Projekt Paul i Nederländerna

Jag bor nära Arnhem i Nederländerna. Vår granne son kom alltid fram i en annan och anmärkningsvärd bil. Lite visste jag att det var en SAAB 96. Den sista han ägde var en vit. Hemma var det Volvo som vi körde.

Saab 9-5, Projekt Paul i Nederländerna
Saab 9-5, Projekt Paul i Nederländerna

Det visste jag inte, men jag visste det. Jag började studera i Rotterdam och på helgen. Jag glaserade på den lokala SAAB-återförsäljaren. En sak som jag visste säkert. När jag skulle köpa en SAAB. År passerade och min första bil var en VW Beetle 1968. En bil med ett gudomligt ljud. Inte en SAAB. Jag var fortfarande en student och en SAAB vilken bil jag inte hade råd med. Jag själv skulle köpa en. I 1995 hittade jag en.

Inte den vanliga misstänkta klassiska 900 utan den jämnaste främlingen SAAB 90. Jag sålde min Beatle till en vän. Något som jag ångrade så jag hade köpt det tillbaka från honom ett år senare. Och jag har hållit bägaren sedan dess. Jag återställde det till och med själv. Jag kör in för roligt nu.

90 var och en underbar annan bil. Till och med idag anser jag att jag köper en igen. Efter 90 kom en SAAB 900 klassisk 1991 med 2.1 liter-motorn. Turbomotorn med turbokraft. Under tiden har jag arbetat med en modern klassiker. Så jag köpte en 9-3 med en dieselmotor. Ja, det är påsk och påsk på samma dag. 9-3 OG. Jag kunde inte komma till 9-3 OG. Även om XNUMX-XNUMX var "inte min bil".

Efter introduktionen av 9-5-fastigheten hade jag samma tankegång hos den lokala återförsäljaren SAAB. En gång vill jag köpa den här bilen. Den första 9-5 var en MKI av 1999. Det var 4 år gammal när jag köpte den. I 2007 ändrade jag till SAAB 9-5 Linjär 2.0t 2002, färg 170. Inget speciellt bara en bas SAAB 9-5.

Men då hände något. Jag var involverad i en tung bilolycka med en Mercedes och Minis på motorvägen. De två minisna sprang in på höger bak och min SAAB efter att lastbilen hade tryckt mig runt medan han lämnade sin lane. Gissa vad. De två Minis var en total förlust. Min SAAB lidit allvarlig skada men det kunde repareras. Det räddade mitt liv och jag kunde inte skilja det från den här bilen. Självklart tyckte folk att jag var galen och hade blåst mitt huvud under olyckan. Men du är en SAAB-entusiast eller inte.

Efter de turbulenta tiderna i Trollhattan hoppas jag att köpa ett treårigt SAAB 9-5NG-land om några år. Jo jag vet alla hur det här slutar. Jag bestämde mig för att hålla min SAAB 9-5. På grund av konkursdelarna i 2013. SAV 9-5 Linjär in i en SAAB 9-5 Aero.

Det har varit ett treårigt projekt som startade med en helt ny B235 Biopower-motor och en ny transmission. I veckan vill jag avsluta omvandlingen med Aero-suspensionen. Jag har sökt på internet för alla dessa delar i Europa och USA. Måste detta inspirera andra människor. Du behöver inte ha en klassisk SAAB för att göra det här. Ett projekt Paul är värt. Om du är nötter kan du ta en SAAB 9-5 OG eller 9-3OG.

Nedan hittar du alla saker som har ersatts av helt nya delar:

Kaross extern:

Valeo-strålkastare
US-stil sidmarkörer
bakre fenders med fender kanter bakom
Spoiler kit Aero runt
Torkararmar från 2008 (= plana blad)
Nya navkapslar
Nya emblem fram och bak
Bakre torkarhuvud
Vindruta brickor och trevägsventilerna
Ny Biopower 9-5-logotyp och emblem (9-5NG)
Ny hajfinantenn
Nya skyltar
ALU 39 hjul
Nya Goodyear-däck (20116)

Bilinredning:

Beige Aero-stolar med sittplats och baksätesuppvärmning
Läderdörrpaneler
SAAB ursprungliga golvmattor
ALU instrumentbräda
Bildämpning backspegel
Aero styrhjul
solskydd
Ny hastighetsmätare med turbomätare
Ny infällbar lastplattform i båten
Ny läder växellåda

Motor och växellåda:

Ny komplett biopower motor B235 inkl. Spjällkropp, turbo etc.
Ny växellåda + slavcylinder + koppling + kopplingsplatta
Alla motorfästen
Silikonsugarslangar
EVAP ventiler och slangar
APC-ventil + silikonslangar
Slangklämmor i rostfritt stål
Boost kontrollventil
Nytt batteri
Oljekylare - rör och turbo samt monteringsfästen
Byt ut alla vätskor
Ny originalutblåsning från katalysatorn
Ny radiator och hölje
DI-kassett (en andra i min start)
Bränslepump

Chassi:

Ny rubbersubram
Nya wishbones inkl. Gummi
Nya knokbollar
Underram (återställd)
Bakre delram ny gummi
Nya bakarmar gummi
nya släpgummar (poly version)
Nytt sportchassi SACHS stötdämpare + fjädrar runt (dvs alla fästen på stötdämparna)
Nya stödlager
Nya bromsskivor och dynor runt
Sportstabilisatorstänger fram och bak inkl. Nya gummi
lack
- Framspoiler
- Ryggstöd
- Dörrhandtag
- Hood
- Rost avlägsnas och sprutas bakre fender (kända platser)

Tack till Robert för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

2 tankar om “Projekt Paul i Nederländerna"

  • blank

    Kan du förklara hur du fick lagerförstärkare som arbetar i en LPT-modell? På nätet är det omöjligt.

    Vänliga Hälsningar

  • blank

    Grattis Robert med den här fina berättelsen. 9-5 Aero från 2002. Du kan nu ringa 9-5 Aero, 2016

Kommentarer är stängda.