Phoenix eller Icarus?

Hur var de sista dagarna? Intressant, framgångsrikt? Under alla omständigheter var det positivt i Saab-miljön, äntligen igen! Stallbacka hade ett kinesiskt besök förra söndagen. Chao Ma, initiativtagaren bakom Panda New Energy, var en gäst på fabriken. En personlighet med en anmärkningsvärd bakgrund.

Trollhattan 100 års stadslag
Trollhattan 100 års stadslag

Chao Ma, mannen som kommer att köpa 150.000 20 elbilar från NEVS genom sitt leasingföretag, har samlat en intressant portfölj av företagsinvesteringar. Förutom Hassun Asset är han VD för den börsnoterade China Innovative Finance Group baserad i Hong Kong. I den nationella filmindustrin representeras Chao Ma av H.Brothers och producerar bland andra med Jackie Chan. Ma bygger också XNUMX nya filmpalats i Kina.

Skandinavisk pärla i portföljen av Chao Ma

En skandinavisk investering som Chao Ma är involverad i har ett stort namn: Bang & Olufsen. Danskarna är en legend, de står för fantastisk, skandinavisk design och högkvalitativt lyssningsglädje, de har förtrollat ​​generationer av audiofilkunder, och B&O-system finns också i fordon i högre prisklasser. Ett intressant förhållande som är stelnat. Kanske blir B&O ett utrustningsalternativ för nya modeller från Trollhättan. Chao Ma, en stor skandinavisk fan, som han säger om sig själv, vill arbeta med NEVS på lång sikt. 150.000 XNUMX fordon är bara början. Kritiskt frågade: Verklighet?

Beo Vision Avant UHD 4K TV. Bild: B&O
Beo Vision Avant UHD 4K TV. Bild: B&O

Hur som helst, svaret på finansiering av milliarder dollar-avtalet låter så uppfriskande enkelt att du kanske tror det. Enligt Chao Ma finansierar kinesiska (statliga) banker leasingaffären till en mycket, mycket låg ränta. Okej.

Det finns veckor när allt fungerar. Bergman och Co. i Trollhättan får reda på idag när de lämnar fabriken till helgen. Efter Chao Ma besök kom det regn av pengar på företagets konto. Aktieägarna Tianjin och SRIT överförde den sista delen på 60 miljoner dollar. Aktieägarna har alltså fullgjort sin skyldighet och med förskottsbetalningarna från flera projekt kan NEVS passera som extremt likvida.

Är NEVS nu Phoenix eller Icarus? Vi kan vara vänliga skeptiska och vänta och se vad som händer. Faktum är att unga, tidigare Saab-ingenjörer i allt högre grad kommer tillbaka till Stallbacka. Bra för Trollhättan, för uppgången syns redan här.

Trollhättan gör Phoenix

Staden var länge avskriven, betraktades som ett hopplöst fall. Hon led av att en döende bil luktade. Ingen skulle ha velat satsa på framtiden de senaste åren. Nu gör Trollhättan Phoenix. Precis i tid för 100-året stad årsdagen Saab City har blivit Sveriges snabbast växande stad. Byggverksamheten ska inte förbises, och med 400 nya medborgare varje år kommer befolkningen snart att överstiga antalet 60.000-invånare.

Uppgången har sina rötter i Saab. Faktiskt. Trollhättanpakten, som den svenska staten GM ville behålla i landet, utvecklar effekten. Även om GM inte har hållit sina löften, och arbetet är (fortfarande) föräldralöst. Men anslutningen till västkusten är perfekt, med tåg eller bil är du snabb i Göteborg. Trollhättan har blivit en föredragen bostadsort för Sveriges näst största stad.

10 tankar om “Phoenix eller Icarus?"

 • blank

  När det gäller B&O bör det noteras att kvaliteten inte riktigt kan följa med i designen. Förresten, B & O: s auto division är nu en del av Harman Group. Harman / Kardon säger också något till Saab-föraren ...

 • blank

  Jag hade redan undrat på mitt senaste besök. Många byggkranar, medan Trollitown alltid beskrivs som död. Bra NYHETER, och otroligt fortfarande från NEVS, till helgen.

 • blank

  Om det går upp i Troll-City med sysselsättning och invånare är det ett gott tecken. BRA för regionen! När "fabriken" startar igen blir det förhoppningsvis ännu trevligare och bättre ...

 • blank

  Jag är bara glad för vad som kan hända med Trollhattan och omgivningen. Ett annat tillfälle att ge många människor ett jobb.
  Men så länge som de nya Saabvagnarna inte produceras fortsätter jag med våra Saabs så länge som möjligt.

 • blank

  För några veckor sedan var Panda New Energy fortfarande listad som en falsk på SU. Vilken disinformation

 • blank

  Jag är förvånad över att staden bara är så "ung". Och det är skönt när det är en uppgång i staden. Förhoppningsvis förstår stadsplanerarna också något av sitt yrke, inte som några av dem här i Tyskland.

  Men Trollhättan är nu verkligen ingen ”bostadsförort” till Göteborg och med en 76 km bilresa eller cirka 1 timmes bilresa är du inte ens på jobbet (samma som Nürnberg - Ingolstadt / Augsburg - Ingolstadt). 😉

  • blank

   Hur man ser det. I Sverige är 76 kilometer ingenting, och en timmes körning räknas inte riktigt. Det finns även pendeltåg från THN till Hisingen, där arbetet i det andra varumärket står.

   • blank

    Även i den oändliga bredden av Mecklenburg Pampas är 76 km ingenting ... Jag kör 100 km till jobbet varje dag, en riktning ... men i Saab stör det mig inte mycket 😉

    • blank

     Och det är där jag tycker att NEVS-felet i tankar handlar om marknader i Sverige och Europa. I Kina kan de som stöder den politiska viljan och nu goda förbindelser med den politiska eliten väl vara på rätt spår om de bara vill bygga rent EV. Men vad vill NEVS göra i den svenska Pampas storhet med ett fordon som uppnår ett intervall mellan 300 och 400 Km när de används sparsamt. Jag håller fast vid rena EV-er är nonsens, åtminstone vad gäller marknader utanför Kina.

     • blank

      Jag tror att sanningen är någonstans däremellan. Jag är alltid förvånad över den stora framgången med elmotorerna i norge. Där är det politiskt stödjande som i Kina.
      I vår lobbystyrda politik (väljaren kan göra ett kors vart fjärde år, men har inget att rapportera) är prioriteringarna naturligtvis olika. För trygghet finns det då och då en EV-bil, men det här är mestadels obekant och ekonomiskt oattraktivt.

Kommentarer är stängda.