Tillåt: Paul!

Februari. Molnen hänger lågt över norra Tyskland. Det passar mitt humör. Du ville ha det så, säger en inre röst. Hon har rätt. Vad hade vi tänkt på och drömt om ... en projektbil för bloggen ... en Viggen, en Aero, en Cabriolet. Och nu det!

Tillåt Paul - med Tom och Mark
Låt Paul - med Tom och Mark

Paul är en Saab 9-5 sportdräkt från år 1999. En mycket tidig, sade Markus Lafrentz. Och så tog han mig. Mycket tidigt, det låter som unikt, värt att bevara, sällan. Nu står Mark och jag på gården i Kiel och ser en hög av eländig plåtbiotop framför oss. Paul bor, om man vill tilldela mosslök och grön växtlighet till bilen. Han har mycket av det, eftersom Saab parkerades utomhus i flera år.

Där ingen mos växer, prolifererar rosten. En bild av störningen, och egentligen vill jag bara börja min 9-5 och huvudet söderut. Det är inte så illa. Visst inte vid andra eller tredje ögonkastet. Men någon gång, efter 10. Titta, du kan se styrkorna i Pauls biotop. Ja, de finns!

Den tidiga stationvagnen kunde nästan gå igenom som en klassiker, med sin stolta traditionella grill och tonade mörkare bakljus. Ingen rost igenom - ytrost är ett resultat av flisad färg. Några kilometer är bara 150.000 XNUMX på klockan. De första årens stora SE-utrustning, ingen röd penna kunde rädda lyxen vid den tiden. Tekniken verkar bra, motorn är igång, åtminstone rullar lådan. Dessutom är Paul en icke-rökare, inte en olycka, inte tippad med, fullständig.

Inte självklart, för Saab är redan 18 år gammal. En kritisk livsfas för nästan alla fordon. Whining hjälper inte. Vi ville ha en bil där färgen är av, som ingen vill ha. Här skulle det vara. Point.

Varför en 9-5-stationsvagn?

Inte tidigare hade vi tänkt på idén om projektbilen än att vi erbjöds många bilar. Från mycket dyra och knappt prisvärda till just färdiga. Från Viggen till Saab 99. Från rättvisa priser till kilopriser, som är kopplade till guldpriset, var allt där. Slutligen bestämde vi oss för en 9-5 som sportdräkt.

Eftersom vi, eller snarare jag, har något att göra bra. De första 9-5erna försummade alltid på bloggen. En av anledningarna är att vi inte äger en, men inte bara. Den gamla 9-5 är för nära vardagen, även för närvarande på flaggköparnas grusgropar. Han behöver uppmärksamhet eftersom den första 9-5 sakta försvinner. Exportera, hög körsträcka, som yngeltimer eller älskareobjekt, nästan ingen har på skärmen.

Framför allt är de första praktiska stationsvagnarna i akut utrotningshot. De är robusta, sparsamma arbetshästar. Det eleganta interiöret och kvaliteterna hos ett mellanklassfordon är sekundära. Bilar som är 17 eller 18 år gamla behövs inte längre. De förbrukas bara. Följaktligen skulle priset vara för Paul. I detta tillstånd skulle vi få det till kilopriset, en tresiffrig summa finns i rummet.

Alla Saab vi håller på vägen skulle vara en seger för varumärket. Och om en tidig stationsvagn som just återvunnit överlever, då skulle det räknas som en dubbel seger. Ja, vi ville ha det brutalt. Vi har det nu. Ändå vill inte entusiasmen uppstå. Min entusiasm för Saabs överskuggas av skepticism. Du tittar noga på mig.

Eller uttryckt det på detta sätt: Markus Lafrentz kan se det. Han känner mig nästan för väl nu. Sedan kommer ett av förslagen som du inte kan vägra. Han ger oss Paul - som ett bidrag till vårt projekt. Att, utöver Saab-kul, bör tjäna ett välgörenhetssyfte. Mark och jag accepterar.

Vi är fortfarande långt ifrån det roliga. Men tack, Markus, den första sponsormärken på Pauls tenn skulle vara så säker. Vi har en bil!

Läsare som har lidit idag under Project Pauls orimlighet är varnade. Ingen glänsande metall, ingen glansig blogg tillkännagavs. Vi presenterade medvetet Paulus ofiltrerad. Detta kommer att fortsätta, och det finns en lång väg att gå. Om du vill stödja oss och vårt caritive Paul-projekt är du välkommen att göra det. Donationer och moralisk uppmuntran är välkomna. Vi är nöjda med båda.

