kapten Future

Juni 2021. Frankfurt / Main Airport. Saab 900 III EV stannar vid Terminal 1 AB. Strax före ombordstigning ... mitt flyg till Milano ligger enligt mitt schema. Medan jag rusar till Gate A1, tar min Saab fart till Frankfurt utan passagerare. Huvudtjänsten förfaller, kylvätskor för luftkonditionering och batterier måste bytas ut.

kapten Future
kapten Future

Min 900 III EV hatchback Griffin Edition är nu 3 år, det var en av de första helelektriska Saaberna som rullade av produktionslinjen i Trollhättan. Då, 2018, kunde Saabs ännu inte köra helt autonomt. Du var tvungen att ta ditt fordon själv till kontrollen, vilket i efterhand var slöseri med tid. Tack vare en omfattande, avgiftsbelagd uppdatering från december 2020 kör Saab helt autonomt och kan hämta sin ägare på nästan vilken plats som helst i Europa. Om det finns den nödvändiga infrastrukturen där, eftersom det fortfarande finns stora luckor i unionens södra kristillstånd.

Mycket har hänt över hela världen sedan oktober 2016, då NEVS helt överraskande köpte tillbaka licensen för Saabs varumärke. Trollhättan investerade i comebacken med pengarna från Bank of China. Ett exempel är Frankfurt. I det nybyggda diagnoscentret - lokalerna med sina rena, högblanka vita golv och luftkonditionerade hangarer påminner om en designstudio - Gérard Ratzmanns svartklädda tekniker öppnar min bil med en tillfällig elektronisk nyckel. Du kommer att göra tjänsten; Saab lämnar sedan autonomt Frankfurt och åker mot flygplatsen. Att välja en parkeringsplats, tillfälligt lagra billig grön el under vilofasen och vänta på mig vid utgången av Terminal 2 på kvällen.

Intill diagnoscentret ligger de nybyggda salarna för klassiska Saabs. De är i retrostil av 90er år, gamla brännare njuter av växande popularitet. Förutom Kiel och Stuttgart är Frankfurt en av 3s klassiska tyska centra, som drivs av tillverkaren, som uppskattar den lönsamma klassiska verksamheten.

Flyg till Milano tar en bra timme. I Malpensa är en helt ny Saab 91 EV Viggen redo. Wow! Viggen är ny på marknaden, NEVS har återupplivat de gamla namnen och betalat för Saab AB många licensavgifter. Leveranstiderna är oerhört långa. Framgången är rätt för svenskar med kinesiska finansiärer. Att vänta på biluthyrningsföretagens räknare är en sak av det förflutna. NEVS-servern har jämfört min ankomsttid med den som tillhandahålls av mobilitetsleverantören i Italien, hyrbilen är klar vid utgången.

Min smartphone överför den elektroniska nyckeln, Viggen öppnar kontaktlöst och avslöjar kopiorna av de ursprungliga Viggen-sätena och interiören. Sedan Volvo helt övergav konventionella nycklar för första gången 2017 har de snabbt försvunnit från marknaden. Idag, fyra år senare, är det i vissa kretsar en statussymbol att kunna sätta en bilnyckel på disken. Porsche har erbjudit retronycklar i flera månader, och Saab överväger att göra detsamma - mot en kunglig avgift.

91 är luftkonditionerad till önskad temperatur, känner till mina resmål, mitt dagliga schema och projicerar min favorit cockpit in i interiören. Han kör helt autonomt på motorvägen, avgiften betalas av app, och medan han läser de senaste mejlen för mig blir området mer och mer lantligt.

Ja, det var integritetsfrågan. Det var verkligen länge sedan, men 2016 var upprörd ADAC på det av tillverkarens parametrar som parkeringsplatser, beläggning av platser, hastigheter och åtkomliga webbsidor lagras. Det här barnets grejer är snö av den senaste istiden. 2021 visar annonser i bildskärmarna, saktar ner köpcentrumstransitering, subventionerade EV-stopp framför Media Markets eller amerikanska snabbmatrestauranger.

