Från hårdvara till programvara

Under helgen flyr jag till norra tyska regioner som garanterat är fria från karneval. Ett bloggarmöte står på dagordningen; vi arbetar för att få historien i de berömda torkdukarna med vårt 2016-projekt Saab. Jag träffar också trevliga Saab-människor och förhoppningsvis läser vi varandra igen senast tisdag.

Phoenix Photo Event. Trollhattan 2011
Phoenix Photo Event. Trollhattan 2011

Innan Saab 9-5 lanserar norrut följer några veckoslut. Idag rapporterar Hamburgs affärsmagasin balansräkning om Audis digitala framtid. Pressmeddelandet kom i förväg via e-post igår. Mat för eftertanke - branschen upplever våldsamma digitala förändringar. Det öppnar upp nya affärsområden. Eller, för att uttrycka det bättre, måste det leta efter nya inkomstmöjligheter.

”Som BILANZ fick reda på från företagskretsar kommer andelen försäljning som Audi genererar med informationsteknologi, programvara och tjänster relaterade till körning att vara cirka 2020 utgör hälften av den totala försäljningen ... ”

Och det förvandlas i en hisnande takt. 2020 är inte långt borta. Ett hårdvarubaserat företag blir en tjänsteleverantör och programvaruleverantör.

”I framtiden vill Audi också marknadsföra programvara på Internet. Till exempel kunde kunder regelbundet ladda ner nya ytkonstruktioner för hastighetsmätare, varvräknare och andra skärmar från Audi-servern. ”

Jag hade inte slutet på dagen för några dagar sedan analog välbefinnande zon och om möjligheten att köpa ”analog cockpit-känsla” som ett alternativ? Saker händer snabbare än du kanske tror.

Saab Iqon. 500-parameter, öppen för utvecklare.
Saab Iqon. 500-parameter, öppen för utvecklare.

Du kan inte låta bli att tänka på ett företag i Trollhättan. Planerar en ny start och vill börja med fyra nya modeller 2018. Sverige bekräftas som en marknad, "resten" av Europa bör följa. Det är oklart under vilket varumärke fordonen säljs. Å andra sidan är en sak klar: historien om digitalisering finns på din skärm från början. Kanske bra för att du kan börja utan arv.

Som till exempel ditt eget säljnätverk. Förutom digitalisering, nya former av enhet, står försäljningen också inför förändringar. Volvo, det andra svenska märket, kommer i framtiden också att kunna beställa alla modeller online, liksom andra märken. Ju fler utrustningsdetaljer kommer att "låsas upp" av programvara i framtiden, och det kommer att vara så, desto mer förnuftig är denna modell. Digitaliseringen av bilindustrin - det är både en möjlighet och ett hot.

”I anledningen till strategiprocessen analyserade Stadlers team i detalj nedgången för företag som Kodak, Nokia och Sony. Fordonsindustrin hotas av externa företag som Apple och Google. ”

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Audi är engagerad i ett slutet system i de kommande utmaningarna, vill förbli gränssnittet till kunden. Saab Automobile AB var öppen för applikationer från vilken sida som helst med det Android-baserade Iqon-systemet. Utvecklare fick tillträde till de ungefär 500 parametrar som IQon kunde ha levererat från fordonet.

Isolering eller öppenhet? Hur är framtiden? Det är öppet. Men bilen blir ett medel för ett mål - att kunna sälja tjänster och programvara i sin miljö. Precis som den gamla goda anteckningsboken, vars pris subventioneras. Från programvaruföretag. Så att du kan leverera dina produkter i grundinstallationen. Oavsett om detta är användbart för kunden - eller inte.

Utrustningsinformation "on demand", appar, nedladdningar, uppdateringar. Framtiden är digital för Ingolstadt och Trollhättan. Om det är för mycket för dig, bör du köpa en av dessa underbara, gamla, analoga Saabs. Så länge du får hårdvara som inte garanteras vara internetkompatibel men ändå på rättvisa villkor. Och sedan, underhåll, kör, kör, kör.

13 tankar om “Från hårdvara till programvara"

 • blank

  Tack Tom !! Jag ska göra det. Trevlig vila söndag, Wolfgang
  @ Hans S.: Kör med min fru också 4-analoger :-)

 • blank

  Hej alla, jag gör för närvarande något annat:
  Med min 9-5Aero-stationsvagn (2006) letar jag efter möjligheten att göra infotainment-systemet blåtåligt, så att jag på något sätt kan koppla från min CD-6-enhet. Till exempel musik via iPhone. etc. De faktiska funktionerna bör bevaras. Även om jag sällan använder den gamla navigations DVD, men ibland är det fortfarande bra om du vill köra runt. (Ny Navi på fönsterglas tillgängligt.)

  Min bilradiohandlare i Bayreuth vill ha minst 2000, - €, då skulle den stora originalskärmen ersättas med. Är för dyr för mig vid 255tkm, även om han kör genialt.

  Vet någon annan lösning? Information som wh-s@gmx.de

  • blank

   Det finns en Bluetooth-lösning från Saab. Artikel 32025900 och kabelsats 32025900. Fungerar från 2006. Snälla med Saab-samarbetspartnern, nästa skulle vara Saab centrum Bamberg, tillgänglighet och tillämplighet klargöra!

