Egentligen inte så fel att komma till Saab via Citroen, Lancia och Volvo!

Under 60iger-åren körde vi endast i vår familj Citroen, först 2CV, sedan Ami 6 och som "toppmötet" som startade 70iger en GS. Resorna i Ami 6 till Italien och England är unforgotten! Saab eller Lancia var alltid ett ämne, rallysucceserna registrerades också hos oss och Saabs individualitet inspirerade min far och jag.

Saab hem!
Saab hem!

Aligen förblev det med entusiasmen, för en sådan Saab eller till och med en Lancia Fulvia Berlina var bara för dyr. (Senare mycket senare, som en slags arv, köpte jag alla bilar som min pappa skulle ha velat).

Jag började 1970 i början, ja, med en Citroen 2CV. Han bar mig genom området i många år, till Norra Kap och även till Portugal. Han såg också att många en tjej kom och gick ... .. Med en, den vackraste av allt, körde jag till slutet av 70iger till Ungern och Rumänien. Det var fortfarande ett riktigt äventyr! Döschwo lämnade, tjejen stannade och blev senare min fru. Lite senare gjorde jag den lilla lyxen och köpte en av de första Lancia Delta, en 1500er med 5 växellåda. Han tjänade oss tills vi lämnade för den svarta kontinenten och gjorde en bra siffra.

Vi tillbringade många år i Afrika, Ghana och Kenya. Där körde vi förstås en 504 från Peugeot och senare också en Toyota Landcruiser, en HJ47 med 4.0lt 6 cylinder diesel. Ett otroligt fordon, man tror faktiskt att det är oförstörbart och inte kan tänka sig i en sådan situation, att en sådan kryssare inte tar dig längre! Han tog oss till Lake Turkana, eller till och med till Uganda och Tanzania, till Serengeti och Ngorongoro-kratern. Underbara tider! Kör runt i Serengeti med en Land Cruiser, folk, det är den stora friheten!

Nu är allt över och vi har återvänt 1993 tillbaka till Schweiz. Med vår dotter född i Kenya. Och det var självklart att det var en bil med mycket utrymme. Så jag kom ihåg Citroen eller Saab. Citroen hade då XM på erbjudandet, vilket passade mig inte och Saab? Saab och stationsvagn, åh, en historia i sig. När kom Saabs första moderna stationstjänstvagn? Exakt lite för sent, för jag hade redan bestämt mig för en Volvo 945 och köpte sedan.

Och veckor senare blev 95er tillkännagivad som en stationsvagn ... .. Vi byggde sedan ett hus, en andra dotter föddes och så var Volvo kvar vår trofasta följeslagare, eftersom finansieringen helt enkelt inte var tillräckligt för en snabb bilförändring. Och så förblev Saab min ännu inte levda dröm!

Jo, Saab fastnade i mitt huvud och sent, väldigt sent, den första Saab kom till mig. Det var 2003 på våren när jag kom till Monte Carlo i gult, som en tröst för de tidigare elaktiga tiderna, en 93-konvertibel, byggd i 6.1998. (Volvo var kvar med min exkvinna som en "skilsmässig egendom" och gjorde många års bra service där och eftersom hon var en kära ex-fru, var jag inte ekonomiskt så dålig att jag inte kunde ha köpt den här stora Saab ).

Med den gula konvertibla 93er gick det till nya stränder och några äventyr. Snart blev kvinnliga varelser mina följeslagare igen och en av dem stannade hos mig (eller kanske på konvertiblen?) Och idag är det fortfarande min kära partner. Och med denna partner, väldigt självintresserad, tyvärr med fel, fyra-rings specifikation, började den snabba uppgången med min flotta. Hon hade något som absolut behövde för att bygga en liten bilsamling, nämligen utrymme !!

Det följde i denna ordning och över 10 år:

Volvo 122S, byggår 1965 (min fars absoluta dröm, tyvärr kunde han aldrig inse det, men fortfarande upplevt hur jag fick mig den här oldie)

Saab 96 V4, byggd i 1975, var en sådan Monte Winner bara att komma hit!

Saab 900 Turbo, Special Edition Commander, År 1986. Är detta känt i Tyskland?

Lancia Fulvia Berlina byggde 1970, även en Monte Winner, om än som en coupe.

Saab 93 Aero Coupe, inbyggd i 2000

Saab 93 Viggen, byggd i 2000, men Aero Coupe var tvungen att ge plats

Då kom tyvärr en synd, men en som förmodligen kan förlåta, bytte jag Viggen mot en Maserati 222SR, så en biturbo med 2.8lt V6. Ett bra, sällsynt fordon med små quirks. Biturboen var inte opålitlig, men det fanns alltid små saker att göra. Resan men redan gjort roligt med denna stora skräddarsydda till två personer och kraftfullt utrustade italienare. Viggen kunde jag inte glömma det till idag! Det var ett misstag att ge bort det och idag finns det praktiskt taget inget mer på marknaden.

