Phoenix eller Icarus?

Hur var de sista dagarna? Intressant, framgångsrikt? Under alla omständigheter var det positivt i Saab-miljön, äntligen igen! Stallbacka hade ett kinesiskt besök förra söndagen. Chao Ma, initiativtagaren bakom Panda New Energy, var en gäst på fabriken. En personlighet med en anmärkningsvärd bakgrund.

Trollhattan 100 års stadslag
Trollhattan 100 års stadslag

Chao Ma, mannen som kommer att minska över leasingbolaget 150.000 elbilar NEVS har samlat en intressant portfölj av aktieplaceringar. Förutom Hassun Asset är han styrelseordförande för den noterade Kina Innovative Finance Group som är baserad i Honkong. I den nationella filmindustrin är Chao Ma representerad av H.Brothers och producerar bland annat Jackie Chan. Dessutom bygger Ma 20 nya filmpalats i Kina.

Skandinavisk pärla i portföljen av Chao Ma

En skandinavisk investering där Chao Ma har en insats har ett stort namn: Bang & Olufsen. Danskarna är en legend, står för stor skandinavisk design och lyssnare av överlägsen slag. De har förtrollade generationer av audiophile kunder, även B & O-system finns också i fordon med höga prisklasser. Ett intressant förhållande som konsoliderar. Kanske är B & O ett lämpligt alternativ för nya modeller från Trollhättan. Chao Ma, en stor skandinavisk fläkt, som han säger om sig själv, vill arbeta med NEVS på lång sikt. 150.000-fordon ska vara bara början. Kritiskt frågad: Verkligheten?

Beo Vision Avant UHD 4K TV. Bild: B & O
Beo Vision Avant UHD 4K TV. Bild: B & O

Hur som helst, svaret på finansiering av milliarder dollar-avtalet låter så uppfriskande enkelt att du kanske tror det. Enligt Chao Ma finansierar kinesiska (statliga) banker leasingaffären till en mycket, mycket låg ränta. Okej.

Det finns veckor, allt fungerar. Bergman och Co. i Trollhättan kommer märka det idag när de lämnar fabriken för helgen. Efter besöket från Chao Ma fanns det pengar på företagskontot. Aktieägare Tianjin och SRIT betalade den sista delen av 60 miljoner amerikanska dollar. Med detta har aktieägarna fullgjort sin skyldighet, och med förskottsbetalningar från flera projekt kunde NEVS passera så extremt likvida.

Är NEVS nu Phoenix eller Icarus? Vi kan förbli vänliga skeptiska och vänta och se vad som händer. Faktum är att unga, tidigare Saab-ingenjörer alltmer kommer tillbaka till Stallbacka. Bra för Trollhättan, eftersom uppgången redan är synlig här.

Trollhättan gör Phoenix

Staden var länge avskriven, betraktades som ett hopplöst fall. Hon led av att en döende bil luktade. Ingen skulle ha velat satsa på framtiden de senaste åren. Nu gör Trollhättan Phoenix. Precis i tid för 100-året stad årsdagen Saab City har blivit Sveriges snabbast växande stad. Byggverksamheten ska inte förbises, och med 400 nya medborgare varje år kommer befolkningen snart att överstiga antalet 60.000-invånare.

Uppgången har sina rötter i Saab. Faktiskt. Trollhättanpakten, som den svenska staten GM ville behålla i landet, utvecklar effekten. Även om GM inte har hållit sina löften, och arbetet är (fortfarande) föräldralöst. Men anslutningen till västkusten är perfekt, med tåg eller bil är du snabb i Göteborg. Trollhättan har blivit en föredragen bostadsort för Sveriges näst största stad.

10 tankar om "Phoenix eller Icarus?"

 • Jag tror att sanningen är någonstans däremellan. Jag är alltid förvånad över den stora framgången med elmotorerna i norge. Där är det politiskt stödjande som i Kina.
  I vår lobbystyrda politik (väljaren kan göra ett kors vart fjärde år, men har inget att rapportera) är prioriteringarna naturligtvis olika. För trygghet finns det då och då en EV-bil, men det här är mestadels obekant och ekonomiskt oattraktivt.

 • Och det är där jag tycker att NEVS-felet i tankar handlar om marknader i Sverige och Europa. I Kina kan de som stöder den politiska viljan och nu goda förbindelser med den politiska eliten väl vara på rätt spår om de bara vill bygga rent EV. Men vad vill NEVS göra i den svenska Pampas storhet med ett fordon som uppnår ett intervall mellan 300 och 400 Km när de används sparsamt. Jag håller fast vid rena EV-er är nonsens, åtminstone vad gäller marknader utanför Kina.

 • 76km är också ingenting i Mecklenburg Pampas ändlösa öppna utrymmen ... Jag kör 100km till jobbet varje dag, en riktning ... men i Saab har jag inget emot så mycket 😉

 • När det gäller B & O, bör det noteras att kvaliteten inte riktigt kan följa med designen. Förresten är B & O-avdelningen nu en del av Harman-koncernen. Harman / Kardon berättar också Saab-föraren något ...

 • Jag hade redan undrat på mitt senaste besök. Många byggkranar, medan Trollitown alltid beskrivs som död. Bra NYHETER, och otroligt fortfarande från NEVS, till helgen.

 • När saker går uppåt i Troll-City med sysselsättning och lokalbefolkningen är det ett gott tecken. GOD för regionen! Om "arbetet" börjar igen blir det förhoppningsvis ännu trevligare och bättre ...

 • Jag är bara glad för vad som kan hända med Trollhattan och omgivningen. Ett annat tillfälle att ge många människor ett jobb.
  Men så länge som de nya Saabvagnarna inte produceras fortsätter jag med våra Saabs så länge som möjligt.

 • Hur man ser det. I Sverige är 76 kilometer ingenting, och en timmes körning räknas inte riktigt. Det finns även pendeltåg från THN till Hisingen, där arbetet i det andra varumärket står.

 • För några veckor sedan var Panda New Energy fortfarande listad som en falsk på SU. Vilken disinformation

 • Jag är förvånad över att staden bara är så "ung". Och det är trevligt när det finns en hiss i staden. Förhoppningsvis förstår stadsplanerarna något av sitt yrke, inte så delvis här i Tyskland.

  Men Trollhättan är egentligen inte en "bostadsförort" till Göteborg och du är snabbt på 76 km enhet eller ca. 1 timmars restid inte ens på jobbet (samma som Nürnberg - Ingolstadt / Augsburg - Ingolstadt). 😉

Kommentarer är stängda.