Nu är han det sätt jag skulle ha beställt honom då

Det är maj 2015 - en fredagskväll. Jag är på planet från Stuttgart till Hamburg. Mina kunder höll mig upptagen till sista minuten. Nu har jag äntligen några dagar ledigt. Två höjdpunkter väntar på mig under de kommande tio dagarna. För det första min nya SAAB 10-9 / 5, som jag hämtar nästa dag, och naturligtvis SAAB-festivalen i Sverige.

DriveSense-knappen
DriveSense-knappen

Nästa morgon kör en god vän mig från Hamburg till Kiel för att ta emot min 9-5 / 2 på Lafrentz-återförsäljaren. Jag hade aldrig "blint" köpt en bil. Jag är glad. Mina tankar cirklar ständigt runt de bilder jag känner från bilen. Jag kopierade den på min iPhone så att jag kunde titta på den när som helst - vilket jag också känner (permanent) gör.

Bilder är en sak, verkligheten är ofta den andra. Särskilt jag som måste ta itu med bilder varje dag och vet exakt hur långt bild och verklighet kan vara isär. Hur ser bilen ut i verkligheten? Är det positiva intrycket som jag har på telefonen och från bilderna bekräftat? Har Markus Lafrentz team implementerat alla mina ytterligare önskemål? Backupkamera? Den mosade metallkonsolen? Den perforerade aero ratten? Hirsch-prestationen ökar? En ny service och TÜV / AU? Flera telefonsamtal föregick och jag hade redan en känsla av att jag irriterade pojkarna i Kiel. Eftersom 9-5 / 2-aktien i relevanta bilbörser är extremt hanterbar - alltid runt 40 fordon - kan du vanligtvis inte hitta exakt vad du vill ha. Särskilt inte om du föredrar ingen V6 och ingen diesel. Om du vill ha en aero med hanterbar körsträcka och automatisk: Ha kul att söka. Denna 9-5 / 2 kommer dock nu förvånansvärt nära min drömbil.

Slutligen anlände vi till gården. Och där står han. Alla bekymmer är borta på en gång. Det är min. Point. Ögonen är tända och jag kan knappt hålla mitt permanenta gnista i kontroll. Jag är upphetsad. Formaliteterna är gjorda i en snodd och tecknen sättade snabbt fast. Markus Lafrentz tar mycket tid att förklara allt för mig om bilen. Ja, jag känner att jag har gjort allt rätt. Efter nästan två timmar går du. Återigen i riktning mot Hamburg. Jag startar motorn och rullar animerat från gården. Perfect! Med undantag för ......

Jag hade kört en 9-5 / 2 två gånger tidigare. På den tiden, 2010, vid presentationen av en V6 Aero på 19 tumfälgar med DriveSense och senare en Vector Biopower på 18 tums fälgar utan DriveSense. Båda bilarna var mycket bekväma. Men vad är det nu? Jag förväntade mig inte ett så hårt chassi. Damm torr. Varför gjorde inte den tidigare ägaren ett kors på alternativet DriveSense? Han har annars satt en krok nästan överallt!

Okej. Oavsett. Så är det nu. Där det finns ljus är alltid skugga. I mitt fall är det mycket mer lätt och mindre nyans. Du måste alltid göra en kompromiss någonstans. I slutändan märker jag snabbt på motorvägen, att upphängningen inte är så dålig. På grund av hårdheten är bilen extremt bindande. Speciellt vid hastigheter bortom 200 km / h känns bilen väldigt säker.

Den hårda sportupphängningen lämnar mig på något sätt inte ensam. När jag kör genom staden känner jag bokstavligen varje manhålskydd. Det ena eller det andra gillar verkligen det - jag gillar det inte. För mig vill det bara inte gå med en sådan bil. Något i mig vägrar att acceptera det. Jag överväger kort att använda ännu mindre fälgar. 18 eller kanske till och med 17 tum? Men ärligt talat - för en flyg? Absolut inte! Jag tycker också att de 19-tums kantfälgarna är optiskt perfekta för bilen. Kanske installera den mjukare Vector-upphängningen? Jag vet inte ... Jag gillar känslan av chassit i höga hastigheter. Så inte ett riktigt alternativ - i slutändan skulle det också vara en kompromiss.

