Hur Saab feber tog mig ...

När 9-3-stationsvagnen slog på marknaden sa jag alltid till min kollega, "Det här är bara en fin bil." Tittade på, provdrivna, men aldrig helt bestämda att köpa en. Jag blev även inbjuden till en Saabfahrtraining med mina kollegor.

2 x Saab Turbo X
2 x Saab Turbo X

Helt enkelt bra ... Den kära representanten för Saab-verkstaden letade verkligen efter en försäljning. Men gnistan hoppade inte riktigt över. Återförsäljaren sa att ett sådant fordon med denna prestanda måste du ha.

En liten anmärkning däremellan, jag körde just nu bara Audi. Jag hade all audis över den första Rs4 (V6) till V8, över S6 och RS 6 ... Så argumentets prestanda spelade ingen roll. Det slutgiltiga avslaget kom med anledningen: Inget fordon utan fyrhjulsdrift, för jag lever tekniskt inte snö på det tysta stället.

Således gick åren utan Saab ...

Saab 9-3 II introducerades. Wow, vilken bil tänkte jag på mig själv .... Fyrhjulsdrivna? Saab-återförsäljarens nummer kom. Okej, fortsätt sedan utan Saab. Jag har förlorat spår av Saabs ett tag, sedan jag faktiskt hade slutat. Med tanken på att det aldrig kommer att bli en allhjulsdrift.

Mitt i 2011 kom min kollega, som körde en Saab 4-5 sedan 9-5, till mig och sa att han hade sett en Saab 9-3 II. 2.8 med full hjort körning. Oavsett om vi går och tittar på honom. Bra logotyp och gå. Ingen lång sak, drömbil, topp skick, serviceinriktad. Små förhandlingar, köpt.

Varje dag såg jag honom med den här bilen ... .. mannnn jag skulle vilja också. Men allhjulet saknas, tänkte jag på mig själv ....

Min fru och jag åkte till Singapore, Nya Zeeland i tre månader tre, fyra månader senare. Så jag sålde min Audi för att se efter semestern en ny .... I Nya Zeeland med husbilen på vägen, de platser, sevärdheter. Fantastiskt! På en parkeringsplats i Aukland var en Turbo X! Jag tittade på honom och fann honom bara fantastisk med rombenförmigen-rören ....

Ägaren till Turbo X kom precis tillbaka till fordonet. Vi pratade om TX och kom över temat för allhjulsdrift. Jag stod där förlamad! Vad, det är ett allhjul?

Titta under bilen! ... faktum. det är en!

Nu var det klart. Holiday färdig, anlände till Schweiz, jag måste ha en TX.

Under semestern gick jag mycket mer om TX och XWD. Oavsett om bakaxlarna orsakar problem är mitt beslut säkert ... ..

Landning i Schweiz och nästa dag på bilsökning. Naturligtvis har jag tidigare informerat mig, där en TX erbjuds.

Tyvärr bara två stycken i hela Schweiz. Nästa morgon och gå ... 2 Std-enheter till min första TX. Återförsäljaren mycket vänlig, bilen tvättades ren och redo att säljas glänsande. Prisförhandling väl och nästan redan förseglad, endast provkörning ... ..

För himmelens skull !!! Vad händer med denna TX! Kurva, gas och clacking, rattle inte att ignoreras! Nej, det får inte vara sant, bakaxeln är defekt. Jag är nära tårar. Jag har berättat förhandlaren att jag tar honom när han står där och han måste helt enkelt komma till 3000 .- SFR från köpeskillingen. Ingen chans, så jag lämnade platsen utan en TX.

Okej, var är den andra? 1 1 / 2 Std. Kör och kontrolleras utan registrering på platsen för den vänliga. Lördag om 12.00 klocka. Inte den bästa tiden att besöka ett fordon utan att registrera.
Min vän och jag stomped runt grunderna, inte tittar på TX. Han skriker, hej, jag tror tillbaka där mellan ett par fordon i bakgården, det kan vara honom.

