Tillåt: Paul!

Februari. Molnen hänger lågt över norra Tyskland. Det passar mitt humör. Du ville ha det så, säger en inre röst. Hon har rätt. Vad tänkte vi och drömde ... ett projektbil för bloggen ... en Viggen, en Aero, en Cabriolet. Och nu det!

Tillåt Paul - med Tom och Mark
Tillåt Paul - med Tom och Mark

Paul är en Saab 9-5 sportdräkt från år 1999. En mycket tidig, sade Markus Lafrentz. Och så tog han mig. Mycket tidigt, det låter som unikt, värt att bevara, sällan. Nu står Mark och jag på gården i Kiel och ser en hög av eländig plåtbiotop framför oss. Paul bor, om man vill tilldela mosslök och grön växtlighet till bilen. Han har mycket av det, eftersom Saab parkerades utomhus i flera år.

Där ingen mos växer, prolifererar rosten. En bild av störningen, och egentligen vill jag bara börja min 9-5 och huvudet söderut. Det är inte så illa. Visst inte vid andra eller tredje ögonkastet. Men någon gång, efter 10. Titta, du kan se styrkorna i Pauls biotop. Ja, de finns!

Den tidiga stationsvagnen kunde nästan gå igenom som en klassiker, med sin stolta traditionella grill och de mörkgjorda bakljusen. Ingen rost - ytan rost är ett resultat av flisad färg. Några kilometer är bara 150.000 klockan. Den stora SE-utrustningen i de tidiga åren fick ingen röd penn att rädda lyxen då. Tekniken verkar bra, motorn är igång, rutan rullar åtminstone. Dessutom är Paul icke-rökare, ingen olycka, inte störd, komplett.

Inte självklart, för Saab är redan 18 år gammal. En kritisk livsfas för nästan alla fordon. Whining hjälper inte. Vi ville ha en bil där färgen är av, som ingen vill ha. Här skulle det vara. Point.

Varför en 9-5-stationsvagn?

Inte tidigare hade vi tänkt på idén om projektbilen, redan erbjöds många bilar till oss. Från mycket dyrt och knappast överkomligt att bara slutat. Från Viggen till Saab 99. Från rimliga priser över kilo priser, som är kopplade till guldpriset, var allt där. Slutligen bestämde vi oss för en 9-5 som sportdräkt.

Eftersom vi, eller snarare jag, har något att göra bra. De första 9-5erna försummade alltid på bloggen. En av anledningarna är att vi inte äger en, men inte bara. Den gamla 9-5 är för nära vardagen, även för närvarande på flaggköparnas grusgropar. Han behöver uppmärksamhet eftersom den första 9-5 sakta försvinner. Exportera, hög körsträcka, som yngeltimer eller älskareobjekt, nästan ingen har på skärmen.

Framför allt är de första praktiska stationsvagnarna i akut utrotningshot. De är robusta, sparsamma arbetshästar. Det eleganta interiöret och kvaliteterna hos ett mellanklassfordon är sekundära. Bilar som är 17 eller 18 år gamla behövs inte längre. De förbrukas bara. Följaktligen skulle priset vara för Paul. I detta tillstånd skulle vi få det till kilopriset, en tresiffrig summa finns i rummet.

Alla Saab vi håller på vägen skulle vara en seger för varumärket. Och om en tidig stationsvagn som just återvunnit överlever, då skulle det räknas som en dubbel seger. Ja, vi ville ha det brutalt. Vi har det nu. Ändå vill inte entusiasmen uppstå. Min entusiasm för Saabs överskuggas av skepticism. Du tittar noga på mig.

Eller så formulerad: Markus Lafrentz tittar på mig. Han känner mig nästan för bra nu. Sedan kommer ett av de förslag som du inte kan vägra. Han ger oss Paul - som ett bidrag till vårt projekt. Det borde, förutom Saab-kul, tjäna ett välgörande syfte. Markera och jag accepterar.

Vi är fortfarande långt ifrån det roliga. Men tack, Markus, den första sponsormärken på Pauls tenn skulle vara så säker. Vi har en bil!

Läsare som har lidit idag under Project Pauls orimlighet är varnade. Ingen glänsande metall, ingen glansig blogg tillkännagavs. Vi presenterade medvetet Paulus ofiltrerad. Detta kommer att fortsätta, och det finns en lång väg att gå. Om du vill stödja oss och vårt caritive Paul-projekt är du välkommen att göra det. Donationer och moralisk uppmuntran är välkomna. Vi är nöjda med båda.

