Turbiner, Kamaxlar, Turbos

Veckan är mycket bensin, lovat! Nästan inga elbilar, och vi strävar efter balanserad täckning. Eftersom mobilitetsvärlden förändras snabbt börjar vi med de revolutioner som kommer. Och på något sätt har allt att göra med Saab i slutet - åtminstone en liten bit. Vi blinda oss till det förflutna. Tiderna var grova år 2011. Fokuset på allmänhetens uppmärksamhet har alltid varit Eric Geers, direktörskommunikation från Saab Automobile AB.

Eric Geers, Direktörskommunikation, Saab Automobile AB.
Eric Geers, Direktörskommunikation, Saab Automobile AB.

Vad han hade att säga var mestadels inte goda nyheter, och han var inte avundad för sitt jobb. Men han var alltid suverän; Ser tillbaka, jag känner stor respekt för hans prestation. Efter Saab kom Qoros och mer än 3 år Kina. Qoros är för honom, som för många européer, tidigare. Kanske lite tidigt. I slutet av artikeln mer.

För Geers, som sedan dess grundat sitt eget kommunikationsföretag, finns det en ny utmaning. Det är elektriskt så extremt att det bättre kan beskrivas som elektrifierande.

Geers arbetar för Techrules, ett kinesiskt företag som arbetar med nästa generations högpresterande elfordon. Det fokuserar på kraftdensitet, förmågan att leverera toppkraft och inte energitäthet. Systemet använder en seriell hybriddrivning med turbingenerator som genererar effekt som en sträckförlängare från en mikroturbin. Den första utvecklingsprototypen är 768 KW / 1.044 PS, reglerad vid 350 km / h, och har ett intervall på mer än 2.000 kilometer. I plugin-läget ska endast 0,18 liter förbrukas på 100-kilometer. Kerosin - inte en vanlig bensin, eftersom mycket av denna nya teknik kommer från flygindustrin.

Techrules elektrisk super sportbil med seriehybrid
Techrules elektrisk super sportbil med seriehybrid

Det med turbingeneratorn, som borde ge en förbrukningsfördel på 50% till den konventionella serien förlängare, är intressant och inte en fantasi. Produktionsversionen är tänkt att täcka 150 kilometer med batterier, då räcker utsträckaren för den högpresterande atlet in. Techrules undersöker för närvarande produktionsanläggningar i Europa och planerar att starta tillverkning i EU om tre år med serien. Detta pressmeddelande ger detaljerad information om spännande teknik med flygplanets bakgrund.

En turbingenerator som en sträckförlängare skulle passa bra med Saab-märket om det kom tillbaka. Det skulle vara början på en spännande revolution. Som det var en turbo - men inte heller förbi.

Kontinentalkatalysator med turboladdare.
Kontinentalkatalysator med turboladdare.

Varför turbo bor på.

Moderna 3-Wege-katalysatorer uppnår i NOxKonverteringseffektivitet med 99%. Detta räcker inte för framtiden, den saknade procenten måste elimineras så fullständigt som möjligt för att kunna uppfylla framtida standarder. För att säkra framtiden finns det en ny lösning för Otto Turbo Motorer. Hon kommer från Tyskland från Continental. Niedersachsen var partner för NEVS före rekonstruktionen. Om det fortfarande är fallet, vet vi inte, Trollhättan är långt.

Det magiska ordet: ringkatalysator. Enkelt uttryckt finns det en ring inuti katalysatorn som förlänger rörets längd. Detta medger att katalysatorn placeras mycket nära motorn, temperaturen till NOxOmvandlingen uppnås snabbare, gasen från turboladdaren bidrar till bättre avgasblandning i innerröret. Kontinental talar om nästan 100% konvertering, detaljerna är Här tillgängliga.

Turbomotorer blir renare, och även om framtiden är elektrisk, varför inte drömma om en turbo tillverkad av Trollhättan? Eller från en turbinmotor. Eller från en annan svensk innovation.

Qoros Concept med FreeValve-teknik från Sverige. Bild: Koenigsegg
Qoros Concept med FreeValve-teknik från Sverige. Bild: Koenigsegg

Varför Qoros lever vidare

Vissa svenska medier har tidigare beskrivit Qoros som ett alternativ för Saab-förare ... tillbaka när det fortfarande fanns europeiska planer. Varför det var så, har aldrig öppnat för mig. Kanske skulle de aldrig kunna drabbas av Saab, vilket var fallet med några stora upplagsark, åtminstone.

Qoros levererar rockfasta varor och är nu ovanligt innovativ. På Peking Auto Show visar kineserna ett konceptfordon utan kamaxlar för första gången. Ventilenheten är elektrohydraulisk; Kamaxlar, kuggremmar och gasventiler faller bort. Motorn är grundare, förbrukningen sänks, kraften ökar.

Innovationen är inte från Kina, den kommer från Ängelholm. Koenigseggs dotterbolag FreeValve AB ansvarar för utvecklingen, det testades först i en Saab-motor. En annan smart innovation som skulle ha fungerat bra med Saab. Under åren från 2010 till 11 fanns det några fantasier för en möjlig användning i en ny generation av Saab-fordon. Med seriens löptid ser man att Saab inte längre finns där, firar innovationen i kinesiska bilar premiär. En framgång för Ängelholm - med en sorglig eftersmak. Detaljerna finns på Koenigsegg Blog läs av Steven Wade.

