Oberoende tänkande - 5 år efter

Bloggen var fortfarande ung när pressmeddelandet från Saab till Genèves Motor Show publicerades. Det borde vara den sista officiella presentationen. Saab Automobile AB hade en stor lista, som ännu inte var synlig i denna tydlighet. Idag, 5 år senare, är allt annorlunda. Marknadsaktörer från och med då, som Volvo, Spyker, Koenigsegg, har förändrats mycket. En virtuell sammanställning av Genève Motor Show 2016. Ej representativ, inte vanlig, men läsbar.

Crosshairs i HUD. Vem vågar göra det?
Crosshairs i HUD. Vem vågar göra det?

Per aspera ad astra?

Om Volvo verkar knappt kunna gå med makt idag tack vare steroider från Kina. Svenskarna surfar på en våg av framgång, självförtroendet är starkt. Du kan känna det, du läser det i prislistorna. Den nya Volvo V90 är tillgänglig från 45.800,00 €, XC90 toppmodellen för 123.150,00 €. Mer än 100.000 € för en Volvo?

Pressinbjudan före 5 år sedan
Pressinbjudan före 5 år sedan

2011 såg ännu mindre vänlig ut. Volvo, kinesiska sedan 2010, behövde hålla sig över med EIB-lån. Kreditvärderingen var låg, men framtidsutsikterna bättre än i Trollhättan. Ford hade fulla pengar och rättvisa kontrakt. I skarp kontrast till GM, som ville tortera Saab även efter försäljningen på. Och de gjorde det.

5 år steroider från Kina, säg många, många miljarder, och Volvo är tillbaka. Med nya modeller - och aggressiv. Volvo har sålt mer än en halv miljon nya bilar till 2015. Men det borde vara mer, mycket mer. Volvo vill spela med de mycket stora killarna. Om de gillade det?

Den snabba uppgången i Volvo har gjort sluten på Saab möjligt. Tidigare ingenjörer har hittat ett nytt jobb där med med sig kunskaper och idéer.

Oberoende tänkande? Den kommande CMA-plattformen är utvecklingen av Phoenix från Stallbacka, tanken på flera supercharged motorer kommer från Saab Powertrain Department.

Det kinesisk-svenska äktenskapet hos Volvo går bättre än väntat. Efter början av svårigheter, kulturella och språkliga skillnader, ger den synliga framgången en våg av harmoni i det gifta livet. En mall för NEVS i Trollhättan?

De sista svenskarna

Den svenska bilindustrin är upptagen av utlänningar. Hela industrin? Volvo ägs av Geely, fabriken i Stallbacka NEVS, Volvo Trucks and Co. är ett farligt Dongfeng-Kina-äventyr ihop, Scania är Niedersachsen. Verkligen hela Sverige? Nej, i en liten by kämpar en tillverkare mot resten av världen.

New Regera. Bild: Koenigsegg
New Regera. Bild: Koenigsegg

Ängelholm är känd för sin UFO-observation och för sportbilar av superlativ - vilken man kunde hålla för bolides från en annan stjärna. Koenigsegg, de sista sanna svenskarna. Innovativa ... innovativa ... Koenigsegg! Finaste teknik på högsta nivå. Batteriet i den nya Regera plug-in hybriden kyls mest effektivt enligt tillverkaren; Dessutom levererar Ängelholm världens första produktionsfordon med 800 Volt-batteri. Exklusiv lätt konstruktion, den nya, revolutionerande "Direct Drive", Koenigsegg njuter av superlativ.

Oberoende tänkande? I varje fall har Koenigsegg rätt representant för det. En Saab pärla, som jag med respekt kan skriva. Grundaren av Trollhattansaab, Saabsunited och den enda officiella Saabbloggen Steven Wade bloggar och representerar för Koenigsegg. Skulle det vara bättre för den här uppgiften? Aldrig!

Den sista underhållaren

I bilindustrin fanns killar vars liv kan beskrivas som höga, låga, varv. Typer med grova kanter som 10 en gång misslyckades med att få 11. Ge världen en drömbil. Eller aldrig.

Dessa killar dör ut, vilket är emblematiskt för industrin. Hon lider själv. Vem har sett 10 SUVs som kund, tycker inte om nummer 11. Han besöker inte bilutställningar, tittar inte på några fler motorutsändningar. Men de finns fortfarande, de sanna underhållarna.

Victor Muller har varit en hel del sedan 2011. Mer djup som höjder, i affärer och i privatlivet. Efter Saab Spyker gick i konkurs, i Sverige, en rättegång mot honom.

Mot alla odds är Spyker tillbaka. Booth: Bokas endast i november. Mässan vågar av, för bokat? "En toalett är tillräckligt för mig som en plats" ... Original citat från Muller igår i Genève. Och där är han! Med en sportbil. Ingen SUV. En frestelse på hjul, med ett fräckt crosshair i HUD, en kontinuerlig LED-remsa bak och en instrumentbräda för att svärma. Spyker Preliator. Vad står för fighters och passar varumärke och tillverkare. Vem frågar i stunder så här för finansiering, massproduktion, tidigare?

Oberoende tänkande - 5 år efter

Vad är kvar? Fel fråga.

