Saab och 10 bästa bilmuseerna i världen

Igår Tesla, idag Trollhättan, imorgon Milan. Vi har en internationell vecka på bloggen, det blir inte tråkigt. Låt oss prata om Saab Museum idag. Naturligtvis vet vi att Saabs varumärke är något mycket speciellt. Naturligtvis gillar vi att åka till Trollhättan eller ta en omväg på semester i Sverige för att besöka Saab Bilmuseum.

Saab Museum. Ensam, utan besökare på natten.
Saab Museum. Ensam, utan besökare på natten.

Ju större glädjen, om vår kärlek till det lilla varumärket finner internationellt erkännande. Auto Trader Kanada har sammanställt en lista över de 10 bästa bilmuseerna i världen. Naturligtvis inkluderar detta BMW Welt i München, det fantastiska Porsche Museum och den stora Mercedes-samlingen i grannskapet. Och nej, inte en samling i Niedersachsen som inte är mindre värt att se gör det på listan, men det Saab Museum i Trollhattan.

Detta är nästan spektakulärt, för det lilla museet i de tidigare Nohab-salarna tävlar mot tungvikter med en budget på miljoner. Du kan inte göra vad de tyska tillverkarna tar upp i Trollhättan; du arbetar med en nästan minimal budget, men med ännu mer kärlek till varumärket. Kanske är det som gör överklagandet. Den ständigt föränderliga utställningen är inte perfekt, och inte heller fordonen. Det är improviserat och - som förbinder blogg och museum - med en tillverkare bakom dig, skulle mycket mer vara möjligt!

Men kanske skulle vi också förlora det. Perfekt i detalj kan kosta charmen som vi skulle sakna. Emellertid gör curator Peter Backström och hans frivilliga team ett anmärkningsvärt arbete.

Museet och dess mycket speciella atmosfär i de gamla fabrikshallarna är värda ett besök. Besökarnas nedsänkning i Saabs värld kommer med lite tur att åtföljas av volontärer som arbetade i Stallbacka för många år sedan. Ett besök den kommande sommaren är en del av varje skandinavisk reseplan.

8 tankar om “Saab och 10 bästa bilmuseerna i världen"

 • THE Saab skulle ha varit en fantastisk projektbil. men nu har du Paul ... 🙂

 • Jag älskar Saab Museum. Jag har varit där på en speciell resa med min 8-årige son, och vi kommer aldrig att glömma dessa delade minnen. Min '88 900 Turbo Cabriolet parkerade framför museet hela dagen!
  Bugattis och andra vackra bilar, samlade i hemlighet av de autolovande regissörerna i en nuvarande fabrik. se: http://citedelautomobile.com/en/home

  • Right, that is also a very remarkable museum and even more the history behind it. Just a pity that the Schlump brothers did not even add one Saab in that enormous collection of cars.

 • Ett besök på detta museum rekommenderas starkt. Du kan också tänka på att bli en vän till museet så att det här museet kan överleva. Men åtminstone en gång är Bilmuseum besök som en engagerad resa för en Saabist.

 • Förutom Flygvapenmuseet kommer Bilmuseum naturligtvis att vara på reseförteckningen för nästa års semester i Sverige. Självklart kommer detta att göras för att passa Saabriolet (9-3 I).

 • Bra, vad gör du i Bilmuseum! Grattis till Trollhättan. 🙂
  ... och när jag ser konceptbilen 9-X framför SAAB-sonetterna blir jag fortfarande yr av entusiasm! Otroligt vad som har hållits tillbaka från bilvärlden! 🙁
  Jag googlar Skagen via färjan till Trollhättan direkt ... 😉, sommar "utflykt" kanske ...

 • Hej,

  Faktum är att museet speglar verkligheten av SAAB-märket. Det fanns aldrig mycket pengar, du kan alltid göra mycket med det. Det har aldrig varit perfekt, men det har alltid varit synonymt med kvalitet på hög nivå och att hålla jämna steg med de allra största i branschen. Detta är ett utmärkt ära för museet. Det är dags att äntligen planera ett besök. Tack för rapporten.

  Hälsningar från Erik

  • I ett nötskal! 🙂

Kommentarer är stängda.