Är turbo död? Brännaren? Är mikroturbinen det spännande alternativet? Optimeringar visar vad som är möjligt. Framtidens enheter kommer att vara mer mångsidiga än vi kan föreställa oss.

12 tankar om "Turbiner, Kamaxlar, Turbos"

 • Ibland måste jag le lite när bilindustrin kommer med sådana "återuppfinningar". I frakt och andra industrier är mycket av standarden lång.

  Audi "uppfunnit" för en tid sedan den elektriska hjälpfläkten för att alltid ha tillräckligt med övertryck. Jag har inte spårat om det nu är installerat, men har MAN MAN Diesel (6 Cyl., 9500 PS) redan träffat 1982 och där var det inte nytt.
  1992 Jag körde med ett nytt skepp från gården, som vid den tiden hade en ganska modern Burmeister & Wain 2-stroke diesel med avgasventil. En dansk motor med sex cylindrar och nästan 5000 PS. I motsats till de äldre B & W-motorerna drivs avgasventilen inte längre av en enorm vipparm, men hydrauliskt. Vid den tidpunkten var dock hydrauliken fortfarande styrd via timing kedja och kamaxel. Det var en bra motor, som jag verkligen tyckte om att köra. Nästa expansionssteg från B & W för 15 år sedan har helt elektroniskt styrd hydraulventil UTAN kamaxlar.

  För övrigt behöver du inte tänka dig denna 2-cykeldiesel som en Trabi blandad användning, det här är den senaste motortekniken, eftersom bränsleförbrukningen dras direkt från vinsten!

  Eftersom dieselmotorer inte kan växa på obestämd tid (för närvarande är de största på 110.000 55 hk), används flera turboer samtidigt. Dessa säkerställer inte bara tillräcklig laddluft, utan driver även turbageneratorer, som ger propellen ytterligare elektrisk kraft. Idag är det dessa motorer med den högsta termiska verkningsgraden (upp till ca 160%) och en specifik förbrukning på XNUMX g / KWh. Bilindustrin kan drömma om detta, även om katalogförbrukningen vill att vi ska tro något annat.

  Så respekt för Koenigsegg, som fick den i en så liten Motörchen. Det är dock lika liten en uppfinning som turbingeneratorerna, som är normal utrustning inom luftfart, som nämns i artikeln.
  Huruvida det är meningsfullt för lekmannen (bilister) att sätta sådan teknik på hjulen och om den är lämplig för daglig användning vid användning av små teknikrelaterade samtidiga, lämnas de obeslutna.

 • God dag tillsammans
  Min kunskap har varit kring 1994-experiment med turbingeneratorer i Sverige men läder inte hos SAAB men hos Volvo.
  Jag fann att det då var ett mycket intressant ämne.
  Jag tror också med dagens teknik kan det vara meningsfullt.

 • Du har rätt, det blir en dröm. Men nu och då måste du behandla dig själv en liten reverie. Även om den drömmen kom i uppfyllelse, är jag rädd att det skulle vara en storlek för stor för mina ekonomiska resurser.

 • Spännande! Mycket intressant, aldrig hört talas om det tidigare.
  Det finns emellertid fortfarande en teknik med förbrukning av petroleum.
  Detta "problem" behöver ändå ändras!
  Kanske som en "mellanliggande lösning". För hela bilvärlden ser sin räddning i EL-enheten, ser jag inte med de ändliga resurserna.
  Ämnet är spännande!

 • SAAB AB själv gick inte helt ihop med bilavdelningen hittills - fiasko kulminerade år sedan i valet av GM som köpare i samband med fragmenteringen av gruppen.

  Det skulle dock vara till nytta om SAAB AB skulle släppa det kända namnet på framtida välgjorda NEVS-fordon - det skulle göra det mycket lättare. Naturligtvis, alltid antar att det faktiskt finns SAAB-nivå bilar i rörledningen!

 • De vissa turbinerna är byggda direkt i grannskapet vid GKN. Skulle vara extremt korta leveransvägar. Gott om drömmar

 • Varför svårt Vem annars, om inte en flygplansproducent, borde veta om turbiner. Så vad skulle vara närmare?

 • Tja, låt oss se vilka stora innovationer NEVS kommer att göra oss glada i framtiden ...

 • Vad frågar du om svåra frågor idag ....

 • Turbingenerator, det är verkligen vad som passar Saab. Då kan du verkligen skriva "Född från Jet" på bilen. Varför Saab (Saab AB) inte äntligen bygga bilar igen? Vem behöver NEVS?

 • Kerosin och turbingeneratorer i bilar kommer bara under mig för första gången.
  Och det elektrohydrauliska ventiltåget också. Spännande artikel.

 • Tragisk, saken med Koenigsegg. Om övertagandet hade fungerat skulle fabriken fortfarande vara svensk, det skulle gå för innovativa motorer och inte den fruktlösa elbilen.

Kommentarer är stängda.