Saab helg i Hamburg

Det är soligt, torrt, bästa turbo-väder. Motorvägen norr är starkt frekvent och förhindrar att flygplanet flyger. Så det går med påslaget, definitivt inte adaptiv farthållare med konstant 140 km / h i riktning mot Hansestaden. Saab driver flöjt med runt 3.000-varv, bakom Hanover och väntar sedan på den första trafikstockningen.

1. Hamburg Saab-möte, Brandshof.
1. Hamburg Saab-möte, Brandshof.

Varför är det inte klart, men motorvägen är ett äventyr i fredags. Två kompakta SUV förstör ligger i en trafikstockning, plast stötfångare, en Rover 75 erkände längst till vänster körfält tjänsten. Roverförarens och andra trafikanters entusiasm är begränsad - liksom sympatisen. Mannen måste flytta sitt vrak av sig själv mot kanten av vägen. Vid något tillfälle upplöses allt, Hamburg kommer in i sikte. Den fasthållna ritten belönas. En konsumtion av 8.5 100 liter per kilometer är gammal för ett år 15 Saab kombi med 4-växlad automat en sensation, fulla motorvägar har inte alla dåliga.

Hamburg är fullt, komplett! 1,6 miljoner besökare på portfödelsedagen! Jag parkerar Saab på en förhöjd tågstation och fortsätter på kollektivtrafiken. I Hafencity möter jag Mark och familj, sen sitter vi alla bekvämt i en restaurang och njut av det soliga vädret. Runt omkring oss är billivet rasande. Extremt många cylindrar, väldigt dyra. Mer Bentley Cabriolets än Dacias, massor av AMG, BMW M, S och RS blandar från Ingolstadt. Du behöver inte ens prata om Porsche. De verkar vara Hafencitys Volkswagen. Om du har den nödvändiga förändringen, kommer du att få det svårt att uppnå individualitet med bilar. Åtminstone i Hamburg.

För att locka uppmärksamhet behövs något speciellt. En DeLorean, som inte längre är individuell när plötsligt två kopior ligger bredvid varandra. Eller en Isdera. Resterna under helgen över ett enda stycke. Och Saab? Saabdensiteten i Hansestaden är hög. Men det har märkbart minskat, och om du tittar noga, inser du att minst hälften av alla Saabs har sina bra år bakom dem och kommer snart att försvinna.

Att det finns färre och färre fordon är inte märkbart följande dag. Vi är redan emot 10.00 klocka på den historiska bensinstationen vid Brandshof. Konstruktionen körs fortfarande, men de första bilarna finns redan på plats. Under hela dagen leder mer än 50 Saab-klassiker till bensinstationen. Räknar inte mängden 900 II, 9-3 I och Turbo X som behöver parkera utanför dörren. Dessa skulle förmodligen ha varit 100 Saabs. Ibland parkeras 5 eller 6 9-3 I på gatan, min 2001er Aero i mitten av den.

1. Hamburg Saab-mötet var ett försök, så låt mig veta arrangörerna. Ett test, om en sådan sak i staden och miljön är accepterad. Resultatet: Det kommer, väldigt mycket! Och inte bara i det omgivande området, men långt bortom. Den längsta resan hade antagligen svenskar och holländare. Potential är bruten, och nästa år är en repetition. Med något program, skumma platser, mer gastronomi kanske. Det vore trevligt, men jag gillade redan den första prestationen. Tack från bloggarna för gästfrihet, bra diskussioner och mycket Saab-engagemang!

På sen eftermiddag lämnar jag Hamburg. Motorvägarna är fulla, kryssningsreglaget används igen. Medan det är bekvämt i Hannover, tänker jag på mötet på Brandshof. Mängden bilar som var tvungna att parkera utanför gjorde mig inte lycklig.

Saab har så få modellserier, antalet bilar går dramatiskt ned; Borde inte alla fordon lämnas på gården i framtiden? Och för att vara ärlig är en välbevarad 900 II Turbo Coupe sällsynt och mer spännande idag än 10s svarta Saab 900 I-parkering vid möten i serien. Ett känsligt ämne, jag är medveten om det. Men kanske något att oroa dig för ...

