Födelse av ett företag

Förra veckan detta meddelande gick genom nätet, de flesta läsare borde ha ryckt på ... maximalt. E-postmeddelandet nådde mig på ett kafé, där jag pratade med en vän om världen, bilar och särskilt Saab. En av de viktiga och trevliga konversationerna där hobbyen och passionen för det lilla svenska märket plötsligt blir världens viktigaste.

NEVS, huvudportal
NEVS, huvudportal

Vad intresserar NEVS AB, New Long Ma och Fujian Motors för tillfället? Å andra sidan finns det saker som är värda det andra utseendet och att du bara måste skriva om. Speciellt när ett nytt företag är född i Kina och Västragötland.

Vem är New Long Ma?

New Long Ma tillhör Fujian Motors, huvuddelen av Fujian Provincial Government. I Kina finns det långt mer än 100 bilmärken, den överväldigande majoriteten har bara regional betydelse. Grundades av regionala linjer i 80 och 90 år, anses de olönsamma på grund av låga volymer, vilket är en olägenhet för staten. Detta skulle vilja se erbjudandet begränsat till två eller tre starka nationella leverantörer. Därför har Peking försökt i åratal, med liten framgång, för att stoppa spridningen i provinserna.

Fujian Motors är ett prov av provinsiell vild tillväxt. Grundades år 1992, joint ventures med Mercedes (Fujian Benz Automotive), Yulon Motors (Taiwan) och Mitsubishi (South East Fujian Motor). Förutom samarbeten finns det egna varumärken Fujian New Forta Automobile Industry, Xiamen King Long Motor Group och New Long Ma. 2013 förvärvade NEVS samarbetspartner Dongfeng 40% från Fujian Motors. Kinas experter såg detta som början på en marknadsjustering.

Nationella egna varumärken spelar en viktig roll i statens framtida strategi. Kinesiska kunder ska köpa "Made in China" och det gör de. De privata etiketterna växte snabbare än joint ventures 2015, de är mer aggressiva priser och är särskilt populära bland köpare utöver megaciteterna.

Provinsstyrelsens bilfabriker representerar gamla Kina. Liksom kolgruvor och stålugnar i Mao-tider anses de vara föråldrade. Det nya smarta, gröna Kina förlitar sig på omstrukturering av ekonomin, på intelligenta lösningar som utvecklas i landet. Det tillkännagivna inträdet av NEVS AB med 50%, förvärvet av ytterligare 15% av NEVS-aktieägaren SRIT är inget annat än ett övertagande av New Long Ma. Förmodligen som ett resultat av den diskreta önskan från de centrala myndigheterna som vill bilda en grupp för ”New Energy Cars”.

Från 2017 har NEVS två fabriker i Kina, 300.000-fordonets produktionskapacitet, två modellserier. Av de nya Long Ma EV minivanerna och EV-vagnar, 2015, sålde i sitt första produktionsår 12.000-enheter. De rankar 3 i registreringsstatistiken i sitt segment. Allt detta är en anmärkningsvärd utveckling för ett företag vars framtida ingen London bookmaker skulle ha satsat en enda öre före 12 månader.

Tillsammans med fabriken i Trollhättan kommer NEVS AB sålunda till nästan en halv miljon enheter, som kan produceras över hela världen per år. Med det kommer man rent teoretiskt till regionerna i den stora, gamla rivaliserande Volvo.

Allt detta är naturligtvis ren teori. Övertagandet måste slutföras och de nya modellerna kommer att lanseras 2018. En lång väg ! Och en halv miljon fordon, det är ett meddelande. Ändå visar det hur dynamiskt saker kan utvecklas. Och att NEVS kan spela en nyckelroll som leverantör av elektromobilitet. Och framför allt: NEVS går i rätt riktning på lång sikt.

Effekterna på Trollhättan

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Någon som undrade för några veckor sedan, där de redan beställda 100.000 små elleverans och minibussar kommer förmodligen kommer ifrån, kommer förhoppningsvis inte att ha ansett Trollhättan som svar. Om han gör det är han en hopplös romantiker. Trollhättan bör spela en roll för Europa och Nordamerika, inte för Asien. New Long Ma, de två växterna i Kina, berör inte oss vid första anblicken.

Vid andra ögonblicket är de viktiga, kanske till och med avgörande. Om NEVS och dess varumärken kommer att bli en framgångsrik leverantör av elektromobilitet i Kina i framtiden, så är det bra för Trollhättan. Eller, enkelt sagt: Om NEVS är stark i Asien, så är det bra för de svenska ambitionerna.

Nästa steg skulle vara att lyckas gå med i New Long Ma. Då skulle NEVS ha en första produktlinje, sedan en sekund från 2017. Sedan 2018 de nya modellerna. SUV, hatchback, sedan, MPV. Kanske under Saab-varumärket. Det enbart väcker ytterligare frågor. Nyckelord: distribution, efterförsäljning ...

9 tankar om “Födelse av ett företag"

 • blank

  Bara om Saab bygger fordon för människor som vill sticka ut från mängden, har varumärket en chans. Standardbilar är överallt

  • blank

   Jag håller med. SAAB som en europeisk TESLA-motståndare. Men varför inte…

  • blank

   mhmh, på något sätt ser jag det tvärtom. ”Att sticka ut från mängden” verkar ha varit GM: s idé som inte fungerade. Jag brukar se Saabs förare som människor som inte bryr sig om publiken så mycket att de inte ens behöver sticka ut från den. De fattar bara sina egna beslut.

   Men för det behöver de argument (största interiörutrymme, ekonomiska motorer, bra stämning, du säger det) och tyvärr är "Born from jets" inte ett argument, särskilt eftersom det är fel.

 • blank

  Tragiskt bara att du har gjort allt innan för att förstöra ditt rykte. Jag håller mina fingrar korsade!

 • blank

  Tack Tom, väldigt intressant. Vi ser fram emot förhoppningsvis på morgonen.

 • blank

  Tack för informationen! Som jag redan hade skrivit Michel ... för mig är den enda möjligheten för Saab att existera i Europa / Amerika att ha en gedigen bakgrund som ger de stora försäljningssiffrorna och inte som GM ser Saab som ett problem utan som en slags flaggman för företaget NEVS.

  • blank

   Det tror jag också. Saab kan bara, om alls, komma tillbaka som ett skandinaviskt premium varumärke.

 • blank

  Det låter som att det är mycket ämne och KJJ plockar upp mycket pengar. Goda nyheter i alla fall, och lite hopp!

 • blank

  Mycket informativ skriftlig. Kanske blir allting bra igen. Trots att vi alla håller fast vid våra turbos, långsiktigt och proaktivt, verkar NEVS strategi väl genomtänkt.
  Hur långt har byggandet av fabriken i Kina utvecklats?
  Finns det bilder?

Kommentarer är stängda.