Hastighet och rock'n roll

Tesla har en extrem närvaro i media och det här är inte en av de vanliga artiklarna om Elon Musk och Model 3. Det handlar om sammandrabbningen mellan två kulturer och slutet av bilindustrin, som vi visste det tidigare.

Modell 3 skisser. Elon Musk via Twitter
Modell 3 skisser. Elon Musk via Twitter

Tesla Motors är inte en biltillverkare i traditionell mening - inte när det gäller företagskultur. Om du vill göra jämförelser, gå till Apple eller Google. Musk kommer från världen av IT, kosmos av korta produktcykler och högt innovationspress, men också uppdateringarna, som följs av en bug fix 3 timmar senare. Om du hade något i åtanke när du presenterade Model 3, var det Apple. Köerna framför Tesla-butikerna, jämförbara med Cupertino och en ny produkt, var riktmärket.

Operationen var en framgång, och mer än så. Det som Tesla firar är ett slut på bilindustrin som vi känner den. Tesla vaggar på marknaden, levererar fantastisk underhållning. Utan en massiv budget, men en rörelse över webben. Oavsett hur framtiden för Tesla kommer att se ut, oavsett om du misslyckas eller vinner, har historia skapats senast nu.

Linjerna med människor framför Tesla-butikerna förra veckan var längre, antalet mer imponerande. De första rapporterna, 115.000 2 förbeställningar, eller en årlig produktion i tvåväxling i Stallbacka-fabriken, korrigerades snabbt uppåt. 180.000 198.000, sedan 253.000 2, och senast nu borde den gamla Saab-fabriken ha överlämnats. Den sista standen, på lördag morgon: XNUMX XNUMX förbeställningar. Hälften av Volvos årsproduktion, reserverad på två dagar. Musks reaktion? Du måste tänka om produktionsplanering ...

Vi måste tänka på produktionsplanering.
Vi måste tänka på produktionsplanering.

253.000-personer har skrivit, inte varje förbeställning kommer att bli en leverans. Men, och det är poängen, spolar reserverna mer än en fjärdedel av en miljard dollar i kassarna. 253.000 Människor som kan anses vara utbildade och progressiva litar på ett företag som är relativt ungt och inte lönsamt.

Liknande saker tidigare känd endast från Ferrari eller Porsche. Där välbärgade fick grauharige män tillåts anbezahlen en begränsad produktion för att sedan försvinna i luftkonditionerade underjordiska garage bakom stängda dörrar. Bilen infanteri kunde läsa om det i tidningen, som en sida notera Unerreichbarkeiten. Och nu? Rock'n Roll.

Tesla är annorlunda, i alla avseenden. En sluten krets som utför allt från produktion till kontakt med kunden. Egna laddstationer, inga återförsäljare, endast direktförsäljning. Inga rabatter på fordon, listpriset är bindande. Bilindustrin ser detta med respekt och obehag. Mindre på grund av bilarna, som vissa företag närmare Tesla än det verkar. Mer på grund av att omdefiniera förhållandet mellan kund och produkt.

Lördag. Elon Musk via Twitter
Lördag. Elon Musk via Twitter

Sveriges största biltillverkare anses vara innovativ. En motorbåt bland kryssningsfartyg, och ändå en roddbåt i jämförelse med Tesla. Det tog Volvo 47 timmar den 3 och 4 september 2015 att sälja 1.927 exemplar av sin XC90 över Internet. Det ansågs vara en framgång och mycket modig. Även om många av dessa fordon gick till "brand ambassadors". På 47 timmar reserverades 232.000 3 modell XNUMXs i Tesla, det visar bara skillnaden.

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Vad händer om Musk håller sin kurs? Vi lever i en tid då vi planerar osäkerhet, saker kan förändras snabbt, prognoserna är svåra. En sak är säkert, Musk förändrar redan en bransch. Och vi pratar inte om elbilen.