Exakt där står han. Smutsigt, som om det efter ett lera slagsmål framför ett däck lite luft och riktigt repulsiv mellan de andra bilarna. Bara hemskt .... inget tecken i fordonet, inget ... jag tänkte, vad händer med denna TX? Tillbaka runt hela byggnaden, genom gården till försäljningskontoret.

Det satt en grumpy säljare som hade gått igår kväll, tänkte jag ... Hej hej ... Vi stod där som luft. Hej kan du se oss ...? Jag gjorde mig lite märkbar. Säljaren frågade i en kort och ganska surly röst: Wotsch (vad) vill du ha? Jag skulle vara intresserad av Turbo X på gården. Svar: Åh, den här shit-vagnen fungerar inte, för allt blinkar och blinkar, han har inte tid att ta hand om det. Okej, kan jag ha nyckeln till att titta på honom? Om det behövs ...

Han står upp och vänder sig i en låda. Peng, en nyckel dyker upp på bordet. Jag grep det och sa tack. Vi vid bilen, ingen reaktion från bilen till nyckeln. Så manuell öppning? Passar, så rätt fordon. Jag tror att det definitivt finns ingen el. Hmmmm ...

Om jag måste gå till den här gamla mannen nu och fråga om han har en batteriladdare, så kan jag verkligen inte fortsätta. Men gården och kontoret är inte i sikte. Men ingången till verkstaden ligger nära. Ange en gång utan frågor och ett högt hejsamtal ... Ingenting ... Okej det trodde jag.

Sök tills hittat. Inte lång och en booster i handen. Batteriet är anslutet och kollega TX brusar som en baby. Alla fel lyser, som svängningsbuller mm ... Naturligtvis batterispänning. Lyckligtvis hade jag min egen återförsäljare tecken. Dran till det och testa körning. Stoppa, fortfarande luftkontroll och gå sedan. Jag trodde det var min bil!

Tillbaka till den "vänliga" gentleman. Sätt TX i gården och in på kontoret. Den grumpy gentlemannen på telefonen. Då, Peng, lägg upp. Jag trodde att telefonen verkligen är trasig. Tja, vad i helvete, ta ett djupt andetag och ...

Jag skulle vilja ha TX. Försökte honom test och allt annat är mitt problem. Från den här minuten på en annan människa. Vänlig och stämningen som en ängel. Rättegången gick snabbt. Jag lade pengarna på bordet för honom och sa att jag skulle ta honom med mig. Käften hängde lågt ... Han är mållös.

Han erbjöd mig som en tack en passage i biltvätten och en kaffe. Han beordrade sitt ämne att låta bilen gå igenom växten. Kaffe har länge kommit till ett slut. Var är min bil? Kom igen, låt oss kolla in det! Han står på gården med dörren öppen. Jag ser en man som ser tillbaka i bilen igen och igen. Vad händer, frågade jag? Åh nej, tack och lov lämnade han mig passagerarfönstret öppet under tvättprocessen. Hur kärleksfullt ....

Bli inte upprörd, svälja, andas djupt, torka passagerarfot med tidningar, gnid bort säten, nu ska jag hem med min bil. Gå vidare och på motorvägen ... Saab feber grep mig och är ostoppbar.

Hemma har ett nytt batteri installerat, förutom den normala tjänsten, aldrig blivit fel. Han kör och kör. Redan har 170'000 km på disken. TX-febern äter och äter på.

Redan i mina besittningar är 3 Turbo X och 9-3 XWD 2,8 hjortföreställning. Kollegan påverkas också av Saab-febern. Tillsammans äger vi 9 Saabs. Han: En 9-5 Troll R, en 9-3 2,8 Deer Performance och två TX. Mig: tre gånger TX och en gång 9-3 2,8 XWD hjort prestanda.

Alla med full hjort bekvämligheter, såsom läderarmaturer etc ...

Och för de extremt heta tiderna finns det fortfarande en 9-3 Aero Jg 2004-konvertibel som tillhör oss båda. Mitt problem, febern kunde inte sluta än. Är det fortfarande mer TX i sikte ....

Tack till Ivo för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

13 tankar om "Hur Saab feber tog mig ..."

