Slutet på den analoga känslomässiga zonen

I bilens medelålder, tiden för den ungdomliga bloggen, uppfann bilmagasinet termen "krigskrig". Navigations- och klimatsystemen erövrade sedan de högre klasserna; Antalet knappar och växlar på mittkonsolen ökade på ett inflationärt sätt. Beviljas, som såg bra ut, var image-rich, även om den intuitiva användbarheten föll vid vägen. I samma utsträckning växte volymen av ombordlitteratur och blev ofta mer voluminös.

Analog välbefinnande zon. Saab Night Panel
Analog välbefinnande zon. Saab Night Panel

Även Saab var inte rädd. Saab 9-5 och 9-3 II hade ibland en imponerande samling knappar att erbjuda. Vilket på något sätt, och speciellt på natten, såg ut som jet.

Det var igår.

De som såg bilderna av CES 2016 i Las Vegas förra veckan visste att vi redan var i en ny era. Från den analoga medeltiden, krigets knappar, flyttar vi in ​​i den digitala tiden och skärmarnas krig. Vad har varit en serie hittills är den virtuella cockpiten hos någon Audis bara en ljummet smak av vad som kommer.

Bosch visade en showbil på Consumer Electronics Show, vars bildkupé kunde konkurrera med en Airbus. Dashboard och mittkonsol kombineras i en rent elektronisk display; Den anpassar sig automatiskt till fordonets miljö. Endast syn? Förresten! Mitsubishi, ett märke av avant-garde absolut unsuspicious, visade igen Emirai 3. En studie vars cockpitdesign ska ingå i serien upp till 2020.

Krigskriget är i full gång, särskilt i Kina. Den marknaden, tidigare innehåll med uppvärmda varor från Europa, ställer nu alltmer sina egna trender. Visa innovatören Tesla, amerikanerna är de första som använder en 17 "display upprätt i bilens mittkonsol, kommer snart att bli titeln på den största pekskärmen på Weichai (någonsin hört?) förlora. Kineserna hindrar ansiktslyftan i sin kompakta Yingzhi G3 SUV en skärm som bör ha minst 20 "i storlek.

Och Dongfeng, strategisk partner för NEVS, installerad i den nya Fengguang SUV en skärm i instrumentbrädan, som skulle ha varit acceptabel för några år sedan som en widescreen-skärm.

Trenden mot digitalisering och visning är racing. För automaker uppväger fördelar. Kunden kommer att sakna den haptiska erfarenheten i framtiden. Inget mer att du kan trycka eller röra vid behov, även utan att ta ögonen på gatan.

Skärmarna är universella, enkla att integrera, billigare än omkopplare och knappar, som du måste designa och producera för varje modell. Det finns oändliga nya möjligheter. Grafik och valfria komplexa funktioner är inte längre gränslösa. Börjar med hjälpsystem, streaming, service, reklam, kommunikation. Bilen blir den digitala spelzonen. En digital uppdatering från modellår 2020 till 2025? Med alla innovationer? Framtida kompatibel digital tjänst.

Mervärdet i bilindustrin förändras dramatiskt. Borta från hårdvara, till programvara och digitala tjänster. Inte för någonting NEVS har en mjukvaruleverantör i aktieägarna. Antalet uppdateringar, buggfixarna och säkerhetshålen kommer också att explodera i framtiden.

Inte bara nya affärsområden skapas, men också attackermöjligheter multipliceras. Vi kommer att älska det, vi kommer att hata det. Senast när, på morgonen startar uppdateringen laddad över natten, omkonfigurera vår bil. På baksätet är det barn som måste vara i tid för skolan, i huvudet redan dagens första affärsmöte. Och rutan installerar tyst sin uppdatering ...

Medan vi stirrar på skärmen, "Stäng inte av ditt fordon när det är omkonfigurerat", Vi kan tänka på tidigare, analoga tider Till en liten tillverkare som förde något så sött som en nattpanel som en innovation. Så att föraren, bara den analoga hastighetsmätaren framför ögonen, kan vända hela sin koncentration till trafiken. Åh, den analoga medeltiden var en ofarlig, naiv tid!

Perdu. Definitivt för hela tiden.

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Inte alla kommer att vilja exponera sig för de digitala trenderna. Inte för ingenting, affären exploderar med klassiker och yngreimers, inte utan anledning gick det första Porsche-centret för klassiska sportbilar i drift i Gelderland nära Arnhem. Fram till 2018 kommer det att finnas 100 Porsche Classic Centers över hela världen. swabianerna har erkänt tidens tåg.