Det handlar om företagskultur, kundrelationer, skärning av gamla flätor. Tesla kan bli Apple 2.0, mobilitet och varumärkesval kan bli mer av ett uppdrag i sig än någonsin tidigare. Om Musk fortsätter på väg, om det lockar imitatorer, upplever vi slutet på innovationsavslag och ansiktslyftningar utan mervärde.

En industri, två hastigheter, kommer inte att fungera. Bilar blir datorer, produktcyklerna krymper, innovationer kommer via nedladdning. Musk ger fart och rock'n roll. Inte alla gillar det. Jag gillar det.

31 tankar om “Hastighet och rock'n roll"

 • blank

  Hej SAAB-community. Jag reserverade också en modell 3. Tyvärr har SAAB också blivit historia för mig. Jag skulle ha velat ha beställt en elektrisk NEVS (SAAB). Men de levererar ingenting. Köp bara företag och utbyta idéer. Att göra det skulle vara bra ...
  @ mac9-5. Det stämmer: ingen är intresserad av oljeviskositet och ökar trycket. Det finns inget i den riktningen. Det är därför det inte finns några runda instrument i cockpiten. Men snart kommer det inte längre ...
  Det är helt enkelt de mål som Elon Musk förföljer med TESLA: Mot utsläppsfri rörlighet.
  @ Matthias från Övre Pfalz: Och tyst. Hur många människor blir sjuka med kontinuerlig belastning av ljud. Lyssna genom det öppna fönstret! Och så föreställ dig, du hör ingenting!
  @uli1957: dispensrar; TESLA Supercharger och liknande laddningsstationer ligger så nära varandra i Europa som under 250km-sortimentet är tillräckliga för att täcka mycket långa avstånd.
  VW-chef Müller sa: "Vi får inte lämna biltillverkningen till Silicon Valley."
  Audi Manager Ingen sa nyligen: "TESLA har tyvärr gjort allt rätt strategiskt."
  BMW VD Krüger uppfann NEXT: transporterar BMW till framtiden. Hans officiella handling: Det finns en ny SUV, X7, och M-serien bör ha mer kraft.
  Alla dessa gentlemän av bensinfraktionen kräver också stöd från staten för att inrätta en laddningsinfrastruktur för elbilar.
  Citera http://www.netzfrauen.org/2013/09/12/milliarden-subventionen-fuer-milliardenkonzerne/
  ”Robert Bosch GmbH hade samlat in 28,87 miljoner euro endast i april i år,
  Automaker Daimler fick 23,8 miljoner euro, och tekniken giganten Siemens har hittills fått 22,84 miljoner euro för elektrisk rörlighet.
  Den industriella jätten Siemens uppnådde 2012 årsomsättning av 96,420 miljarder dollar.
  Stuttgart carmaker, enligt den senaste årsrapporten 136,255 miljarder dollar. "
  Jag tror att de stora biltillverkarna grät lite när de presenterade Model 3 den 1 april ...

  • blank

   Jag måste hålla med kollegan. Dessutom kan fordonet köras skattefritt i tio år. Jag skulle också ha velat köpa en Saab (NEVS) igen, men tyvärr finns det inget annat än varm luft. 10 stycken i februari / mars och var är resten?

  • blank

   @ FVK: Grattis, då är vi på något sätt minst 2 här

 • blank

  Tesla måste "leverera" nu - om två år blir vi smartare. För närvarande, eller under lång tid, finns det också en ganska motförflyttning mot youngtimers och oldtimers. För ett (bil) varumärke räcker det enligt min mening inte att vara "sexig", det finns också människor som älskar ljudet av bilar, tänk bara på ljudet från en Saab 2 Turbo, ingen Tesla och ingen annan kan göra det Bilerbjudande. Jag kommer definitivt inte sitta i en Google- eller Apple-bil.

  Jag vet inte om elrörligheten kommer att fånga, jag ser faktiskt den största potentialen i bildelning - låt oss se ...

