adjö

Det var 2011 på sommaren. En varm dag, luftkonditioneringen i ICE tog bara lite kylning. På väg till Hamburg; På vägen för att hämta vår Saab 9-3 sportdräkt på Lensch & Bleck kom det lite tvivel över mig. Bakom mig hade jag Rover-debatten och den omedelbara inverkan på kunden.

Saab 9-3 sportdräkt på 18 "turbiner
Saab 9-3 sportdräkt på 18 "turbiner

De frustrerade arbetarna i Longbridge hade "glömt" sin paussmörgås på ett fordon som var avsedd för Tyskland på en knappt tillgänglig plats i bilen. Eller lämna slogans med politiskt innehåll. Eller sämre. Vad skulle jag förvänta mig av 9-3, den nya bilen av ett varumärke som var tydligt i snedställd position?

Köpet av Saab-stationsvagnen ordnades i förväg via Internet och telefon. den överlämnande var snabb, vänlig, erfaren. Inte oförskämd, på något sätt, men i ett kritiskt retrospektivt sätt, hur du hanterar kunder vars varumärke är på väg till sidospåren. Bränslet i tanken nådde till nästa pump, 500 meter mer skulle ha brutit mig i trubbel.

Resan till söder, 534 kilometer, använde 9-3 sportbil för att skapa hållbart förtroende. Han kör som förväntat, allt är positivt. Ja, och ingen svensk smörgåssmörgås i bilen, på Saab på bandet i de bra produkterna för nedbrytningslagen. Ett intryck som kommer att vara så långt från kilometer 1 till kilometer 85.000.

Det som följer är snabbt sagt. Inga drama, men nästan 5 års tillfredsställelse. En Rostvorsorge, för att Saab centrum Bamberg i ordning håller arket friskt. De bakre skivorna är subtila tonade med folie, det finns Hirsch Performance Prestationsbehandling på 195 PS. Interiören är färdig med en hjortdashboard i karbon läder design, dörrhandtagna också inslaget läder. Även dessa delar är en tragisk Saab-historia. De kommer från lageret i Saab Automobile AB och var ursprungligen avsedda för byggandet av Independence Cabriolet.

Följande sommar rullar 9-3 sportbil på Självständighetsfälgar, sedan byter Saab till turbinerna. Båda ursprungliga Saabfälgarna är inte längre nya att få, efter att produktionen är otänkbar. Detta följs av ett sportratt från Turbo X, med Grill av 9-3 Griffin Det finns en liten ansiktslyftning. För kalla dagar, en annan motorvärmare från Saab-tillbehören. Perfect! 9-3 sportdräkten, som heter Saabine, har blivit ett riktigt stilfullt och individuellt fordon.

Saabine är unremarkable. En trevlig turnébil. Snabb, pålitlig, en sann Saab. De ser bara workshops för inspektion, som alltid görs hos Saab-samarbetspartnern. En bruten kedjespännare på hösten 2015 är den enda oplanerad pitstopp och det kommer att vara så.

Eftersom våra sätt har skiljts är Saabine till salu.

Livsförändringar, fordon måste passa in i livet. Allt oftare under de senaste månaderna är önskan om en liten stadsbil högt, faktiskt 9-3 idrottsanläggning för vår nuvarande prestanda en stor storlek. Och 5 år är långa. Normalt, om bilar hade byggts i Sverige skulle en efterträdare ha rullat på gården för ungefär två år sedan.

Vad är kvar? Efter 5 år har Saab 9-3 sportkläder en tydlig åsikt. På bilarna spelade det ingen roll att Saab Automobile AB inte existerar längre. 9-3 är extremt pålitlig och så mångsidig som en multitool. Det var inte återförsäljarna heller. Oavsett var vi körde med Saabine behandlades vi väl och kompetent. Det fanns aldrig flaskhalsar med reservdelar, alla slitdelar kom från Orio AB och var i fråga om kvalitet och pris i ordning.

9-3 är en tydlig diskret bil. Mer än att vara utseende, och kanske något ur tiden. Kanske är det bara vad vi tyckte om honom. 9-3 är tidlös. Designen åldras inte, inredningen är, förutom minimala spår av användning, fortfarande nära den nya bilen. Skinnet luktar fantastiskt av Saab, färgen glitter i solen, han kör som i den varma sommaren 2011.

5 år är över, vi ångrade aldrig köpet. Efterträdaren, en praktisk kompaktbil, kommer att vara den passande, rullande shoppingväskan för staden. Ingen Saab, men minst en turbo. Men bara en bil.

18 tankar också "adjö"

 • Drömbil. Jag säger inte mer

 • Trevlig bil utan tvekan. Nu är det en "liten stadsbil" sedan. En Saab 600 så. Kommer vara mycket svårt att hitta ...

  • Jag skulle ha en, inte en Saab 600, men en Lancia Delta, men det är redan 32 år gammal ..., körs fortfarande snyggt, med årstidsflagg, är det inte en vinterbil!

  • Jag gick precis tvärtom, fick mig en 5 93 SC XWD. Med bara 50000km på klockan var det nästan ny. Och att det är en 240 PS HP, ja det är verkligen inte fel! Kör det nu i tre månader och jag är helt glad!

 • Turbinerna är de finaste fälgarna för moderna SAAB. Jag söker och söker, utan framgång. Har någon en aning?

 • Oh.
  Riktigt en fin bil. Eftersom jag kunde byta ut min Saab 9-3SC smidigt. Om bara "extra betalning" inte skulle vara där.

  Hälsningar från Oldenburg André

 • Saab turbinfälgar finns hos RBM i Frankrike för 415 € / var och en, ska vara tillgänglig inom de närmaste 10 dagarna, enligt leverantören.

 • Har bilen ingen Nav / Bluetooth eller varför armaten på parentes på vindrutan och inredning?

  • hmmm..å faller riset i Kina redan över eller imorgon?

 • Bilderna visar det: SAAB är som NY !!!
  Grattis till denna goda omsorg om den här tiden! Synd att SAAB måste ge upp ... Kan SAAB hitta ett nytt "bra hem" ...
  SAAB 9-3 tidlös vacker - för alltid!

 • Jag köpte en bra 9 / 3 stationsvagn med 140.000 km för ett år sedan och det är jag nöjd med. Innan det hade jag en 9 / 5 combo som tyvärr "dog" med 15 år och 300 000 km.
  Jag har fortfarande en bra workshop med Timmler i Neumünster
  Hälsningar Helga

 • helt annorlunda fråga:
  Vad är en för en efterträdare? Stadsbil med turbo?
  Behöver en 9-1!
  Katastrofalt att Saab aldrig ville bygga en. Det skulle ha väckt mycket, BMWs kontantkorg är trots allt MINI!

  • En 9-1 är drömmen vi drömmer om. Vi övervakar de kommande åren med ett främmande märke vars tillverkare vi inte nödvändigtvis vill marknadsföra på bloggen.

 • Mycket trevlig bil! Komplimang! Det skulle jag vilja!
  Tyvärr får jag tillbaka en av dessa känslofria företagsbilar från VW-hyllan.

 • Bra bil! Du kommer sakna Saabine;) ...

Kommentarer är stängda.