Slutet på den analoga känslomässiga zonen

Under bilmedeltiden, den unga bloggarens tid, uppfann biltidningarna termen "knapparnas krig". Navigations- och luftkonditioneringssystem erövrade de högre klasserna vid den tiden; antalet knappar och omkopplare på mittkonsolen ökade med inflationstakt. Visserligen såg det bra ut, var bildhöjande, även om den intuitiva användbarheten föll av vägen. Volymen ombordlitteratur växte i samma omfattning och var inte sällan mångvolym.

Analog välbefinnande zon. Saab Night Panel
Analog välbefinnande zon. Saab Night Panel

Även Saab var inte rädd. Saab 9-5 och 9-3 II hade ibland en imponerande samling knappar att erbjuda. Vilket på något sätt, och speciellt på natten, såg ut som jet.

Det var igår.

Den som såg bilderna från CES 2016 i Las Vegas förra veckan visste att vi redan var mitt i en ny era. Vi flyttar från den analoga medeltiden, knapparnas krig, in i den digitala tidsåldern och skärmen. Vad som har varit standard hittills, som den virtuella cockpiten för vissa Audis, är bara en ljummet försmak av vad som kommer.

Bosch visade en showbil på Consumer Electronics Show, vars bildkupé kunde konkurrera med en Airbus. Dashboard och mittkonsol kombineras i en rent elektronisk display; Den anpassar sig automatiskt till fordonets miljö. Endast syn? Förresten! Mitsubishi, ett märke av avant-garde absolut unsuspicious, visade igen Emirai 3. En studie vars cockpitdesign ska ingå i serien upp till 2020.

Skärmkriget är i full gång, särskilt i Kina. Den marknaden, tidigare nöjd med uppvärmda varor från Europa, men sätter nu mer och mer av sina egna trender. Displayinnovatören Tesla, amerikanerna som den första leverantören som placerade en 17 ″-skärm upprätt i mittkonsolen i en bil, kommer snart att vara titeln på den största pekskärmen på Weichai (någonsin hört?) förlora. Kineserna hindrar ansiktslyftan i sin kompakta Yingzhi G3 SUV en skärm som ska vara minst 20 ″ stor.

Och Dongfeng, strategisk partner för NEVS, installerad i den nya Fengguang SUV en skärm i instrumentbrädan, som skulle ha varit acceptabel för några år sedan som en widescreen-skärm.

Trenden mot digitalisering och visning är tävlande. För biltillverkaren dominerar fördelarna. I framtiden kommer kunderna att sakna den haptiska upplevelsen. Inget du kan trycka på eller vidröra, om det behövs, utan att ta ögonen från vägen.

Skärmarna är universella, enkla att integrera, billigare än omkopplare och knappar, som du måste designa och producera för varje modell. Det finns oändliga nya möjligheter. Grafik och valfria komplexa funktioner är inte längre gränslösa. Börjar med hjälpsystem, streaming, service, reklam, kommunikation. Bilen blir den digitala spelzonen. En digital uppdatering från modellår 2020 till 2025? Med alla innovationer? Framtida kompatibel digital tjänst.

Mervärdet i bilindustrin förändras dramatiskt. Borta från hårdvara, till programvara och digitala tjänster. Inte för någonting NEVS har en mjukvaruleverantör i aktieägarna. Antalet uppdateringar, buggfixarna och säkerhetshålen kommer också att explodera i framtiden.

Inte bara nya affärsområden dyker upp, utan också möjligheterna för attacker ökar. Vi älskar det, vi hatar det. Senast när den över natten laddade uppdateringen konfigurerar vår bil. Sutande barn i baksätet som måste gå i skolan i tid, den första affärsutnämningen av dagen i huvudet. Och rutan installerar sin uppdatering i fred ...

