NEVS Phoenix 3.x-baserad EV är klar i 2018

NEVS i Trollhättan fick en delegation i helgen från sin största kund till dags dato: Panda New Energy. Dess ägare och ordförande Chao Ma besökte SAAB-museet och deltog i flera möten på Stallbacka-fabriken. Företaget bekräftade att de är engagerade i ett långsiktigt partnerskap med NEVS och att de är intresserade av många fler bilar än 150,000 SAAB 9-3-baserade EV-er som de beställt redan inklusive EV-baserade helt på Phoenix 3.x-plattformen.

National Electric Vehicle Sweden

Mega-order bara en början?
Chao Ma talade med regional tidningen TTELA och sa att den utnyttjar de tre viktigaste frågorna som Kinas regering försöker ta itu med: oljebrist, överflöd av el och massiv luftföroreningar. Panda New Energys order 10B och 150,000 SAAB 9-3-baserade EV, flera tjänster, 50,000 EV-minibussar och 50,000 EV-minibussar.
Målat chassi för 9-3-baserad EV-utrustning ska tillverkas i Trollhättan och ytterligare montering sker på den nya fabriken i Tianjin. De andra 100,000 EV: erna ska produceras i Kina, tillsammans med lokala partners. En väldigt stor ordning redan, men det finns en klar aptit för mer: "100,000 bilar eller en miljonSäger Chao Ma. Panda New Energy har betalat 2017-2020 ett år i förväg.

Phoenix stiger
NEVS president Mattias Bergman bekräftade till TTELA att Stallbacka är fabriksmonterad för tillfället. Dessutom kommer fler produktionspersonal att rekryteras runt sommartid så att leveranser kan börja på hösten.
Medan den första 150,000 EV till Panda's New Energy och 20,000 till Huateng XBOX XAB 14-9-plattformen, bekräftade Bergman att de är baserade på den nyutvecklade Phoenix-plattformen redo att vara redo i 3.

I flera medier är termen "Phoenix"Har använts, men det är viktigt att skilja de olika smakerna, eftersom de är fundamentalt olika från varandra:

 • Phoenix 1.x = MY14 SAAB 9-3-baserad, inklusive NEVS egna anpassningar för EV.
 • Phoenix 2.0 = Arbetet påbörjades av SAAB Automobile AB, ej EV-kompatibel.
 • Phoenix 3.x = Den nyutvecklade EV-plattformen, som ger flexibilitet i längd, bredd och höjd.

Så, både de första kinesiska orderna och licensavtal med turkiska TÜBITAK baseras på Phoenix 1.x.
Phoenix 2.0-plattformen fick inte verkliga applikationer, förutom den PhoeniX konceptbil SAAB Automobile mellan 2010-2011 och några prototyper utvecklade under SAAB Automobile mellan XNUMX-XNUMX.
Nästa stora framsteg i utvecklingen är Phoenix 3.0, EV-plattformen NEVS har arbetat sedan 2012. 3.x-plattformen är oöverträffad flexibilitet i längd, bredd och höjd, vilket ger grunden för fyra olika modeller NEVS meddelade 2018 på flera marknader runt om i världen.

WP_20151210_15_27_55_Rich__highres

Avtal följs igenom
På måndag Mattias Bergman bekräftat till svensk radio att avtalet med två nya aktieägare SRIT och staden Tianjin de gjorde förra året är nu slutliga. En ny emission av aktier som är registrerade hos Bolagsverket under helgen och bekräftade Bergman gjorde staden Tianjin hade betalat på utestående belopp på USD 60M och gjorde både Aktieägarna har nu fullföljt sina finansiella åtaganden. .Enligt Bergman äger staden Tianjin nu 30%, IT-företaget SRIT 27% och resterande 43% ägs av NEVS grundare Kai Johan Jiang.

12 tankar om "NEVS Phoenix 3.x-baserad EV är klar i 2018"

 • Jag håller med! Den främsta utformningen av Saab PhoeniX från 2011 skulle passa mycket bra för den kommande NEVS-portföljen. Bilarna kunde tydligt identifieras som Saab. Så utformningen av sidokropparna är vanligtvis Saab redan. Den visar den vackra 9-5NG och 9-4x.
  SAAB AB laddar NEVS för licensiering av namnet. Förutsatt att det vill vara 1000 € per enhet, med en årlig produktion av 100000 bilar på fabriken i Trollhättan, skulle det vara 100Mio € extra pengar bara för licensiering av namnet. SAAB bör tänka på det

 • Tack för förtydligandet, nu förstår jag din resonemang.
  Jag antar att trots att avsikten är att klargöra saker är det fortfarande något förvirrande.

