En ny början ...

Tidigare idag gick ett pressmeddelande ut och bekräftade min nästa professionella roll för att leda ansträngningarna för Mobility Services och Customer Journeys för NEVS. T-Ford kom till marknaden. Ett super spännande steg i en värld som genomgår en stor förändring och en industri. Saabvägen 5 i Trollhättan känns otroligt.

NEVS_SAAB

Tiderna ändras
Den första Consumer Electronics Show (CES) var en händelse i 1967 New York. Videobandspelaren (1970), DVD (1996) och 3D-skrivare (2014) har släppts till CES under följande år: Videobandspelaren (170,000) för att bara nämna några. Så varför är detta viktigt för Saabblog? Tja, förutom att vara en stor händelse med massor av coola prylar på displayen, är CES faktiskt en stor indikator som det händer i teknikvärlden som helhet. Årets CES-evenemang i Las Vegas var värd för XNUMX-folk från hela världen och utställare i sin bilavdelning. Automotive sektion? Ja, många av de stora biltillverkarna och deras leverantörer var närvarande, inklusive Audi, BMW, Chrysler, Daimler, Ford, Hyundai, Kia, Toyota och även Volkswagen. Nykomling Faraday Future gjorde händelsen till en lanseringsfest för sin nya konceptbil. GM satte en stor andel i marken med lanseringen av deras nya Chevrolet Bolt, Så vad gör alla dessa bilspelare på ett konsumenthandelshow?

Bilen som en plattform
En av de viktigaste anledningarna till att jag har en av mina tidigare arbetsgivare har hittills varit framgångsrik. Ta Windows, ta Office, ta Dynamics, ta även Xbox. Alla kan användas som enskilda produkter, men de har publicerat gränssnitt som gör det möjligt för andra att utveckla applikationer, tjänster och kringutrustning ovanpå dem. Detta uppmuntrar ett stort ekosystem runt plattformen och driver innovation och mer som gynnar alla, inte minst slutkonsumenterna. Sedan datorn har vi sett många andra framgångsrika exempel, som Android-smarttelefonplattformen.
Låt oss ta en bil. Tillbaka i 1900: s var detta ursprungligen en proprietär produkt med en end-to-end-försörjningskedja som ägdes och kontrollerades av biltillverkaren. Nu, många år senare, finns det många olika bilar, även från helt olika tillverkare.

Programvarans roll
Men det är historien på hårdvarusidan. Som Tom skrev i hans "från hårdvara till programvaraDet är fortfarande nyckel, men där programvara kommer att vara en viktig roll. Intelligent med saker som GPS, adaptiv farthållare och sidokollisionsvarningssystem. Naturligtvis behöver du programvara för att styra dessa funktioner också, men i relativa termer är dessa fortfarande ganska grundläggande.
En av huvudtalarna vid CES Egentligen noterade gjorde tyngdpunkt för den amerikanska bilindustrin gradvis skiftar från Detroit till Silicon Valley, där många av de IT-företag har sitt huvudkontor. Snart kommer alla nya bilar att anslutas. Det kan låta ganska futuristiskt för vissa människor, men det är bara en given och det händer idag. Många tillverkare har erbjudit anslutna bilar under ganska lång tid (som i exempel har GM: s OnStar systemet funnits i mer än 20 år), men funktioner på dramatiskt expanderar från saker som automatisk krasch svar fordonsdiagnos, dörr låsa upp, etc. till mycket mer avancerade funktioner som autonom körning. Men det är inte slutet på det. Jag tror att bilen vill vara ett komplett ekosystem av programvara och företagstjänster.

Mobilitetstjänster
Relativt snart som det kanske inte är längre. Ägning vill förmodligen gå framåt, men alternativa användningsmodeller utvecklas snabbt för att tillåta konsumenterna att använda en bil när och var de vill. Tänker bara de låtar du vill ha från en streamingtjänst på grundval av vilken enhet du väljer jämfört med att köpa hela CD-skivan (eller LP) och vara bunden till din egen utrustning för att lyssna på musiken.
samåkning program finns redan i mer än tusen städer runt om i världen (t.ex. Greenwheels, Zipcar och GoCar så men tillverkaren drivna tjänster som Daimlers Car2Go och BMW: s DriveNow), men denna marknad är tyst i flux. Uber-nominatorn "Lyft" har ett partnerskap med GM för att skapa ett nätverk av autonoma elfordon på begäran, en liknande tanke på vad Panda Ny Energi är tänkt att göra med NEVS i Kina.

Hållbar framtid
Det finns en annan viktig vinkel mot detta: bilar anses vara en av världens mest underutnyttjade resurser. Enligt en ny rapport från Morgan Stanley "Varför Google och Apple kanske vill göra din bil"Genomsnittlig privatbil är mindre än 5% av sin kapacitet. Föreställ dig en värld där de flesta av oss transporterar oss i sammanslagna fordon som (mestadels) kör autonomt. Det skulle innebära att vi kunde ersätta 10 med 15 av dagens bilar. Genom att lägga till övergången från förbränningsmotorer till elmotorer blir sakerna ganska intressanta! Men det vill bli fler rörlighetstjänster som behövs för att kunna betjäna de pressade, krävande konsumenterna i en alltmer överbelastad och förorenad värld. NEVS-visionen, en riktning

Drömjobb
Det känns lite overkligt att kunna ansluta sig till företaget. Så många som du vet har jag varit en stor fan av SAAB sedan jag var i grundskolan. Under åren har jag kunnat samla några otroligt fina SAAB (bland annat a 9-5NG SportCombi), och varje gång någon som passerar genom vår uppfart beundrade en av bilarna frågade "hej Michèl, händer du att jobba hos SAAB?", skulle min fru eller någon av mina barn svara "ännu inte!". Men nu vill jag vara! Medan jag kommer att vara på NAVS lön och inte på SAAB, erbjuds en nyckelroll på en plats som har ett stolt arv kring design, säkerhet, kvalitet och innovation ett enormt privilegium och helt enkelt det ultimata drömjobbet.

