Testat ... Saab 9-5 Aero

Hur länge har jag inte kört kromglasögon? Det har gått några år och jag tror att det var 2012 då vi sålde 9-5. Nu står jag där på Saab Service Frankfurts gård, en 9-5 Aero stationvagn står parkerad framför mig - som kromglasögon är den sista evolutionära etappen av den gamla 9-5, och mycket välsmakande i 260 PS Aero-expansionsfasen.

Saab 9-5 Aero från Saab Frankfurt
Saab 9-5 Aero från Saab Frankfurt

Bara 80.000 kilometer på räknaren, manuell växellåda, få kilometer till Bayern blir roligt. Werkstattersatzauto skäller sedan Gerard Ratzmann. Jag gillar det. Hur är det, efter många år igen i den gamla 9-5-enheten? Paulprojektet är på väg att slutföras, kromglaset är den mycket modernare motsvarigheten.

Varigenom modern är inte modern. Navigationssystemet är så pixelerat att det kan bli en hit igen som en vintage-enhet. Och 5-växlad växling ... låt oss inte prata om det. Knappa in, backa ut, frigöra handbromsen och åka mot motorvägen. Gatorna runt den tidigare Saab-filialen är jämförbara med gatorna i Zwickau, Cottbus eller andra platser runt 1989. Förutom att inget förändras i Frankfurt utan i de andra städerna.

9-5 Aero är tätt sprung, men han mästare Rüttelstrecke suveräna. Han rasar inte, vilket inte är fallet med alla kromglasögon. Förbi Tesla basen går det mot motorvägen. En Tesla S kommer snabbt, men jag vill inte handla idag. På mataren accelererar Saab på Tempo 100, eftertryckligt suverän, med ljudmattan av den stora 2.3-litersmotorn. Det är inte den mest lysande elbilen i världen, och plötsligt är du tillbaka i år 2006, när kromglasögonen dök upp på marknaden.

Motorvägen i riktning mot Hanau är tre körfält och nästan tom. Aero morrar och accelererar till vänster körfält, ja det flyger och är kul. Skillnaden mellan 9-5 NG och den gamla Saab är enorm. Allt är mycket mer direkt, mer originellt - och jag anstränger ordet analog igen. Interiören har ett aluminiumutseende, liksom sportratten. Du måste verkligen tänka att det är bra, det var alltid för sterilt för mig. Det spelar ingen roll idag, Saab är som det är, och det är jättekul att köra en gammal vän.

Vi flyger vidare till Bayern, säkert och snabbt. Aero slappnar av. Växel nummer 5 är lämplig för alla körsituationer denna dag. Om en transportör blockerar körfältet och sedan släpper ut det, drar Saab tillräckligt med kraft från motorns djup för att accelerera utan att växla. Kubikapacitet plus turbo genererar ånga, ingen jämförelse med dagens miniatyrmotorer.

Resan är bara kort, mötessamtal och Saab Service Frankfurt-föraren hämtar 9-5 Aero från mitt kontor senare. Högklassig service, eftersom den också kan tillhandahållas av varumärken utan tillverkare, men med mycket passion och kundorientering i bakgrunden. Gillar jag dem, de gamla goda kromglasögonen? Under produktionstiderna blev jag alltid irriterad av brist på kärlek och GM: s mani för besparingar. Idag är det förflutna.

Det som återstår är en bil med karaktär, med en motor som är en verklig förbränning och inte en castrato. Utan tid, visst. För att vara ärlig var det för 10 år sedan. Men också av denna anledning ett fordon där det är svårt att bedöma annars. Så: tummen upp för Saab 9-5 Aero!

9 tankar om “Testat ... Saab 9-5 Aero"

 • blank

  Jag kunde uppleva de gamla gamla kromglasögonen en gång (som 2.0 ton) som en del av en provkörning ... 😉

  Vad kan jag säga: Inte bara utformningen av en absolut no-go, av de material som används (nyckelord: hård plast under alla kanoner) ganska ifrån varandra.
  Men hammaren är det som Saab har tillåtit här å ena sidan för att minska motoroljevolymen till löjliga fyra liter och å andra sidan öka växlingsintervallet från redan mycket för länge 20.000 km till ingen ände 30.000 km.
  Därför är det troligt att många mycket kontrollbokshållna prover sannolikt kommer att ligga på gränsen till säker motorskada.

  • blank

   Jag använder bara 5W-50 för 9-5 Aero (gammal), det tar bara dessa fyra liter ...
   Sedan dess har jag inte använt mer olja (eller samma mängd bensin går som jag använder olja ...).
   Oljebyte är max efter 15.000 km.

  • blank

   När jag föddes 2007 körde jag kromglasögonen som Aero SC-maskin som företagsbil upp till 314 000 km utan några mekaniska problem. Oljebytesintervallen var knappt 30 000 km enligt displayen och gjordes alltid i samma garage. Oljeförbrukningen var nästan noll. Jag fick aldrig fylla på mellan ändringarna. Bilen har regelbundet dragit en husvagn i alla riktningar i Europa och över berg. Den har nu sålts och fortsätter att köras. Min vän sa alltid att han trodde att bilen lätt kunde köra 400 000 km. Jag uppskattade verkligen det faktum att risken med oljeslam slutligen löstes med den här modellen, och det var ett av kriterierna för inköpet. Med föregångaren hade jag fortfarande 20 000 intervall.

   Om du inte kör korta sträckor hela tiden tror jag inte på motorskador, min erfarenhet är mer att detta expansionssteg var den mest sofistikerade motorn. Förbrukningen var mellan 7.1 - 9 L.

   Dashboardets hårda plast var faktiskt mer än bredvid ett fordon i detta prisklass, liksom den redan föråldrade och överdrivna Navi, för vilken det inte fanns några uppdateringar från 2010.

 • blank

  Jag tycker det är roligt hur olika bilar kan ses och uppskattas.
  Jag har upprepade gånger läst på bloggen om 9-5I med attribut som "Vintage" eller "den gamla Saab".
  Spännande…
  Som ägare till en 9-5 Griffin Kombi MY 2000, som ser denna bil som en ”nyfångad” outlier i sin Saab-kollektion, ger det alltid ett leende i mitt ansikte 😉.

  hälsningar
  Gerald

  • blank

   Det är ännu roligare att du kan dela båda bedömningarna ...

   Jämfört med min oldtimer är min SAAB (MY 08) väldigt modern. Och ändå "då" när jag köpte kromglasögonen SC hade jag en känsla av att jag köpte en ny bil och en ansiktslyftad klassiker samtidigt, en historia och en legend - en BABYTIMER, så att säga.

   Baby timers är bara tillgängliga hos SAAB! ! !

   • blank

    Barntimern är ett trevligt ord, kanske låter jag det för en artikel

  • blank

   Det är den charmiga skillnaden om du tidigare har kört en "aktuell" bil. Då muteras det pixelerade navigationssystemet till en vintage-del, och den direkta jämförelsen mellan 9-5 (gammal) och 9-5 (förra generationen) är ganska uppenbar.

 • blank

  Ja tom Trevligt att höra den bedömningen. Jag har redan exakt denna aero över 200 KM på klockan. Vilket dock inte försämrar ditt skrivande. I några veckor har jag kört en 000 Aero. Ärligt talat .... det känns lite tuffare. Men det spelar ingen roll. De är båda fantastiska fordon och jag vill inte ge upp någon av dem.

  • blank

   ... och jag kan fortsätta att uppleva det varje dag! ...

Kommentarer är stängda.