Födelse av ett företag

Förra veckan detta meddelande gick igenom nätet, de flesta läsare kommer ha shrugged ... maximal. Postet nådde mig på ett kafé där jag chattade med en vän om världen, bilar och Saab i synnerhet. En av dessa viktiga, roliga underhållningar där hobby och passion för det lilla svenska varumärket plötsligt blir det viktigaste i världen.

NEVS, huvudportal
NEVS, huvudportal

Vad intresserar NEVS AB, New Long Ma och Fujian Motors för tillfället? Å andra sidan finns det saker som är värda det andra utseendet och att du bara måste skriva om. Speciellt när ett nytt företag är född i Kina och Västragötland.

Vem är New Long Ma?

New Long Ma tillhör Fujian Motors, huvuddelen av Fujian Provincial Government. I Kina finns det långt mer än 100 bilmärken, den överväldigande majoriteten har bara regional betydelse. Grundades av regionala linjer i 80 och 90 år, anses de olönsamma på grund av låga volymer, vilket är en olägenhet för staten. Detta skulle vilja se erbjudandet begränsat till två eller tre starka nationella leverantörer. Därför har Peking försökt i åratal, med liten framgång, för att stoppa spridningen i provinserna.

Fujian Motors är ett prov av provinsiell vild tillväxt. Grundades år 1992, joint ventures med Mercedes (Fujian Benz Automotive), Yulon Motors (Taiwan) och Mitsubishi (South East Fujian Motor). Förutom samarbeten finns det egna varumärken Fujian New Forta Automobile Industry, Xiamen King Long Motor Group och New Long Ma. 2013 förvärvade NEVS samarbetspartner Dongfeng 40% från Fujian Motors. Kinas experter såg detta som början på en marknadsjustering.

De nationella privata etiketterna spelar en viktig roll i statens framtida strategi. Kinesiska kunder ska köpa "Made in China" och de gör det. De privata etiketterna växte snabbare än joint ventures 2015, de prissätts aggressivt, särskilt med köpare utanför megacitiesna.

Bilfabrikerna i provinsiella regeringar står för det gamla Kina. Liksom kolgruvor och stålugnar av Mao-eran anses de vara föråldrade. Det nya, smarta, gröna Kina är beroende av omvandlingen av ekonomin, på intelligenta lösningar som planeras i landet. Den aviserade införandet av NEVS AB med 50%, är inköp av ytterligare 15% av NEVS aktieägare SRIT bara ett övertagande av New Long Ma. Förmodligen till följd av den diskret uttryckta önskan hos de centrala myndigheterna, som skulle vilja bilda en grupp för "New Energy Cars".

Från 2017 har NEVS två fabriker i Kina, 300.000-fordonets produktionskapacitet, två modellserier. Av de nya Long Ma EV minivanerna och EV-vagnar, 2015, sålde i sitt första produktionsår 12.000-enheter. De rankar 3 i registreringsstatistiken i sitt segment. Allt detta är en anmärkningsvärd utveckling för ett företag vars framtida ingen London bookmaker skulle ha satsat en enda öre före 12 månader.

Tillsammans med fabriken i Trollhättan kommer NEVS AB sålunda till nästan en halv miljon enheter, som kan produceras över hela världen per år. Med det kommer man rent teoretiskt till regionerna i den stora, gamla rivaliserande Volvo.

Allt detta är naturligtvis ren teori. Förvärvet måste först genomföras, de nya modellerna 2018 går till start. En lång väg! Och en halv miljon fordon, det är ett meddelande. Ändå visar det hur mycket momentum som kan utvecklas. Och att NEVS kan spela en nyckelroll som leverantör av elektromobilitet. Och framför allt: det är för NEVS hållbart i rätt riktning.

Effekterna på Trollhättan

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Någon som undrade för några veckor sedan, där de redan beställda 100.000 små elleverans och minibussar kommer förmodligen kommer ifrån, kommer förhoppningsvis inte att ha ansett Trollhättan som svar. Om han gör det är han en hopplös romantiker. Trollhättan bör spela en roll för Europa och Nordamerika, inte för Asien. New Long Ma, de två växterna i Kina, berör inte oss vid första anblicken.

Vid andra ögonblicket är de viktiga, kanske till och med avgörande. Om NEVS och dess varumärken kommer att bli en framgångsrik leverantör av elektromobilitet i Kina i framtiden, så är det bra för Trollhättan. Eller, enkelt sagt: Om NEVS är stark i Asien, så är det bra för de svenska ambitionerna.

Nästa steg skulle vara det framgångsrika inträdet i New Long Ma. Då skulle NEVS ha en första produktlinje, från 2017 då en sekund. 2018 sedan de nya modellerna. SUV, hatchback, sedan, MPV. Kanske under varumärket Saab. Det som ensam ger upphov till ytterligare frågor. Nyckelord: distribution, aftersales ...

9 tankar om "Födelse av ett företag"

 • mhmh, på något sätt ser jag det nästan tvärtom. "Att sticka ut från mängden" verkar ha varit exakt idén om GM som inte fungerade. Jag brukar se Saab-förare som människor som inte bryr sig om publiken så mycket att de inte ens behöver stå ut ur det. De fattar bara sina egna beslut.

  Men de behöver argument (största interiör, ekonomiska motorer, bra atmosfär, du heter det) och tyvärr "Born from jets" är inte ett argument, särskilt eftersom det är fel.

 • Jag håller med det. SAAB som europeisk TESLA-motståndare. Men varför inte ...

 • Bara om Saab bygger fordon för människor som vill sticka ut från mängden, har varumärket en chans. Standardbilar är överallt

 • Tragiskt bara att du har gjort allt innan för att förstöra ditt rykte. Jag håller mina fingrar korsade!

 • Tack Tom, väldigt intressant. Vi ser fram emot förhoppningsvis på morgonen.

 • Det tror jag också. Saab kan bara, om alls, komma tillbaka som ett skandinaviskt premium varumärke.

 • Tack för informationen! Som jag redan skrev Michel ... för mig är det enda sättet för Saab att existera i Europa / Amerika att ha en solid bakgrund som ger de stora försäljnings siffrorna och ser inte ut som GM Saab som Probles, utan som en slags flaggsman i företaget NEVS.

 • Det låter som att det är mycket ämne och KJJ plockar upp mycket pengar. Goda nyheter i alla fall, och lite hopp!

 • Mycket informativ skriftlig. Kanske blir allting bra igen. Trots att vi alla håller fast vid våra turbos, långsiktigt och proaktivt, verkar NEVS strategi väl genomtänkt.
  Hur långt har byggandet av fabriken i Kina utvecklats?
  Finns det bilder?

Kommentarer är stängda.