Kanske, ja, kanske finns det hopp för dem som vill behålla sin analoga komfortzon och sörja kriget med knappar. Från 2018 kan vi hitta en digital nattpanel i de nya elmotorerna från Sverige. Och i prislistan alternativet för en "cockpit emulering 2001er Aero, analog".

Jag skulle beställa henne.

29 tankar om "Slutet på den analoga känslomässiga zonen"

 • hur rätt du alla har.
  förbannar regelbundet min "smarta" telefon när du skriver texter - synd att det inte finns några mer anständiga telefoner på marknaden som Nokia N97mini. Som ett resultat exakt visade bokstäverna på displayen vars nyckel jag också hade tryckt på. Åh så bra textigenkänning via swypen föreslår ord i smartphonesna, ... åh, låt oss glömma whining.
  färg på gatorna,
  saabs på gatorna
  och knoppar i saabs

 • Det här är inte en fråga om ett religiöst krig. Android är principlösa bullet-proof än QNX eller iOS. Google har valt en annan väg. Mine inte skulle det, i en telefon, men Saab skulle knappast få iOS för ett sådant system, och QNX finns knappt mjukvara (ok, det gör jag inte säker, trots allt, den används av BlackBerry, men inte så länge för smartphones, eller hur?

 • Så ser det ut. Jag läste en gång en rapport där en grupp människor har kommit ihop för att återskapa delar till Porsche 356 (gör numret?). Jag tror att de var motorblock som gjordes i den förlorade mögelprocessen i en stor hall. Hela saken hade party karaktär.

  Men en bra ansträngning. Men ingenting jämfört med att ersätta en motorstyrenhet. Om det inte längre är etablerat, och en komponent som inte längre är tillgänglig, som en CPU, bryter, måste en emulator springa och den körs på en utländsk CPU och måste på något sätt anslutas så att hela sensorinmatningen kan ge sin information och då måste kontrollprogrammet sorteras ut på något sätt och sätta på emulatorn, etc. Jag vill inte säga att det inte kan göras, men poof, det borde vara väldigt våldsamt.

  Finns det redan några bilar som blev strykjärn på grund av att kontrollenheterna inte längre är tillgängliga?

 • Det är så som det är. Jag har läst att det finns studier inom luftfartsområdet, att många knappar med en funktion är mer ergonomiska än färre knappar med växlande funktion. Verkar mig omedelbart logisk, du måste antingen se för att känna igen den aktuella funktionen eller komma ihåg det. Detta är ännu mer sant för pekskärmar.

  Min känsla är fenomenet checklista mentalitet som är välkänt inom databehandling och digital fotografering. Ju fler funktioner - dock oanständigt kan de vara - en enhet (som då endast kan styras via menyer, etc.), de snyggaste checklistorna kan skapas i broschyren.

  Behöver någon det? Nope.

  Skärmar istället för konventionella instrument kan vara meningsfulla. Men borttagningskunskapen är ännu viktigare. Gamla Saab kunde ha gjort det. Låt oss se om ingenjörerna kan råda; är ofta fortfarande de gamla.

 • Med detta i åtanke har banhanteringsassistenter i "moderna" bilar en helt annan betydelse

 • Med de nya bildskärmarna är allt som saknas en stor varningsstämpel: "Förvisso kallas det suddiga området runt skärmen verkligheten. Det är perfekt att ägna lite uppmärksamhet åt detta när man går igenom menyerna - senast när kollisionsvarningssystemet påpekar varningstonen som ska väljas i menyalternativet 561 ... "
  Ok, texten kanske måste vara lite kortare.

 • Finns det faktiskt mer information om NEVS 9-3 Infotainment?

  Vet du vad den är baserad på och vilka exakta funktioner / alternativ är? Och vem är leverantören?

 • Det är rätt ...
  Men "då då" det var ganska "innovativt"!
  (men jag skulle inte ha önskat Android i min Saab / bil ... men vill inte inleda ett "troskrig" med ett sådant uttalande)

  Men vissa områden av iQon finner jag även idag - åtminstone visuellt - ganska fortfarande "acceptabelt" ....
  http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=17e2e9-1453454556.jpg
  http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=1dff99-1453454582.jpg

  PS: till alla dessa "moderna" färgstarka ljuspaneler i bilar
  En vän var den andra dagen första gången lite längre (i mörkret) med mig i min 2011'er på vägen.
  Interiören fann han mycket bra, rymden gigantisk.
  Men vad han omedelbart kände när han körde av så fullständigt "ful" och föråldrad var den gröna navigationsdisplayen (radio, knapp, etc.) och också den allmänt gröna belysningen.

