Turbiner, Kamaxlar, Turbos

Veckan blir väldigt bensintung, det är ett löfte! Nästan inga elbilar och vi strävar efter balanserad täckning. Eftersom mobilitetsvärlden förändras snabbt, börjar vi de revolutioner som står inför. Och på något sätt till slut har allt att göra med Saab - åtminstone lite. Vi bleknar tillbaka i det förflutna. Tiderna var tuffa under 2011. Fokus för allmänheten var om och om igen på Eric Geers, kommunikationsdirektör på Saab Automobile AB.

Eric Geers, Direktörskommunikation, Saab Automobile AB.
Eric Geers, Direktörskommunikation, Saab Automobile AB.

Det mesta av det han hade att säga var dåliga nyheter, och hans jobb avundades inte. Men han var alltid suverän; I efterhand har jag stor respekt för hans prestationer. Efter Saab kom Qoros och därmed mer än 3 år i Kina. För honom som för många européer är Qoros det förflutna. Kanske lite tidigt. Mer om detta i slutet av artikeln.

För Geers, som sedan dess grundat sitt eget kommunikationsföretag, finns det en ny utmaning. Det är elektriskt så extremt att det bättre kan beskrivas som elektrifierande.

Geers arbetar för Techrules, ett kinesiskt företag som arbetar med nästa generation av högpresterande elfordon. Fokus ligger på effekttätheten, förmågan att ge toppeffekt och inte energidensiteten. Systemet fungerar med en seriell hybriddrift med en turbingenerator som genererar elektricitet som en räckviddsförlängare från en mikroturbin. Den första utvecklingsprototypen har en effekt på 768 KW / 1.044 PS, regleras vid 350 km / h och har en räckvidd på mer än 2.000 kilometer. Vid plugin-drift bör endast 0,18 liter förbrukas per 100 kilometer. Fotogen - inte en vanlig bensin, för mycket av denna nya teknik kommer från flygplanskonstruktion.

Techrules elektrisk super sportbil med seriehybrid
Techrules elektrisk super sportbil med seriehybrid

Saken med turbingeneratorn, som ska ge en konsumtionsfördel på 50% jämfört med den konventionella områdesförlängaren, är intressant och inte en rördröm. Serieversionen är tänkt att täcka 150 kilometer med batterier, sedan kliver den högpresterande idrottarens räckviddsförlängare in. Techrules utforskar för närvarande produktionsanläggningar i Europa och planerar att börja tillverka serieprodukten inom EU om tre år. Detta pressmeddelande ger detaljerad information om spännande teknik med flygplanbakgrund.

En utvidgad turbingenerator skulle gå bra med Saab-märket om det skulle bli ett comeback. Det skulle vara början på en spännande revolution. Precis som turboen brukade vara - men det är inte heller det förflutna.

Kontinentalkatalysator med turboladdare.
Kontinentalkatalysator med turboladdare.

Varför turbo bor på.

Moderna 3-Wege-katalysatorer uppnår i NOx-Konverteringseffektivitet med 99%. Det räcker inte för framtiden, den procent som saknas måste elimineras så fullständigt som möjligt för att uppfylla framtida standarder. För att säkra framtiden finns det en ny lösning för Otto turbomotorer. Hon kommer från Tyskland från Continental. Före återuppbyggnaden var Niedersachsen partner för NEVS. Vi vet inte om det fortfarande är fallet just nu, Trollhättan är långt ifrån.

Det magiska ordet: ringkatalysator. Enkelt uttryckt finns det en ring inuti katalysatorn som förlänger rörets längd. Detta medger att katalysatorn placeras mycket nära motorn, temperaturen till NOxOmvandlingen uppnås snabbare, gasen från turboladdaren bidrar till bättre avgasblandning i innerröret. Kontinental talar om nästan 100% konvertering, detaljerna är Här tillgängliga.

Turbomotorer blir renare, och även om framtiden är elektrisk, varför inte drömma om en turbo tillverkad av Trollhättan? Eller från en turbinmotor. Eller från en annan svensk innovation.

Qoros Concept med FreeValve-teknik från Sverige. Bild: Koenigsegg
Qoros Concept med FreeValve-teknik från Sverige. Bild: Koenigsegg

Varför Qoros lever vidare

Tidigare beskrev vissa svenska medier Qoros som ett alternativ för Saab-förare ... tillbaka när europeiska planer fortfarande fanns på plats. Jag förstod aldrig varför. De kanske aldrig gillade Saab, vilket åtminstone var fallet med några stora tryckta ark.

Qoros levererar stenfasta varor och är nu ovanligt innovativa. På Auto Show i Peking visar kineserna för första gången ett konceptfordon som fungerar utan kamaxlar. Ventildrivningen är elektrohydraulisk; Kamaxlar, tandremmar och strypventiler är inte längre nödvändiga. Motorn är plattare, förbrukningen minskar och effekten ökar.

Innovationen kommer inte från Kina, den kommer från Ängelholm. Koenigseggs dotterbolag FreeValve AB ansvarar för utvecklingen, det testades för första gången i en Saab-motor. En annan smart innovation som skulle ha gått bra med Saab. Under åren 2010 till 11 fanns det några fantasier för en möjlig användning i en ny generation Saab-fordon. När den är redo för serietillverkning kan du säga att Saab inte längre är där, innovationen firar sin premiär i kinesiska fordon. En framgång för Ängelholm - med en sorglig eftersmak. Detaljerna finns på Steven Wades Koenigsegg-blogg.

