5 år Saab blogg

Jag skulle ha någon på 9. Februari 2011 sa att jag fortfarande skulle skriva Saab blogg 5 år senare ... Jag skulle ha avskedat det som fullständigt outlandish. Det har verkligen varit ett halvt decennium sedan bloggens exakta födelse är 21: 32 klocka, eftersom den här ofarlig artikel gick till webben.

Festival Pre Tour 2015
Festival Pre Tour 2015

Det var den spännande dramatiska Spyker-tiden. Saab var dagligen i lokalpressen, Victor Muller spelade ett ganska stort svenskt drama. Bloggar runt varumärket sprang upp, varav de flesta försvann 2 eller 3 år senare. Saabblog.net kom som en sen starter, men tanken på att skriva hade funnits länge.

Festivalen i Trollhättan 2010, Saabs hem, kan betraktas som den andliga födelsen. Tanken med att skriva om våra svenska bilar uppstod med min vän. Saab hade svårt i media; Produktsortimentet var inte längre friskt under en längre period, vilket i våra ögon inte förändrade det roliga med bilarna. En blogg - av fans för fans. Skriv om bilar, då och då. Varför inte?

Kanske läser någon det?

Varje författare vet detta: Rädslan att ingen läser, vilken man skriver. Orsaken var ogrundad på bloggen. Redan i det första året hittade fler än 700.000-läsare den dagliga Saab-dosen intressant. Ett år senare var det mer än 1.3 miljoner. Inte illa för ett litet varumärke, inte illa för en tysk blogg.

Sakerna ändrats. Mark blev medförläggare av 2011 från och med sommaren och stannade fram till idag. Han håller ryggen fri, gör många saker bakom kulisserna, är en oumbärlig del av Saabblog.net. Förutom Mark har vår redaktör arbetat i bakgrunden i åratal. Hon redigerar nästan varje artikel innan han går online ... och vem har mardrömmar om 2.600-artiklar i 5 år ...

Bloggen utan laget? Otänkbart!

Vi kämpar! Åtminstone sedan slutet av Saab Automobile AB. Inga nya bilar, ingen ingång från tillverkaren. Det är verkligen svårt! Söka, formulera, undersöka ämnen. Ingen av oss kommer från det kreativa fältet, ingen har erfarenhet av att agera ett sådant medium faktiskt.

En blogg är en organism. Han utvecklas ständigt. Fokus skiftades från drama och affärsnyheter i början av året till klassiker, yngre människor, Kina, EV, samhället. 2015 var transformationen särskilt märkbar. Läsare delade artiklar om deras Saab-passion och gav bloggen ett färgstarkt liv.

Bloggen har varit flerspråkig för ett bra år. Michèl har tagit Sverige till våra sidor, Trollhättan har flyttat sig närmare. Trevligt sätt. Men livet är alltid på farten. Också med Michèl. De internationella sidorna kommer att förbli bara ett avsnitt, våra sätt separeras. Bakgrunden berättar han själv de närmaste dagarna på bloggen.

Varför gör vi det.

En förklaring. I början handlade det om att ge Saab en extra plattform. Håll sedan varumärket tills omstart i nuet. Hopp blev en oändlig loop. Mycket tid förlorad, senast 2015 en paus i historien. Ändå finns bloggen. Fortfarande!

Som en förklaring kan vara att Saab-bloggen är en slags stor sandlåda för vuxna barn. Vi får prova saker som vi aldrig har gjort tidigare - och som vi aldrig skulle ha gjort utan den delen av Saab mani. Det finns alltid en första gång för bloggen, och låt oss vara ärliga! Vem i medelåldern har en så bra sandlåda?

Exempel: Saab-återförsäljaren 2011. Premiere. Pre-tour till Saab Festival? Premiere. Filmeringsdatum i Hamburg och Kiel med Vox, produktionsstart 2013, piloter önskade 2014, läsare handlingar, projektbilen 2016. Premiär, Premiär, Premiär. Klass!

Beslut om ämnen och handlingar kommer från tarmen. Saab känner sig blandad med hjärta och själ! Spänning, nyfikenhet, prova nya saker - som håller bloggen på gång.

Och om vi fortsätter att göra det.

Den här bloggen är inte enskildas arbete. Bloggen drivs av många människor som har en stark affinitet med Saab, levererar idéer, bidrar med artiklar, ger råd, åtgärder eller donationer. Ingen aning om vi kommer att överleva de kommande 5-åren. Men vi garanterar nästa mål: projektbilen.