Därefter kommer inventeringen i detalj, vi behöver reservdelar, vi behöver en målare. Vi visar hur man får ett fordon tillbaka till livet efter en lång livslängd.

Och framförallt behöver vi en sak: goda nerver.

För att fortsätta ...

43 tankar om “Tillåt: Paul!"

 • blank

  Jag tycker att 9-5 är riktigt trevlig; Framför allt som tidigare “Steilschnauzer”. (Konstigt nog är kromglasögonen också bra för mig ...)
  Som sedan kunde jag väl föreställa mig en 951, helst i en inte helt neutral färg och med en lätt interiör. Om det bara inte var av rädsla för bräcklig teknik ...

  När jag köpte min första 900 turbo var bilen bara 18 år gammal, men ingen i Saangemeinde eller utomstående tvivlade på att det var en mycket speciell bil. De första 9-5 är nu lika gamla, men på något sätt bara ”gammal skolväska” för de flesta av dem. Det är trevligt att du tar hand om att ändra på det.

 • blank

  Också från mig grattis på 9-5 något fler till rötterna av Saab design av 9000 och 99 (I) svepte jämfört med 900 tillbaka (överlappande huva, tändningslåset mellan sätena, något rundade vindruta).
  För närvarande är vår 9-5, byggt år 2002 311.000 km på klockan, en 2,2 TiD.
  Det kommer att vara rost under plastkedjorna i de längsgående karmarna, speciellt i bakområdet. Var försiktig när du lossar fästmuttrarna, skar skruvarna något!

 • blank

  Hej Tom, min första kommentar på den här bloggen, som jag har läst i flera år ... Och så först och främst ett stort tack för en fantastisk plattform för vårt varumärke, som för mig är en del av min dagliga läsning!
  Jag har varit Saab-infekterad i flera år (inklusive familjesemester på Trollhättan och allt vanligt galenskap ...), jag kör en 9-5 sportdräkt från 2006 med stor entusiasm - och för några veckor sedan startade jag mitt eget Saab-äventyr, ett precis som Paul, en snyggt ridad och rostig 900 från 1991. Han går nu under namnet Carlsson och skulle alternativt ha satts i ladan eller kannibaliserats av den tidigare ägaren ... Det måste förhindras!
  Så jag tycker att det är fantastiskt att kunna se hur det går med Paul samtidigt. Det sporrar dig ... Så lycka till!

 • blank

  Så jag tycker att det är bra! En annan fråga, som talar om bortskämdhet: vad kostar en komplett fordonsmålning egentligen idag? Jag har fortfarande ont i magen med min svarta ....

  • blank

   Man kan inte säga att det beror på det förberedande arbetet överallt om mycket slipning och utjämning måste göras. Bucklor och liknande ...
   Sedan vilken typ av färg det ska vara och så vidare. Men jag skulle säga att det börjar vid 2500 och slutar…. 🙂

  • blank

   Det är säkert väldigt olika beroende på PLZ.
   Spännande, vad handlar du om med Paul.

   • blank

    Titta på mig:
    Fas 1: Paul ska vara tillbaka på vägen. Reservdelar, inspektion, del (?) - målning, rostförebyggande.
    Fas 2: Gemenskap Saab. Paul möter Saab-fans, reser i landet, hos återförsäljare och partners. Drivs också av fans (?).
    Fas 3: Paul ger bort (?) Efter ett år. Få nya händer, avkastningen kommer att gynna vårt välgörenhetsprojekt.

    Det finns fortfarande frågetecken och detaljer som måste klargöras. Vi arbetar på det, mer kommer de närmaste dagarna. Det viktiga är: bloggen och läsarna finns där varje steg på vägen!

 • blank

  Mycket bra val!
  Ville vår 9-5 BJ 12 / 98 redan ger under våren för skrot, men han kör så vackert och så snabbt (224 PS Hirsch) han får troligen välgörenhet och gjorde passa igen.
  Jag hoppas att Paul inte har så stora rosthål i underdelen som vår och alla axellådor, de rostiga bromsledningarna och och och ... men alltid trevligt att köra med dem ...
  Ha kul kul ...
  Och ta avfarten vid 22.5. i närheten av Leipzig!

  • blank

   Rost verkar inte vara ett problem. Reser i norr, är inte lika problematisk salt som i frankrike

   • blank

    Där har du verkligen tur!

    • blank

     ... även om min 9000 Aero också kommer från norr och 50% av sitt liv från Sverige och har vanliga rostfläckar och hål. 😉

 • blank

  Ta ner vipppanelen ... det är där du förmodligen hittar den tidigare obefintliga rostperforeringen. Det finns bara några 9-5-tal som inte rostar (genom). Tyvärr ser du det bara när det är för sent. Tyvärr är området ganska dåligt utformat och därför en bra biotop.