Därefter kommer inventeringen i detalj, vi behöver reservdelar, vi behöver en målare. Vi visar hur man får ett fordon tillbaka till livet efter en lång livslängd.

Och framförallt behöver vi en sak: goda nerver.

För att fortsätta ...

43 tankar om "Tillåt: Paul!"

 • Jag tycker att 9-5 är riktigt snällt; speciellt som en tidig "brant schnauzer". (Krämglaset är också bra för mig ...)
  Som en sedan kunde jag föreställa mig en 951, i bästa fall i en inte helt neutral färg och med en ljus inredning. Om bara rädslan för den bräckliga tekniken inte var där ...

  När jag köpte min första 900 turbo bilen var bara 18 år gammal, men det var en mycket speciell Autpo, eftersom det fanns faktiskt i någon Zeifel, varken i Saangemeinde fortfarande med utomstående. Den första 9-5 är nu lika gammal, men på något sätt för de flesta bara "gamla Ranzkarren". Trevligt att du bryr dig om att ändra det.

 • Hej Paul vänner, för ett år sedan skilde ett motorstörning mig från den älskade Paul. Nu har jag en 9/3 stationvagn. Den gamla står fortfarande med många användbara delar i Neumünster / Schleswig Holstein nära Saab Timmler. Kanske behöver din Paul lite mer av det ... Herr Timmler är väldigt vänlig. Rapportera bara där
  MfG Helga Lütt

 • Också från mig grattis på 9-5 något fler till rötterna av Saab design av 9000 och 99 (I) svepte jämfört med 900 tillbaka (överlappande huva, tändningslåset mellan sätena, något rundade vindruta).
  För närvarande är vår 9-5, byggt år 2002 311.000 km på klockan, en 2,2 TiD.
  Det kommer att vara rost under plastkedjorna i de längsgående karmarna, speciellt i bakområdet. Var försiktig när du lossar fästmuttrarna, skar skruvarna något!

 • Titta på mig:
  Fas 1: Paul ska vara tillbaka på vägen. Reservdelar, inspektion, del (?) - målning, rostförebyggande.
  Fas 2: Gemenskap Saab. Paul möter Saab-fans, reser i landet, hos återförsäljare och partners. Drivs också av fans (?).
  Fas 3: Paul ger bort (?) Efter ett år. Få nya händer, avkastningen kommer att gynna vårt välgörenhetsprojekt.

  Det finns frågetecken och detaljer som måste klargöras. Vi jobbar med det, mer kommer komma de närmaste dagarna. Det viktiga är att bloggen och läsarna är involverade i varje steg!

 • Det är säkert väldigt olika beroende på PLZ.
  Spännande, vad handlar du om med Paul.

 • .... Men min 9000 Aero är också från norr och 50% av sitt liv från Sverige och har vanligt ro och hål. 😉

 • Där har du verkligen tur!

 • Detta kan inte sägas fast, beror på det preliminära arbetet med huruvida mycket slipat och måste fyllas. Dents och saker ...
  Då vilken färg skulle det vara och så vidare. Men jag skulle säga att det börjar med 2500 och slutar ....

 • Hej Tom, min första kommentar om detta blogg som jag läst många år ... Och därför ger ett stort tack för en bra plattform för vårt varumärke, vilket är för mig den dagliga läsning!
  För år, jag är Saab-infekterade (inklusive familj semester på Trollhättan och alla vanliga galenskap ....), kör i stort sätt en 9-5 sport wagon av 2006 - och fick mig för några veckor sedan på min egen Saab äventyr görs till en precis som Pauls snyggt ridda och rostade 900 från 1991. Han hör nu i namnet Carlsson och skulle lämnas alternativt genom den tidigare ägaren alltid i ladugården eller cannibalized varit ... Detta måste förhindras!
  Det är därför jag tycker att det är kul att kunna observera dig samtidigt, hur det kommer att bli med Paul. Det inspirerar ... Lycka till!

 • Så jag tycker att det är bra! Annan fråga, bara optimistisk: vad kostar en komplett bilfärg idag? Jag har fortfarande magen rädsla med min svarta ....

 • Kanske skriver vi "farfarklockorna" tillbaka i fansens hjärtan, med 9000 som fungerar ganska bra.

