Skuggorna av det förflutna

En trevlig dag i mars. Solen skiner, arbetet går bra för hand, och när du öppnar kontorsfönstret hör du fåglarna sjungar på våren. Perfekt, eller hur? Men precis när det verkar perfekt lurar skuggorna och väntar på deras chans. Detta börjar ofta ofarligt. Med ett telefonsamtal till exempel.

Saab projektbil. Tror vi på en bra slut på historien?
Saab projektbil. Tror vi på en bra slut på historien?

När verkstaden ringer och säger att det inte är en bra dag blir det vanligtvis dyrt. Vad hände? I den tidigare delen av vårt äventyrliga Saab-projekt inkluderade vi Skandix hittade en gudfader för vår stationsvagn. Delarna kom snabbt, i Kiel kom de ner till jobbet. Paul blev snart en målare som hade en ledig plats för vår Saab.

Listan för verkstadsteamet var lång, men med mycket engagemang och lite övertid slutade Paul i tid. En kort provkörning och sedan kunde vår Saab 9-5 kombi växla till nästa station. Det som låter så ofarligt och enkelt borde inte vara. Paul kör, men inte som förväntat.

Läsarna kommer säkert ihåg anledningen till att 9-5 släpptes. Kopplingen var anledningen, sa man. Men det gjorde vad det borde på den första korta testkörningen, så vi upptäckte en defekt turboladdare. Rättvis byte, turboladdare istället för koppling? Du kan leva med det, tänkte jag.

Och nu? Gangarna 1 till 4 separerar dem utan några upptäckter, i gång 5 börjar de glida. Situationen är klar, skuggorna från det förflutna är tillbaka. Paul drogs ur cirkulation på grund av en defekt turboladdare och en defekt koppling. Han är nu 17 år gammal och för några år sedan var skador som detta ytterligare en anledning att slakta ett 150.000 XNUMX kilometer fordon. Tillbaka i det avlägsna förflutna, när det fortfarande fanns varor och gamla stationvagnar var bara gamla konsumtionsvaror.

Det har förändrats grundligt. Från Trollhättan kommer inget mer, även om någonting skulle komma, då kommer det inte nödvändigtvis att ha något att göra med Pauls DNA. Dessutom har vår Saab endast anbud 150.000 km på disken, som idag kan gå som nästan fabriksfräsch.

Det hjälper inte, en ny koppling måste fungera. Orio säljer med oss, budgeten smälter som snön i solen, vi skulle inte fråga Skandix igen för stöd. Vi var redan i den sista Kapitel hjälpte bra, projektet är fortfarande ungt, kanske behöver vi hjälp igen under de närmaste månaderna.

Delarna beställs, nästa morgon är de i Kiel, verkstadsgruppen ger allt. Under tiden har rostskyddet blivit uppdaterat, och när Paulus rullar ut ur verkstaden nästa dag, kör testkörningen som önskad. Han kör, han bromsar, han accelererar som avsedd. Suspensionen kan du berätta för de nya uttagen för front, delram, bakaxel och stötdämpare på. Körstil och utseende är nu i stark kontrast. Kör som en ny bil, ser ut som biotop? Fungerar inte.

Okej, Saab har inte blivit trevligare de senaste veckorna, men det är tekniskt uppdaterad. Bra, även om jag förbannade projektet intensivt efter kopplingschocken. Vi är på rätt väg!

Vad investerade vi i det här avsnittet? Fakturan innehåller en kopplingssats (# 8781890), en slavcylinder (# 4925822) och små delar. Cirka € 500,00 gick in i bilprojektet och naturligtvis ingår inte arbetstiden.

Historien fortsätter, och vår Saab 9-5 stationvagn med namnet Paul rullar nu mot målaren. Under tiden tar vi hand om några andra saker i Pauls miljö. Vi har några fina idéer för när Paul är på gatan, och kanske kan vi få en eller två sponsorer intresserade av vårt projekt.

För att fortsätta ...

12 tankar om “Skuggorna av det förflutna"

 • blank

  Som en tyst bidragare måste jag säga att Paul är ett bra projekt. På Paul i Scön är jag nyfiken, kanske projektets Saab-modell för att göra andra gamla 9-5 mer populära?

