Och till norr ...

Ett fullt skrivbord och mycket arbete har sina egenskaper. Men inte alltid ! Då och då är det dags att bryta ut norrut. Vad är planen? Två dagar på Autobahn, kör Turbo X, få den "nya" Saab. Låter förnuftigt och är artens lämpligt för bensinhuvuden.

TX i sommaren 2013 framför fabriken
TX i sommaren 2013 framför fabriken

Vad har läsarna av det? Snart hittar du en testrapport på bloggen. TX har fått en ny upphängning efter seriens nivåstyrning kollapsade efter en svimlande 54.000-kilometer. Efter några tankar var det klart att en förändring är pågående. Hirsch förnyar regelbundet landningsutrustningen för 9-3 XWD-versionerna; komponenterna är kvalitativt bättre än de i serien.

Om beslutet var korrekt kan Hirsch Performance-upphängningen i praktiken övertyga om de kommande dagarna. Och nu några anteckningar om vårt varumärke.

Nordis, Nordeuropa tidningen
Nordis, Nordeuropa tidningen

Nordis - tidningen Nordeuropa

Vem driver Saab, som vanligtvis är bra för Skandinavien. Nordis, Northern Europe Magazine, kan vara rätt läsning på fritiden. Den nya numret handlar om de tre svenska bilmärkena: Saab, Volvo, Koenigsegg. Din historia, rollen i nuet. Spännande skriven ... författaren är nära kopplad till fordon från Sverige.

Bilismer - temautställning i Saab Bil-museet

Idag öppnar Saab-museet i Trollhättan en ny utställning. Jag tolkar bilisms fritt som det svenska namnet på bensinheads. Det handlar om bilar, män, samla passion. Museet lägger en kort teaser på nätet.

Om du besöker Trollhättan, Saabs huvudstad, inom en snar framtid, bör du definitivt stanna vid museet. Observera öppettiderna, som är något begränsade utanför säsongen.

Och eftersom museet behöver stöd, äntligen länken till anhängarna av den historiska Saab-samlingen. Medlemskap är inte dyrt, bara cirka 22,00 euro per år. Betalas enkelt via PayPal, med den goda känslan av att ha gjort något användbart.

6 tankar om “Och till norr ..."

 • blank

  Är 93 SC 2.0T XWD med 240 PS Hirsch Performance inte ett bättre val än en Turbo X? Speciellt hos oss i CH eller i Sverige med dessa stränga hastighetsgränser (och de fasansfulla bussarna) är måttlig komfort före ren prestanda och sportighet! Och bränsleutsläppet kan därmed hållas i ett måttligt område. OK, ljudet är inte jämförbart med Turbo X, men annars?

  • blank

   Frågan är faktiskt oanvändbar. TX drar sin charm från kombinationen av kompaktbil och storvolym maskinteknik. En parning som blir alltmer sällsynt. Du älskar honom, eller du älskar honom
   Aero med XWD är en helt annan historia. Mer ekonomiskt, verkligen liknande snabba, minskade underhållskostnader. Ett alternativ, och inte samtidigt. Men också en bra Saab!

 • blank

  ... en annan XWD-upplevelse:
  SAAB Combi 9-3 xwd-vektor med eLSD Bj 12 / 2011.
  I november lyser 'xwd wait' 45.000 km. Finsmakare vet nog redan vad de kan förvänta sig - jag är inte naiv (snart). Slitage och spån finns i hydrauloljan i bakaxeldifferentialen. Ergo: En ny differential behövs.
  De dåliga nyheterna: ORIO har ingen på lager och kan inte namngivna leveransdatum.
  De goda nyheterna: bilförsäkringen - den skulle ha löpt ut några veckor senare - täcker kostnaderna.
  Mitt samtal till 3-veckor på ORIO i Tyskland visar att det finns en sak, men med ett annat artikelnummer, som anges av verkstaden.
  6 veckor, kom Combi slutligen i verkstaden.
  Nu, även om jag har en ny, men ingen kan svara, huruvida det här är en utveckling nu (för andra delnummer), eller det är samma del, bara ny. En mekaniker misstänkte att det var en förvärvad del av SUBARU (?).

  Måste jag förvänta mig samma sömn efter en annan 45.000 km?
  Vet någon det?

  LG i rundan, Cabriote.

  • blank

   I Saab är en Haldex4, världens första exklusivt används i Turbo X. Lätt, om du låter det alla 24 månader för att behålla tillverkarens specifikation. Tyvärr, ingen tillgång till Orio parts system, vi är bara bloggare, men Saab-partnern borde kunna säga något om det nya artikelnumret. Du har också mail!

 • blank

  Hi Tom,

  i vilken Nordis-utgåva exakt är artikeln? Jag har hittills inte kunnat hitta dem online på deras hemsida.
  Tack på förhand.

  Hälsning

 • blank

  Tom, jag är redan väldigt nyfiken på dina körrapporter - Sverige är ett bra land med rätt väg att testa. Du kommer att kunna njuta (testa) spåren på den tyska autobahn i tillräcklig utsträckning.
  Men ingenting jämfört med snustorr och pragmatiska chassi TX - det tjänar sitt syfte väl och i rätt kurvorna gör det riktigt kul - men vardagen längtar efter en mindre hård åktur.

  Ha kul i Sverige!

Kommentarer är stängda.