Saab Turbo X Hirsch Performance Suspension

I början var platsen. Ett litet otaligt oljespill under Turbo Xs svans. Ett handtag under Saab visade en känsla av stötdämparna omfattningen av olyckan. Ljuddämpare med automatisk nivåkontroll lider av inkontinens. Efter 7 år ... eller 54.000 kilometer.

Saab Turbo X. Nu med Hirsch Performance suspension.
Saab Turbo X. Nu med Hirsch Performance suspension.

Allt detta hände under sommaren 2015, och det fanns ingen ersättning vid den tiden. Orio kunde inte leverera, Hirsch heller. En omvandling till spjäll utan reglering, som ett antaget alternativ, utesluter. Filosofin bakom Super Sport-chassit i Turbo X är konstruerad för permanent nivåkontroll. Om detta saknas, hänger baksidan, köregenskaperna blir negativa.

Till följd av detta bestod Turbo X tillfälligt och efter samråd med andra TX-piloter beställde en Hirsch Performance-upphängning. Den nya upplagan var redan planerad i St. Gallen, och under sommaren var den alternativa upphängningen tillgänglig. Eftersom något alltid kom emellan, var Turbo X bara några månader i en torrhall, bara i februari 2016 hittade vi tid för omvandlingen. Saab går på en transportör till Kiel; Jag vill inte köra mig själv eller Saab med defekta stötdämpare.

Några dagar senare har tiden kommit. Jag står i Saabs bilhandlare och ser fram emot min Turbo X. Hur kör han, vad är den roliga potentialen? Beskrivningarna av andra TX-piloter väcker förväntningar ...

Först till fakta. Eibach är leverantören på chassit, vilket är en bra adress för Saab. Framsidan sänks TX med 1 centimeter, bakom det finns ingen förändring. Och självklart är den automatiska nivåstyrningen ombord.

Super Sport-upphängningen av Turbo X, som eventuellt också är tillgänglig för Aero, är kompromisslös för hög hastighet. Vid Tempo 250 är Saab så full och säker på vägen, vilket inte kan sägas om alla Saab-upphängningar. Nackdel: den uttalade Stuckerneigung. Även små stötar är tillräckligt, TX-humlen över vägen som en vild påskkanin.

Det behöver inte vara. Förändringen är redan märkbar i innerstadsområdena; Om du reser på en obegränsad motorväg blir skillnaden ännu viktigare. Hirsch Performance-upphängningen eliminerar inte fullständigt bommen, den minskar den till runt 66%. Körningen blir trevligare, även andra särdrag försvinner. I vissa körsituationer känner Turbo X något på framaxeln - i engagerade motorvägar, till exempel vid mycket höga hastigheter.

Det är historia nu. Är det främre sänkning, är det de nyinställda fjädrarna? Eller interaktionen mellan båda faktorerna? Saab styr mer exakt, är fylligare på framaxeln. Ljusets fenomen känns bara minimalt för känsliga förare. På samma sätt minskas svängningstendensen ytterligare.

Hirsch Performance-upphängningen gör Turbo X inget komfortbil. Han stannar långt och så svårt som Saab ville ha. Hirsch gör dock hanteringen av TX trevligare, medan schweizaren förbättrar sina sportiga kvaliteter och lämplighet för daglig användning inom alla områden. Suspensionen är utan förbehåll värt en rekommendation.

Och var är nackdelen?

Vi har lärt oss att allt måste ha en fångst. Så läsare väntar på nackdelen nu. Jag måste svika henne. Det existerar inte. Inte ens till priset. Den kompletta suspensionen kostar för närvarande 1.350,00 €. Med installation på auktoriserad Saab-partner du är helt under 2.000,00 €. Dyrt? Åh, vad ...

En bakre chock med nivåkontrollkostnader vid Orio 1.100,00 €. Eftersom du bör förnya båda delarna, eftersom nummer 2 antingen är defekt i alla fall, eller det kommer snart, är du på 2.200,00 €. Utan installation, med gamla framdämpare, och du behåller standard chassit med nackdelarna.

Ingen fråga. Jag är alltid en vän till "Saab Original". Och alltid en advokat för Orio. Inte i det här fallet. Den bättre och billigare produkten kommer från Schweiz.

14 tankar också "Saab Turbo X Hirsch Performance Suspension"

 • Ett fint fordon!

  Kör samma Eibach-suspension i 9-5 och jag är väldigt nöjd. Men 9-51 gillar inte snabb svängning, vilket är definitivt ett nöje med Tx.

  Goddag kära Tom och ha kul med super Tx

 • Vacker bil!
  Min favorit tillsammans med 9-4.

 • Hej, jag har också hjortupphängning och bromsar i min 9 3 2.0T XWD och jag är ganska upphetsad. 9-3 är dock en extremt hård spanking och inte lika smidig som 9-5 Aero (med Koni-suspension). Förresten hade jag bara en MapTun Stage 6 inställd och sedan dess är min Saab-himmel full av violiner igen :-).
  Ha det roligt med de första vårutflykterna ...

 • Klassrapport. Tack för dina bra intryck. Redan ivrigt väntar på det. Jag tror att jag måste också göra uppskovet.
  Har du 18 "fälgar Tom?

  • Chassit är bara bra ... Ja, det är 18 "på det med Michelin-däck. Jag är väldigt nöjd med det!

 • Underbar trevlig bil! Komplimang!

 • Varför svänger man en TX från Aschaffenburg till Kiel, om andra Saab verkstäder ligger i närheten?
  Är du inte nöjd med dem - förstår jag inte så fullständigt?

  Förresten hade samma problem förra året, en nivåbudget hade givit upp spöken.
  Citat från mitt Saab Servicecenter var 760 € för en, en skillnad till priset som nämns här !!
  Så väntade jag lite tills Hirsch var tillgänglig igen.
  Du känner och driver skillnaden!

  • Priserna avser alltid listpriser och "Original Saab". Det finns också alternativa produkter för många delar på Orio, som är billigare i pris. TX gick till Kiel av van eftersom mer än en bil gick norrut. Ett annat projekt, som inte har något att göra med TX. Men villkoren var perfekta att sätta TX till.

 • Turbo X är en drömbil, och kommer alltid att vara! Här i Franconia på Muckelbauer är ibland en på gården, och Muckelbauer äger en.

 • Hej Tom, intressant artikel. Skulle Hirsch-upphängningen också passa till en 9-3X?

  • TTiD (2010) dvs med framhjulsdrift.

   • Det finns sportfjädrar av rådjur för TTID och bullriga söka efter 9-3x.

 • Aha - hej tillsammans ... min 9-3 II vagn 10 / 2005 är fortfarande inte död trots 400k KM, men jag behöver en ny upphängning. Passar ovanstående - vem har detaljer. Dessutom skulle jag en gång låta motorn överföras - var att åka i Bayern s.besten? Tyvärr märker jag att SAAB vet hur långsamt löses - tack för ett kort svar.

  • På Hirsch finns det sportfjädrar som enkelt kan kombineras med chassit. Originalspjäll och fjädrar från Hirsch är bra, fullständiga upphängningar finns bara för 2.8 och 2.0 T. Motorer kan översynas, Muckelbauer i Bamberg gjorde ett mycket bra jobb med vår 9-3 Aero 2001. Alternativt finns det ett utbytesprogram för Orio-motorer. Nya motorer med 3-års garanti, vissa med betydande rabatter. En erfarenhetsrapport om de nya motorerna pågår.

Kommentarer är stängda.