Oberoende tänkande - 5 år efter

Bloggen var fortfarande ung när Saabs inbjudan till bilutställningen i Genève offentliggjordes. Det borde vara den sista officiella presentationen. Saab Automobile AB hade en enorm lista som ännu inte syns i denna tydlighet. Idag, fem år senare, är allt annorlunda. Marknadskonkurrenter från den tiden, som Volvo, Spyker, Koenigsegg, har förändrats mycket. En virtuell sammanställning av bilutställningen i Genève 5. Inte representativ, inte mainstream, men ändå läsbar.

Crosshairs i HUD. Vem vågar göra det?
Crosshairs i HUD. Vem vågar göra det?

Per aspera ad astra?

Om Volvo verkar knappt kunna gå med makt idag tack vare steroider från Kina. Svenskarna surfar på en våg av framgång, självförtroendet är starkt. Du kan känna det, du läser det i prislistorna. Den nya Volvo V90 är tillgänglig från 45.800,00 €, XC90 toppmodellen för 123.150,00 €. Mer än 100.000 € för en Volvo?

Pressinbjudan före 5 år sedan
Pressinbjudan före 5 år sedan

2011 såg ännu mindre vänlig ut. Volvo, kinesiska sedan 2010, behövde hålla sig över med EIB-lån. Kreditvärderingen var låg, men framtidsutsikterna bättre än i Trollhättan. Ford hade fulla pengar och rättvisa kontrakt. I skarp kontrast till GM, som ville tortera Saab även efter försäljningen på. Och de gjorde det.

5 års steroider från Kina, många, många miljarder, och Volvo är tillbaka. Med nya modeller - och aggressiva. Volvo sålde mer än en halv miljon nya bilar 2015. Men det borde finnas mer, mycket mer. Volvo vill leka med de riktigt stora pojkarna. Kommer de att klara det?

Den snabba uppgången i Volvo har gjort sluten på Saab möjligt. Tidigare ingenjörer har hittat ett nytt jobb där med med sig kunskaper och idéer.

Oberoende tänkande? Den kommande CMA-plattformen är utvecklingen av Phoenix från Stallbacka, tanken på flera supercharged motorer kommer från Saab Powertrain Department.

Det kinesisk-svenska äktenskapet hos Volvo går bättre än väntat. Efter början av svårigheter, kulturella och språkliga skillnader, ger den synliga framgången en våg av harmoni i det gifta livet. En mall för NEVS i Trollhättan?

De sista svenskarna

Den svenska bilindustrin ockuperas av utlänningar. Hela branschen? Volvo tillhör Geely, fabriken i NEVS stallbacka, Volvo Trucks och Co. är ett farligt Dongfeng - Kina-äventyr, Scania är Niedersachsen. Verkligen hela Sverige? Nej, i en liten by försvarar en tillverkare sig mot resten av världen.

New Regera. Bild: Koenigsegg
New Regera. Bild: Koenigsegg

Ängelholm är känd för sin UFO-siktning och för superlativa sportbilar - som kan betraktas som bilar från en annan stjärna. Koenigsegg, de sista sanna svenskarna. Innovativt ... innovativt ... Koenigsegg! Finaste teknik på högsta nivå. Enligt tillverkaren är batteriet i den nya Regera plug-in hybrid den mest kylda. Ängelholm levererar också världens första produktionsfordon med ett 800 volt batteri. Exklusiv lätt konstruktion, den nya, revolutionerande ”Direct Drive”, Koenigsegg-murar i superlativ.

Oberoende tänkande? I varje fall har Koenigsegg rätt representant för det. En Saab pärla, som jag med respekt kan skriva. Grundaren av Trollhattansaab, Saabsunited och den enda officiella Saabbloggen Steven Wade bloggar och representerar för Koenigsegg. Skulle det vara bättre för den här uppgiften? Aldrig!

Den sista underhållaren

I bilindustrin fanns killar vars liv kan beskrivas som höga, låga, varv. Typer med grova kanter som 10 en gång misslyckades med att få 11. Ge världen en drömbil. Eller aldrig.

Dessa killar dör ut, vilket är emblematiskt för industrin. Hon lider själv. Vem har sett 10 SUVs som kund, tycker inte om nummer 11. Han besöker inte bilutställningar, tittar inte på några fler motorutsändningar. Men de finns fortfarande, de sanna underhållarna.

Victor Muller har varit en hel del sedan 2011. Mer djup som höjder, i affärer och i privatlivet. Efter Saab Spyker gick i konkurs, i Sverige, en rättegång mot honom.

Mot alla odds är Spyker tillbaka. Utställningsställ: Bokat i november. Utställningsföretaget vinkar åt sidan för att det är fullbokat? "En toalett räcker för mig" ... Original citat från Muller i Genève igår. Och där är han! Med en sportbil. Inte en SUV. En frestelse på hjul, med ett fräckt hårkors i HUD, en kontinuerlig LED-remsa på baksidan och en instrumentbräda att rava omkring. Spyker Preliator. Vad står för fighters och passar märket och tillverkaren. I stunder som dessa, vem frågar om finansiering, serieproduktion, det förflutna?

Oberoende tänkande - 5 år efter

Vad är kvar? Fel fråga.

Vad händer? Bättre fråga.