Är turbo död? Brännaren? Är mikroturbinen det spännande alternativet? Optimeringar visar vad som är möjligt. Framtidens enheter kommer att vara mer olika än vi kan föreställa oss.

12 tankar om “Turbiner, Kamaxlar, Turbos"

 • blank

  Ibland måste jag le lite när bilindustrin kommer med sådana "återuppfinningar". I frakt och andra industrier är mycket av standarden lång.

  Audi "uppfunnit" för en tid sedan den elektriska hjälpfläkten för att alltid ha tillräckligt med övertryck. Jag har inte spårat om det nu är installerat, men har MAN MAN Diesel (6 Cyl., 9500 PS) redan träffat 1982 och där var det inte nytt.
  1992 körde jag ett nytt fartyg från varvet, som vid den tiden hade en mycket modern Burmeister & Wain 2-taktsdiesel med avgasventil. En dansk motor med sex cylindrar och nästan 5000 hk. Till skillnad från de äldre B&W-motorerna manövrerades avgasventilen inte längre via en enorm vipparm utan hydrauliskt. Vid den tiden styrdes dock fortfarande hydrauliken via en kedja och kamaxel. Det var en fantastisk motor som jag verkligen tyckte om att köra. Nästa utbyggnadsfas för B&W för cirka 15 år sedan har helt elektroniskt styrda hydraulventiltåg UTAN kamaxlar.

  För övrigt behöver du inte tänka dig denna 2-cykeldiesel som en Trabi blandad användning, det här är den senaste motortekniken, eftersom bränsleförbrukningen dras direkt från vinsten!

  Eftersom dieselmotorer inte kan växa på obestämd tid (för närvarande är de största på 110.000 55 hk), används flera turboer samtidigt. Dessa säkerställer inte bara tillräcklig laddluft, utan driver även turbageneratorer, som ger propellen ytterligare elektrisk kraft. Idag är det dessa motorer med den högsta termiska verkningsgraden (upp till ca 160%) och en specifik förbrukning på XNUMX g / KWh. Bilindustrin kan drömma om detta, även om katalogförbrukningen vill att vi ska tro något annat.

  Så respekt för Koenigsegg, som fick den i en så liten Motörchen. Det är dock lika liten en uppfinning som turbingeneratorerna, som är normal utrustning inom luftfart, som nämns i artikeln.
  Huruvida det är meningsfullt för lekmannen (bilister) att sätta sådan teknik på hjulen och om den är lämplig för daglig användning vid användning av små teknikrelaterade samtidiga, lämnas de obeslutna.

 • blank

  God dag tillsammans
  Min kunskap har varit kring 1994-experiment med turbingeneratorer i Sverige men läder inte hos SAAB men hos Volvo.
  Jag fann att det då var ett mycket intressant ämne.
  Jag tror också med dagens teknik kan det vara meningsfullt.

 • blank

  Spännande! Mycket intressant, aldrig hört talas om det tidigare.
  Det finns emellertid fortfarande en teknik med förbrukning av petroleum.
  Detta "problem" har ännu inte ändrats!
  Kanske som en "mellanliggande lösning". Eftersom hela bilvärlden ser sin frälsning i EL-enheten ser jag det inte med de begränsade resurserna.
  Ämnet är spännande!

 • blank

  Låt oss se vilka fantastiska innovationer NEVS kommer att glädja oss med i framtiden ...

 • blank

  Turbingenerator, det är verkligen vad det skulle gå med Saab. Då kunde du verkligen skriva ”Born from Jet's” på bilen. Varför bygger inte Saab (Saab AB) äntligen sina egna bilar igen? Vem behöver NEVS?

  • blank

   Vilken typ av svåra frågor ställer du idag ....

   • blank

    Varför svårt Vem annars, om inte en flygplansproducent, borde veta om turbiner. Så vad skulle vara närmare?

    • blank

     De vissa turbinerna är byggda direkt i grannskapet vid GKN. Skulle vara extremt korta leveransvägar. Gott om drömmar

     • blank

      Du har rätt, det blir en dröm. Men nu och då måste du behandla dig själv en liten reverie. Även om den drömmen kom i uppfyllelse, är jag rädd att det skulle vara en storlek för stor för mina ekonomiska resurser.

   • blank

    SAAB AB själv har hittills inte kommit bra med autodivisionen - fiaskot som sedan kulminerade för flera år sedan när GM valdes som köpare under gruppens uppdelning.

    Det vore emellertid vettigt om SAAB AB skulle släppa det välkända namnet för framtida välgjorda NEVS-fordon - detta skulle göra många saker enklare. Naturligtvis alltid förutsatt att det faktiskt finns SAAB-nivåbilar i rörledningen!

 • blank

  Kerosin och turbingeneratorer i bilar kommer bara under mig för första gången.
  Och det elektrohydrauliska ventiltåget också. Spännande artikel.

 • blank

  Tragisk, saken med Koenigsegg. Om övertagandet hade fungerat skulle fabriken fortfarande vara svensk, det skulle gå för innovativa motorer och inte den fruktlösa elbilen.

Kommentarer är stängda.