  • blank

   När det gäller ljudet kan vi hjälpa till. Hos Audi och - lyssna och bli förvånad - ŠKODA RS är BOSE-ljudsystemet en ljudgenerator som efterliknar robusta V8- eller V6-ljud. Jag skulle inte bli förvånad om du någon gång kan ladda om ditt 900 turbo-ljud via programvara (för en liten avgift, naturligtvis ...).
   Om det låter som en dammsugare runt utsidan, har du fortfarande den mysiga känslan av det välbekanta inuti - även om det är konstgjort. Behöver du något sådant? Det är fel fråga!

 • blank

  Helt enkelt fantastiskt ... Vilka chanser skulle SAAB ha haft med en investerare som verkligen bygger bilar?

  • blank

   Jag tror inte ens nödvändigtvis att SAAB / NEVS skulle ha haft sådana "chanser".
   Jag är faktiskt delvis av den uppfattningen att helt ”andra” saker också spelar en avgörande roll.

   Ett “gammalt” klassiskt bilmärke eller till och med ett kinesiskt är på något sätt inte sexigt (särskilt inte med Saabs senaste förflutna och med den något ”knäppa” bilden).
   Även tyska premium varumärken skulle inte kunna utlösa en sådan hype enligt min åsikt (jag kommer ihåg: var det inte ens extra smarta butiker eller liknande?).

   Men när något hippt och "helt nytt" (tekniskt) kommer från Silicon Valley och som till och med är kopplat till "personlighetskulten" (här Musk), som är nästan vanligt idag, har många investerare en lösare plånbok än klassisk "tråkig" ( Bil) industri.

   Och jag tror också att många “coola” kunder är mer entusiastiska över sådana tekniska saker idag (om bara för att MHz, GHz, 17 ″ pekskärm, WLAN, iOS, Android, OS, etc. säger mer till dem än KW, NM eller någon oljeviskositet, kompression, tryck, etc.).

   Jag tror att många (särskilt yngre) helt enkelt har ändrat sin syn på bilen (eller allmänna prioriteringar - t.ex. bort från bilar och hi-fi-system, mot surfplattor / smartphones etc.).

   • blank

    Tesla har jobbigt tjänat sin status. Musk har 3.69 Mio följare på Twitter, varför? Eftersom kommunikationen var konsekvent fokuserad på information från början, vilket givetvis också reklam, men inte uppfattas som sådant. Om du jämför Musks tweets med en konkurrent, blir det uppenbart. Publiken på Tesla är yngre, utbildad, tekniskt kunnig och mer kritisk. Information läses eftersom de är värda reklam.
    När jag skrev artikeln frågade jag mig också om NEVS kunde lyckas med ett nytt varumärke. Istället för att följa Saabs tankar ... letar jag fortfarande efter svaret.

    • blank

     Hoppsan!
     Hörde det för negativt i min kommentar ovan (om Tesla / Musk)?
     Bör inte menas negativt. 🙁

     Personligen är jag inte så stort ett "fan" av Musk och Tesla.
     Men just nu verkar de klara sig mycket bättre än de flesta andra "konkurrenter".

     • blank

      Kom inte över negativt, ganska avslappnad. Hitta Tesla spännande för att datorer är människor som börjar bygga bilar, och för att jag har spenderat (och fortfarande gör) hela mitt yrkesliv i IT. Men jag är inte en fan i den sanna meningen. Bara kör Saab och jag är nöjd med det :-).

 • blank

  Jag körde Tesla, var glad och ansökte om Tesla-ersättaren i stället för den förlorade SAAB-framtiden.
  När det blev känt att det bara fanns (Internet) eller direktförsäljning och att återförsäljare och verkstäder inte längre behövdes - förutom att byta vindrutetorkare och bromsbelägg - var det klart för mig att NEV kommer att behöva göra det på något sätt någon gång.
  Andra märken och kunder som SAAB existerar inte, så shoppa tätt.
  HJK

 • blank

  Kanske kommer vissa potentiella köpare att vända på sig innan de beställer….

