kapten Future

Juni 2021. Frankfurt / Main flygplats. Saab 900 III EV stannar vid 1 AB-terminalen. Strax före ombordstigning ... är mitt flyg till Milano på agendan. Medan jag rusar till Gate A1, börjar min Saab utan en passagerare till Frankfurt. Den stora servicen beror på kylvätskor för luftkonditionering och batterier måste förnyas.

kapten Future
kapten Future

Min 900 III EV Hatchback Griffin Edition är nu 3 år gammal, den var en av de första allelektriska Saabs som körde i Trollhättan utanför linjen. På den tiden kunde 2018, Saabs ännu inte köra helt autonom. Du var tvungen att ta med ditt eget fordon till checken, vilket förlorade tiden i efterhand. Med en omfattande, betald uppdatering från december 2020 är Saab helt autonom och kan hämta sin ägare på nästan vilken plats i Europa som helst. Om det finns den nödvändiga infrastrukturen, eftersom det fortfarande i sydstaterna i unionen krisen stora luckor.

Sedan oktober 2016, när NEVS helt köpt tillbaka licensen för Saabs varumärke, har mycket hänt runt om i världen. Backas av Bank of China pengar, gjorde Trollhättan en comeback. Ett exempel är Frankfurt. I det nybyggda diagnostikcentret - med sina rena, vita vitgolv och luftkonditionerade hangarer som påminner om en designstudio - kommer de svartklädda teknikerna från Gérard Ratzmann att öppna min bil med en tillfällig elektronisk nyckel. De kommer att utföra tjänsten; Saab kommer sedan lämna Frankfurt självständigt och leda till flygplatsen. Välj en parkeringsplats, förvänta mig på kvällen vid utgången av Terminal 2 under restenfasen cachen billig grön el.

Intill diagnoscentret ligger de nybyggda salarna för klassiska Saabs. De är i retrostil av 90er år, gamla brännare njuter av växande popularitet. Förutom Kiel och Stuttgart är Frankfurt en av 3s klassiska tyska centra, som drivs av tillverkaren, som uppskattar den lönsamma klassiska verksamheten.

Flyg till Milano tar en bra timme. I Malpensa är en helt ny Saab 91 EV Viggen redo. Wow! Viggen är ny på marknaden, NEVS har återupplivat de gamla namnen och betalat för Saab AB många licensavgifter. Leveranstiderna är oerhört långa. Framgången är rätt för svenskar med kinesiska finansiärer. Att vänta på biluthyrningsföretagens räknare är en sak av det förflutna. NEVS-servern har jämfört min ankomsttid med den som tillhandahålls av mobilitetsleverantören i Italien, hyrbilen är klar vid utgången.

Min smartphone sänder den elektroniska nyckeln, Viggen öppnar kontakten och avslöjar utseendet på replikerna av de ursprungliga Viggen-sätena och inredningen. Sedan Volvo 2017 helt avstod från konventionella nycklar för första gången, har de snabbt försvunnit från marknaden. Idag, 4 år senare anses det i vissa kretsar som en statussymbol för att kunna lägga en bilnyckel på räknaren. Porsche har erbjudit retro nycklar i månader, och Saab överväger att göra det också - för en royal extra kostnad.

91 är luftkonditionerad vid önskad temperatur, känner till mina resmål, mitt dagliga schema och projekterar din favorit cockpit in i interiören. Han rullar helt autonomt på motorvägen, avgiften betalas av app, och medan han läser mig nuvarande mail, blir miljön mer landsbygd.

Ja, det var integritetsfrågan. Det var verkligen länge sedan, men 2016 var upprörd ADAC på det av tillverkarens parametrar som parkeringsplatser, beläggning av platser, hastigheter och åtkomliga webbsidor lagras. Det här barnets grejer är snö av den senaste istiden. 2021 visar annonser i bildskärmarna, saktar ner köpcentrumstransitering, subventionerade EV-stopp framför Media Markets eller amerikanska snabbmatrestauranger.