  Namnen "Phoenix" och "PhoeniX" introducerades i 2010 och 2011 av SAAB Automobile AB för respektive den nya plattformen och den nya konceptbilen.
  När NEVS tog över 2012, var planen att utveckla, producera och marknadsföra elbilar. 1 är inte klar för produktion ännu och 2 är inte klar för elmotorer.

  Således, vad skulle både stödja och vara tillräckligt flexibelt för att stödja flera kroppsstilar, modeller och konfigurationer. Mattias Bergman sa i den intervju som jag refererade till - förväntas vara klar i 2018.

  NEVS startade parallellt med prototyp EV som kunde vara redo tidigare. För detta ändamål användes Epsilon-plattformen som bas. Eftersom de gjorde betydande förändringar på plattformen valde de att byta namn internt till Phoenix v1. MY14 Saab 9-3 Aero 2.0T är baserad på denna Phoenix 1.x-plattform och det är 9-3EV-prototyperna som hittills har producerats. Ditt uttalande om batteripack i bagaget är sant för de EV-prototyper som utvecklades under SAAB Automobile AB. Det är emellertid inte * sant för utvecklingen från NEVS - deras batteripackar är integrerade på chassizolvet.

 • Detta antagande baserades på diskrimineringen mellan Phoenix 2 och 3. Phoenix 2 är den ursprungliga saken och namngivaren, "Arbetet som startades av SAAB Automobile AB". Om Phoenix 2 skulle ha varit EV-klar, som du kallar det, varför skulle det finnas en Phoenix 3? Otoh, vi vet att Phoenix 1 inte är Phoenix, utan Epsilon, och att det hade funnits några åtgärder för att sätta batteripaket på platser där de är suboptimala, som bagagerummet.

 • Saab tillåter användningen av namn
  det är viktigt för dig och för sverige ...
  Jag kan inte förstå varför Saab Cars

 • 1.1 och 3.x-plattformarna är "EV-ready", och där 3.x avser att ge största möjliga flexibilitet till tillåta flera kroppsstilar och konfigurationer. Det finns inga bilar planerade baserat på Phoenix 2.0-arkitekturen så vitt jag vet. Så det finns inte några bilar med förbränningsmotorer (ICE), men det går inte så mycket.

 • Detta är inte en acceptabel modalitet, det har inte ändrats hittills, Saab Phoenix-plattformen, nu kallad Phoenix 2, är inte tillräckligt modifierbar för att användas som EV. Kraven är bara mycket olika, särskilt när det gäller stort utrymme för motor / litet utrymme för energilagring (tank) mot små utrymme för motorer / stort utrymme för batterier.

  Det betyder i sin tur att vi inte vill se förbränningsbilar från NEVS när som helst snart. Rätt?

 • Om Saab-namnet.
  Vi inser att Saab-namnet i Kina kanske inte är så viktigt, så att NEVS letar efter ett annat varumärke ,

  Men i slutet är jag mest glad över att arbetsplatser skapas igen i Trollhättan. Bara lite surt att det fortfarande inte är beslutat om de bilar som produceras i Trollhattan kommer att kunna få namnet Saab eller inte.
  Kan se dumt eller sentimental men det är viktigt.

 • Jag tror att de försöker göra skillnad (åtminstone internt). Jag tror inte att det finns någon rättslig fråga.
  Du är korrekt med att den underliggande plattformen till Phoenix 1.x verkligen är Epsilon-plattformen som utvecklades under GM-eran. NEVS gjorde emellertid ändringar av den ursprungliga plattformen när de tog över i 2012, inklusive modifikationer för MY14 SAAB 9-3. Phoenix 1.0, medan deras ytterligare förbättringar som möjliggör elektriska kraftöverföringar nu är märkta Phoenix 1.1.

 • Hej Michèl,
  vem och när började ringa 14 9-3 Phoenix 1-plattformen? Det här är en gammal GM-plattform, nämligen Epsilon I Sverige, så vet inte varför och vem som döpte om det. Men kanske finns det några juridiska saker om den gamla GM-namnet.

 • Bilarna kommer att vara FEV (Full Electric Vehicles), eventuellt med sträckförlängare. Inga hybrider och inga ICE (förbränningsmotorer = bensin eller diesel).
  När det gäller designsprog: små nyheter på den här fronten, förutom de olika kroppstilarna som de planerar för. Med detta sagt säger uttalanden från flera källor att "svenska", "enkelhet" och "särskiljande" kommer att vara viktiga ingredienser. Kommer vara spännande att se när de första mönstren kommer att visas!

 • Intressanta nyheter!
  Så ... fortfarande måste vi vänta och se vad som händer ... MY18 utanför Kina. Kommer de att ha en hybrid eller bara ev? När och hur de ska visa designsprog för phoenix3.x baserade bilar kan det hända snart när vi tänker på vilket år vi har nu.
  Skål

Kommentarer är stängda.