  Enligt min åsikt är många problem för en massproducerad elbil ännu inte klar, oavsett om den är ekologisk eller ekonomisk. Börja med B som batterier till Z som tappningspunkter för el, allt är ännu inte klart; även miljöbalansen i produktion och elproduktion, allt annat än transparent.

  Men det är sant, Tesla gör många saker annorlunda och ser "sexig" ut. Utvecklingen blir spännande att titta på.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth

 • blank

  Om TESLA-produktionskapaciteten inte är tillräcklig (så ser det ut nu) kan NEVS ta över en del av produktionen i Sverige eller Kina 😉

 • blank

  Om NEVS riktar sig riktigt mot Tesla och vill erbjuda dem tävling, så måste långsamt något erbjudas.
  Tesla Jag tycker mycket intressant och ser några paralleller med Saab. Innovativa bilar och totalt sett något annorlunda än massan. Jag är nyfiken på vad som kommer, från Trollhausen.

 • blank

  Hej Tom, du har det i ett nötskal och jag kan bara hålla med det. Om amerikanerna tackla något, då bara resultatet räknas, oavsett hur det hela kommer till stånd .. Ett verk för batterier i Nevada, där laddningsstationer utspridda över Europa och nu i hemlighet och tyst presentationen av modellen 3. Jag körde modellen S i Frankfurt före 1 år och före 3 år roadster på Lotus-basis.
  Dessa fordon har redan fascinerat mig då
  Ett utmärkt resultat i förbeställningarna, som kommer att förändra vår bilkultur helt

 • blank

  Musk och Tesla kommer att bränna mycket pengar, men Model 3 är vägen till lönsamhet. Det faktum att Musk svarar på frågor via twitter är den sympatiska egenskapen hos en ny kultur. Tesla är närmare mig än det extremt stängda företaget i Sverige, som inte alls kommunicerar.

 • blank

  Tesla är bara början. Apple och Google kommer snart. Då är det bara en fråga om tid innan Samsung och Co. kommer att ta med fordon. Det som gör konventionella bilar (motorer och motorväxellåda, kraftledningar, etc.) blir avfall. Vad kommer att skilja en Mercedes / BMW / Audi tekniskt från resten av tillverkarna i framtiden? Ingenting. Och det är just därför den traditionella bilindustrin är extremt sårbar. Varumärken blir utbytbara. Och värre: vi tyskar lever extremt från denna bransch. Jag kan bara säga: VAKA UPP !!!

 • blank

  Wow,

  denna artikel (tack för det) uppmuntrar. Mycket spännande, allt det.
  Och spännande ...

  Och det på minst två sätt. Å ena sidan har jag inget emot att skära av gamla flätor och absolut ingenting mot en revolution * inom bilindustrin ...

  Å andra sidan är jag bara i ansiktet av att matcha Apple jämförelser skräcken. Vad har jag som slutkund av orimliga vinster som ett företag uppnår sekundärt genom tekniska innovationer? Av vinst som främst baseras på kraftmedvetenhet, direktförsäljning, låga produktionskostnader och välberäknad föråldring?

  Precis vad Bloggers dagliga glädje är, den vänliga återförsäljaren och servicen runt det ena hörnet, personlig kontakt, engagemang och hjälpsamhet, är något som en värld av maktmedvetna monopolister (eller åtminstone dominatorer) som Amazone, Tim Cook, Google och Tesla har lite eller inget utrymme.

  Och ändå kommer jag fortsätta att använda Apple och köpa och kanske till och med en Tesla?