Medan vi stirrar fascinerade på displayen, "Stäng inte av ditt fordon när det är omkonfigurerat”, Vi kanske tänker på tidigare tiders analoga tider. Till en liten tillverkare som tog med något så sött som en nattpanel som en innovation. Så att föraren, med bara den analoga hastighetsmätaren framför ögonen, kan koncentrera sig fullt ut på det som händer på vägen. Åh, den analoga medeltiden var redan en ofarlig, naiv tid!

Perdu. Definitivt för hela tiden.

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Inte alla kommer att vilja exponera sig för de digitala trenderna. Inte för ingenting, affären exploderar med klassiker och yngreimers, inte utan anledning gick det första Porsche-centret för klassiska sportbilar i drift i Gelderland nära Arnhem. Fram till 2018 kommer det att finnas 100 Porsche Classic Centers över hela världen. swabianerna har erkänt tidens tåg.

Kanske, kanske finns det hopp för alla som vill behålla sin analoga komfortzon och som sörjer över knapparnas krig. Vi kanske hittar en digital nattpanel i de nya elbilarna från Sverige från 2018. Och i prislistan alternativet för en "Cockpit Emulation 2001er Aero, analog".

Jag skulle beställa henne.

29 tankar om “Slutet på den analoga känslomässiga zonen"

 • blank

  hur rätt du alla har.
  Jag förbannar också regelbundet min ”smarta” telefon när jag skriver texter - det är synd att det inte finns fler vettiga telefoner på marknaden som Nokia N97mini. exakt bokstäverna vars tangent jag hade tryckt på visas på displayen. Den så fantastiska textigenkänningen via swype föreslår ord för smartphones ... åh, låt oss glömma gnällningen.
  färg på gatorna,
  saabs på gatorna
  och knoppar i saabs

 • blank

  Det enda som saknas i de nya bildskärmarna är en stor varningsetikett: ”Förresten kallas det suddiga området runt displayen verklighet. Det är perfekt att uppmärksamma detta emellanåt när du bläddrar igenom menyerna - senast när kollisionsvarningssystemet informerar dig om detta med varningstonen som ska väljas i menypunkt 561 ... "
  Ok, texten kanske måste vara lite kortare.

  • blank

   Mot denna bakgrund får varningssystem för körfältavvikelse en helt annan innebörd i ”moderna” bilar 🙂.

 • blank

  Finns det faktiskt mer information om NEVS 9-3 Infotainment?

  Vet du vad den är baserad på och vilka exakta funktioner / alternativ är? Och vem är leverantören?

 • blank

  "... ett avantgarde-märke absolut misstänkt ..." Räddat min dag.

  Det hade varit spännande hur Saab hanterade denna utmaning. Vare sig en gång skulle ett separat sätt ha hittats.

   • blank

    Styrkan var framförallt möjlighet till individualisering. Saab hade rätt på trend. den Video det är fortfarande tillgängligt, 5 eller 6 år senare, ser det ansträngande antika ut.

    • blank

     Det stämmer ... 🙂
     Men "då" var det ganska "innovativt"!
     (men då hade jag inte nödvändigtvis velat ha Android i min Saab / bil ... men jag vill inte starta ett "troskrig" med ett sådant uttalande)

     Men även idag hittar jag fortfarande vissa delar av iQon - åtminstone visuellt - fortfarande "acceptabelt" ....
     http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=17e2e9-1453454556.jpg
     http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=1dff99-1453454582.jpg

     PS: till alla dessa "moderna" färgglada ljuspaneler i bilar
     En vän var den andra dagen första gången lite längre (i mörkret) med mig i min 2011'er på vägen.
     Interiören fann han mycket bra, rymden gigantisk.
     Men det han direkt fann helt "fult" och föråldrat när han körde iväg var den gröna navigeringsdisplayen (radio, knapp, etc.) och den gröna belysningen i allmänhet.

     Jag sa precis till honom att det gällde att vänja sig och att jag gillade greenen, särskilt eftersom det på något sätt är väldigt "diskret".

