Aldrig byggt: Saab 9000 efterträdare

På 28. 04. 1998 körde i Trollhättan den sista Saab 9000 för Tyskland utanför linjen. En 150 PS Softturbo CSE, Scarab Green, manuell växellåda. Hela 29 chassinummer senare var också slutet för resten av världen. Den sista Saab 9000 körde in i museet; Övre klass med hatchback från Sverige borde inte existera längre.

Saab 9000 efterträdare. Design Bjoern Envall
Saab 9000 efterträdare. Design Bjoern Envall

Hur kunde det komma till detta? De skyldiga parterna, om det finns några, kallas Toyota, Mazda, Nissan, Honda. Japanerna översvämmade Nordamerika med billiga luckbackar på 70-, 80- och 90-talet ... framgångsrikt! GM tappade marknadsandelar år efter år, vilket måste ha utlöst en hatchbackfobi i Detroit. Sedan dess har allt med sluttande baksida klassificerats som en billig bil från Asien i Renaissance Center. För Saab innebar detta övergången till 9-5 och 9-3 sedans - och slutet på en tradition.

Om GM och marknadsanalytikerna hade misstänkt att marknaden för klassiska sedaner skulle uppleva ett krympande botemedel bara några år senare - hade beslutet varit annorlunda. För Saab förlorades en del av DNA: et, fordonen förlorade en del av sin charm, och med slutet av 9-3 I, var luckan äntligen historia. Det hände 2002, men bilar med stora bakluckor lämnade aldrig Saab-världen helt.

Saab Design har otrolig kontinuitet, vilket kan ses från två personer. Sixten Sason och Björn Envall. På 60-talet arbetade Envall med Sason på Saab 99 och gick sedan till Opel i 2 år för att fortsätta arbeta på Saab från 1969. Saab 99, 90, 900 och 9000 designades av honom eller påverkades avsevärt. 9000 är den bästa Saab för honom eftersom det var "den enda bilen där vi fick göra vad vi ville ha". Den grundläggande designen av 900 II tillskrivs också Envall, som lämnade Saab 1992 för att förbli ansluten till företaget.

Åter och tillbaka återvände han till Stallbacka i några år, senast i åren från 2006 till 2008 som teknisk avdelningskonsult. Envall driver en Saab 9000 fram till idag, och hatchbacken är fortfarande hans ämne.

Vad skulle ha varit om? Frågan uppstår om och om igen, men svaret saknas. Vad händer om Saab hade hållit sig vid sin designlinje? Den lilla serien skulle ha utvecklat en kultfaktor över Saab 99, Saab 900 I & II, Saab 9-3 I. Liknar Porsche eller Mini, där traditionellt designspråk alltid översätts på nytt. 9000 II, som aldrig byggdes, skulle ha tagit mod. En kombi i lyxklassen finns inte heller hos konkurrenten; senast ryggade VW ner med Phaeton-studien 1999.

Björn Envall drog bakom en eventuell 2006 II 9000, innan han anslöt sig till Saab igen eftersom han aldrig släppte ämnet 9000 efterträdare. Aerospace är namnet på hans studie, som bär den typiska Saab-hockeypinnen och fälgen känd som ”Gurgenhobel”. Kroppen har en underbar form som en vinge, Saab Design, Ursaab och Sason säger hej. Vindrutan är extremt brant, du kan se cockpiten. Det bakre är en tolkning av EV-1 och Saab 900 II.

Naturligtvis är det bara en idé att rita Saab 9000 efterträdare. Tyvärr måste jag säga. Utan utsikter att förverkligas, både 2006 och 10 år senare. Idag efterfrågas stora, vinklade, tråkiga lådor, SUV: er. Människor älskar enhetlighet ... tydligen.

Ändå är ett litet hopp fortfarande. Med Andreas Barbunopulos har NEVS en före detta Saab-designer bland designern, och 2018 har lovat världen en hatchback. Går historien på?

17 tankar om “Aldrig byggt: Saab 9000 efterträdare"

 • blank

  De är alla bra, men de är inte en
  Saab …………….

 • blank

  Ur min synvinkel är BMW 3er GT sannolikt att förena med Saab-filosofin. Inte 5er GT

  • blank

   Sedan Audi A5 / A7 ... den senare förmodligen ännu mer. Men Audi verkar tycka om att använda SAAB på sistone ändå när det gäller design.