 • God kväll Jonny Peacer
  Åh ... vem säger du det ... Den lilla tanken ...
  Jag är inte alltid glad med det, men en sak är bra för det ... ..
  När du tankar, kan du lugnt undersöka rumpan av Saabs ....

 • Hej mistersch ue
  Till din fråga .... : Saab eller snarare TX är inte jämförbara med Audi s. Utförandet av V6 RS4 (2001) är svårt att tro. Också RS6. Visst ...
  Men en sak måste jag lämna till TX. Han ses i befolkningen som en standardvagn. Han lockar inte uppmärksamhet och känslorna vet vad som händer.
  Jag tycker inte om att bli märkt och ändå står du ut.
  Bara en helt egen fanbas ....
  .... Prestanda behöver inte alltid vara på 1 ...
  Hälsningar Ivo

 • Ciao bergs get
  Inte bara, men det hjälper ....
  Även du Saabige glädje ...
  Bye Ivo

 • Hej Franks Troll.
  Jag älskar TX. Är inte obefläckade, men det är vi, eller åtminstone är jag inte ... ..

 • Hej Hans.
  Naturligtvis är det också utan fyrhjulsdrift. Du har rätt.
  Jag har alltid sagt till min fru, jag köper inte en vagn utan en fyrhjulsdrift. Tja, synd. Det finns bara TX att välja mellan. Således tog varje ursäkt min fru bort ....
  Hälsningar tillbaka från Appenzellerland ....
  Bye Ivo

 • Hej Marco ....
  För en TX kan det vara lite utan anledning ...
  Kära Gruesli
  Ivo

 • Mycket bra rapport och välskriven !! För att köpa min TX var bloggen (vars rapporter om TX) övertygelsen
  men de som söker en ekonomisk bil är helt i fel adresser i TX ... .Momentan grottan sker på bara 16 liter (stad / landsväg) och den lilla tanken är tillräckligt för 250km ... var med min gamla 1.9 TiD några trevliga ... ..

 • En bra artikel som har mina ögon upplysta (jaja avund var också där: D).

  Jag har bara en fråga om TX-prestanda - är det inte lite "lutande" jämfört med en S6 / RS6? Jag menar att de är ganska olika kaliber jämfört med Saab.

 • Tack till Ivo för denna SAAB-rapport.
  Ja, med hjälp av SAAB feber bara (!) Hot TX för behandling! 😉
  Många saabige glädje med de sällsynta kopiorna!

 • Bra rapport! Om SAAB-febern spelar några TX-drömbilar framför dörren ... Man, man, det är så coolt!

 • Tack för din personliga rapport. Ja, att SAAB feber ... När det gäller hjul i Schweiz, jag nu har kört 1999 SAAB hade trots olika modell aldrig sett ett hjul och var tvungen att montera ALDRIG snökedjor. Men jag är också alpin på vägen och inte bara på motorvägen i Mittelland ... Jag tror att kedjorna rostar i sin ursprungliga förpackning ...

  Hälsningar från Thur-dalen och ha kul med bilarna! Hans

 • Hej Ivo,
  Jag kände på samma sätt med utseendet på 9³ SC då. Jag ville verkligen ha det.
  https://saabblog.net/2015/11/29/47522/
  Tyvärr har jag inte så mycket utrymme som du, så jag "bara" har en kopia. Efter min första 9³ (en vektor) var jag på väg att köpa en TX, men (tyvärr) min anledning till kostnads-nyttoanalys. Nu har jag en aero som ger mig mycket om och om igen! Gjort glad. Men vem vet, uppgraderingen från Vector är Aero och nu finns det bara TX 😉 överst

  Med vänliga hälsningar - Marco

 • Hej Ivo

  bra historia, grattis till dina fordon. Jag skulle vilja träffa dig och
  leda en SAVE-konversation
  Kom bara i kontakt med mig. Tel. 079 / 636 61 05

  PS: Vi kan inte vara långt ifrån varandra i hjärtat av Canton Thurgau hemma.

  Hälsning fredy

Kommentarer är stängda.