     På vägen tillbaka sa han plötsligt att grönt kanske inte är så illa trots allt och det kan vara något med det, för han var inte lika "förblindad" och "distraherad" av alla lampor i Saab som i sin BMW och han kände det är väldigt avkopplande ".

     • blank

      Det här är inte en fråga om ett religiöst krig. Android är principlösa bullet-proof än QNX eller iOS. Google har valt en annan väg. Mine inte skulle det, i en telefon, men Saab skulle knappast få iOS för ett sådant system, och QNX finns knappt mjukvara (ok, det gör jag inte säker, trots allt, den används av BlackBerry, men inte så länge för smartphones, eller hur?

 • blank

  Well.
  Så jag fick en 9-3 aero den här veckan.
  Från nattpanelen är jag väldigt besviken och tycker att det är bara nonsens.
  Det var den svarta panelen i 900II-världarna bättre och mer meningsfull.
  Varför är bara hälften av nattpanelen?
  Varför fortsätter ciffertangenterna?
  De är så tråkiga.
  Eftersom jag kan börja allt just nu.

 • blank

  Komma igång med denna artikel, jag var tvungen att tänka på Peugeot Oxia, ett konceptfordon från 1988 eller 89, och för en så bestämd mobil och realistisk.

  Kronan var en IBM-kompatibel dator (!) Under mittkonsolen med en 5,25 ″-enhet (!!), tangentbord och styrboll, dödräkning och en databas som underhålls av Peugeot med hotellinformation som kan kontaktas via biltelefonen (!!!) och restauranger längs vägen.

 • blank

  Det kommer förhoppningsvis vara som då, hype kommer att gå iväg och du kommer att fokusera på de viktigaste igen.

  Såvitt jag vet var trängseln att kontrollera allt med bildskärmar i flygindustrin fram till dess att det var klart att de viktigaste betjäningselementen skulle vara bättre än knoppar / knoppar etc.

  Fram till dess måste vi dock leva med det onda. Precis som med illusionen att göra bilar till självgående fordon, där jag alltid säger, kan jag ta tåget, eller till och med planet. Antingen vill jag vara oberoende och bestämma mig själv när jag svänger höger eller vänster, med 30 eller 200km / h på vägen, etc.pp. eller jag går in i beroendet av maskiner (med tredjepartskontroll) men då snälla var rätt.

  Hälsningar Cetak

  PS: med 9-3 II med Navi var kombinationen av Dsiplay och kontroller ganska bra gjort.

 • blank

  En trasig hastighetsmätare jag repareras för några räkningar. En skärm förmodligen inte. Men det kommer inte att vara något sätt på denna utveckling, trenden är oåterkallelig. Hur vill du ta emot hela hjälpsystemet?
  Den äldre bilistgenerationen kommer att få fler och fler problem där. Branschen förtrollar de bästa och mest lojala kunderna?

 • blank

  Citat: ”För biltillverkaren är fördelarna dominerande. I framtiden kommer kunden att sakna den haptiska upplevelsen. "
  En annan viktig mening från Tom som får dig att tänka ...!
  Nej jag vill inte det här! En tydlig ståndpunkt från mig. Om min SAAB fortsätter att hålla så bra, jag behöver inte och kommer inte att göra det mot mig själv. Annars säger jag adjö till "individuell trafik" med bil. Retardation är dagens ordning, i glad mening! 🙂

 • blank

  Weichai (har du hört detta tidigare?) Ja! Men i ett annat sammanhang ... 😉

 • blank

  Att driva alla dessa saker, varav några inte är riktigt användbara, bör bara vara möjligt när hjulen står stilla. Distraheringen är bara enorm. Ibland frågar man sig själv; vem kör egentligen och styr? Jag gillar att klara mig utan dessa elektroniska klockor och visselpipor och njuta av en fin analog instrumentpanel (även om det naturligtvis inte är en "bräda" i mina äldre fordon heller, snarare en plåt!)
  Nattpanel Jag brukar alltid använda den mörka vintern och se, bilen ger mig utan problem från A till B!

