Hur Saab-febern tog mig ...

När 9-3 kombi kom på marknaden sa jag alltid till min kollega: ”Det är bara en vacker bil”. Tittade på, provade det, men bestämde mig aldrig för att köpa en. Jag blev till och med inbjuden till en Saab -körutbildning med min kollega.

2 x Saab Turbo X
2 x Saab Turbo X

Helt enkelt bra ... Saabs kära representant försökte verkligen sälja. Gnisten hoppade dock inte riktigt. Återförsäljaren sa att ett sådant fordon med denna prestanda borde ha haft.

Liten anteckning emellan, jag körde bara Audi tills detta ögonblick. Jag hade alla Audis under den första Rs4 (V6) fram till V8, över S6 och RS 6 ... Så argumentprestandan fungerade inte. Det slutgiltiga avslaget kom med anledningen: Inget fordon utan fyrhjulsdrift, eftersom jag inte bor i de tystaste snöförhållandena.

Så åren gick utan Saab ...

Saab 9-3 II presenterades. Wow, vilken bil, tänkte jag för mig själv .... Fyrhjulsdrift? Saabs återförsäljares nej kom. Okej, fortsätt bara utan Saab. Jag tappade tråden till Saab lite eftersom jag faktiskt hade låst den. Med tanken att det aldrig skulle bli fyrhjulsdrift.

Mitt i 2011 kom min kollega, som körde en Saab 4-5 sedan 9-5, till mig och sa att han hade sett en Saab 9-3 II. 2.8 med full hjort körning. Oavsett om vi går och tittar på honom. Bra logotyp och gå. Ingen lång sak, drömbil, topp skick, serviceinriktad. Små förhandlingar, köpt.

Varje dag såg jag honom med den här bilen ... ... jag vill också. Men fyrhjulsdrift saknas, tänkte jag ...

Min fru och jag åkte till Singapore, Nya Zeeland i tre månader tre eller fyra månader senare. Så jag sålde min Audi för att se en ny efter semestern ... I Nya Zeeland med husbilen, dessa platser, sevärdheter. Drömlik! Det fanns en Turbo X på en parkeringsplats i Aukland! Jag tittade på honom och tyckte att han bara var fantastisk med romberna ...

Ägaren till Turbo X kom precis tillbaka till fordonet. Vi pratade om TX och kom över ämnet fyrhjulsdrift. Jag stod där förlamad! Vad är det en fyrhjulsdrift?

Titta under bilen! Faktum…. det är en!

Nu var det klart. Holiday färdig, anlände till Schweiz, jag måste ha en TX.

Under semestern googlade jag mycket om TX och XWD. Oavsett om bakaxlarna orsakar problem, fattas mitt beslut ...

Landning i Schweiz och nästa dag på bilsökning. Naturligtvis har jag tidigare informerat mig, där en TX erbjuds.

Tyvärr var det bara två av dem i hela Schweiz. Nästa morgon och av ... 2 timmars bilresa till min första TX. Återförsäljaren mycket vänlig, bilen tvättad ren och glänsande klar för försäljning. Prisförhandling utmärkt och nästan tätad, bara en provkörning ... ..

För Guds skull!!! Vad är det med den här TX! Vänd, bensin och klackningen, knakande att inte missa! Nej, får inte vara sant, bakaxeln är trasig. Jag tårar tårar. Jag har erbjudit återförsäljaren att jag tar det som det står och att han bara måste betala 3000 SFR från inköpspriset. Inget sätt, så jag lämnade platsen utan en TX.

Tja, var är den andra? Kör 1 1/2 timme och kör till Platz des Freundlichen utan registrering. Lördag runt kl. 12.00 Inte den bästa tiden att se ett fordon utan att registrera sig.
Min vän och jag stomped runt grunderna, inte tittar på TX. Han skriker, hej, jag tror tillbaka där mellan ett par fordon i bakgården, det kan vara honom.

Exakt, där är han. Smutsig, som efter en lerastrid, lite luft framför det ena däcket och riktigt motbjudande mellan de andra fordonen. Bara hemskt ... inget tecken i fordonet, ingenting ... Jag tänkte vad som händer med denna TX. Tillbaka runt hela byggnaden, genom gården till försäljningskontoret.