Irriterande, men det påverkar bara ägare till billiga elbilar från kinesisk produktion som bokstavligen drar ur kontakten på Opel och Ford. Alternativt kan du köpa det fritt från vissa tillverkare. Eller så har du, precis som jag, ”Black Pilot Card” från Saab. Det betyder att varje Saab är reklamfri, du får alla premiumuppdateringar gratis och du kan strömma en obegränsad mängd data. Det kostar ganska mycket, normalt. För mig, som Saab -bloggare, är “Black Pilot Card” gratis. En trevlig gest från svenskarna för bloggjubileet i februari 2021.

Jag närmar mig mitt mål. Mellan två byar är området nu riktigt landsbygd, det finns en kort, fri rutt med vackra kurvor. Ogynnsamt att även där Tempo 50 är befallt. Under gamla förbränningstider gav jag alltid gas, låt Saab Turbo flyga. Carabinieri, som lurar efter byte efter järnvägsstationen, borde inte ha gillat det. De viftade regelbundet den röda trowelen, sedan diskret försvann bakom ryggen när de erkände den tyska licensen.

Det här är Italien ... Tedesco? Det är bara problem ...

Idag rullar 91 Viggen över den uttråkade brottsbekämpningen med exakta 50 kilometer per timme. Brinnsäsongens charm har gått. Synd! I slutändan måste jag leta efter en bil för elbilen, infrastrukturen i Italien är underutvecklad och opålitlig utanför storstäderna. Dessutom bör fordran från fordonet via app inte beaktas. Det fungerar i Milano, men inte på landsbygden.

Två timmar senare är mötet klar, det är tillbaka till Milano. En vän från skoltiden väntar på sitt kontor på Viale Bligny. Kort tid för en espresso och en chatt med en vän som jag tyvärr inte ser ofta. Saab letar efter sin parkeringsplats, medan jag njuter av gästfrihet och italienska Dolce.

Medan vi pratar kommer ett meddelande från Trollhättan. Betaversionen av Saab 1978 Turbo Emulation 99 skulle vara tillgänglig för nedladdning. Skulle jag inte vilja testa för bloggen? Jag accepterar och släpper programvaran för min 900 III EV. Medan jag ber hyrbilen Viggen att fortsätta min resa ser jag redan fram emot A3 på natten och resan söderut - med turbo- och manuell emulering.

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

I Malpensa kör 91 EV Viggen mig till avgångsterminalen. Tidigare var turnén i Milanos centrum och motorvägen ett litet äventyr. Idag kan du köra, bilarna väljer den optimala vägen. Allt är mycket mer avslappnat, produktivt, men också tråkigt. Som avsked tar jag bort den elektroniska nyckeln och ställer in Safe Erase-proceduren. En betaversion, som sägs vara NEVS, raderar all användardata tillförlitlig.

Som förväntat går flygningen till Frankfurt smidigt. Min Saab 2 III EV hatchback väntar vid utgången av Terminal 900. Saab 99 Turbo Emulation är redan laddad. Turboen plaskar avslappnat när den står stilla. Tar jag fel, eller luktar interiören mycket bensin och bränd olja? Hmm ... Jag tänker kolla med NEVS.

Manuellt läge eller autonomt, frågar den virtuella Saab-piloten. Jag måste le. Manuellt, förstås. Vad annars ? Och med turbo-visselpipor försvinner Saab och bloggare i den milda sommarnatten ...

Skönlitteratur & verklighet: Självklart finns det ingen Saab 91 EV Viggen, ingen Saab 900 III EV hatchback, inget svartpilotkort, ingen återköp av varumärket. Och NEVS skulle aldrig låta mig testa beta-versionen av Saab 99 Turbo Emulation eller Safe Erase-funktionen.

Men det finns förorten i Milano, övergången, carabinieri och det avslappnade beteendet när ett fordon med tysk registrering bryter mot reglerna. Italien är faktiskt den perfekta charmen i ett land som inte alls vill vara perfekt. I allt annat är artikeln ren fiktion, uttryckligen utan någon mening, och enbart på grund av skrivglädjen.

20 tankar om “kapten Future"

 • blank

  Oavsett vilken typ av rök det var, skulle jag ha garvat en nypa av det ...