 • blank

  Tja, om pekplattan misslyckas senare kan föraren få en ersättningsdel för plug & play-installation som levereras direkt till den hårda axeln med drönare. Kul åt sidan: Jag gillar också stora, tydligt ordnade knappar med haptisk feedback mer än pekplattor. Men pekplattorna låter dig också konfigurera inställningarna individuellt. BMW erbjuder detta med 8 knappar som fritt kan tilldelas med direkt åtkomst. Det är bra. Så låt oss hoppas på appen som åtminstone praktiskt kommer att framkalla layouten för 9-5 på dynan. Och erbjuder oss också möjligheten att anpassa. Utvecklare, kom till jobbet!

 • blank

  Jag tycker att det är bra att det här ämnet äntligen anses vara ganska kritiskt, men kanske är jag bara bortom tiden.

  Ett viktigt inköpsbeslut för mig var minskningen av de väsentliga med avseende på användbarhet. Min 9-3 Bj. 2008 gör det väldigt bra. Jag tycker personligen att 9-3 också är bättre placerad än 9-5NG.

  Den nuvarande utvecklingen verkar helt omgå mig. Jag behöver inte en skärmtabellstorlek, som visar mig allt möjligt, om jag hittar den. Även med navigationssystemen representerar jag förmodligen nu en minoritetsutlåtande. Så länge jag kan fortfarande höra viss mån jag behöver inte kartvisning men bara ett bra meddelande För mig är en bil en bra bil sedan när jag satt så lite som möjligt, kran, vispa eller tryck. Och just då kommer driftskonceptet för 9-3 av den senaste generationen mina idealer mycket nära.

  Om Night Panel och dess användning finns det verkligen delade åsikter. Jag använder det själv ofta, eftersom jag ofta reser i mörkret på vägar med liten risk för trafikolyckor. Jag kan koncentrera mig fullt ut på vägen. På senare tid har det hjälpt mig två gånger för att undvika kollisioner med vuxna hjortar. Min slutsats är mindre är mer och vad ska jag köpa om min 9-3 skulle välsigna klockan?

 • blank

  Bra artikel.

  Men inte bara Porsche och inte bara inom bilindustrin, har du tidsskyltar i riktning
  Retro erkänd ...

  Det finns mycket mer erfarenhet av digitala och andra operativa koncept än bilindustrin inom fotoindustrin. Mycket intressant, att nästan alla seriösa användare föredrar att ringa och knappar och därigenom direktåtkomst.

  Tillverkarna och utvecklarna har praktiserat så länge att utveckla moderna former, som de hittas idag i de flesta DSLR-enheter (som Canon och Nikon), som bildar och går tillbaka till den analoga fotograferingen.

  Men det finns också en stark trend mot retrodesign och retro service-koncept. Nikon har en motsvarande SLR (DSLR) på marknaden och Fuji gör inom området systemkameror (dvs. de för utbytbara linser) endast retro och nu en hel del.

  Så länge vi inte kör autonoma bilar ska händerna vara på ratten och ögonen på vägen ...

  Fotografer vet vad en enda hand kan göra med tummarna och framfingrarna, samtidigt som kameran hålls fast i samma hand medan man tittar på vägen / genom sökaren.

  Istället för noggrann beröring borde biltillverkarna hellre hantera rattarna och deras driftspotential. Särskilt rattarna med tummarvbrott känns redan som länge sedan, som om du höll två professionella SLR-kameror (en för vänsterhänder) i dina händer.

 • blank

  Och vad händer om sådana bilar blir äldre?
  Då har du ett 15 år gammalt vrak utan rost med obefläckad färg i garaget som inte gör en muck. Har du någonsin försökt använda en 10-årig PC?
  Det handlar inte bara om programuppdateringar. Vilket lagringsmedium var vanligt före 15 år sedan?
  Det här är mina bekymmer länge!