 • Rost verkar inte vara ett problem. Reser i norr, är inte lika problematisk salt som i frankrike

 • Mycket bra val!
  Ville vår 9-5 BJ 12 / 98 redan ger under våren för skrot, men han kör så vackert och så snabbt (224 PS Hirsch) han får troligen välgörenhet och gjorde passa igen.
  Paul hoppas inte så stora rosthålen i underredet hur vår och hela Achsbuxen de rostiga bromsledningar och så vidare ... men trevligt att rida det igen och igen ...
  Ha kul att göra ...
  Och fram till utgången 22.5 maj. i området runt Leipzig! 🙂

 • Gör silkehöljet nere ... där hittar du förmodligen den tidigare obefintliga Durchrostung. Det finns bara några 9-5ers som inte rostar. Tyvärr ser du det inte förrän det är för sent. Området är tyvärr ganska mycket felaktigt och därför en stor biotop.

 • Cool! Paul kommer att vara speciell, jag är säker! Jag önskar dig lycka till ändå!
  Ps när jag tinkered på affischen med alla Saabs, kände jag Paul omedelbart när jag såg teaser.

 • Bra !!! Jag kör själv i nästan 10 år min 95 stationvagn, BJ 1999 ......... också 150 PS ...... ..
  ..hat endast 110000 km på klockan, det finns en 9000 1996 BJ och 900 II "Mellow Yellow" konvertibel i samlingen! Jag är glad över alla SAAB som fortfarande finns på gatorna ........................ .. Bra framgång !!!

 • Hej,
  Vi har också en, BH. 99 110 tkm och springer, och springer, och kör …… ..

 • Tack, Tom! En (försummat) första generationens 9 5. Serie vinnare i valet till "golvuret of the Year" tyska Fähnchenhändler- en bättre modell för ett sådant projekt kan inte ha funnits över hela Saab sortimentet. Ser fram emot nästa rapport.

 • Jag skulle säga: en gång till tur!
  Saab 9-5 (stationvagn) är en komplett bil: tankeväckande, ekonomisk och tidlös vacker. Ansträngningen kommer att vara värt.
  En kollega av mig skulle vilja växa en kombination på grund av familjens tillväxt. Inspirerad av min 9-5er stationvagn har han redan ifrågasatt mig flera gånger. Oavsett hur länge han vill / kan vänta, kommer jag att rekommendera honom ditt nya projekt för läsning / lärande.
  En sista sak: Enligt min mening tillåter det (höga) antalet svar på den första dagen att vi drar slutsatser om ett liknande intresse. Så ser jag fram emot det.
  Ingen annan Saab har övertygat mig så mycket som 9-5!
  Notera: "Paul" utan trä är säkert mycket trevligare.

 • Jag måste också höja mina två 900IIers.

 • Det är svårt att säga bättre om detta:
  9-5 (I) kommer att vara den sista Saab som någonsin har en Saab (Triumph) -motor, bara han visste inte 1999 än ..

 • Från den fula ankan till svanen. Har du mycket planer? Men inte omöjligt. Tänk att basen är bra. Vill du göra mina skruvmejsel händer tillgängliga. Är bara lite långt. Förresten, jag har en bra målare till hands.

 • Intressant val ...

  Jag är tydligt från oldie-hörnet och jag för bara ett år sedan uppkom en 99 9-5 SC. Griffin topputrustning, 175 tKM och inte på distans jämförbar med Pauls skick.
  Men med mig som bekennendem 9000 älskare av gnistan inte riktigt hoppat ännu. När 9000 mysiga biblioteket är 9-5 är utformade salong. Där jag har en säker känsla i 9000 efter att ha stängt dörren, kan en andra Fukushima göra för mig är ingenting som kan Dei teknokratisk svala 9-5 för mig bara delvis betalar säkerhet ...
  Jag bestämde mig nästan för att sälja bilen igen.
  Till dess att jag nu har approximerat (de sista månaderna, Griffin var vinter i Caport) igen något. Och roligt ... Stränglingen har sänkts ....

  Jag är nyfiken på hur du blir känslomässigt inblandad i den här bilen och hur den gnider av mig.

  hälsningar
  Gerald

 • Måstklart kallas mod!

 • Exakt en sådan svart 9.5 var min första Saab, som jag körde från Jena till Berlin. Hyrbilföretaget E ... hade i början om 2000 some9.5 tillgängligt. Sedan dagen har Saab inte låtit mig gå. Jag glömmer aldrig turen med honom, särskilt för att jag hade ett officiellt möte, också punktligt där men tändningsnyckeln var inte rausbekam. Endast ett samtal till biluthyrningsföretaget hjälpte.
  Även om det är en stor utmaning, är det bra att spara en Saab igen.
  Mössa till din kille!