Irriterande, men det är bara sanna ägare av billiga elbilar från kinesisk produktion, som är under utveckling av Opel och Ford drar bokstavligen pluggen. Alternativt kan man köpa fritt från vissa tillverkare. Eller du har, som jag, Saabs "Svarta Pilotkort". Så varje Saab är annonsfri, du får alla premiumuppdateringar gratis och strömmar en obegränsad mängd data. Det kostar inte lite, normalt. För mig, som en Saab blogger, är "Black Pilot Card" gratis. En bra gest från Sverige till bloggjubileum i februari 2021.

Jag närmar mig mitt mål. Mellan två byar är området nu riktigt landsbygd, det finns en kort, fri rutt med vackra kurvor. Ogynnsamt att även där Tempo 50 är befallt. Under gamla förbränningstider gav jag alltid gas, låt Saab Turbo flyga. Carabinieri, som lurar efter byte efter järnvägsstationen, borde inte ha gillat det. De viftade regelbundet den röda trowelen, sedan diskret försvann bakom ryggen när de erkände den tyska licensen.

Det är bara Italien ... Tedesco? Är det bara problem ...

Idag rullar 91 Viggen över den uttråkade brottsbekämpningen med exakta 50 kilometer per timme. Brinnsäsongens charm har gått. Synd! I slutändan måste jag leta efter en bil för elbilen, infrastrukturen i Italien är underutvecklad och opålitlig utanför storstäderna. Dessutom bör fordran från fordonet via app inte beaktas. Det fungerar i Milano, men inte på landsbygden.

Två timmar senare är mötet slut, det är tillbaka till Milano. En vän från skoldagarna väntar på sitt kontor i Viale Bligny. Kort tid för en espresso och konversationen med en vän, som tyvärr inte ser mig ofta. Saab letar efter sin parkeringsmöjlighet, medan jag gillar gästfrihet och italiensk Dolce.

När vi talar kommer ett meddelande från Trollhättan. Betaversionen av 1978 Saab 99 Turbo Emulation finns tillgänglig för nedladdning. Huruvida jag vill testa för bloggen? Jag håller med och släpper programvaran för min 900 III EV. Medan jag begär att Viggen hyrbil ska fortsätta ser jag fram emot den nattliga A3 och enheten i söder - med turbo och manuell emulering.

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

I Malpensa kör 91 EV Viggen mig till avgångsterminalen. Tidigare var turnén i Milanos centrum och motorvägen ett litet äventyr. Idag kan du köra, bilarna väljer den optimala vägen. Allt är mycket mer avslappnat, produktivt, men också tråkigt. Som avsked tar jag bort den elektroniska nyckeln och ställer in Safe Erase-proceduren. En betaversion, som sägs vara NEVS, raderar all användardata tillförlitlig.

Flyg till Frankfurt kör som väntat tyst. Vid utgången av Terminal 2 väntar på min Saab 900 III EV hatchback. Saab 99 Turbo Emuleringen är redan laddad. Turboen är bra casual i staten. Jag misstar, eller lukar den i inredningen lätt för bensin och bränd olja? Hmm ... Jag planerar att fråga NEVS.

Manuell läge eller autonom, frågar den virtuella Saab-piloten mig. Jag måste le. Manuellt, självklart. Vad mer? Och med turbo-rör försvinna Saab och Blogger i den mjuka sommarnatten ...

Fiktion och verklighet: Självklart finns det ingen Saab 91 EV Viggen, ingen Saab 900 III EV hatchback, inget svartpilotkort, ingen återköp av varumärket. Och NEVS skulle aldrig låta mig testa beta-versionen av Saab 99 Turbo Emulation eller Safe Erase-funktionen.

Men det finns Milanos förort, järnvägens korsning, Carabinieri och det avslappnade beteendet när ett fordon med tysk registrering bryter mot reglerna. Italien, den perfekta charmen i ett land som inte vill vara perfekt. I alla andra saker är artikeln ren fiktion, uttryckligen meningslös, och enbart på grund av skrivelsens glädje.

20 tankar om "kapten Future"

 • Oavsett vilket rökhus det var, skulle jag också ha tappat en nypa av det ...

 • Också 2. Halva är skrivet bra ...

  Visionen är sammanhängande och trovärdig, men då inte så vacker - bara det totala nätverket. Det bästa med henne är att det är en framtid med SAAB, ad blockering och säkra raderare.