  Jag berättade bara för honom att det var habituation och jag tyckte om det gröna, särskilt eftersom det på något sätt är väldigt "diskret".

  På vägen tillbaka han plötsligt sa grönt skulle kanske inte så illa och det som kan ställas in, eftersom han var inte alls lika "förblindade" i Saab och "distraherad" av alla lampor i sin BMW, och han kände mycket "avkopplande".

 • Styrkan var framförallt möjlighet till individualisering. Saab hade rätt på trend. den Video det är fortfarande tillgängligt, 5 eller 6 år senare, ser det ansträngande antika ut.

 • "... ett märke av avantgarde absolut ointuserade ..." Sparade min dag.

  Det hade varit spännande hur Saab hanterade denna utmaning. Vare sig en gång skulle ett separat sätt ha hittats.

 • Well.
  Så jag fick en 9-3 aero den här veckan.
  Från nattpanelen är jag väldigt besviken och tycker att det är bara nonsens.
  Det var den svarta panelen i 900II-världarna bättre och mer meningsfull.
  Varför är bara hälften av nattpanelen?
  Varför fortsätter ciffertangenterna?
  De är så tråkiga.
  Eftersom jag kan börja allt just nu.

 • Komma igång med denna artikel, jag var tvungen att tänka på Peugeot Oxia, ett konceptfordon från 1988 eller 89, och för en så bestämd mobil och realistisk.

  Kröningen var en IBM-kompatibel dator (!) Under mittkonsolen med 5,25 "drive (!!), tangentbord och trackball, död räkning och biltelefonen (!!!) kontaktbar från Peugeot bevarade databas av hotell och restauranger längs vägen.

 • Det kommer förhoppningsvis vara som då, hype kommer att gå iväg och du kommer att fokusera på de viktigaste igen.

  Såvitt jag vet var trängseln att kontrollera allt med bildskärmar i flygindustrin fram till dess att det var klart att de viktigaste betjäningselementen skulle vara bättre än knoppar / knoppar etc.

  Fram till dess måste vi dock leva med det onda. Precis som med illusionen att göra bilar till självgående fordon, där jag alltid säger, kan jag ta tåget, eller till och med planet. Antingen vill jag vara oberoende och bestämma mig själv när jag svänger höger eller vänster, med 30 eller 200km / h på vägen, etc.pp. eller jag går in i beroendet av maskiner (med tredjepartskontroll) men då snälla var rätt.

  Hälsningar Cetak

  PS: med 9-3 II med Navi var kombinationen av Dsiplay och kontroller ganska bra gjort.

 • En trasig hastighetsmätare jag repareras för några räkningar. En skärm förmodligen inte. Men det kommer inte att vara något sätt på denna utveckling, trenden är oåterkallelig. Hur vill du ta emot hela hjälpsystemet?
  Den äldre bilistgenerationen kommer att få fler och fler problem där. Branschen förtrollar de bästa och mest lojala kunderna?

 • Citat: "För automaker uppväger fördelar. I framtiden kommer kunden att sakna den haptiska erfarenheten. "
  Återigen, en sådan viktig dom från Tom, den tankeväckande ...!
  Nej, det vill jag inte! En tydlig position av mig. Om min SAAB fortsätter att uppträda så bra, behöver jag inte och kommer inte göra det för mig själv. Annars säger jag adjö till "enskild trafik" med bil. Deceleration meddelas då, i glädjande bemärkelse!

 • Weichai (hört talas om det?) Ja! Men i ett annat sammanhang ... 😉

 • Funktionen av alla dessa, ibland inte särskilt användbara, bör i princip bara vara möjligt med stationära hjul. Distraktionen är bara enorm. Man undrar ibland; vem driver och driver faktiskt ?? Jag gillar att ge upp den här elektroniska gadgeten Schnack och njuta av en vacker analog instrumentbräda (även om en "bräda" det är förstås inte synonymt med mina äldre fordon, ett ark!)
  Nattpanel Jag brukar alltid använda den mörka vintern och se, bilen ger mig utan problem från A till B!

 • Tja, om pekplattan misslyckas senare kommer kanske föraren att få en ersättningsdel för plug & play-installation direkt på brytningsremsan via drone. Ha kul: Jag gillar också stora, väldesignade knappar med haptisk återkoppling mer än pekskärmar. Men pekplattorna ger också dem möjlighet att konfigurera inställningarna individuellt. Tillsammans erbjuder BMW detta med 8Tasten som du fritt kan uppta med direktåtkomst. Det är en bra sak. Låt oss hoppas på appen, som åtminstone nästan ger oss uppslaget på 9-5 på dynan. Och erbjuder oss också möjligheten till anpassning. Utvecklare, till jobbet!

