Projekt Cecilia

Förra sommaren visade bilmuseet milstolpar i Saab 9000-utvecklingen. Berättelsen bakom den första stora Saab är känd. Det började i mitten av 70er från förra seklet. Saab behövde ett större fordon för att avancera till nya, prestigefyllda och lönsamma segment.

Saab Cecilia
Saab Cecilia

Även då anses Saab vara en liten producent; Den fullständiga utvecklingen av en ny modell utan hjälp var otänkbar. Stöd kom från Fiat-gruppen, upptakten till Tipo4 berättelse som Saab 9000, Lancia Thema, Fiat Croma och Alfa 164 bör dyka upp. men planen för att spara kostnader med 75% identiska delar fungerade inte.

Tillverkarens filosofi var för annorlunda: Lancia konstruerade temat från utsidan till insidan, Saab tog motsatt väg. Samarbetet mellan nord och syd slutade redan 1981, med samma delar kvar på 4-dörrar.

Endast i design kunde Italien slå Trollhättan. Coggiola, Bertone, Ital Design och laget ledde av Björn Envall gav design. Kontraktet tilldelades endast Ital Design Giorgetto Giugiaro. Han levererade designen av en sedan, en bakgård och en stationsvagn (?). Vi såg aldrig den senare. Saab designchef Björn Envall ska bara komma år senare på CS att träna.

Cecilia-projektet

Sedan 1975 var de första provfordonen på väg. Omräknat Saab 99 testade chassidelar från 1979 kunde observera konstiga Saab 900 runt Trollhättan. Ditt kodnamn: Cecilia. Det som såg ut som en 900 på testosteron var ett testfordon. Under kroppen, 9000 golvaggregatet med den nya kraftenheten var. De cirka 15 centimeter längre hjulbas, som har ökat med ca 8 centimeter mätaren visar den tillväxt som man ser omedelbart vid uppgradering. Den klassiska 901 går igenom i dag som en liten bil, medan det inre av 9000 ger ett intryck av ändlösa längder.

Den Cecilia som visas i Bilmuseet är ett relativt sent experimentellt fordon. Det är från år 1982 (eller 81 är källorna inte unika), har chassinummeret 17. Villkoret är original, det var för 30-årens Saab 9000-jubileum efter en lång tid från museets tidskrift. Hennes tillstånd var inte alltid bra, hon var märkbart polerad utan att ta patina. En arbetshäst, inte en utställningsbil. Du kan se sitt arbetsliv som provfordon. 56.310 kilometer är på hastighetsmätaren, inuti bär ikonisk röd velour.

Cecilia är en autentisk historia. Saab 9000-drivrutiner känner genast igen tekniken som kör här med en titt under bilen. Den robusta, spiralformade fjäderstyrda styva axeln med Panhard-stång talar ett tydligt språk. I 80er-årets toppmoderna driver 9000 så mycket bekvämt.

Bakom Cecilia parkerade sommaren 2015 den första 9000 Turbo, Saab 9000 CS Ecosport-studien. En annan historia om spännande innovationer. Kommer snart ämne på bloggen. Med 9000 CC körde Saab i 80er år av krisen, innan banden ofta var tysta i veckor. Premieren av den stora Saaben gav upphov till entusiasm. Den som hade ett inköpsavtal för en 9000 CC i fickan kunde överföra det med en tilläggsavgift. Leveranstider på mer än ett år, som ska vara före eller efter Saab, orsakade långa väntetider.

9000 CC: s betydelse för varumärkeshistoria har länge underskattats. Ibland blev han nästan bortglömd, ignorerades av fansen. Synd! Den första 9000 är den bil som räddade det individualistiska varumärket Saab under 80-åren. Bara några få kopior gör det till H-plattan.

4 tankar också "Projekt Cecilia"

 • Tack för rapporten! För mig som en "Ny Saab-drivrutin" av en 9000er (BJ 1990) är mycket intressant.

  Bra att även ett Cecilia-fordon har överlevt och gavs inte efter återvinning för återvinning.

 • Hi Tom,
  Tack för det här inlägget. Jag såg Cecilia på Bilmuseet förra året och undrade om jag hade drack för mycket lattolja natten innan när jag såg den transversellt monterade motorn i 900er. Med vänliga hälsningar

 • Intressant rapport!

  Men är inte 9000 bilen, vilket orsakade problem eftersom utvecklingen var så dyr? Jag läste i en bok att Saab 3 har startat projekt med 9000-tekniken för att utveckla den nya 900 som alltid har varit för dyr. Självklart ett försök att fånga upp utvecklingskostnaderna för en andra modell något. Trots 900s framgång och långa längd verkar det ha varit för lite pengar för sin nya utveckling.

  Det skulle förklara varför 9000 var en framgång. När allt kommer omkring betyder "premium" inte mer kol för säljaren, men en överlägsen produkt för köparen. Folk märkte bara det.

  • Du läste noga "Saab - de första 40-åren". Saab hade helt enkelt ingen plattform för 901-efterträdaren, och allt som utvecklades var för nära 9000. För stor. Och skulle ha kanibalisiert 9000. Men jag tror att Saab har gjort pengar med 9000, även om du har gjort mycket nonsens. Till exempel produktionsstart i Malmö.

Kommentarer är stängda.