM-hyllan ... Men inte för de andra, som nästan var helt byggda av Saab och utrustade med delar som kom från andra leverantörer, av vilka vissa inte längre finns som Lucas-företaget, som hade sitt eget injektionssystem för 900 I 16V, för LH-Jetronic från Bosch för samma modell finns det delar eller leverantörer som Hella med SW som inte har detta tillverkat / reproducerat ... .

 • blank

  Ja, 900II och 9-3I Coupé blir långsamt också klassiker. Jag äger en laserröd 9-3I-kupé själv och applåderas alltmer på den, min syster kör en 900II-kupé och rapporterar något liknande. Priserna för välbevarade fordon med rimlig körsträcka verkar också öka nyligen ...

  • blank

   Hur som helst, 900 II och 9-3 I muteras till riktiga “iögonfallande”. Det var inte uppenbart för två eller tre år sedan. Jag tror också att bra exemplar har stigit i pris nyligen.

Kommentarer är stängda.