NEVS Phoenix 3.x-baserad EV är klar i 2018

NEVS i Trollhättan tog emot en delegation i helgen från deras hittills största kund: Panda New Energy. Dess ägare och ordförande Chao Ma besökte SAAB-museet och deltog i flera möten i Stallbackafabriken. Företaget bekräftade att de är engagerade i ett långsiktigt partnerskap med NEVS och att de är intresserade av många fler bilar än 150,000 SAAB 9-3-baserade EV-er som de beställt redan inklusive EV-baserade helt på Phoenix 3.x-plattformen.

National Electric Vehicle Sweden

Mega-order bara en början?
Chao Ma talade med regional tidningen TTELA och sa att den utnyttjar de tre viktigaste frågorna som Kinas regering försöker ta itu med: oljebrist, överflöd av el och massiv luftföroreningar. Panda New Energys order 10B och 150,000 SAAB 9-3-baserade EV, flera tjänster, 50,000 EV-minibussar och 50,000 EV-minibussar.
Målat chassi för 9-3-baserad EV-utrustning ska tillverkas i Trollhättan och ytterligare montering sker på den nya fabriken i Tianjin. De andra 100,000 EV: erna ska produceras i Kina, tillsammans med lokala partners. En väldigt stor ordning redan, men det finns en klar aptit för mer: "100,000 bilar eller en miljonSäger Chao Ma. Panda New Energy har betalat 2017-2020 ett år i förväg.

Phoenix stiger
NEVS president Mattias Bergman bekräftade till TTELA att Stallbacka är fabriksmonterad för tillfället. Dessutom kommer fler produktionspersonal att rekryteras runt sommartid så att leveranser kan börja på hösten.
Medan den första 150,000 EV till Panda's New Energy och 20,000 till Huateng XBOX XAB 14-9-plattformen, bekräftade Bergman att de är baserade på den nyutvecklade Phoenix-plattformen redo att vara redo i 3.

I flera medier är termen "Phoenix"Har använts, men det är viktigt att skilja de olika smakerna, eftersom de är fundamentalt olika från varandra:

 • Phoenix 1.x = MY14 SAAB 9-3-baserad, inklusive NEVS egna anpassningar för EV.
 • Phoenix 2.0 = Arbetet påbörjades av SAAB Automobile AB, ej EV-kompatibel.
 • Phoenix 3.x = Den nyutvecklade EV-plattformen, som ger flexibilitet i längd, bredd och höjd.

Så, både de första kinesiska orderna och licensavtal med turkiska TÜBITAK baseras på Phoenix 1.x.
Phoenix 2.0-plattformen fick inte verkliga applikationer, förutom den PhoeniX konceptbil SAAB Automobile mellan 2010-2011 och några prototyper utvecklade under SAAB Automobile mellan XNUMX-XNUMX.
Nästa stora framsteg i utvecklingen är Phoenix 3.0, EV-plattformen NEVS har arbetat sedan 2012. 3.x-plattformen är oöverträffad flexibilitet i längd, bredd och höjd, vilket ger grunden för fyra olika modeller NEVS meddelade 2018 på flera marknader runt om i världen.

WP_20151210_15_27_55_Rich__highres

Avtal följs igenom
På måndag Mattias Bergman bekräftat till svensk radio att avtalet med två nya aktieägare SRIT och staden Tianjin de gjorde tidigare förra året är nu slutgiltiga. En ny utsläpp av aktier registrerades på Bolagsverket under helgen och Bergman bekräftade att staden Tianjin hade betalat ett utestående belopp på 60 miljoner USD och att båda aktieägarna nu har fullgjort sina ekonomiska åtaganden. Enligt Bergman äger staden Tianjin nu 30%, IT-företaget SRIT 27% och de återstående 43% ägs av NEVS grundare Kai Johan Jiang.

12 tankar om “NEVS Phoenix 3.x-baserad EV är klar i 2018"

 • blank

  Saab tillåter användningen av namn
  det är viktigt för dem och för Sverige ...
  Jag kan inte förstå varför Saab Cars

  • blank

   Jag håller med! Den främsta utformningen av Saab PhoeniX från 2011 skulle passa mycket bra för den kommande NEVS-portföljen. Bilarna kunde tydligt identifieras som Saab. Så utformningen av sidokropparna är vanligtvis Saab redan. Den visar den vackra 9-5NG och 9-4x.
   SAAB AB laddar NEVS för licensiering av namnet. Förutsatt att det vill vara 1000 € per enhet, med en årlig produktion av 100000 bilar på fabriken i Trollhättan, skulle det vara 100Mio € extra pengar bara för licensiering av namnet. SAAB bör tänka på det

 • blank

  Detta är inte en acceptabel modalitet, det har inte ändrats hittills, Saab Phoenix-plattformen, nu kallad Phoenix 2, är inte tillräckligt modifierbar för att användas som EV. Kraven är bara mycket olika, särskilt när det gäller stort utrymme för motor / litet utrymme för energilagring (tank) mot små utrymme för motorer / stort utrymme för batterier.