 • I princip kan du (nästan) fixa allt eller anpassa dig till ny teknik. KO-kriteriet är den mängd elektronik och programvara som helt enkelt gör det ovärderligt att hålla en rörlig dator på vägen. Därför är det klokt att behålla de "analoga" saabarna och hålla så lång tid som möjligt

 • Jag tycker att det är bra att det här ämnet äntligen anses vara ganska kritiskt, men kanske är jag bara bortom tiden.

  Ett viktigt inköpsbeslut för mig var minskningen av de väsentliga med avseende på användbarhet. Min 9-3 Bj. 2008 gör det väldigt bra. Jag tycker personligen att 9-3 också är bättre placerad än 9-5NG.

  Den nuvarande utvecklingen verkar helt omgå mig. Jag behöver inte en skärmtabellstorlek, som visar mig allt möjligt, om jag hittar den. Även med navigationssystemen representerar jag förmodligen nu en minoritetsutlåtande. Så länge jag kan fortfarande höra viss mån jag behöver inte kartvisning men bara ett bra meddelande För mig är en bil en bra bil sedan när jag satt så lite som möjligt, kran, vispa eller tryck. Och just då kommer driftskonceptet för 9-3 av den senaste generationen mina idealer mycket nära.

  Om Night Panel och dess användning finns det verkligen delade åsikter. Jag använder det själv ofta, eftersom jag ofta reser i mörkret på vägar med liten risk för trafikolyckor. Jag kan koncentrera mig fullt ut på vägen. På senare tid har det hjälpt mig två gånger för att undvika kollisioner med vuxna hjortar. Min slutsats är mindre är mer och vad ska jag köpa om min 9-3 skulle välsigna klockan?

 • Bra artikel.

  Men inte bara Porsche och inte bara inom bilindustrin, har du tidsskyltar i riktning
  Retro erkänd ...

  Det finns mycket mer erfarenhet av digitala och andra operativa koncept än bilindustrin inom fotoindustrin. Mycket intressant, att nästan alla seriösa användare föredrar att ringa och knappar och därigenom direktåtkomst.

  Tillverkarna och utvecklarna har praktiserat så länge att utveckla moderna former, som de hittas idag i de flesta DSLR-enheter (som Canon och Nikon), som bildar och går tillbaka till den analoga fotograferingen.

  Men det finns också en stark trend mot retrodesign och retro service-koncept. Nikon har en motsvarande SLR (DSLR) på marknaden och Fuji gör inom området systemkameror (dvs. de för utbytbara linser) endast retro och nu en hel del.

  Så länge vi inte är på väg med autonoma bilar, står våra händer på ratten och våra ögon är på väg ...

  Fotografer vet vad en enda hand kan göra med tummarna och framfingrarna, samtidigt som kameran hålls fast i samma hand medan man tittar på vägen / genom sökaren.

  Istället för noggrann beröring borde biltillverkarna hellre hantera rattarna och deras driftspotential. Särskilt rattarna med tummarvbrott känns redan som länge sedan, som om du höll två professionella SLR-kameror (en för vänsterhänder) i dina händer.

 • Och vad händer om sådana bilar blir äldre?
  Då har du ett 15 år gammalt vrak utan rost med obefläckad färg i garaget som inte gör en muck. Har du någonsin försökt använda en 10-årig PC?
  Det handlar inte bara om programuppdateringar. Vilket lagringsmedium var vanligt före 15 år sedan?
  Det här är mina bekymmer länge!

 • Mycket snyggt kommenterade, jag kan skriva under det första till det sista ordet.

  Under sjöfarten började spårbolls- och röra galenskap på broarna omkring 20 år sedan och har drivit oss utövare till vit värme. Det är bara inte praktiskt och efter en kort tid mycket sårbar och dyr. I flera år visas åtminstone för de nödvändiga viktiga funktionerna igen fler knappar och knappar. Det fanns arbetsgrupper bestående av tillverkare, utövare och tillsynsmyndigheter.

  SAAB brukade tänka utanför lådan, in i flygplanet och lastbilindustrin - professionella områden. Dagens bilindustri är för trångsynt och arrogant för den och tar av sig.
  Ständigt krossar moderna bilar över flera körfält och du kan se att föraren är upptagen med sin bildskärm - det här är farligare än att prata i telefon.