Förra helgen lagde vi grundstenen. Projektnamn: Paul. Saken är galen, väldigt mycket. Och väldigt annorlunda än vad våra läsare förväntar sig. Garanterat! Projekt Paul kommer att lansera på bloggen nästa vecka.

Grattis, Saabblog.net, 5 verkligen galen år!

Tillägg: Självklart finns det en födelsedagspresent som det borde vara. Men i ordets riktaste bemärkelse är vi fortfarande upptagna att packa upp - på ungefär ett halvt ton av vikt. En liten teaser som en ledtråd är i vår Facebook-grupp deponeras.

33 tankar om "5 år Saab blogg"

 • Kära blogglag, tack för ditt stora arbete och det stora engagemanget. Var medveten om att många vänskapar och passionen för våra SAABS var möjliga och förstärkta av din uthållighet även i svåra tider. Det är fantastiskt, och det är därför jag önskar er allt det bästa för framtiden och fortfarande roligt på vägen.
  Jag ser fram emot mer spännande artiklar och kampanjer :)!

 • Grattis och tack för att du alltid har hållit dig trots någon frustration.
  Utan dig skulle SAAB-scenen i D verkligen vara förskräckt till en obekväm vila.
  Men varumärket bor - tack vare dig - trots bristen på nya bilar som ingen annan.
  De lilla medmänniskornas lilla taunter är med lite utbildning snabbt till en viss typ av respekt.

 • Grattis på födelsedagen saabblog! Utan dig skulle min dag vara mycket tråkigare. Säkert skulle jag ha tänkt mer om vård av mina två Saabs ...
  snälla fortsätt!

 • Grattis! utan tvekan en övning i tålamod och uthållighet.

  Efter förvirring av Saabsunited, Swadeology (självklart, som nu skriver för Koenigsegg och saab-rover.net är du nu de enda med bekanta som fortfarande gör nyheter om ämnet!

 • Saab.Blog.net Team,
  Som ung abonnent av dina bloggar och mer kritisk anda när det gäller att svärma entusiasm jag skördade i dag när man läser artikeln att 5 årsdagen redan kända för mig, hånade ibland, men alltid blinka kommentarer mina kollegor. Alltid glad att höra:
  "Tja, driver SAAB fortfarande?" Eller idag: "SAAB, varför har de fortfarande en webbplats, de bygger inte några fler bilar?"
  Det var vad du menade. Du är SAAB. Det behöver människor som du som förbinder sig till vilka känslor och passion i dem vaknar. Ett åtagande att vara annorlunda, i frånvaro av massorna.
  Tack för detta märke. Och tack att det finns människor som du som påminner oss.
  Allt bäst för de kommande fem åren.

 • Eftersom jag måste gratulera också, för första halvåret - och grattis att fortsätta.

  Och även om 5-åren ska övervinna tävlingsfasen fortsätter vi att fortsätta att fånga och hålla när det gäller oro för vårt favoritmärke.

 • Bästa hälsningar från Spanien för femte födelsedagen! Minst lika mycket framgång med bloggen som du har haft hittills!

 • "Feliz cumpleaños" från Spanien och fortsätter att ha minst lika mycket framgång med bloggen som du har haft hittills!

 • Grattis till hela laget. Tack för ditt arbete, jag läser igen och igen med entusiasm de nya inläggen om våra fantastiska bilar. Här flödar mycket Saab-Spirit med hjärta och själ av de många bidrag som lyckligtvis alltid är positiva. Det här är inte alls annorlunda, för saabblog.net är en rund sak. Mina köpbeslut har redan bekräftats många gånger.
  Tack igen!

 • SAAB utan blogg fungerar inte. Därför: för ytterligare 5 år! Grattis på födelsedagen!

 • Grattis på födelsedagen från Ohio, USA! Och tack så mycket!

 • Tack för ditt arbete och entusiasmen!
  Ett viktigt bidrag till att våra gamla svenskar och "Saabian" känner sig levande!
  Var snäll och fortsätt ...

 • Och bloggen lockar (fortsätter):
  Inom 6 veckor om 40 nya abonnenter !!! Om detta fortsätter är bloggen mer sannolikt att få 1000-prenumerationer än EV-värdena i Kina se "världens ljus" ... :-) Bra !!!

 • Tack till hela blogglaget för dessa informativa artiklar!
  5 års blogg 🙂, men betyder också (minst) 5 år SAAB i problem 🙁.
  Jag hoppas på mer informativa artiklar om SAAB,
  Jag ser fram emot "Paul",
  Hoppas att Trollcity fortsätter att leva och
  att våra VICTIMS kommer att hålla oss bloggare lyckliga länge!
  Vänligen fortsätt! Det finns fortfarande berättelser om och om SAAB!