   • blank

    A5 och A7 är fler 4 dörrkuponger, eller hur?

   • blank

    Definitivt sant - jag tycker fortfarande att A5 Sportback (och även Coupé) är mycket framgångsrik. Enkel, elegant, utan anmärkningsvärda designfel som onödiga pärlor, utbuktningar eller vad som alltid är populärt hos andra tyska ("premium") tillverkare. Och som min 9-3 jag har den en stor baklucka som jag inte skulle vilja missa ...

 • blank

  den nya 5er BMW GT har också en hatchback?!

  • blank

   Ingen övre klass och bara ful

  • blank

   5er GT är oproportionerligt. Inget alternativ, SAAB skulle aldrig ha tillåtit sådana konstruktionsfel.

 • blank

  Underbart att du gräver så gamla historier igen och igen!

  • blank

   Jag håller med det.
   Och därmed blir SAAB-berättelsen allt tydligare, varför den z. Är för närvarande så som det är ...
   SAAB körning gör definitivt roligt !!!

 • blank

  En efterträdare skulle ha varit fantastisk. Jag förstod aldrig varför du inte erbjöd en fastback parallell med limousinen. 9k-kunderna skulle ha velat det. Missade alternativ, dåligt.

  • blank

   Och jag förstod aldrig varför du inte erbjöd en snabbback parallell med stationsvagnen
   (9-5) och varför en kombi inte erbjöds parallellt med Fastback (9K) ...

   Sedanserna i båda serierna kunde ha blivit helt räddade. Från 1960 till 1980 gick du bra med fastback och station wagon. Varför gav du upp denna dualitet och tradition så lätt?

   fick SAAB äntligen fått 9-3 vackert som läsk och skapat en vacker med 9-5 NG även en såg någon SAAB soda till smärtsamma att det är i dessa dessa var derivat av en annan imaginär och i övrigt dras bil.

   Såvitt jag vet var försäljningen av limousiner alltid långt under stationvagnar eller fastbackar ...

 • blank

  Hi Tom,
  det är intressant. Min CSE är precis som den sista som beskrivs ovan för D. Chassinumret slutar med W1004847, första registrering 26.05.1998. Jag köpte den en vecka senare med ungefär 300Km. Tidigare stod han i Kiel i hallen, där en biltvätt arbetar nu, men jag kan inte säga hur länge. Är detta en av de sista 9000 ???
  Det kan du säkert se i dina geniala dokument.

  Hälsningar från stranden

  • blank

   Det hade varit trevligt om de sista 9000 för D hade landat med dig. Tyvärr är det inte, det har VIN W1008756, som i museet har ... 8785. Om jag tittar på Saab VINs systematik 98, verkar det som om det bara fanns 8785 9000 under den senaste MY. Det är ganska exklusivt 😉
   Det skulle vara bra om den sista 9000 för D fortfarande var där någonstans, kanske har det en följare?

   • blank

    Tom märkte jag att färgen Scarab Green är märkbar i de 9000 begagnade bilarna från MY98. Har detta någon produktionsbakgrund? Grön var alltid ett marginellt fenomen och jag tror att det är oproportionerligt representerat i den sista MY 98. Eller är mitt intryck vilseledande?

    PS: Har du möjligen en databas där du kan undersöka antalet fordon i respektive färg i Tyskland baserat på 9-5 (1997-2005)? I Sverige är det tyvärr (inte) möjligt längre ... ;-( Det kan fortfarande finnas sådana säkerhetskopior, men de kan inte längre läsas ut eftersom hårdvaran har förändrats, eller hur?

    • blank

     Mörka gröna var en trend från mitten av 90-åren. Svårt att tro, även för en kort tidsperiod. Därför kör många 9000 i Scarabaeus genom landsbygden.
     Tyvärr är våra dokument bara analoga. Vi har ingen databas, förmodligen kommer uppgifterna att finnas tillgängliga hos NEVS. Tyvärr har vi väntat på ett bra år för ett svar i ett annat fall, trots löftet har ingenting hänt.

  • blank

   Det är verkligen en senare och en av de sista, om inte den sista.
   Den senaste 9000 med DT. År Jag hade varit i händerna och nu bor i cirkeln där det hyste förutom den sista 9-5I och underhållas, var / är en midnattsblå 9000 CSE Anniversary 2.0t med Fahrgestellendnummer 8181.

Kommentarer är stängda.