 • blank

  Cool! Paul kommer att vara speciell, jag är säker! Jag önskar dig lycka till ändå!
  Ps när jag tinkered på affischen med alla Saabs, kände jag Paul omedelbart när jag såg teaser.

 • blank

  Super !!! Själv har jag kört min 10 kombi i nästan tio år, år 95 ……… också 1999 hk …… ..
  .. har bara 110000 9000 km på klockan, eftersom det fortfarande finns en 1996 BJ 900 och en XNUMX II ”Mellow Yellow” cabriolet i samlingen! Jag är glad över varje SAAB som fortfarande finns på gatorna ................................................. Lycka till !!!

 • blank

  Hej,
  Vi har också en, behå. 99 110 tkm och springer, och springer, och springer …… ..

 • blank

  Tack Tom! En (försummad) första generation 9-5. Serievinnare i valet av ”Grandfather Clock of the Year” Tysk flagghandlare - en bättre modell för ett sådant projekt kunde inte hittas i hela Saabs sortiment. Jag ser fram emot nästa rapporter.

  • blank

   Kanske kommer vi att skriva "farfarsklockorna" tillbaka i fansens hjärtan, med 9000 fungerade det ganska bra.

 • blank

  Jag skulle säga: en gång till tur!
  Saab 9-5 (stationvagn) är en komplett bil: tankeväckande, ekonomisk och tidlös vacker. Ansträngningen kommer att vara värt.
  En kollega av mig skulle vilja växa en kombination på grund av familjens tillväxt. Inspirerad av min 9-5er stationvagn har han redan ifrågasatt mig flera gånger. Oavsett hur länge han vill / kan vänta, kommer jag att rekommendera honom ditt nya projekt för läsning / lärande.
  En sista sak: Enligt min mening tillåter det (höga) antalet svar på den första dagen att vi drar slutsatser om ett liknande intresse. Så ser jag fram emot det.
  Ingen annan Saab har övertygat mig så mycket som 9-5!
  Obs: "Paul" utan trä är definitivt mycket trevligare.

 • blank

  Jag måste också höja mina två 900IIers.

 • blank

  Från den fula ankan till svanen. Har du mycket planer? Men inte omöjligt. Tänk att basen är bra. Vill du göra mina skruvmejsel händer tillgängliga. Är bara lite långt. Förresten, jag har en bra målare till hands.

 • blank

  Intressant val ...

  Jag är tydligt från oldie-hörnet och jag för bara ett år sedan uppkom en 99 9-5 SC. Griffin topputrustning, 175 tKM och inte på distans jämförbar med Pauls skick.
  Icke desto mindre, med mig som en lovad 9000 älskare, har gnistan inte riktigt hoppat över hittills. Där 9000 är det mysiga biblioteket är 9-5 den eleganta salongen. Där jag på 9000, efter att ha stängt dörren, har en säker känsla av att en andra Fukushima inte kunde skada mig i den, ger den teknokratiska svalheten i 9-5 bara begränsad säkerhet ...
  Jag bestämde mig nästan för att sälja bilen igen.
  Fram till nu (de senaste månaderna som Griffin övervintrade i Caport) kom jag närmare igen. Och konstigt ... Konstigheten har avtagit ...

  Jag är nyfiken på hur du blir känslomässigt inblandad i den här bilen och hur den gnider av mig.

  hälsningar
  Gerald

 • blank

  Måstklart kallas mod!

 • blank

  Bara en sådan svart 9.5 var min första Saab som jag körde från Jena till Berlin. I början av 2000 hade hyrbilsföretaget E ... några 9.5 sekunder tillgängliga. Saab har inte släppt mig sedan den dagen. Jag glömmer aldrig resan med honom, särskilt för att jag hade ett officiellt möte och var där i tid men inte kunde få ut tändningsnyckeln. Endast ett samtal till hyrbilsföretaget hjälpte.
  Även om det är en stor utmaning, är det bra att spara en Saab igen.
  Mössa till din kille!

 • blank

  Derb 9-5 SC är tidlöst elegant. Han gillar det, nu och i 10 år. Jag tycker att det är bra, för han är utan tvekan en viktig del av SAAB Heritage. Jag hoppas att åtgärden också stöds av ORIO tatkräfitg?