 • blank

  Välskrivna, vissa saker gör din mun vatten, medan andra är skrämmande.
  "Storebror ser dig"

 • blank

  Ett sätt att följa visionen ...
  Citat: Autonom körning? Jag kan också åka på ett tåg.
  Yes! Och där kan jag flytta, om jag har känslan, mår jag bra.
  Där kan jag komma i kontakt med människor om jag vill / signalera det. Så länge "behovet" av analogt utbyte fortfarande finns ...
  Denna typ av vision är avsedd att visa oss vad som är "möjligt för användaren".
  Det finns möjligen mycket "extern kontroll" från ekonomin, vilket inte alls motsvarar MITT intresse. Ekonomin säljer oss sedan individualitet som inte är en. Det är och förblir marknadsföring = försäljning.
  Det här har ingenting att göra med min inställning att göra livet trevligare, men ingenting alls.

  Så jag hoppas att detta är en vision.
  En vision som författaren hade roligt med och som ingenjörer / IT -arter "gnuggar" varandra på.
  Jag går ut i den svala våren nu istället för att titta på snygga bilder av tidiga blommor på min surfplatta ... 😉

 • blank

  När jag läste ”Captain Future” kom leendet tillbaka till mig, trots ”bakaxelhammaren” på min 9-3X från i morse ... Tack så mycket för det, Tom 🙂

 • blank

  Coest, Tom, det här är framtiden som jag hoppas kan bli verklighet.

 • blank

  Trevligt att läsa, men skrämmande vision. Jag hoppas att min Saab, manuella och turboförbränningsdrivna, leder mig till slutet av mina dagar. Autonom körning? Jag kan också åka på ett tåg.

 • blank

  Rökte du eller kastade något?
  Fortfarande trevligt att läsa ...

 • blank

  Åh, låter bra, nästan för bra för att vara sant! Jag föreställer mig publiken framför grind 2 när alla återvändande väntas av sina elbilar framför dörren !! Och alla blinkar vilt och vill visa sin "chef" att jag är här ... utsökt.

  Förresten, en Viggen baserad på en tre-dörrars coupé i den senaste 93-serien skulle ha varit tillräckligt för mig! Vilken fantastisk bil skulle det ha varit ...

 • blank

  ... och då vaknade jag.
  Jag ser ut från mitt kontor, solen skiner och mitt 9.3 CV är fortfarande där jag lämnade det. I manuellt läge förstås.

  Skrämmande, jag hittade passagen:

  "Annonser visas i bildskärmarna, passagen genom köpcentra saktas ner, subventionerade EV-stopp förbi Media Markt eller amerikanska snabbmatrestauranger ..."

  Jag tänker på privata TV-kanaler, gratis internet, etc. etc. Vi har redan.

  Men en bra historia.

  • blank

   Denna passage bör bli verklighet. Det är åtminstone något som seriöst övervägas av mobilitetsleverantörerna.

 • blank

  och schwupps lunchpausen var dagens föregående höjdpunkt

  Tack för det!

 • blank

  Skulle passa 1 april. Men det var en bra idé.

 • blank

  Tänk om det blev sant ...?
  Hjärtskärande vackert skrivet ...

 • blank

  Det här är väldigt läckert att läsa och en mycket fin vision!

  Jag har redan en halv. Jag räddar den andra för imorgon
  på. Eller är det något nytt på bloggen?

  • blank

   I morgon finns det bara en mycket kompakt utstationering

   • blank

    Andra halvan är också välskriven ...

    Visionen är sammanhängande och trovärdig, men då inte så vacker - bara det totala nätverket. Det bästa med henne är att det är en framtid med SAAB, ad blockering och säkra raderare.

 • blank

  En mycket inspirerande artikel som förhoppningsvis ger NEVS-ledarna en vision. Endast felbehandling, år 2021 börjar flygningarna till Milano från terminalen 3

 • blank

  För ett ögonblick trodde jag det kunde vara. Vilken idé. SAAB-nedladdningar för framtida elbilar. Oavsett om det är ljud eller instrumentbrädans animeringar, det skulle vara bra bio. Lukt skulle vara kupolen, men inte otänkbart. Jag hoppas att någon från SAAB AB och NEVS läser detta. Jag tittar upp framför mig med showen med hela 900 ärn, 96 ern, 93 ern och 95 ern. Väntetiden är redan så lång. Hemma idag bara en gång igen i den goda gamla 900 satte han sig och vred en runda.

  Vilket nöje som skulle vara om en sådan vision var.

  Hälsningar från Erik och tack för den drömmande vackra Saabmoment.

 • blank

  fin historia !! Skulle ha något, om det var

Kommentarer är stängda.