 • Derb 9-5 SC är tidlöst elegant. Han gillar det, nu och i 10 år. Jag tycker att det är bra, för han är utan tvekan en viktig del av SAAB Heritage. Jag hoppas att åtgärden också stöds av ORIO tatkräfitg?

 • Grattis till ditt val !!!
  Jag kör en söndag 9-5 Brabus och vardagliga en 9-5 kombination av '99 den enda extra kick för strålkastaren rengöring, annars absolut grundläggande utrustning. Skott med 300.000 km på eBay och korsade nyligen 380.000 km. Han gör sitt jobb passivt dag efter dag, är inte så illa för någonting och bara fungerar. Jag älskar denna underbart trogen och så underbart unagiterade bil.
  Ha det kul med paul

 • Grattis också från mig! Dessutom säger ordstävet något modifierat: en begåvad (G) Paul ser inte ut i munnen! LOL ....

 • Grattis till Paul, han kommer att bli en överlevande. Grattis till Tom & Co, du kommer inte att lida av tristess. Jag ser fram emot en bra historia och jag är nöjd med alla inblandade.

 • Great! Ett bra val! 9-5-stationsvagnen förtjänar det
  Jag är nyfiken på vad du gör av det / vad som kommer att lysa när du tittar noga ...

 • Jag tror också att detta fordon är ett bra val. Jag hade samma fordon också år 1999 med grå lädersäten, men i automatisk och bilen var vaxad till mitt hjärta. Tyvärr var jag tvungen att sälja den före 2.5 år sedan. För mig var 9-5SC-stationen den vackraste Saab jag någonsin haft. Gör en bra bil ut av det, det är värt det

 • Jag slog till och med på dessa modeller när jag fortfarande arbetade i Saab Center Süderelbe och skulle vilja ha en. Bra bil! Jag är väldigt nyfiken på vad du gör av det.

 • Vårt mål är teaser, så att säga, möjligen med ljusa, moderna modifikationer

 • Om han ser ut som teaser i slutet är det bra. Vilken motor har han? Den lilla eller den stora?

 • Situationen är absolut äventyrlig, men man växer på sina utmaningar. Jag tror att vi gör en fin Saab ut ur den.

 • Jag tycker att Paul är ett mycket bra val.
  9-5 SC är allt annat än profan i SAAB-historia.

  Med undantag för mycket få förproduktionsbilar från den planerade efterträdaren, som gjorde det till gatan, garaget eller museet, är det och kommer att förbli den enda stora stationsvagnen SAAB någonsin har byggt.

  Det kan finnas modeller och speciella modeller med lägre antal, men andra SAABs erbjuder inte en mer unik försäljningsplats inom modellutbudet.

  Han är bara kombinationsrörelsen bland SAAB och SAAB under stationvagnen.
  En bra anledning.

 • Extremt bra val! En tidig 9-5 med klassisk SAAB-design. Skulle jag gilla det också - men för Guds skull inte i staten. Jag är nyfiken vad du gör av det!

 • Grattis till "det nya förvärvet". Jag är säker på att du ska göra en bra bil ut ur den. Ha det roligt för alla inblandade.
  Hälsningar från Schweiz.

 • Wow - väldigt spännande!
  Lycka till, kul och lite tur med "Paulprojektet" här och där.

  En 9-5 SC är alltid värt att bevara !!!! 😉
  (Jag "sörjer" min 9-5 SC Arc och håller fortfarande bakom)

 • Super äntligen en 9-5er av den första serien i detalj på bloggen! Kussi driver sig en 9-5er (ansiktslyftning, Limosine, Bj04). Jag ser verkligen fram emot byggnadsrapporten. Kanske kan du titta på något? Ha kul och lycka till. Jag älskar d Saa redan! Kåt del! Grattis!

 • Grattis - till oss alla.
  En 9-5 stationvagn - underbar. Jag är en ivrig fan av dessa fordon, sedan förra veckan har jag den andra Aero, MY 2003. Tja, jag tycker att det är bra och hoppas att räddning av den geniala långdistansbilen lyckas.
  VG från Thüringen .. och igen ett tack till Tom och Mark

 • Fet, modig! Riktigt coolt och spännande, jag är redan glad!

 • Lycka till och lycka till. Jag hoppas att Trolls själen kommer att tacka länge.

Kommentarer är stängda.