Projekt Cecilia

Förra sommaren visade bilmuseet milstolpar i Saab 9000-utvecklingen. Berättelsen bakom den första stora Saab är känd. Det började i mitten av 70er från förra seklet. Saab behövde ett större fordon för att avancera till nya, prestigefyllda och lönsamma segment.

Saab Cecilia
Saab Cecilia

Saab ansågs redan som en liten producent då; den fullständiga utvecklingen av en ny modell utan hjälp utifrån var otänkbar. Stöd kom från Fiat Group, inledningen till Tipo4-berättelsen, från vilken Saab 9000, Lancia Thema, Fiat Croma och Alfa 164 skulle komma fram. Planen att spara kostnader med 75% identiska delar fungerade inte.

Tillverkarens filosofi var för annorlunda: Lancia konstruerade temat från utsidan till insidan, Saab tog motsatt väg. Samarbetet mellan nord och syd slutade redan 1981, med samma delar kvar på 4-dörrar.

Endast i design kunde Italien slå Trollhättan. Coggiola, Bertone, Ital Design och laget ledde av Björn Envall gav design. Kontraktet tilldelades endast Ital Design Giorgetto Giugiaro. Han levererade designen av en sedan, en bakgård och en stationsvagn (?). Vi såg aldrig den senare. Saab designchef Björn Envall ska bara komma år senare på CS att träna.

Cecilia-projektet

De första testfordonen har varit på väg sedan 1975. Omvandlade Saab 99 testade chassidelar, från 1979 kunde du observera konstiga Saab 900 i området Trollhättan. Ditt kodnamn: Cecilia. Det som såg ut som en 900 på testosteron var ett testfordon. Golvmonteringen på 9000 med den nya drivenheten låg under huset. Den 15 centimeter längre hjulbasen och den 8 centimeter bredare banan visar den tillväxt som omedelbart märks vid byte. Den klassiska 901 betraktas nu som en liten bil, medan interiören på 9000 ger intryck av oändligt utrymme.

Den Cecilia som visas i Bilmuseet är ett relativt sent experimentellt fordon. Det är från år 1982 (eller 81 är källorna inte unika), har chassinummeret 17. Villkoret är original, det var för 30-årens Saab 9000-jubileum efter en lång tid från museets tidskrift. Hennes tillstånd var inte alltid bra, hon var märkbart polerad utan att ta patina. En arbetshäst, inte en utställningsbil. Du kan se sitt arbetsliv som provfordon. 56.310 kilometer är på hastighetsmätaren, inuti bär ikonisk röd velour.

Cecilia är en autentisk historia. Saab 9000-drivrutiner känner genast igen tekniken som kör här med en titt under bilen. Den robusta, spiralformade fjäderstyrda styva axeln med Panhard-stång talar ett tydligt språk. I 80er-årets toppmoderna driver 9000 så mycket bekvämt.

Bakom Cecilia parkerade sommaren 2015 den första 9000 Turbo, Saab 9000 CS Ecosport-studien. En annan historia om spännande innovationer. Kommer snart ämne på bloggen. Med 9000 CC körde Saab i 80er år av krisen, innan banden ofta var tysta i veckor. Premieren av den stora Saaben gav upphov till entusiasm. Den som hade ett inköpsavtal för en 9000 CC i fickan kunde överföra det med en tilläggsavgift. Leveranstider på mer än ett år, som ska vara före eller efter Saab, orsakade långa väntetider.

Betydelsen av 9000 CC för varumärkeshistoriken har länge underskattats. Ibland glömdes det nästan bort och fansen ignorerade det. Synd ! Den första 9000 är bilen som räddade det individualistiska varumärket Saab under 80-talet. Bara några få kopior kommer till H-registreringsskylten.

4 tankar om “Projekt Cecilia"

 • blank

  Intressant rapport!

  Men är inte 9000 bilen, vilket orsakade problem eftersom utvecklingen var så dyr? Jag läste i en bok att Saab 3 har startat projekt med 9000-tekniken för att utveckla den nya 900 som alltid har varit för dyr. Självklart ett försök att fånga upp utvecklingskostnaderna för en andra modell något. Trots 900s framgång och långa längd verkar det ha varit för lite pengar för sin nya utveckling.

  Det skulle förklara varför 9000 trots allt var en succé. ”Premium” betyder faktiskt inte längre kol för säljaren, utan en överlägsen produkt för köparen. Folk märkte bara det.

  • blank

   Du har nog läst ”Saab - de första 40 åren”. Saab hade bara inte en plattform för 901-efterträdaren, och allt som utvecklades var för nära 9000. Eftersom det var för stort. Och skulle ha kannibaliserat 9000. Men jag tror att Saab tjänade pengar med 9000, även om du gjorde mycket nonsens. Till exempel produktionsstart i Malmö.

 • blank

  Hi Tom,
  Tack för detta bidrag. Jag såg Cecilia på Bilmuseet förra året och tvivlade på om jag inte hade druckit för mycket latteolja kvällen innan jag såg tvärgående motor i 900. Med vänliga hälsningar

 • blank

  Tack för rapporten! För mig som en "Ny Saab-drivrutin" av en 9000er (BJ 1990) är mycket intressant.

  Bra att även ett Cecilia-fordon har överlevt och gavs inte efter återvinning för återvinning.

Kommentarer är stängda.