  • blank

   I princip kan (nästan) allt repareras eller anpassas till ny teknik. Knockout -kriteriet blir mängden elektronik och mjukvara som gör det helt enkelt ovärderligt att hålla en rörlig dator på vägen. Därför är det klokt att behålla de "analoga" Saaberna och behålla dem så länge som möjligt 😉

   • blank

    Så ser det ut. Jag läste en gång en rapport där en grupp människor har kommit ihop för att återskapa delar till Porsche 356 (gör numret?). Jag tror att de var motorblock som gjordes i den förlorade mögelprocessen i en stor hall. Hela saken hade party karaktär.

    Men en bra ansträngning. Men ingenting jämfört med att ersätta en motorstyrenhet. Om det inte längre är etablerat, och en komponent som inte längre är tillgänglig, som en CPU, bryter, måste en emulator springa och den körs på en utländsk CPU och måste på något sätt anslutas så att hela sensorinmatningen kan ge sin information och då måste kontrollprogrammet sorteras ut på något sätt och sätta på emulatorn, etc. Jag vill inte säga att det inte kan göras, men poof, det borde vara väldigt våldsamt.

    Finns det redan några bilar som blev strykjärn på grund av att kontrollenheterna inte längre är tillgängliga?

 • blank

  Inte alla tekniska innovationer är vettiga ... och dessa skärmar är definitivt inte!
  Vad gör jag om mina pekskärmar vägrar att fungera efter 6 år och min bil är praktiskt taget oanvändbar? Vad händer om de ger upp sitt spöke när de kör ...?
  Den tidigare nämnda distraktionen och den högre ögonstammen är också ett motargument (försök 2-3 att stara timmar utan huvudvärk på en skärm).
  Dessutom förlorar bilarna sin individuella karaktär.
  Så det är viktigt att vårda och förnya fordonen från bilens medeltid och hoppas att ORIO någonsin kommer att anta Porsches-konceptet.
  I alla fall kommer jag aldrig att ha någonting kvar för sådana rörliga datorer, även om jag tillhör en yngre generation.

 • blank

  Jag är redan i valet av en ny motorcykel liknande. Många nya modeller faller omedelbart ur gallret på grund av deras digitala visningsformat på Km / h och RPM. När det gäller användningen av sådana skärmar i bilen är jag överens med Turboseize. Med rädsla tänker jag tillbaka till provkörningen av en Insignia. Men för mig är det en ytterligare anledning att ta emot våra analoga skatter. Och nattpanelknappen kan inte slå.

 • blank

  Displayfixering i nuvarande fordonsdesign orsakar två allvarliga problem.

  1.) Tidig ögonutmattning vid långa nedstigningar; Distraktion från trafiken.
  Vi människor ser intuitivt mot en ljuskälla; Om det här ligger i instrumentbrädan under våra näsor ser vi där och inte längre på vägen. Att ta utsikten över gatan kräver då ansträngning; du tröttnar snabbare och är mindre koncentrerad.
  Slutligen kontrasterar en ljuskälla i sittbrunnen, vid kanten av synfältet, med den mörka omvärlden framför bilen och överväldiger fysiskt ögat. Vad ska eleven anpassa sig till nu? (Kanske förklarar det galenskapen med belysning och bländning i nuvarande strålkastare; om interiören är ljus måste omgivningen också vara ljus; det spelar ingen roll om det bländar motgående trafik ...

  2.) En pekskärm ger ingen haptisk återkoppling; fortfarande är den information som presenteras på den konkreta. De är bara att se. Medan du kan intuitivt hitta och använda en knapp efter lite att vänja sig, kräver dialer den skärm du tittar på. Så du måste ta dina ögon av vägen.