  * (en riktig och inte den som copywriters och marketing chiefs återkommer år efter år till deras gammaldags nya versioner på grund av förändringar i designen och minutaste tekniska steg till och i prospekt)

  • blank

   Så är det med de rörliga datorerna. Jag hänger på återförsäljarna, Saab kultur, och kommer att fortsätta så länge som Saab som möjligt och hålla fordonen. Musk gör allting rätt, tider ändras. Som du skriver är det som Apple. Man arg om slutna system och fortfarande har (för närvarande) två MacBooks på skrivbordet. Varför? Eftersom de är effektiva verktyg.

   • blank

    Jag skulle vilja att det också kommer att finnas åtminstone ett motkoncept i framtiden.

    Precis som en SAAB 9000 AERO av sin tid var ett motkoncept till resten av överklassen, som reser med minst 6, mestadels 8 och ibland 12-cylindrar.

    Ingen aning om vad ett motkoncept inom individuell e-mobilitet ska se ut, men före 9000 hade få personer någon aning om vad ett innovativt och energieffektivt alternativ till barock sedans skulle eller borde se ut.

    Ett möjligt avtalsord, som passar 9000 väl, är enkelhet.

    När det gäller e-mobilitet kan det innebära att man inte bygger några rörliga datorer eller Internet-enheter, utan äkta e-bilar vars program- och användargränssnitt är konstruerade och reducerade till en körupplevelse.

 • blank

  Jag tror att Tesla kommer att vara intressant för några år.

  När den nuvarande hype (och nästan "gratis biljett") runt Musk och Tesla avtar och Tesla inte längre får "bränna" pengar utan begränsningar, men måste agera ekonomiskt och eventuellt till och med lönsamt (som de flesta sedan länge etablerade stora företag) .

  Men jag tror redan att Tesla för närvarande visar nya sätt (särskilt försäljning / försäljning / marknadsföring / etc.) och förbereder.

  • blank

   Utmaningen är stor, på alla sätt. Om Tesla tar tag i det här kommer att bli en mycket spännande historia. Musk 276.000 meddelar för närvarande reservationer.

 • blank

  Musk väcker industrin! Var det inte något kinesiskt om Trollstad och elbilar?

 • blank

  Ta ett djupt andetag och var öppen 😉

 • blank

  Precis som Tesla Model 3, skulle jag ha gillat min nästa SAAB, vare sig elektrisk, hybrid eller förbränningsmotor!

  • blank

   Är (tyvärr) så. Intressant att Tesla valde en konventionell form och inte en MPV ...

   • blank

    Tack! Intressant artikel. Jag misstänker att med MPV är helt enkelt på grund av fysiska skäl kan ett rimligt rimligt intervall i kostnaden uppnås endast med extremt låg luftmotstånd. Modellen 3 verkar komma inom intervallet 0.2 och kommer säkerligen inte att vara högre än en Audi A4. Det är det enda sättet det fungerar.

    • blank

     Värdet är (okontrollerat) vid 0,21. Under ett tag lekte Tesla med tanken att klä sig bakhjulen, liknar vissa Citroen, för att glida mer genom vinden.

     • blank

      som jag skulle hitta riktigt coolt. För mig behöver en bil inte fungera synligt. Jag hittar också öppna fälgar, genom vilka man ser bromsarna, dumma. Stämmer jag Proll? Tyvärr finns det inga andra.

      Och uppenbarligen inget galler längre. Jag har redan funnit trenden för större och större kylare de senaste åren. Sedan dess har jag för några Hansel som kör en tolvcylindrig och behöver kylning, betala med ökad bränsleekonomi (sökord luftbroms). Att modell S fortfarande hade en dummy, ganska konstig. Återigen Tuning Proll saker.

      • blank

       Jag hade också tyckt cool ... Kanske för att jag är nostalgisk och sedan sörjer bilar som DS och CX. Kanske också för att jag tyckte att lösningarna var väldigt intelligenta (då). Modell 3 ska inte ha en cockpit, bara en skärm. Jag tycker det är spännande 😉

 • blank

  Du tar med det igen, Tom - tack för din bedömning!

Kommentarer är stängda.