Vad händer? Bättre fråga.

Steroider från Kina, konsekvent innovatör, typer med hörn och kanter. Allt är möjligt. Mycket har hänt under de senaste 5-åren. Parkeringsplatserna fyller upp igen i stablebacka. 630-anställda, inklusive 500 i de tekniska avdelningarna. Steroider från Kina gör det möjligt. NEVS ansvarar för att hålla Saab Spirit levande. Så Stig Nodin, tidigare Saab Automobile, nu direktör för produktutveckling NEVS förra veckan i en intervju med den lokala tidningen.

10 tankar om "Oberoende tänkande - 5 år efter"

 • Moin moin, Herbert!
  Ja, den banbrytande rollen i dödsfallet skulle verkligen vara tragisk ... men det finns alltid en viss risk i den banbrytande rollen!

 • Moin, Tom!
  Tack för tipset! Ska jag köpa "spegeln". 🙂

 • Exakt, helst en svensk coupe eller Combi Coupe
  Men som kulminationen av nonsens rullar snart SUV-konvertibler genom landet

 • I den nuvarande spegeln är en intressant artikel om rörlighet. Författarna vet inte hur "Dinos" kommer att fortsätta. Möjligheterna är helt enkelt för många, och hur kunden kommer att acceptera förändringarna ser du bara om år. Definitivt värt att läsa!

 • Wow, det är en ganska intressant allround påverkan på rörlighet, kära bergsge ...

  Kanske är det att SAAB i slutändan har spelat en banbrytande roll i undergången?
  Det skulle vara typ av försonande och typiskt SAAB. Vem vet hur många fler dinosaurier kommer att följa?

 • Mössa till Koenigsegg och modet av VM. Jag kan helt underteckna observationen med SUV: erna. Man finner intressant, det har drivits i några år, det är intetsägande, förmodligen för att du bara ser rutorna på alla stormarknader och framför KITA. En sedan eller en coupe är nästan uppror och ett uttalande för "Independent Thinking".

 • Bra artikel - som alltid och snälla fortsätt!
  Jag är själv ett fan av CvKs underhållningsegenskaper. Mannen har drömmar och implementerar dem konsekvent - effektiv i allmänhetens ögon men på en sund grund och med det bästa på marknaden - precis som Swade.
  När Koenigsegg visade intresse för övertagandet av Saab var det uppenbart att detta skulle bli fantastiskt. Först efter att GM hade lagt de sista dokumenten på bordet sa CvK konsekvent, eftersom ingen affärsmodell kunde fungera på det - det borde ha varit tillräckligt för att VM inte skulle acceptera dessa villkor. Men då skulle det säkert inte ha varit 9-5II på gatorna och ingen Phoenix som är den mest underrated prototypen hela tiden ...

 • ... min nuvarande Saab är ute av tid (från 2011 ... det är redan 5 år - som "åren går").

  Tyvärr är han bara arg och jag vet inte vad det är ...

  @@ generellt
  Jag brukade tycka om att se Steven Wades gamla Saab-blogg (jag kände inte honom för "SU" -tider)! Bra rapporter var det !!!
  Hans egen senare sida ( http://www.swadeology.com ) Sedan läser jag lite, men på grund av att mina nuvarande Saab-rapporter och för många "allmänna" ämnen än någon gång inte längre.

 • Bra artikel, Tom! Tack!
  Jag tar upp rubriken: Vad återstår? Fel fråga.
  Vad händer? Bättre fråga.
  Det är välkänt att det finns mycket att prata om: individens obegränsade massrörelse når sina gränser.
  Vi känner det ..., undertryck det och vill inte höra det längre. Ändå kommer detta "problem" att fortsätta världen över och dagligen utlösa oss till lösningar. Dessa lösningar gör regional, nationell och internationell känsla. Lösningar som begränsar våra bortskämda vanor endast marginellt, knappast någon vill acceptera. Och ändå behöver vi färre SUV,
  mindre diesel,
  mindre korta avstånd med bil men
  mer kopplad individuell rörlighet,
  mer offentligt transport,
  mer hållbara enheter, eventuellt fler cykelanvändare.

  Om "The Last Entertainer" måste öppnas för att väcka känslor visar det också hur fullt vi har blivit användare. Hur tveksamt "så kallad. Framsteg "har blivit: regnsensor, baklucka, som öppnas automatiskt, olika personsökare
  Vägen till stjärnorna för SAAB är fortfarande långt .. Om NEVS är på "rätt väg" kan jag inte döma.
  Vissa enskilda "leksaker" från svensk produktion är verkligen inte det allvarliga problemet med framtiden.
  Men om VW, BMW, AUDI, TOYOTA, GM, etc. löser "rörlighetsproblemet" som en dinosaur i en bransch, så har jag tvivel.
  RWE och EON var inte pionjärerna i den gröna energitransitionen ...
  Jag kommer att läsa den här bloggen ivrigt ...
  Hälsningar i "rundan"!

 • 5 år sedan är det läskigt. Min 9-3 är redan 8 år gammal. Du märker inte det, men det är det. Jag hoppas att han kommer att hålla länge!

Kommentarer är stängda.