När jag pratar med Markus Lafrentz några veckor senare och berättar honom om den spröda undervagnen, sägs följande mening: "Vi kan ommontera DriveSense snart." Har jag just gjort mig fel? Jag frågar mer exakt. Han förklarar för mig i detalj vad som görs med en sådan åtgärd och att bilen måste planeras i verkstaden i två och en halv dag. Om - eftersom han inte kunde säga det exakt, de hade aldrig gjort det förut. Allt är bara teoretiskt.

Det är i mig. För dagar, veckor. När jag besöker vänner i Frankfurt, som också har en 9-5 / 2 Biopower Aero, berättar jag dem om mitt DriveSense-prat. Omedelbart frågas jag om jag vill köra sin bil. Då kan jag testa det med DriveSense. Jag håller med om. Men nu är det att den här bilen inte är en "riktig" Aero, utan en ombyggd Vector. Allt togs till den högre Aero-utrustningsnivån. Fälgar, stötdämpare, även sätena, ratten helt upp till dörrkarmarna. Endast chassit förblev orört. Dessutom är detta ett fordon med USA-specifikation. Så det är säkert olika inställda, som fordon för Europa. Men åtminstone nu har jag möjlighet att testa spridningen av lägena. Vad är skillnaden mellan komfort och sport? I vilket fall som helst märkbart. Jag "upplever" det. Idrottsläget i den här bilen är dock mycket bekvämare än min stela sportspärr. Om nu mitt komfortläge skulle vara här sportläge, skulle det vara en absolut sprängning och jag skulle vara mer än nöjd.

Några dagar senare får jag ett samtal från Sverige. En vän är ute och letar efter en 9-5 / 2. Han känner till min bil, har ofta kört och kört sig själv. Därför borde det definitivt inte vara ett flyg med honom. Upphängningen är för hård. Men han hade bara testdriven en flygplan - lite för mig att rapportera. En biokraft med DriveSense. Jag undrar upphetsat: ”UUUUUND ??? Hur känns Comfort-läget? "Hans svar kunde inte ha varit bättre:" Det känns som du skulle förvänta dig av en bil i den här klassen. "

Jag tar omedelbart telefonen och ringer till Kiel. Utnämningen görs sedan snabbt. Onsdag, xnumx April 20, 2016 klocka. 15 dagar är planerade för mig. Men om bilen redan finns, ska några saker läggas till chassit. En efterföljande programuppdatering, bromsarna och självklart kundservice. "Inget problem", säger de till mig. Det passar.

Tyvärr, när jag kallar Kiel igen några dagar tidigare och ber om en ny vindruta runt hörnet, kan du inte uppfylla denna förfrågan. Tiden är helt enkelt för kort och verkstaden är för närvarande upptagen. En halvtimme senare ringer telefonen och Markus Lafrentz frågar mig bara: "Du har Lane Keeping Assistant och HeadUp Display, eller hur?" Jag säger ja och jag hör att det bara var galen människor som skulle jobba i verkstaden. Sedan beställde han rätt album, eftersom pojkarna vill installera dem efter arbetet. Klass!

På onsdag, 20. April, tiden har kommit. Det börjar. 5 klockan på morgonen min partner och jag börjar mot Kiel. Vi hoppas att ingenting kommer upp och vi klarar oss bra, för vi har inte bara en tid på 15 klocka i återförsäljaren, men senare med Stena-Germanica i riktning mot Göteborg. Så medan 9-5 / 2 stannar i Kiel, går det till Sverige med en verkstadsbytesbil. Planen är att vi ska ta färjan tillbaka på söndagskvällen och sedan få den uppgraderade 9-5 / 2 på måndagsmorgon. Vi hittar alla: En bra plan.

Anländer till Kiel, byter vi nycklarna efter en detaljerad bensinkonversation. 9-5 / 2 Biopower vs 9-3 SC TID. Den blå stationen är ren och full. Så måste det vara. Att 9-3 redan har över 285.000 kilometer under sitt bälte, märker du honom på något sätt. Vi blev snabbt vänner och i slutet av resan inser jag att stationvagnen har vuxit till mitt hjärta. Motorn är ganska tillräcklig, är bra i matningen och är extremt ekonomisk. Växellådan är inte enastående, chassit är konstruerat för resor i stället för sport, ingenting är slitit, abgeanzt eller konsumeras. Navigationssystemet är lite lamt, men enligt min mening bättre än i min 9-5 / 2. Och du har en sak framför allt: utrymme.