Det satt en tråkig säljare som hade gått igenom för länge igår kväll, tänkte jag ... Hej hej ... Vi stod där andade. Hej kan du träffa oss ....? Jag gjorde mig lite märkbar. Säljaren frågade med en kort och ganska grinig röst: Wotsch (vad) vill du? Jag skulle vara intresserad av Turbo X där borta på gården. Svar: Åh, den här skitbilen fungerar inte, allt blinkar bara och gnistrar, han har inte tid att oroa sig för det nu. Okej, får jag ta nyckeln för att titta på den? Om det måste vara ...

Han reser sig upp, rusar runt i en låda. Bang, en nyckel träffar bordet. Jag grep det och sa tack. Vi vid fordonet, ingen reaktion från bilen till nyckeln. Så manuell öppning? Passar, så rätt fordon. Jag tror att det definitivt inte finns någon el. Hmmmm ...

Om jag måste gå till den här gamle mannen och fråga om han har en batteriförstärkare, kommer jag verkligen inte längre. Men gården och kontoret syns inte. Men entrédörren till verkstaden är nära. Gå en gång utan några frågor och säg högt hej ... Ingenting ... Okej, tänkte jag för mig själv.

Sök tills hittat. Inte länge och en booster i handen. Batteri ansluten och kollega TX bråter som nyfödda. Alla fel tänds, som svängande ljusstörningar osv ... Naturligtvis batterispänning. Lyckligtvis hade jag min egen återförsäljaretikett med mig. Gjorde det och provkör. Stanna, fortfarande luftkontroll och gå sedan. Jag trodde att det här var min bil!

Tillbaka till den "vänliga" herren. Sätt TX på gården och in på kontoret. Den sura mannen i telefonen. Sedan, knack, la på. Jag trodde att telefonmottagaren säkert var i två. Tja, ta ett djupt andetag och ...

Jag skulle vilja ha TX. Jag testade det och allt annat är mitt problem. Från den här minuten ... ... En annan person. Snäll och stämningen som en ängel. Rättegången var snabb. Jag lade pengarna på bordet för honom och sa att jag skulle ta honom med mig. Käften hängde lågt ... Han är mållös.

Som ett tack erbjöd han mig ett pass i biltvätten och en kaffe. Han beordrade sitt ämne att släppa bilen genom anläggningen. Kaffe länge över. Var är min bil Kom igen, låt oss se! Han står i förgården med öppen dörr. Jag ser en man som fortsätter att dyka in i fordonet. Vad är det? Frågade jag? Å nej, som ett tack, lämnade han passagerarfönstret öppet för mig under tvättprocessen. Så kärleksfull ...

Bli inte upprörd, svälja, ta ett djupt andetag, torka passagerarens fotboll med tidningar, gnugga sätena, nu går jag hem med min bil. Låt oss gå på motorvägen ... Saab-febern grep mig och kan inte stoppas.

Ett nytt batteri installerat hemma, förutom det normala servicearbetet, inget att klaga på. Det går och springer. Har redan 170 000 km på disken. TX-febern äter och äter vidare.

Redan i mina besittningar är 3 Turbo X och 9-3 XWD 2,8 hjortföreställning. Kollegan påverkas också av Saab-febern. Tillsammans äger vi 9 Saabs. Han: En 9-5 Troll R, en 9-3 2,8 Deer Performance och två TX. Mig: tre gånger TX och en gång 9-3 2,8 XWD hjort prestanda.

Alla med full hjortutrustning, som läderbeslag etc.

Och för de extremt heta tiderna finns det fortfarande en 9-3 Aero Jg 2004 Cabriolet som tillhör oss båda. Mitt problem, febern kunde inte sluta. Är fler TX i framtiden ....

Tack till Ivo för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

13 tankar om “Hur Saab-febern tog mig ..."

 • blank

  God kväll Jonny Peacer
  Åh ... vem säger du det ... den lilla tanken ...
  Jag är inte alltid nöjd med det, men det finns också en bra sak med det ...
  Under tankning kan du undersöka Saabs baksida i fred ...