 • Hej Tom, hej Mark,
  Grattis och tusen tack för ert engagemang. Vad skulle vi fans utan dig. Trevligt som vi redan vet 5 år vet personligen.
  För andra är vi lite galna, kanske finns det något i det och undrar fortfarande var och en av dessa "normala" bilister då och då, vad går vidare med oss, till exempel våra stora utgångar.
  Fortsätt det bra arbetet! Låt oss hoppas på det bästa för vårt älskade varumärke!

 • Grattis på jubileum, Saabblog!
  Tiden gick i efterhand men snabbt från kortare artiklar i början över början, några kommentarer till idag till en större "community".
  Nu har bloggen överlevt Saab Automobile AB, men underhållet av minnet är också en spännande uppgift. Tack för arbetet och för några intressanta artiklar. För minst en annan 5 år!

 • Grattis på födelsedagen SAABBLOG. För de kommande 5-åren och många fler.

 • Grattis till det stora arbetet.
  bloggen har säkert gjort ett betydande bidrag till det faktum att SAAB lever vidare och SAAB-ryska män är inte ensamma på långt sikt.
  ekonomi; auto; Företag som delar och service går bra tillsammans och det roliga är framför allt inte för kort.

 • Hej Tom, Mark och ... Grattis på födelsedagen! Jag kan bara tacka för din flitighet och entusiasm, utan vilket Saab-samhället inte skulle vara detsamma som det är idag, enligt min åsikt. Bland annat gjorde bloggen beslutet att köpa en 9-3I-konvertibel efter en 1-årig Saab-avhållsamhet enkelt och ledde mig till Saabs vänner i Sachsen. Jag ser fram emot nästa utresa idag. Var vänlig och fortsätt!

  Vänliga hälsningar
  Gebhard

 • Bara TACK !!!!! .... Jag letar för närvarande min femte SAAB - utan blogg? - absolut inte !

 • Också från mig alla bästa !!
  Verkligen redan fem år? Respekt!

  Du är en av anledningarna till att jag inte seriöst letar efter en ny bil. Håll det upp!

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  uli

 • Allt det bästa och många tack för de språkligt riktade texterna. Håll det bara såååååååå !!!

 • Respekt och Grattis, Tom - Dir och alla medpiloter!

 • Tja, tiden flyger med ... Jag säger bara "född från jets"
  Tom: Hats off till denna prestation och din uthållighet kommer. Trots den ibland väldigt svåra och frustrerande tiden har du och ditt team tappert och våra läsare levererade alltid bra och intressant bekännelse. Tack för det!
  Saabwelt skulle vara en enorm del fattigare utan dig och bloggen! Och vi hoppas att bloggen inte bara kommer att överleva "Project Paul", utan också kommer att ge oss alla många, många fler år med informativa rapporter, fantastiska evenemang och spännande projekt. Fortsätt så! 🙂

 • Grattis på födelsedagen! Var vänlig och håll den till 2008, om det finns nya bilar, och naturligtvis med full turbo de kommande 25-åren! Vi vill köpa nya SAAB och läsa vidare!

 • Ursäkta, plötsligt dubbel ...

 • Också från mig Grattis på födelsedagen!
  Och låt oss delta länge, åtminstone nästan i byggandet av sandslott.

  hälsningar
  Gerald

 • Moin Tom.

  Grattis på födelsedagen!
  Jag är glad och läser (nästan) varje dag bloggen!

  Och bland annat är du med din blogg en av orsakerna (eller "skulden"?), Varför kör jag här i "Saabprovinsen" även Saab och till och med köpt mig en "ny begagnad"!

  Allt bäst och håll det uppe! 🙂

 • Också från mig Grattis på födelsedagen!
  Och låt oss delta länge, åtminstone praktiskt taget, i Sandburgen Bauen!

  hälsningar
  Gerald

 • Grattis och framför allt många tack för det enastående jobbet !!! För de kommande 25-åren med förhoppningsvis någon gång Saab ...

 • Grattis på födelsedagen!

 • Grattis / Stort grattis / Stora grattis! 🙂
  Vilken viktig milstolpe som verkligen bör fira. Det är imponerande att se vad som har gjorts under de senaste fem åren, både när det gäller innehåll, läsare och engagemang från SAAB-samhället. Något att känna sig stolt över!
  Här är de kommande fem åren!

Kommentarer är stängda.