 • Välskrivna, vissa saker gör din mun vatten, medan andra är skrämmande.
  "Storebror tittar på dig"

 • En synvinkel ...
  Citat: Autonom körning? Jag kan också åka på ett tåg.
  Yes! Och där kan jag flytta, om jag har känslan, mår jag bra.
  Där kan jag komma i kontakt med människor om jag vill / signal. Så länge som "behov" för analog utbyte fortfarande existerar ...
  Denna typ av vision bör visa oss vad som är "möjligt för användaren".
  Med det är det kanske gott om "utländsk beslutsamhet" av ekonomin, som inte uppfyller mitt intresse alls. Ekonomin säljer oss då individualit, vilket inte är en. Det är och förblir marknadsföring = försäljning.
  Det här har ingenting att göra med min inställning att göra livet trevligare, men ingenting alls.

  Så jag hoppas att detta är en vision.
  En vision där författaren hade kul och där ingenjörer / IT-arter "gnuggar" sig själva.
  Nu går jag ut i den svala våren, istället för att titta på snygga bilder av tidiga bloomers på min tablett ... 😉

 • Denna passage bör bli verklighet. Det är åtminstone något som seriöst övervägas av mobilitetsleverantörerna.

 • Läser "Captain Future" fick mig att le, trots "bakaxelhammaren" på min 9-3X i morse ... Ett stort tack för den kära Tom

 • Coest, Tom, det här är framtiden som jag hoppas kan bli verklighet.

 • Trevligt att läsa, men skrämmande vision. Jag hoppas att min Saab, manuella och turboförbränningsdrivna, leder mig till slutet av mina dagar. Autonom körning? Jag kan också åka på ett tåg.

 • Rökte du eller kastade något?
  Fortfarande trevligt att läsa ... ..

 • Åh, låter bra, bara för bra för att vara sant! Jag föreställer mig mängden framför grinden 2, när alla återvändande väntas av sina EV-bilar utanför dörren !! Och alla blinkar vildt och vill visa sin "chef", jag är här ..., läcker.

  För övrigt skulle jag ha varit en Viggen baserad på en tre dörr coupe av den senaste 93er serien! Vad skulle det ha blivit för en hammerbil ... ..

 • ... och sedan vaknade jag.
  Jag ser ut från mitt kontor, solen skiner och mitt 9.3 CV är fortfarande där jag lämnade det. I manuellt läge förstås.

  Skrämmande, jag hittade passagen:

  "Annonser visas i bildskärmarna, passagen genom köpcentra saktas ner, subventionerade EV-stopp förbi Media Markt eller amerikanska snabbmatrestauranger ..."

  Jag tänker på privata TV-kanaler, gratis internet, etc. etc. Vi har redan.

  Men en bra historia.

 • och schwupps lunchpausen var dagens föregående höjdpunkt

  Tack för det!

 • I morgon finns det bara en mycket kompakt utstationering

 • Skulle passa 1 april. Men det var en bra idé.

 • Vad händer om det var sant ...?
  Heartbreaking vackert skrivet ...

 • Det här är väldigt läckert att läsa och en mycket fin vision!

  Jag har redan en halv. Jag räddar den andra för imorgon
  på. Eller är det något nytt på bloggen?

 • En mycket inspirerande artikel som förhoppningsvis ger NEVS-ledarna en vision. Endast felbehandling, år 2021 börjar flygningarna till Milano från terminalen 3

 • För ett ögonblick trodde jag det kunde vara. Vilken idé. SAAB-nedladdningar för framtida elbilar. Oavsett om det är ljud eller instrumentbrädans animeringar, det skulle vara bra bio. Lukt skulle vara kupolen, men inte otänkbart. Jag hoppas att någon från SAAB AB och NEVS läser detta. Jag tittar upp framför mig med showen med hela 900 ärn, 96 ern, 93 ern och 95 ern. Väntetiden är redan så lång. Hemma idag bara en gång igen i den goda gamla 900 satte han sig och vred en runda.

  Vilket nöje som skulle vara om en sådan vision var.

  Hälsningar från Erik och tack för den drömmande vackra Saabmoment.

 • fin historia !! Skulle ha något, om det var

Kommentarer är stängda.