Naturligtvis är tiden i Sverige också lite "SAA". Det finns en resa till SAAB-museet och "sammanfaller" är en SAAB-loppmarknad dagen för Trollhättan-resan - som en del av en öppen dörrhändelse på INNOVATIUM. AEROSEUM på Göteborgs City Airport visar sig vara ett riktigt insidertips. Svårt att hitta för dåligt skyltade men du kommer att belönas med praktiska SAAB militära flygplan. Vem har inte alltid velat sitta i en SAAB Draken eller SAAB Viggen? Inga problem där. Otaliga militära flygplan och helikoptrar står i en grenande, underjordisk hangar. Inte ett högglansmuseum, men ett du kan röra vid. Åh ja, du kan naturligtvis också beundra en SAAB 99-friktionstestare 🙂

På söndag kväll startar färjan igen. Utflykten var alltför kort - vi skulle ha älskat att stanna. Å andra sidan ökar spänningen nästa dag naturligtvis oändligt. Eftersom min 9-5 / 2 är den första med DriveSense-suspensionen ommonterad finns det ingen rutin från verkstadens sida. Allt är klart i teorin. Och i praktiken? Finns det komplikationer? Kommer bilen att vara klar? Fungerade allt som förväntat? Insatsen är mycket stor. Alla stötdämpare är nya. Det finns nu en sensor på var och en av spjällen. Sedan är kablarna till den nya vridbrytaren i mittkonsolen. När allt är monterat kommer programmeringen. För detta ändamål avläses programvaran, den nya utrustningen programmeras i Sverige och spelas senare på bilen. Totalt uppgraderas 8 kontrollenheter. I slutändan måste du berätta för bilen att den nu har DriveSense. Förutom alla ansträngningar finns det den nya vindrutan, de nya bromsarna runt om, en fullständig inspektion, en uppdatering av navigationssystemet och en hjortuppdatering. Åh man, jag är upphetsad.

Sova bra och äta frukost i magen, sedan måndagsmorgon direkt från färjan till verkstaden. En gång där lär jag mig att min bil är på provkörning. Jag är säker på att tiden har varit tillräcklig och vår fortsatta resa går inte över på eftermiddagen eller kvällen. I den senare diskussionen med mekanikern blir det tydligt igen vilken ansträngning som ligger bakom detta och att mycket övertid var nödvändigt för montering. En insats som har löpt ut. I en introduktion till det "nya" systemet lär jag mig vad som är möjligt nu. Styrning, gasreglage och upphängning får sina egna egenskaper beroende på läge.

Efter nästan en timme med SAAB-tal börjar vi äntligen på väg söderut igen. Jag startar motorn och rullar animerat från gården. Perfect!
Den här gången utan "utom för ...", för jag märker skillnaden på de första 10 meter. På vägen tillbaka testar jag de tre lägena mycket och med barnslig entusiasm: Sport - Intelligent - Komfort. Ja, exakt SÅ (!) Och ingenting annat måste känna mig som en modern bil i denna klass för mig. Bestämd och direkt i sportläge - bekvämt mjukt men inte svampigt i komfortläget. DriveSense-chassiet förvandlar nu mina 9-5 / 2 till en bekväm turneringsbil. Nu är det så jag skulle ha beställt det då. Tja, nästan ... 🙂

Många tack till SAAB-laget i Kiel. Jag är upphetsad.

Tack vare Nico för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

7 tankar om “Nu är han det sätt jag skulle ha beställt honom då"

 • blank

  Hej killar, det är väldigt fin historia och mycket viktigt. Så du passar bara 95 2.0TiD? Jag kör denna bil mer än 4 år och vad tänker exakt på drivsensemodul sedan jag fick bilen. Kan du snälla ge råd? Om ja, jag går också till det här! Tack! Michal

 • blank

  Jag kan hitta mig själv 100% i vad Nico skrev här. Kommer definitivt att prata med Mr. Lafrentz på dagen för den sökte piloten. Om detta är möjligt ... ... är det bra.

  • blank

   Jag kan bara rekommendera "uppdateringen".

   • blank

    Förstod jag väl da3 du har också en vektor?

 • blank

  För att få en bekväm 9-5 II är det nödvändigt att helt enkelt slänga ut stötdämparna och sedan installera KYB-stötdämpare.

 • blank

  väldigt fin historia!

 • blank

  Ja, det är så det måste känna

Kommentarer är stängda.