CoC Saab arkiv sparat!

Mottagaren av bokstaven från år 1979, Saab Germany GmbH, hade sin adress i Berner Strasse 89 i Frankfurt. Saab, medlem av Saab Scania Picture Division, var en stolt importör vid den tiden. Ingen amputerad relik som ingår i GM-organisationen som den har varit de senaste åren.

COC Saab Archive
COC Saab Archive

Innehållet i brevet: En utsläppsrapport från Saab 96 för att öka prestanda på 80 PS, avsändare av Rheinisch-Westfälische TÜV i Essen. Han gav 18. Juni 1979 Saab Germany grönt ljus för önskad ökning av prestanda, noggrant dokumenterad med bilder och specifikationer. Hur kommer dokumenten till bloggen från? Historien från början.

Det tyska COC Saab Archive.

Dokumentationen från den tyska importören innehöll verkversioner, homologationsdokument och, från MY 1995, CoC Saab-arkivet. CoC, Certificate of Conformity, blev obligatoriskt i EU för alla fordonstillverkare från 1996, men överlämnades endast till återförsäljare och kunder från 2005. Tidigare var dokumenten kvar i tillverkarens händer. Saab regisserade dokumentären själv, i Frankfurt och senare i Taunus.

Tiderna ändrats runt året 2004. Saab Tyskland flyttade till Rüsselsheim, många funktioner integrerades i GM-organisationen. Arkivet togs av parade, den sista mappen bär Opel-tecknet. Vid något tillfälle kunde CoC-tjänsten (köpmännen begära originaler) outsourcas till ett externt företag. Bilservice Erken tog över homologeringen, utfärdandet av nya COC, arkivets administration. Tjänsten fortsatte efter produktionsänden i Trollhättan. Saabs ägare och återförsäljare kunde erhålla originalet CoC, födseln och provenien hos deras fordon till kostnaden för Erkens.

2016 flyttade bilservicemärken till en ny företagsbyggnad, och när de rör sig tenderar de att tänka på att ta några saker med dem. CoC Saab-arkivet skulle inte ha varit ett företag då, med ett hanterbart antal krav på administration och rymd jämfört med ...

Vem vill ha 153 Saab-mapp?

Var ska man gå med om 2 tons dokumentation? Den professionellt torra bör lagras, helst i luftkonditionerade rum. Erken kunde ha gjort det enkelt och pappersfjällen kunde lätt återvinnas. Förpliktelsen att Saab inte längre existerade, men lyckligtvis var alternativet inte tillgängligt. I stället nådde de ut känslorna och kom genom kontakter till bloggen.

Ingen fråga som vi ville och behövde vara aktiva. Under senare år har vi hjälplöst noterat förlusten av mycket Saab-historia i Sverige utan att kunna ingripa. Det tyska arkivet fick inte försvinna, var vart får vi de nödvändiga hylla mätarna? Lyckligtvis har mitt företag ett luftkonditionerat och säkert dokumentationscenter, och utrymmet var också klart.

Priset för övertagandet var symboliskt och rättvist, ett stort tack till Joachim och Jörg Erkens! Två pallar tillhandahölls, en speditör plockade upp och levererade några dagar senare 17-lådor. CoC Saab arkivet, homologationsdokumenten, de fick ett nytt hem!

Vi är bara administratörer i tid

Våra fordon blir äldre, och de som överlever år blir klassiska bilar och klassiker. Om de har nått en älskares status, förloras papper, återimporterar eller kompletterar dokumenten, är CoC viktigt som bevis. Senast från sommaren 2016 vill vi ha integrerat en CoC-tjänst för att begära beviset som en tjänst i bloggen.

Vi ser bara oss som tillfälliga administratörer - precis som våra fordon. Skyldig att hålla arkivet i gott skick, så att det slutligen överlämnas till en efterträdare. Kanske kommer Saab-märket så småningom att återkomma, och det nya företaget vill behålla den stora historien. Det skulle vara det perfekta fallet och rätt plats för det tyska arkivet. Det kan också finnas en grund, med grundidéen spelar några vänner. Det skulle kunna hålla Saabs historia i Tyskland levande och skulle också vara ett bra ställe för ett arkiv som har sitt ursprung i Bernerstrasse i Frankfurt.

16 tankar om "CoC Saab arkiv sparat!"

 • Jag tycker att det är fantastiskt. Även om jag aldrig har haft några problem med att få COC från Schweiz, men på något sätt skulle det ha varit gjort.
  Leo Schlauri

 • Jag skulle ha arkiverat mapparna, men ingen frågar mig ...

 • Grattis till denna åtgärd! Med framsyn och dedikation har du säkrat dokument som vissa Saab-drivrutiner kommer att vara mycket glada över.

  För drygt ett år sedan ville jag köpa en Saab 9000 turbo från Tyskland här från Schweiz. Kort sagt: Fordonet skulle aldrig ha varit godkänt på grund av saknade dokument från tillverkaren. Tja, det skulle ha varit föregångarecertifikatet för CoC-dokumenten, men här i Schweiz sprang jag från Pontius till Pilatus för att få något. Misslyckades. Tyvärr gick allting till pappersavfall ...

  Genom äkta fans som dig lever historien på ... Respekt!

 • Historien säkras och nu i goda händer. Mössa till ditt engagemang!

 • Mycket troligt. Vi har upplevt det som har avyttrats de senaste åren, där du måste vara rättvis för att se bristen på utrymme i museet. Fortfarande ledsen.

 • Bra att denna skatt är säkrad. I Sverige hade han gått till facket ...
  Tack!

 • Great! SAAB-berättelsen D är säker! Mycket roligt !!!
  Hur bra hade Tom "gott om utrymme och utrymme"!
  Många makt och nöje i sortering!

  Våren = vårrengöring.
  Jag är också för närvarande på väg Papper. Men mina papper går till avfallspapperssamlingen !!! 😉

 • Bra åtgärd!
  Du måste förstå något sådant först.
  Alla Saab-vänner är mycket skuldsatta.

 • En otroligt bra sak som du har gjort där, du kan inte tacka dig nog i framtiden. Vilket arv har bevarats ...

  Hälsning
  Admin

 • Tom, ett stort tack! Historia säkrad!

 • Respekt! Fantastisk action!

 • Enorma - bra åtgärd!
  LG från söder

 • Utan ord! Great!

Kommentarer är stängda.