CoC Saab arkiv sparat!

Mottagaren av bokstaven från år 1979, Saab Germany GmbH, hade sin adress i Berner Strasse 89 i Frankfurt. Saab, medlem av Saab Scania Picture Division, var en stolt importör vid den tiden. Ingen amputerad relik som ingår i GM-organisationen som den har varit de senaste åren.

COC Saab Archive
COC Saab Archive

Innehållet i brevet: En utsläppsrapport från Saab 96 för att öka prestanda på 80 PS, avsändare av Rheinisch-Westfälische TÜV i Essen. Han gav 18. Juni 1979 Saab Germany grönt ljus för önskad ökning av prestanda, noggrant dokumenterad med bilder och specifikationer. Hur kommer dokumenten till bloggen från? Historien från början.

Det tyska COC Saab Archive.

Dokumentationen från den tyska importören innehöll verkversioner, homologationsdokument och, från MY 1995, CoC Saab-arkivet. CoC, Certificate of Conformity, blev obligatoriskt i EU för alla fordonstillverkare från 1996, men överlämnades endast till återförsäljare och kunder från 2005. Tidigare var dokumenten kvar i tillverkarens händer. Saab regisserade dokumentären själv, i Frankfurt och senare i Taunus.

Tiderna ändrats runt året 2004. Saab Tyskland flyttade till Rüsselsheim, många funktioner integrerades i GM-organisationen. Arkivet togs av parade, den sista mappen bär Opel-tecknet. Vid något tillfälle kunde CoC-tjänsten (köpmännen begära originaler) outsourcas till ett externt företag. Bilservice Erken tog över homologeringen, utfärdandet av nya COC, arkivets administration. Tjänsten fortsatte efter produktionsänden i Trollhättan. Saabs ägare och återförsäljare kunde erhålla originalet CoC, födseln och provenien hos deras fordon till kostnaden för Erkens.

Under 2016 flyttade Car Service Erkens till ett nytt företagsbyggnad, och när du flyttar hus tänker du vanligtvis ta med dig saker. Vid den tiden var CoC Saab-arkivet inte längre ett företag, ett hanterbart antal krav i kontrast till kostnader för administration och rymd ...

Vem vill ha 153 Saab-mapp?

Var ska man gå med om 2 tons dokumentation? Den professionellt torra bör lagras, helst i luftkonditionerade rum. Erken kunde ha gjort det enkelt och pappersfjällen kunde lätt återvinnas. Förpliktelsen att Saab inte längre existerade, men lyckligtvis var alternativet inte tillgängligt. I stället nådde de ut känslorna och kom genom kontakter till bloggen.

Ingen fråga som vi ville och behövde vara aktiva. Under senare år har vi hjälplöst noterat förlusten av mycket Saab-historia i Sverige utan att kunna ingripa. Det tyska arkivet fick inte försvinna, var vart får vi de nödvändiga hylla mätarna? Lyckligtvis har mitt företag ett luftkonditionerat och säkert dokumentationscenter, och utrymmet var också klart.

Priset för övertagandet var symboliskt och rättvist, ett stort tack till Joachim och Jörg Erkens! Två pallar tillhandahölls, en speditör plockade upp och levererade några dagar senare 17-lådor. CoC Saab arkivet, homologationsdokumenten, de fick ett nytt hem!

Vi är bara administratörer i tid

Våra fordon blir äldre, och de som överlever år blir klassiska bilar och klassiker. Om de har nått en älskares status, förloras papper, återimporterar eller kompletterar dokumenten, är CoC viktigt som bevis. Senast från sommaren 2016 vill vi ha integrerat en CoC-tjänst för att begära beviset som en tjänst i bloggen.

Vi ser oss bara som tillfälliga administratörer - som med våra fordon. Åtagit sig att hålla arkivet i gott skick för att överlämna det till en efterträdare någon gång Kanske kommer Saab-varumärket att återkomma någon gång, och det nya företaget vill behålla den stora historien. Det skulle vara det perfekta fallet och rätt plats för det tyska arkivet. Det kan också finnas en stiftelse vars grundläggande idé som några vänner leker med. Det kunde hålla Saabs historia i Tyskland vid liv och skulle också vara ett bra ställe för ett arkiv som har sitt ursprung i Berner Strasse i Frankfurt.

16 tankar om “CoC Saab arkiv sparat!"

 • Jag tycker att det är fantastiskt. Även om jag aldrig har haft några problem med att få COC från Schweiz, men på något sätt skulle det ha varit gjort.
  Leo Schlauri

 • Jag skulle också ha arkiverat filerna, men ingen frågar mig ... 😉 Det är omöjligt att föreställa sig om de verkligen skulle ha kasserats. Allt för mycket har försvunnit i vissa håligheter de senaste åren ... ;-(

 • Grattis till denna åtgärd! Med framsyn och dedikation har du säkrat dokument som vissa Saab-drivrutiner kommer att vara mycket glada över.

  För drygt ett år sedan ville jag köpa en Saab 9000 turbo från Tyskland här från Schweiz. Kort sagt: Fordonet skulle aldrig ha varit godkänt på grund av saknade dokument från tillverkaren. Tja, det skulle ha varit föregångarecertifikatet för CoC-dokumenten, men här i Schweiz sprang jag från Pontius till Pilatus för att få något. Misslyckades. Tyvärr gick allting till pappersavfall ...

  Genom äkta fans som dig lever historien på ... Respekt!

 • Historien säkras och nu i goda händer. Mössa till ditt engagemang!

 • Det är fantastiskt att denna skatt är skyddad. I Sverige skulle det ha kastats i soptunnan ...
  Tack!

  • Mycket troligt. Vi har upplevt det som har avyttrats de senaste åren, där du måste vara rättvis för att se bristen på utrymme i museet. Fortfarande ledsen.

 • Great! SAAB-berättelsen D är säker! Mycket roligt !!!
  Hur bra att Tom hade "gott om utrymme" tillgängligt!
  Många makt och nöje i sortering!

  Våren = vårrengöring.
  Jag flyttar också för närvarande. Paper. Men mina papper går in i pappersinsamlingen !!!

 • Bra åtgärd!
  Du måste förstå något sådant först.
  Alla Saab-vänner är mycket skuldsatta.

 • En otroligt bra sak som du har åstadkommit där, man kan inte tacka dig nog för det i framtiden heller. Vilket arv har bevarats där ...

  Hälsning
  Admin

 • Tom, ett stort tack! Historia säkrat!

 • Respekt! Bra åtgärd!

 • Enormt - bra action!
  LG från söder

 • Utan ord! Great!

Kommentarer är stängda.