Testad ... Saab 9-5 Aero

Hur länge har jag inte kört kromglas? Det har varit ett par år, och jag tror det var 2012 när vi sålde vår 9-5. Nu står jag där, på gården av Saab service Frankfurt, framför mig en 9-5 Aero parkerad kombi - som krom glasögon det sista steget i utvecklingen av den gamla 9-5 och mycket välsmakande i 260 HP Aero skede.

Saab 9-5 Aero från Saab Frankfurt
Saab 9-5 Aero från Saab Frankfurt

Bara 80.000 kilometer på räknaren, manuell växellåda, få kilometer till Bayern blir roligt. Werkstattersatzauto skäller sedan Gerard Ratzmann. Jag gillar det. Hur är det, efter många år igen i den gamla 9-5-enheten? Paulprojektet är på väg att slutföras, kromglaset är den mycket modernare motsvarigheten.

Var modern är inte modern. Navigationssystemet är så pixelerat att det kan bli en träff igen som en vintageanordning. Och 5 växelskiftet ... vi pratar inte om det. Knapp in, bakväxel ut, handrem släppt och av den går mot motorvägen. Vägen runt den förre Saab Tyskland gren liknar vägar i Zwickau, Cottbus eller andra platser runt om året 1989. Bara det ändrar aldrig någonting i Frankfurt, i de andra städerna redan.

9-5 Aero är tätt sprung, men han mästare Rüttelstrecke suveräna. Han rasar inte, vilket inte är fallet med alla kromglasögon. Förbi Tesla basen går det mot motorvägen. En Tesla S kommer snabbt, men jag vill inte handla idag. På mataren accelererar Saab på Tempo 100, eftertryckligt suverän, med ljudmattan av den stora 2.3-litersmotorn. Det är inte den mest lysande elbilen i världen, och plötsligt är du tillbaka i år 2006, när kromglasögonen dök upp på marknaden.

Huvudvägen i riktning mot Hanau är tre körfält och nästan tom. Snarling accelererar Aero på vänster körfält, ja det flyger och är roligt. Skillnaden mellan 9-5 NG och den gamla Saab är enorm. Allt är mycket mer direkt, mer original- och jag spänner ordet igen analogt. Interiöret är i aluminium utseende, liksom sportratet. Du måste hitta det allvarligt bra, det var alltid för sterilt för mig. Idag spelar det ingen roll, Saab är så som det är, och det är jättekul att köra en gammal vän.

Vi flyger till Bayern, suveräna och snabba. Aero slappnar av. Gearnummer 5 passar denna dag för alla körsituationer. Blockerat en van spår och sedan släpper den, ger sedan Saab från djupet hos motorn tillräckligt med ström för att hastigheten utan att ändra utväxlingsförhållandet. Förskjutning plus turbo gör ånga, ingen jämförelse med dagens mikromotorer.

Resan är kort, ring datum och avsändaren Saab service Frankfurt kommer att plocka upp 9-5 Aero senare på mitt kontor. Toppklassig service, som det kan vara i bakgrunden med varumärken utan tillverkare, men med stor passion och kundorientering. Gillar jag dem, de goda gamla kromglasögonen? Vid produktionstider har kärlek och åtnjutande av GM alltid irriterat mig. Idag är det förflutna.

Det som återstår är en bil med karaktär, med en motor som är en riktig brännare och inte en castrato. Utan tiden, säker. För att vara ärlig var det redan fallet för 10 år sedan. Men också ett fordon där det är svårt att bedöma annorlunda. Så: tummen upp för Saab 9-5 Aero!

9 tankar om "Testad ... Saab 9-5 Aero"

 • Jag körde kromglaset med Jg. 2007 som Aero SC-maskin som företagsbil upp till 314'000 km utan något mekaniskt problem. Oljebyteintervallen var strax under 30'000 km efter displayen och gjordes alltid i samma garage. Oljekonsumtionen var nästan noll. Jag var aldrig tvungen att fylla på mellan räkningar. Bilen drog regelbundet en husvagn i alla riktningar i Europa och över bergen. Han har sålts under tiden och fortsätter. Min vän sa alltid att han lätt kunde lita på 400'000 km till bilen. Att risken med olje slammet på denna modell äntligen löstes konstruktivt, uppskattade jag väldigt mycket, det var ett av kriterierna för inköpet. I föregångaren hade jag fortfarande 20'000-intervaller.

  Om inte ständigt kortdragna, tror jag inte på motorskador, min erfarenhet är snarare att detta expansionsstadium var den mest konstruerade motorn. Förbrukningen var mellan 7.1 - 9 L.

  Dashboardets hårda plast var faktiskt mer än bredvid ett fordon i detta prisklass, liksom den redan föråldrade och överdrivna Navi, för vilken det inte fanns några uppdateringar från 2010.

 • Jag använder bara 5W-50 för 9-5 Aero (gamla), den behöver bara dessa fyra liter ...
  Sedan dess har jag inte mer oljekonsumtion (eller kör samma mängd gas som jag förbrukar olja ...).
  Oljebyte är max efter 15.000 km.

 • Har de goda gamla kromglasögonen en gång (som 2.0 t) upplever i en provkörning ...

  Vad kan jag säga: Inte bara utformningen av en absolut no-go, av de material som används (nyckelord: hård plast under alla kanoner) ganska ifrån varandra.
  Men hammaren är det som Saab har tillåtit här å ena sidan för att minska motoroljevolymen till löjliga fyra liter och å andra sidan öka växlingsintervallet från redan mycket för länge 20.000 km till ingen ände 30.000 km.
  Därför är det troligt att många mycket kontrollbokshållna prover sannolikt kommer att ligga på gränsen till säker motorskada.

 • Barntimern är ett trevligt ord, kanske låter jag det för en artikel

 • Det är denna charmiga skillnad om du tidigare kört en "aktuell" bil. Därefter muterade den pixelerade Navi till Vintage-delen, och den direkta jämförelsen mellan 9-5 (gammal) och 9-5 (sista generationen) är ganska blatant.

 • Ännu roligare är att du kan dela i personliga fackföreningar både bedömningar ...

  Jämfört med min klassiska bil kör min SAAB (MY 08) toppmoderna. Och ändå hade jag redan känslan "samtidigt" när man köpte kromglaset SC samtidigt som man köpte en ny bil samt en ansiktslyftad klassiker, en historia och en legend - kvasi en BABYTIMER.

  Baby timers är bara tillgängliga hos SAAB! ! !

 • Jag tycker det är roligt hur olika bilar kan ses och uppskattas.
  Upprepade gånger har jag redan läst här på bloggen om 9-5I med attribut som "Vintage" eller "den gamla Saab" som tillhandahålls.
  Spännande ...
  Som ägare till en 9-5 Griffin-stationsvagn MY 2000, som ser denna bil som en "nyfångad" utomstående i sin Saab-kollektion, får jag alltid ett leende på mitt ansikte

  hälsningar
  Gerald

 • ... och jag kan fortsätta att uppleva detta varje dag! ...

 • Ja, Tom. Trevligt att höra denna bedömning. Jag har redan denna Aero men redan på 200 000 KM på klockan. Vad skriver du men ingen skada. I några veckor reser jag dock fortfarande med en 2003er Aero. Ärligt talat .... det känns lite surt. Men ingen roll. De är båda fantastiska fordon och jag vill inte ge bort det.

Kommentarer är stängda.