 • blank

  Jag var tvungen att dela med min "Paul" efter 290.000 9 km med ett motorbrott för ett år sedan. Efterträdaren var en 3/XNUMX kombi.
  Inte riktigt lika älskat, men nu kör 170.000 km utan quirks .. 30.000 med mig.
  Den gamla mannen var nyligen hos återförsäljaren på gården i Neumünster. Massor av bra delar finns kvar .... Fa. Fråga eventuellt om Timmler. Hälsningar från Helga Lütt

  • blank

   Tack för tipset 🙂

 • blank

  Fem-växlad manuell? En sådan skit. Framför allt har jag min 9-5 med växeln köpte eftersom det har hållit i 9-3 340000 km praktiskt med den första kopplingen foder.

  • blank

   Jag upplever mycket stora skillnader när det gäller kopplingens hållbarhet (även med identiska modeller) ... och jag tror att detta beror mycket mindre på materialet och mer på användaren. Jag skulle inte härleda min egen från en annan bil som körs av okända när det gäller kopplingens hållbarhet (och för andra inblandade komponenter).
   Jag hade flera Saab med ursprungliga första kopplingar och 300.000km (900 Non Turbo som Turbo, även 9000 2.3 fullt turbo), och som vid lägre effektnivåer och helt slitna kopplingar på körsträckor långt under 200.000km.

 • blank

  Det skulle ha gjort Paule mer än halvvägs. Jag ser fram emot uppföljaren!

 • blank

  Kopplingen var det oönskade, tjocka, påskägget i boet, eller hur? Du är hjältar, du vågar på projektet! Kanske Orio donerar en trevlig påsk boet

 • blank

  Visst, 500 € skadad. 5000 € skadas verkligen.
  Men det som (förhoppningsvis) kommer tillbaka på vägen i slutändan är ett kraftfullt nyttofordon som är oöverträffat! 🙂 Om nu (!) Körförhållandet - citat: Kör som en ny bil ... till sådana psalmer, då är "exteriören" bara (förhoppningsvis) en kaka.
  Projektet kan vara ett exempel på hållbarhet….
  Låt oss se vad botten var för €, och en SAAB med 150000 Km återupplivades!
  Sannolikt, god påsk!

  • blank

   Tack, bergsget, för att du påpekade hållbarhet. Här upplever vi termen som den står i Duden, nämligen i betydelsen hållbarhet, i detta fall genom resursbevarande. Dagens bilar verkar vara utformade för att devalveras praktiskt taget efter några år på grund av korrosion (t.ex. märket med stjärnan) eller funktionsstörningar i tilläggskomponenter (t.ex. märket från den bayerska huvudstaden) och sedan avyttras. Samtidigt upplever vi med ”Paul” miljöskydd genom livslängd och med ett relativt lågt engagemang för bilens ålder och historia.
   Den potentiella användningen av vissa lågmotoriga motorer motiverar inte heller skrotningen av 1,7 ton värdefulla råvaror. Tack till bloggarna för projektet.

   • blank

    Jo, rost på våra Saabs har vanligtvis nog, varför jag skulle inte gå för tufft med Merc och BMW till Hart. Det är så som det är med gamla grejer. Han bryter ner någon gång, men även Merc och BMW hålls vid liv.

 • blank

  Hi Tom,

  Det är så som det är med de gamla älsklingarna du vill fortsätta att leva. Jag vet också mycket och ger mer pengar varje år i bevarandet av mina SAABs än vad som skulle kunna tillåtas. Men vad ska det vara? Hobby och passion är livskvalitet och jag är glad över alla mottagna SAAB. Om det saknas något, skulle jag vara villig att ge något mer.

  Hälsningar

  Erik900

  • blank

   Hej Erik, det är så som det är. Överraskningar lurar i varje hörn. Tack för hjälpen ser vi ut att vi kan inspirera 2, kanske till och med 3 Saab-partners för projektet. Så vi skulle fortfarande vara i det gröna området!

Kommentarer är stängda.