Saabvägen 5

Det kommer att bli en stor förändring i många avseenden. Först pendlarna mellan Stockholm och Trollhattan och udda resor till Peking, Tianjin och andra viktiga platser runt om i världen. För det andra: Jag antar att det fungerar på ett huvudkontor i San Francisco. Men det kommer att bli bra och jag ser fram emot att börja om några veckor från nu!

Flyttar från Saabblog
Denna nya början betyder tyvärr att sluta på något annat. Faktum är att slutet på min roll som författare på Saabblog.net. Ända sedan min första inlägget i oktober 2014, Tom och Mark och det enorma engagemanget från er alla, SAAB-gruppen. Som jag hoppas att du kan förstå, för nya organisatoriska skäl kan NEVS inte kombineras med att bidra till en oberoende blogg. Jag vill inte gå långt men ... Jag syftar till att vara en mycket frekvent besökare på Saabblog.net! För den som vill hålla kontakten med mig, kan jag nås på michel@annink.com.

 

20 tankar om “En ny början ..."

 • blank

  Tack för inläggen i bloggen och det bästa för det nya jobbet!

  Det är trevligt att veta att personer som arbetar på NEVS har SAAB i blodet!

 • blank

  Lycka till! Tnx för dina bloggar och för att ge oss information för att sätta saker i perspektiv. Och du kan verkligen leva din (förhoppningsvis SAAB) dröm på NEVS nu. Jag vill följa utvecklingen på NEVS.

 • blank

  Grattis och tack för dina artiklar!
  Lyssna på vad jag har att säga om det och hur det ska checkas in med min behå vägar och mycket gles trafik….

 • blank

  Grattis Michél, bra nyheter för Nevs och en bra möjlighet för dig. Du är defenitely den rätta för det här jobbet. Detta kommer att hjälpa till att hålla den sanna Saab Dna levande även i den nya Nevs-framtiden. Vi önskar dig det bästa med ditt nya jobb och fortsätt det bra arbetet.

 • blank

  wow! Grattis Michèl! Önskar dig lycka och framgång!

 • blank

  Thx och lycka till!
  Vem vill skriva de engelska nyheterna?

 • blank

  Grattis Michèl! Jag antar att NEVS vet stor talang när de ser det!

 • blank

  Mycket sorgligt att höra att du lämnar Saabblog. Och jag är säker på att NEVS inte kunde hitta någon bättre person för denna position. Grattis och allt det bästa för framtiden. Jag kommer att sakna den intressanta bakgrundsinformationen från den senaste utvecklingen i Troll-City.
  @ Tom: Jag antar att det blir svårt att fylla gapet.

  • blank

   Ja det vill ha. Men vi arbetar hårt för att göra det.

 • blank

  Tack för allt och lycka till

 • blank

  Tack för all information

 • blank

  Lycka till med ditt nya jobb Michel. Jag tror att du har rätt och att det finns en riktigt spännande framtid för alla biltillverkare med alla de nya idéerna men jag skulle vilja äga min egen bil, helst en Saab så länge jag kan och inte vill dela den 😉

 • blank

  Kongregationer Michael! Du är den bästa mannen på bästa plats vid bästa tiden! Njut och Saab-upp!

 • blank

  Bra gjort och mycket roligt

  Jag håller delvis med. Bilar är fortfarande på känslomässig sak. Integrering av programvara bestämd, Mer intelligent och autonom ja men jag fruktar att det kommer att vara en lång väg att resa och en annan typ av samhälle att acceptera och skickliga

 • blank

  Tack för alla lycka till Michel

 • blank

  Jag delar delvis, i andra delar, är jag skeptisk.

  Visst, trafikledning och bildelning och liknande saker; Detta blir viktigare. Samma kan hålla för kärnfunktionerna hos bilar.

  När det gäller frontend-saker för många saker, främst multimedia, kan jag föreställa mig att leverera multimedia- och navigationsupplevelsen till miljarder bilförare är fordonsindustrins våta dröm. Men här hamnar de i direkt konflikt och måste konkurrera med etablerade mobila enheter, särskilt baserat på Android och iOS. Jag tvivlar allvarligt på att personer som redan äger en av dessa enheter (och vem inte nuförtiden?) Är villiga att ha samma funktion duplicerad i sina bilar, måste uppdatera och administrera två enheter (telefon plus bil), måste lära sig olika GUI (redan en pita idag) och måste betala två gånger.

  Imho, den här tävlingen är redan förlorad, och mobila enheter har vunnit det.

 • blank

  Grattis till det nya jobbet, Michele. Jag avundar dig

 • blank

  Cool .. Michel .. lycka till och alla de bästa

 • blank

  Grattis Michel. Jag kommer att följa NEVS / Saabs flytta för att bli en leverantör av "mobilitet som en tjänst". Ganska en övergång från ett produktorienterat företag till en leverantör av produkter / tjänster! Lycka till.

Kommentarer är stängda.