 • blank

  Grattis till ditt val !!!
  Själv kör jag 9-5 Brabus på söndagar och 9-5 stationvagn från '99 varje dag, det enda extra är strålkastarrengöring, annars helt grundläggande utrustning. Sköt vid 300.000 380.000 km på eBay och översteg nyligen XNUMX XNUMX km. Dag efter dag gör han sitt jobb missnöje, är inte så illa för någonting och bara fungerar. Jag älskar den här underbart lojala och så underbart lugna bilen.
  Ha kul med Paul ...

 • blank

  Grattis från mig också! Dessutom har ordspråket något modifierats: Du ser inte i munnen på en given (G) Paul! Flin….

 • blank

  Grattis till Paul för att du blev överlevande. Grattis till Tom & Co, du kommer inte drabbas av tristess. Jag ser fram emot en bra historia och jag ser fram emot alla inblandade.

 • blank

  Great! Ett bra val! 9-5-stationsvagnen förtjänar det
  Jag är glad att se vad du gör av det / vad som kommer fram vid närmare granskning ...

 • blank

  Jag tror också att detta fordon är ett bra val. Jag hade samma fordon också år 1999 med grå lädersäten, men i automatisk och bilen var vaxad till mitt hjärta. Tyvärr var jag tvungen att sälja den före 2.5 år sedan. För mig var 9-5SC-stationen den vackraste Saab jag någonsin haft. Gör en bra bil ut av det, det är värt det

 • blank

  Jag slog till och med på dessa modeller när jag fortfarande arbetade i Saab Center Süderelbe och skulle vilja ha en. Bra bil! Jag är väldigt nyfiken på vad du gör av det.

 • blank

  Om han ser ut som teaser i slutet är det bra. Vilken motor har han? Den lilla eller den stora?

  • blank

   Vårt mål är teaser, så att säga, möjligen med ljusa, moderna modifikationer

 • blank

  Jag tycker att Paul är ett mycket bra val.
  9-5 SC är allt annat än profan i SAAB-historia.

  Med undantag för mycket få förproduktionsbilar från den planerade efterträdaren, som gjorde det till gatan, garaget eller museet, är det och kommer att förbli den enda stora stationsvagnen SAAB någonsin har byggt.

  Det kan finnas modeller och speciella modeller med lägre antal, men andra SAABs erbjuder inte en mer unik försäljningsplats inom modellutbudet.

  Han är bara kombinationsrörelsen bland SAAB och SAAB under stationvagnen.
  En bra anledning.

  • blank

   Det är svårt att säga bättre om detta:
   9-5 (I) kommer att vara den sista Saab som någonsin har en Saab (Triumph) -motor, bara han visste inte 1999 än ..

 • blank

  Mycket bra val! En tidig 9-5 med en klassisk SAAB-design. Jag kanske gillar det också - men för Guds skull inte i det tillståndet. Jag är nyfiken på vad du kommer att göra med det!

  • blank

   Situationen är absolut äventyrlig, men man växer på sina utmaningar. Jag tror att vi gör en fin Saab ut ur den.

   • blank

    Hej Paul vänner, för ett år sedan skilde ett motorfel mig från min älskade "Paul". Nu har jag en 9/3 kombi. Den gamla finns fortfarande med många användbara delar i Neumünster / Schleswig Holstein vid Saab Timmler. Kanske din Paul behöver lite mer av detta ... Mr. Timmler är mycket vänlig. Rapportera bara där
    MfG Helga Lütt

 • blank

  Grattis till ”nyförvärvet”. Jag är säker på att du kommer att göra en bra bil av detta. Ha kul för alla inblandade.
  Hälsningar från Schweiz.

 • blank

  Wow - väldigt spännande!
  Lycka till, ha kul och här och där lite tur med "Paul-projektet".

  En 9-5 SC är alltid värt att bevara !!!! 😉
  (Jag "sörjer" fortfarande min 9-5 SC Arc lite då och då)

 • blank

  Super äntligen en 9-5er av den första serien i detalj på bloggen! Kussi driver sig en 9-5er (ansiktslyftning, Limosine, Bj04). Jag ser verkligen fram emot byggnadsrapporten. Kanske kan du titta på något? Ha kul och lycka till. Jag älskar d Saa redan! Kåt del! Grattis!

 • blank

  Grattis - till oss alla.
  En 9-5 kombi - underbar. Jag är ett berömt fan av dessa fordon, sedan förra veckan har jag haft andra Aero av dem, MY 2003. Tja, jag tycker att det är fantastiskt och hoppas att räddningen av den geniala långväga bilen lyckas.
  VG från Thüringen .. och igen ett tack till Tom och Mark

 • blank

  Fet, modig! Riktigt coolt och spännande, jag är redan glad!

 • blank

  Lycka till och lycka till. Jag hoppas att Trolls själen kommer att tacka länge.

Kommentarer är stängda.