  Vilket i sin tur innebär att vi faktiskt inte kommer att se förbränningsbilar från NEVS när som helst. Rätt?

  • blank

   Jag är inte säker på var du bygger denna slutsats, eftersom min artikel mer eller mindre säger det motsatta: både Phoenix 1.1- och 3.x-plattformarna är "EV-redo" och var 3.x ger mest flexibilitet för möjliggöra flera kroppsstilar och konfigurationer. Det finns inga bilar planerade baserat på Phoenix 2.0-arkitekturen så vitt jag vet. Så för att svara på den andra frågan, NEJ, det kommer inga bilar med förbränningsmotorer (ICE), men det är knappast nyheter längre eftersom detta har bekräftats under ett tag.

   • blank

    Detta antagande baserades på diskrimineringen mellan Phoenix 2 och 3. Phoenix 2 är den ursprungliga saken och namngivaren, "Arbete som startades av SAAB Automobile AB". Om Phoenix 2 skulle ha varit EV-redo, som du kallar det, varför skulle det finnas en Phoenix 3? Otoh, vi vet att Phoenix 1 inte är Phoenix utan Epsilon, och att det hade gjorts några åtgärder för att sätta batteripaket på platser där de är suboptimala, som bagageutrymmet.

    • blank

     Tack för förtydligandet, nu förstår jag din resonemang.
     Jag antar att trots att avsikten är att klargöra saker är det fortfarande något förvirrande.

     Namnen “Phoenix” och “PhoeniX” introducerades 2010 och 2011 av SAAB Automobile AB för respektive den nya plattformen och den nya konceptbilen (baserad på plattformen med det nästan identiska namnet).
     När NEVS tog över 2012, var planen att utveckla, producera och marknadsföra elbilar. 1 är inte klar för produktion ännu och 2 är inte klar för elmotorer.

     Således, vad skulle både stödja och vara tillräckligt flexibelt för att stödja flera kroppsstilar, modeller och konfigurationer. Mattias Bergman sa i den intervju som jag refererade till - förväntas vara klar i 2018.

     NEVS började också arbeta parallellt med EV-prototyper som kunde vara klara tidigare. För detta ändamål användes Epsilon-plattformen som grund. Eftersom de gjorde betydande förändringar på plattformen valde de att byta namn på den internt till Phoenix v1. MY14 Saab 9-3 Aero 2.0T är baserad på denna Phoenix 1.x-plattform och det är de 9-3EV-prototyper som hittills har producerats. Ditt uttalande om batteripaket i bagageutrymmet (och inuti) är sant för EV-prototyperna som utvecklades under SAAB Automobile AB. Det är dock * inte * sant för utvecklingen av NEVS - deras batteripaket är integrerade på chassigolvet.

 • blank

  Om Saab-namnet.
  Vi inser att Saab-namnet i Kina kanske inte är så viktigt så att NEVS letar efter ett annat varumärke där men om NEVS planerar att skaffa EV också på den europeiska och amerikanska marknaden känner vi att namnet Saab kommer att ha meriter .

  Men i slutet är jag glad i Trollhattan. Trollhattan vill få namnet Saab eller inte.
  Kan se dumt eller sentimental men det är viktigt.

 • blank

  Hej Michèl,
  vem och när började ringa plattformen för MY 14 9-3 Phoenix 1? Detta är en gammal GM-plattform, nämligen Epsilon I Sverige, så vet inte varför och vem som döpte om det. Men kanske finns det några lagliga saker angående den gamla GM-namngivningen.

  • blank

   Jag tror att huvudpoängen de försöker uppnå är att ge tydlighet (åtminstone internt) om vilken plattform de utvecklar de olika produkterna på. Jag tror inte att det finns någon juridisk fråga.
   Du är korrekt med att den underliggande plattformen till Phoenix 1.x verkligen är Epsilon-plattformen som utvecklades under GM-eran. NEVS gjorde emellertid ändringar av den ursprungliga plattformen när de tog över i 2012, inklusive modifikationer för MY14 SAAB 9-3. Phoenix 1.0, medan deras ytterligare förbättringar som möjliggör elektriska kraftöverföringar nu är märkta Phoenix 1.1.

 • blank

  Intressanta nyheter!
  Så ... fortfarande måste vi vänta och se vad som händer ... med namnet på MY18-bilarna utanför Kina. Kommer de att ha en hybrid eller bara ev? När och hur de kommer att visa designspråket för de Phoenix3.x-baserade bilarna ... kan hända snart när vi tänker på vilket år vi har nu.
  Skål

  • blank

   Bilarna kommer att vara FEV: s (helelektriska fordon), eventuellt med räckviddsförlängare. Inga hybrider och inga ICE (förbränningsmotorer = bensin eller diesel).
   När det gäller designspråket: lite nyheter på denna front, förutom de olika kroppsstilarna de för närvarande planerar för. Med detta sagt tyder uttalanden från flera källor på att ”svenska”, ”enkelhet” och ”distinkt” kommer att vara viktiga ingredienser. Blir spännande att se när de första designen kommer att visas!

Kommentarer är stängda.