 • blank

  Mycket bra rapport och välskriven !! För att köpa min TX var bloggen (vars rapporter om TX) övertygelsen
  Men om du letar efter en ekonomisk bil, har du fel adress i TX .... Just nu är pausen nästan 16 liter (stads- / landsväg) och den lilla tanken räcker bara för 250 km ... Var mycket trevligare med min gamla 1.9 TiD ... 🙂

 • blank

  En bra artikel som har mina ögon upplysta (jaja avund var också där: D).

  Jag har bara en fråga om prestanda för TX - är det inte lite ”dåligt” jämfört med en S6 / RS6? Jag menar att dessa är helt olika kalibrer jämfört med Saab.

  • blank

   Hej mistersch ue
   Till din fråga ... : Saab eller snarare TX kan inte jämföras med Audi, s. Prestanda för V6 RS4 (2001) är svårt att tro. Även den för RS6. Klar…
   Men en sak måste jag lämna till TX. Han ses i befolkningen som en standardvagn. Han lockar inte uppmärksamhet och känslorna vet vad som händer.
   Jag tycker inte om att bli märkt och ändå står du ut.
   Helt enkelt en helt egen fans ...
   .... Tjänsten behöver inte alltid vara på ett ställe….
   Hälsningar Ivo

 • blank

  Tack till Ivo för denna SAAB-rapport.
  Ja, med hjälp av SAAB feber bara (!) Hot TX för behandling! 😉
  Många saabige glädje med de sällsynta kopiorna!

  • blank

   Ciao bergs get
   Inte bara utan det hjälper ....
   Även du har fortfarande Saabige glädje ...
   Bye Ivo

 • blank

  Bra rapport! När SAAB-febern spelar ett par TX-drömbilar framför dörren ... Man, man, det är så coolt!

  • blank

   Hej Franks Troll.
   Jag älskar TX. Är inte felfria, men vi är det, eller åtminstone är jag inte ...

 • blank

  Tack för den personliga rapporten. Ja, SAAB-febern ... När det gäller fyrhjulsdrift i Schweiz har jag kört SAAB sedan 1999, trots de olika modellerna har jag aldrig haft fyrhjulsdrift och ALDRIG behövt installera snökedjor. Ja, jag reser också alpint och inte bara på autobanen på schweiziska platån ... Jag tror att kedjorna rostar i originalförpackningen ... 🙂

  Hälsningar från Thur-dalen och ha kul med bilarna! Hans

  • blank

   Hej Hans.
   Naturligtvis är det också utan fyrhjulsdrift. Du har rätt.
   Jag sa alltid till min fru att jag inte skulle köpa en vardagsbil utan fyrhjulsdrift. Tja, vad synd ... Det finns bara TX att välja mellan. Således, varje förevändning min fru raderade ....
   Hälsningar tillbaka från Appenzellerland….
   Bye Ivo

 • blank

  Hej Ivo,
  Jag kände på samma sätt med utseendet på 9³ SC då. Jag ville verkligen ha det.
  https://saabblog.net/2015/11/29/47522/
  Tyvärr har jag inte så mycket utrymme som du, så jag har "bara" ett exemplar. Efter min första 9³ (en Vector), skulle jag köpa en TX, men (tyvärr) vann min anledning till kostnads-nyttoanalys. Nu har jag en aero som ger mig MYCKET om och om igen! Blev glad. Men vem vet, uppgraderingen från Vector är Aero och nu finns det bara TX 😉 överst

  Många hälsningar - Marco

  • blank

   Hej Marco ....
   För en TX kan det vara lite utan anledning ...
   Kära Gruesli
   Ivo

 • blank

  Hej Ivo

  bra historia, grattis till dina fordon. Jag skulle vilja träffa dig och
  leda en SAVE-konversation
  Kom bara i kontakt med mig. Tel. 079 / 636 61 05

  PS: Vi kan inte vara långt ifrån varandra i hjärtat av Canton Thurgau hemma.

  Hälsning fredy

Kommentarer är stängda.