 • Inte alla tekniska innovationer är meningsfulla ... och dessa skärmar är definitivt inte!
  Vad gör jag om mina pekskärmar vägrar att fungera efter 6 år och min bil är praktiskt taget oanvändbar? Om de kunde ge upp sitt spöke i mitten av resan ...?
  Den tidigare nämnda distraktionen och den högre ögonstammen är också ett motargument (försök 2-3 att stara timmar utan huvudvärk på en skärm).
  Dessutom förlorar bilarna sin individuella karaktär.
  Så det är viktigt att vårda och förnya fordonen från bilens medeltid och hoppas att ORIO någonsin kommer att anta Porsches-konceptet.
  I alla fall kommer jag aldrig att ha någonting kvar för sådana rörliga datorer, även om jag tillhör en yngre generation.

 • Jag är redan i valet av en ny motorcykel liknande. Många nya modeller faller omedelbart ur gallret på grund av deras digitala visningsformat på Km / h och RPM. När det gäller användningen av sådana skärmar i bilen är jag överens med Turboseize. Med rädsla tänker jag tillbaka till provkörningen av en Insignia. Men för mig är det en ytterligare anledning att ta emot våra analoga skatter. Och nattpanelknappen kan inte slå.

 • Displayfixering i nuvarande fordonsdesign orsakar två allvarliga problem.

  1.) Tidig ögonutmattning vid långa nedstigningar; Distraktion från trafiken.
  Vi människor ser intuitivt mot en ljuskälla; Om det här ligger i instrumentbrädan under våra näsor ser vi där och inte längre på vägen. Att ta utsikten över gatan kräver då ansträngning; du tröttnar snabbare och är mindre koncentrerad.
  Slutligen står en ljuskälla i cockpiten, i synfältets kant, i kontrast till den mörka yttre världen framför bilen, som fysiskt övertar ögat. Vad ska eleven anpassa sig till nu? (Kanske förklarar det ljuset och den bländande obetydligheten hos nuvarande strålkastare, om interiören är ljus, måste miljön också vara ljus, oavsett om det försvinner den kommande trafiken ...)

  2.) En pekskärm ger ingen haptisk återkoppling; fortfarande är den information som presenteras på den konkreta. De är bara att se. Medan du kan intuitivt hitta och använda en knapp efter lite att vänja sig, kräver dialer den skärm du tittar på. Så du måste ta dina ögon av vägen.

  Den som någonsin försökt att dämpa instrumentbrädan och inredningsbelysningen under körning i en aktuell Golf (eller någon annan KdF-bil) vet vad jag talar om.
  är åtminstone känna snarare än en knopp på hastighetsmätaren eller vänster, om nödvändigt ned och vänster om inte för att se nästa på instrumentbrädan, och i årtionden varumärke och var under många olika modeller att hitta på en av dessa platser, finns det nu bara en display. Med "intuitiv" användarvägledning. Soso.
  Det betyder att du klickar igenom minst två undermenyer, vilken man först måste hitta; och dämpar sedan ljuset med pekfingret (vilket inte är möjligt, även vid lägsta nivå är det fortfarande för ljust). I praktiken leder detta antingen i en blind flygning i en minut eller man kontrollerar irriterande nästa viloplats och får en tantrum. (Inte ens det bästa villkoret för en säker resa vidare.)

  Några nyare fordon försöker redan fråga om deras utvecklare även kör bil. Att de kan resa längre avstånd på natten kan anses vara uteslutna.

 • Bra artikel! Jag älskar fortfarande knapparna i 93 och 95, från dag ett

 • Moin.

  Knappar - Jag vill ha knappar !!! 😉

  Jag är (delvis av yrkesmässiga skäl) en "big fan" av "touch screen", iPhone, iPad & Co. och upptäcker att dessa enheter och operativsystem verkligen ta in väldigt många platser fördelar eller åtminstone ökad komfort.

  Men i bilen ser jag det (från förarens synvinkel, inte från tillverkarens synvinkel) i stor utsträckning annorlunda.

  När du kör (särskilt på ojämn mark) är det mycket lättare (till och med nästan “blint”) att trycka på knappar och vrida kuggar än att försöka slå något med fingrarna på en pekskärm (för mig börjar det nästan med valet av radiostationen på pekskärmen på 9-5 II / 9-4)! 😉

  I alla fall är jag alltid glad när jag ser den väl blandade kombinationen av pekskärm och klassiska knappar i min 2011'er och jag kan fortfarande använda en hel del saker på det "klassiska" sättet med knappar och hjul! 🙂

Kommentarer är stängda.