  Den som någonsin försökt att dämpa instrumentbrädan och inredningsbelysningen under körning i en aktuell Golf (eller någon annan KdF-bil) vet vad jag talar om.
  Istället för en vridreglage i hastighetsmätaren eller till vänster, eventuellt även längst ner till vänster bredvid instrumentbrädan, som om den inte syns, fortfarande kan kännas och har funnits på en av dessa platser i decennier mellan märken och modeller, det finns nu bara en display. Med "intuitiv" användarvägledning. Så så.
  Det betyder att du klickar igenom minst två undermenyer, vilken man först måste hitta; och dämpar sedan ljuset med pekfingret (vilket inte är möjligt, även vid lägsta nivå är det fortfarande för ljust). I praktiken leder detta antingen i en blind flygning i en minut eller man kontrollerar irriterande nästa viloplats och får en tantrum. (Inte ens det bästa villkoret för en säker resa vidare.)

  Några nyare fordon försöker redan fråga om deras utvecklare även kör bil. Att de kan resa längre avstånd på natten kan anses vara uteslutna.

  • blank

   Mycket snyggt kommenterade, jag kan skriva under det första till det sista ordet.

   Under sjöfarten började spårbolls- och röra galenskap på broarna omkring 20 år sedan och har drivit oss utövare till vit värme. Det är bara inte praktiskt och efter en kort tid mycket sårbar och dyr. I flera år visas åtminstone för de nödvändiga viktiga funktionerna igen fler knappar och knappar. Det fanns arbetsgrupper bestående av tillverkare, utövare och tillsynsmyndigheter.

   SAAB brukade tänka utanför lådan, in i flygplanet och lastbilindustrin - professionella områden. Dagens bilindustri är för trångsynt och arrogant för den och tar av sig.
   Moderna bilar rullar ständigt fram och tillbaka över flera körfält och du kan se att föraren är upptagen med sin skärm - det är farligare än att ringa ett samtal.

 • blank

  Bra artikel! Jag älskar fortfarande knapparna i 93 och 95, från dag ett

 • blank

  Moin.

  Knappar - Jag vill ha knappar !!! 😉

  Jag är också en "stor fan" av "pekskärmar", iPhone, iPad & Co. (delvis på grund av arbete) och jag tror att dessa enheter och operativsystem verkligen ger fördelar eller åtminstone ökad komfort på många områden.

  Men i bilen ser jag det (från förarens synvinkel, inte från tillverkarens synvinkel) i stor utsträckning annorlunda.

  När du kör (särskilt på ojämn mark) är det mycket lättare (till och med nästan "blindt") att trycka på knappar och vrida kuggar än att försöka slå något med fingrarna på en pekskärm (för mig börjar det nästan med valet av radiostation på pekskärmen på 9-5 II / 9-4)! 😉

  Jag är i alla fall alltid glad när jag ser den välblandade kombinationen av pekskärm och klassiska knappar i min 2011'er och jag kan fortfarande driva många saker "klassiska" med knappar och kuggar! 🙂

  • blank

   Det är så som det är. Jag har läst att det finns studier inom luftfartsområdet, att många knappar med en funktion är mer ergonomiska än färre knappar med växlande funktion. Verkar mig omedelbart logisk, du måste antingen se för att känna igen den aktuella funktionen eller komma ihåg det. Detta är ännu mer sant för pekskärmar.

   Min känsla är fenomenet checklista mentalitet som är välkänt inom databehandling och digital fotografering. Ju fler funktioner - dock oanständigt kan de vara - en enhet (som då endast kan styras via menyer, etc.), de snyggaste checklistorna kan skapas i broschyren.

   Behöver någon det? Nope.

   Skärmar istället för konventionella instrument kan vara meningsfulla. Men borttagningskunskapen är ännu viktigare. Gamla Saab kunde ha gjort det. Låt oss se om ingenjörerna kan råda; är ofta fortfarande de gamla.

Kommentarer är stängda.