 • blank

  Har 4 av denna analoga sak Saab och gör precis vad Tom föreslår, behåll och kör! Och jag ska sköta och driva henne länge. En sådan digital låda från Audiland kommer aldrig in i garaget!

 • blank

  Bara denna lunchtid pågick något i ARD-buffén som kommer att revolutionera fordonsindustrin. En bil som ”hänger” fast i andra bilar reser i en konvoj och kör självständigt över korsningar (utan trafikljus och rondeller). En person ”kör” bilen, hjulen vrider sig vid parkering så att bilen parkerar tvärs över och eventuellt står upp så att utrymmet inte blir större än vad en cykel tar för sig själv .... Det är framtiden! Utvecklas av DFKI i Bremen….

 • blank

  Med all e-entusiasm: Har batteriernas livslängd beaktats - och framför allt, hur mycket ersättning kommer att kosta? Efter 8-10 år står osäljbara e-bilar kvar eftersom den första / andra köparen undviker investeringen på cirka 18.000 XNUMX euro (pris för smarta ersättningsbatterier)?
  Stor framtid! Jag har åkt BYD-taxibilar i Kina flera gånger. Den låga ljudnivån och snabbstart från stillastående var imponerande, men laddning efter 300 km är irriterande. Jag gillar också att göra utan de allt större pekskärmarna, det är inte för ingenting som branschen utvecklar ytor med olika grovhet så att ”knapparna” också kan manövreras blint. Vem vill ha det här i bilen? Samma dumhet med de elektriska handbromsarna, som bara tillåter "digital" bromsning. Så ingen mer kontrollerad snurring i en nödsituation ... Jag håller med mina 96 och 9-5 med nöje.

 • blank

  Moin tillsammans.

  Mycket intressant artikel.

  Men jag har en känsla av att jag är (åtminstone "mentalt") "för gammal" för hela denna nuvarande programvara-GUI-Toucscreen-WLAN-SocialMedia-mani i bilen och "autonom körning".

  "Du kan inte ens ändra hastighetsmätarens design på din bil" var ett av huvudargumenten för en vän mot min Saab från 2011.
  Jag förstod inte riktigt att jag då och idag inte gör det ändå (en instrumentpanel är inte en iPad).

  Jag ser fortfarande fram emot en relativt klassisk och ”återhållen” cockpit i min bil - och jag hoppas det länge!
  På helgen kommer jag åtminstone att kunna njuta av det längre på vägen till kusten och tillbaka .... 😉

 • blank

  Tack för den här "utsikten", Tom.
  Spännande säkert, om du vill omge dig med spänning ... kommer jag att fortsätta vara relativt analog och även behålla min SAAB. 🙂
  Så spännande som jag tycker att elfordon, ju mer frågar jag mig själv, varifrån kommer råvarorna för de planerade miljontals (!!!) fordon och deras batterier ??? De sällsynta jordarterna är redan bristfälliga ...
  Ändå alla bloggare en lycklig helg!

   • blank

    Batteriråvarorna är bara så sällsynta av kvasi-monopolskäl och sällsynta jordartsmetaller kallas bara det eftersom upptäckten först ägde rum genom mycket sällsynta mineraler - vid den tiden fanns det inga masspektrometrar. Men trots allt jag hittills har sett, är en batteribaserad elektrisk körning i ett fordon bara vettigt i de sällsynta fallen, mer exakt: exakt och bara när utsläpp ska förhindras lokalt. Bortsett från de nuvarande batteriernas låga energitäthet är de olika omvandlingsförlusterna tills energin som genereras i kraftverket på vägen absolut ingen mening i miljömässiga termer. Och argumentet med solenergi eller vindenergi hjälper inte om du tar med den energi som krävs för produktion, drift och bortskaffande.

 • blank

  Redan cool och spännande för de kommande åren. Men kanske lite irriterande? Jag tror inte att brännaren är en föråldrad modell, men i Europa kommer pluggar hybriderna att råda eller åtminstone ha en stor andel. Neutral genom staden eller miljözoner. I vilket fall kommer EV-enheten mycket starkt från 18 och om NEVS med SAAB skulle vara där skulle det vara starkt.

 • blank

  Tesla har funnits länge: ladda ner uppdateringar, förbättra batteriprogrammet med ett musklick, mer kraft, autopilot (jag menar helt autonom körning, inte bara automatisk fjärrkontroll). Så det finns nutiden. För de andra automakersna, framtiden.
  Citat från VW-chef Müller: ”Vi kan inte lämna bilens framtid till Silicon Valley”
  Har hänt redan!
  Förbränningsmotorer är en avvecklad modell. Rattar i 10 år också.
  Jag kör en elektrisk UP! Den andra bilen SAAB 9-3 Biopower, kommer också att bytas ut i 2 år. Jag hoppas att NEVS bygger en bra bil vid den tiden, annars kommer jag att byta till Tesla efter 28 år SAAB.

 • blank

  Cockpit som betalad nedladdning? Kommer det att fungera? Är dessa saker jag kan förvänta mig för min bil i framtiden? Eller skulle jag hellre fortsätta 9K? Frågor om frågor, och en bra, informativ artikel om framtiden. Denna vecka var mixen oerhört fantastisk

Kommentarer är stängda.