Steroider från Kina, konsekvent innovatör, typer med hörn och kanter. Allt är möjligt. Mycket har hänt under de senaste 5-åren. Parkeringsplatserna fyller upp igen i stablebacka. 630-anställda, inklusive 500 i de tekniska avdelningarna. Steroider från Kina gör det möjligt. NEVS ansvarar för att hålla Saab Spirit levande. Så Stig Nodin, tidigare Saab Automobile, nu direktör för produktutveckling NEVS förra veckan i en intervju med den lokala tidningen.

10 tankar om “Oberoende tänkande - 5 år efter"

 • blank

  Hattar av Koenigsegg och modet från VM. Jag kan prenumerera på observationen med SUV: erna. Du tycker att en sak är intressant, om du har kört den i några år blir den intetsägande, förmodligen också för att du bara ser lådorna på varje stormarknadsparkering och framför dagis. En limousine eller en kupé är nästan ett uppror och ett uttalande för ”Independent Thinking”.

  • blank

   Exakt, helst en svensk coupe eller Combi Coupe
   Men som kulminationen av nonsens rullar snart SUV-konvertibler genom landet

 • blank

  Bra artikel - som alltid och snälla fortsätt det!
  Själv är jag ett fan av CvKs underhållningskvaliteter. Mannen har drömmar och implementerar dem konsekvent - med publikens överklagande men på en sund basis och med det bästa som finns på marknaden - precis som Swade.
  När Koenigsegg visade intresse för övertagandet av Saab var det mycket tydligt: ​​det här kommer att bli något och fantastiskt. Först efter att GM hade lagt de sista dokumenten på bordet vägrade CvK konsekvent, eftersom ingen affärsmodell kunde fungera på det - det borde ha varit tillräckligt skäl för VM att inte acceptera dessa villkor. Men då hade det säkert inte funnits någon 9-5II på gatorna och ingen Phoenix som verkligen är den mest underskattade prototypen genom tiderna ...

 • blank

  Bra artikel, Tom! Tack!
  Jag tar rubriken en gång: vad återstår? Fel fråga.
  Vad händer? Bättre fråga.
  Det är välkänt att det finns mycket att prata om: individens obegränsade massrörelse når sina gränser.
  Vi känner det ..., undertrycker det och vill inte höra det (längre). Ändå kommer detta "problem" att förbli över hela världen och vi kommer att hitta lösningar varje dag. Dessa lösningar är regionala, nationella och internationella. Knappast någon vill acceptera lösningar som bara marginellt begränsar våra bortskämda vanor. Och ändå behöver vi färre stadsjeepar
  mindre diesel,
  mindre korta avstånd med bil men
  mer kopplad individuell rörlighet,
  mer offentligt transport,
  mer hållbara enheter, eventuellt fler cykelanvändare.

  Om "The Last Entertainer" måste starta för att väcka känslor, visar det också hur trötta vi användare har blivit. Hur tvivelaktiga "så kallade. Progress ”har blivit: regnsensor, baklucka som öppnas automatiskt, olika pip 🙁 etc.
  Vägen till stjärnorna är fortfarande långt för SAAB. Jag kan inte bedöma om NEVS är på "rätt väg".
  Vissa enskilda ”leksaker” tillverkade i Sverige är verkligen inte framtidens allvarliga problem.
  Men huruvida VW, BMW, AUDI, TOYOTA, GM etc., som dinosaurier inom en bransch, kommer att lösa ”mobilitetsproblemet”, jag tvivlar.
  RWE och EON var inte heller pionjärerna för den gröna energiomställningen ...
  Jag kommer att läsa den här bloggen ivrigt ... 😉
  Hälsningar till "rundan"!

  • blank

   Wow, det är ett väldigt intressant allroundslag om rörlighet, kära bergsget ...

   Kanske är det att SAAB i slutändan har spelat en banbrytande roll i undergången?
   Det skulle vara typ av försonande och typiskt SAAB. Vem vet hur många fler dinosaurier kommer att följa?

   • blank

    Moin moin, Herbert!
    Ja, banbrytande roll i döden skulle verkligen vara tragisk ... men banbrytande roll innebär alltid en viss risk! 😉

  • blank

   Det finns en intressant artikel om mobiliteten i den aktuella utgåvan av Spiegel. Författarna vet inte heller hur det kommer att gå med "dinosaurierna". Möjligheterna är helt enkelt för många och det kommer att ta år att se hur kunderna accepterar ändringarna. Definitivt värt att läsa!

   • blank

    Moin, Tom!
    Tack för tipset! Kommer att köpa mig "spegeln". 🙂

 • blank

  5 år sedan är det läskigt. Min 9-3 är redan 8 år gammal. Du märker inte det, men det är det. Jag hoppas att han kommer att hålla länge!

  • blank

   ... min nuvarande Saab är från "tiden" (från 2011 ... det är redan 5 år - när "åren går").

   Tyvärr tikar han bara lite och jag vet inte vad det är ... 🙁

   @@ generellt
   Jag älskade att följa Steven Wades gamla Saab-blogg (jag kände honom inte under ”SU” -dagarna)! De var fantastiska rapporter!
   Hans egen senare sida ( http://www.swadeology.com ) Jag läste också något, men på grund av minskade aktuella Saab-rapporter och för många "allmänna" ämnen, slutade jag någon gång.

Kommentarer är stängda.