Efter Hannover tömmer motorvägen. Det är lugnare, spåret är tydligare. 2001 9-3 Aero dockas till en vacker, ny Carrera. Ritten är livlig, 200 plus X på snabba, långa motorvägar är roliga. Nu är det klart vad Spoiler och Viggen Body Kit kommer att göra. Saab är, i den bästa traditionen, konstruerad för hög hastighet. Aerodynamiskt stabil, det är djupare på vägen, ju snabbare du kör. Visst finns det moderna bilar som kan göra det ännu bättre. Men på denna dag imponerar Aero igen. Saab hade gjort ett bra jobb.

Logiskt sett klarar konsumtionen upp. Upp till Hannover var fortfarande mer än 75% -nivå i tanken. Han är tom på tröskeln. Förbrukningen ligger runt 12-liter, som fortfarande är måttlig om du accelererar ganska snabbt över banan. Framför allt: 15 år, hjort prestanda, 4 växel automatisk! Häftigt. Vad är trevligare än en Saab-helg med trevliga människor och gott om gratis avstånd?

9 tankar om "Saab helg i Hamburg"

 • Kära Saabier, Saabister,

  Jag kör även en Saab 9-5 kromglasögon 2008 som en TID. Jag kallar inte ens en riktig Saab för många, men enligt min mening är en Saab och förblir en Saab. Oavsett om det är diesel eller bensin eller eller. Vi Saabfahrer måste hålla ihop mer och mer under de närmaste åren. Vid ett Saab-möte tror jag att alla Saab ska vara välkomna. Annars var händelsen framgångsrik för första gången. Tack och MfG från Itzehoe.

 • Saab 9-3 I, som Aero eller Viggen, bara fantastisk! Tidlöst vacker och fortfarande jävla snabbt

 • Under alla omständigheter muterar 900 II och 9-3 I till riktiga blickfångare. Det var inte uppenbart före 2 eller 3 år sedan. Jag tror också att bra kopior har stigit i pris på senare tid.

 • Den svaga svansen jag hade på 9-3 Aero Cabrio / 2004. Mycket obehagligt att köra med höga hastigheter. Den gamla 9-3 med Viggen Kit är dock helt full. Jag skulle vara intresserad av att veta hur en 9-3 I är utan kitt på vägen. Kan en läsare säga något om det?

 • En förfrågan / tanke på arrangören:
  Vänligen 2. SAAB möte utan (!) Samtidig portfödelsedag.
  HH är så överfylld på portfödelsedagen, det vingar massorna ...
  SAABians kanske gillar det lite "tystare" ...
  HH erbjuder turistiska även utan Harbour Födelsedag, Harley Days, Cruise-Days etc. mycket input !!!

 • Tja, jag hittade faktiskt "lugn" glid på 130, 140 km / h alltid det enklaste sättet att komma fram. På en resa från Saarbrücken till Göttingen var konsumtionen vid slutet på 7,2 liter - dock med en lång byggarbetsplats, dominerades i Tempo 80. På returresa var sedan 7,8 liter / 100 km på.

  Tvärtom, när jag lämnade den gamla 9-5 "flyga", var det senaste i 180 km / t obekväma - svansen var lätt, vägen var på något sätt frikopplas och indirekt, rebound av stötar var mycket försenad. Tekniskt var det troligen möjligt, men avslappnad ankomst är då inte längre i den.

 • Jag skulle vilja ha varit i HH. Trevligt att veta att det kommer att bli en uppföljare!

 • Tja ... För 900 II och 9-3 Jag kan fortfarande, men får i Opel / GM hylldelama ... .Inte för de andra, som var nästan helt byggd av Saab och är utrustade med delar som kom från andra leverantörer som inte längre finns i en del som herrarna. Lucas, som hade sin egen insprutningssystem för 900 i 16V, LH-Jetronic från Bosch för samma modell, det finns delar eller bara som leverantörer som Hella med SW, som inte kan producera / nachfertigen ... ,

 • Ja, 900II- och 9-3I Coupe blir långsamt klassiker. Jag äger en laser röd 9-3I coupe och alltmer frågade om det beröm, driver min syster en 900II coupe och rapporterat liknande. Priset på bra bilar med en rimlig körsträcka verkar nyligen att locka ...

Kommentarer är stängda.