Men jag var tvungen att ha en sådan 93-kupé igen. Från 2013 förenades vi av en vacker, mörkblå Aero Coupe med Viggenbody. Jag kommer definitivt inte att ge tillbaka det nu ... ..

Redan före Aero kunde vi säkra en av de sista 95 NG. I februari 2012 köpte vi hos Garage Buser i Augst, Kenner vet vad en engagerad Saab-familj är här, en ny 95 TiD med automatisk växellåda. Den nya 95er, ja, vad kan jag säga? Ett fordon med en aura som ingen annan på vägen! Ännu idag, nästan 6 år efter utgivningen, är den här 95er en bil som en annan stjärna. Den enda downer är den rena storleken. Jag reser mycket på egen hand och jag skulle inte behöva en så stor bil! Men det är så som det är och 95 NG är en tillgång till en Saab-fan

Vill du fortfarande läsa vidare eller är det här tråkigt?

Med konvertibelen reste vi ofta till Toscana eller till Piemonte. Jag uppskattar kryssningen med denna vackra glidflygplan. Med sin 2.3i / 150 PS-motor (en ganska slak genset) och automatisk känner han sig inte för att köra fort, han kan bara inte göra det, men han glider smidigt och han är underbar! Och något tillförlitligt. Han kör nu i 13. År med mig, utan minsta störning!

Med 96er var vi i 2006 på Saab-mötet i Sverige. Stora dagar där, trots ett ljust kontinuerligt regn. Höjdpunkten blev att lära känna Saabs legend Erik Carlsson. Det var underbart att lyssna på honom och när jag fick en signatur på min Saab Cap var glädjen enorm. (Kepsen hålls naturligtvis vackert bevarad idag och hålls till ära)

I 2014 var jag äntligen i Trolhättan med 95 NG. Självklart turnerade jag alla gudstjänster och jag var naturligtvis ganska ledsen att se Saab-rikets krypande upplösning med egna ögon. Förresten insåg jag att jag tidigare hade 1974 i Trollhättan. Låsningarna verkade så bekanta för mig ... .. Jag körde faktiskt i 74 på returresa från Nordkappen av Trollhättan, inte i Saab då, men med min modiga Citroen 2CV!

Idag är jag mer upphetsad än någonsin Saab. Har nyligen sålt en Carrera 4S och köpt en av de sällsynta 93er SC XWD 2.0T med 240 PS. (Porsche kom in i min flotta bara för ett motspel, men jag hade aldrig riktigt tur med 4S och jag var glad att sälja den).

Jag tycker nu att min bilsamling är klar för tillfället. Vi har fortfarande Volvo 122S, liksom Fulvia Berlina. Nytt sedan 2014 är också en Lancia Delta HF, byggd i 1984, med oss. Också en väldigt sällsynt och speciell bil, quasi den stora farfar av Delta Integrale.

Med Saab 96, Lancia Fulvia och Delta äger jag fordon som tillsammans har vunnit inte mindre än 9 gånger Rally Monte Carlo. Eftersom varje Audi-vän blåser av avund! Men tyvärr idag spelar Audi i topp ligan och Saab / Lancia existerar inte längre! Bara synd.

Jag tror idag att jag är i den goda (och privilegierade) ståndpunkten för att titta på Saabs framtid. En av mina Saab kommer troligen att tåla länge. Och det är bra!

Alltid bra kör och fortsätt att njuta av Saab.

Tack till Hans för hans Saab-berättelse! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

7 tankar om “Egentligen inte så fel att komma till Saab via Citroen, Lancia och Volvo!"

 • blank

  Tack för rapporten och grattis till samlingen! Det finns verkligen något för varje tillfälle och varje humör
  Med vänliga hälsningar från ZH
  Martin

 • blank

  Tack Hans för den goda historien och många tack till det faktum att du har triggt dig själv från VIGGEN Jag har ingen ånger att jag fick köpa det
  Hälsningar Patrick

  • blank

   Hej Patrick, kul att höra att "min" Viggen är i goda händer hos dig! Ja, jag ångrar verkligen det, jag tror att ingen Saab går lika spektakulärt som en Viggen! Ha en bra resa alltid, lg Hans

 • blank

  Vilken bra historia och vilken bra samling av Saabs.
  Håll detta så länge som möjligt, för jag hörde i helgen att Saab AB inte kommer att skicka namnet Saab till NEVS.
  Vi måste visa, Saabfahrer, att Saabs fortfarande är kvar och kör runt.

 • blank

  Respekt! Jag skulle också vilja flotta, det är stil, god smak och drömmar på 4-hjul!

 • blank

  Din berättelse är bara bra! Wow. God smak enkel.

 • blank

  Tack till Hans för berättelsen, du är en del av Saab-sagan ... ... Jag gillar också dina andra bilar.
  Dessutom önskar mycket körglädje från Hamburgs S-Bahn Götz.

Kommentarer är stängda.