Det var 2015

Mer öppna frågor än svar, bråk, kul, överraskningar. Det var året 2015 ur Saabs synvinkel ... mer intressant än väntat - med spänning de närmaste 12 månaderna. Ett varumärke som verkar oförstörbart och en gemenskap som bara vill ha en sak: köra en Saab!

Saab Ice Hotel 2008

Saab kul 2015.

Saker kan vara så enkla. Vad gör du om du inte får en ny bil? Du bygger din egen! Och det var den galnaste, men också den mest konsekventa idén 2015: Markus Lafrentz och hans Saab 9000 SC-projekt. Det var så perfekt att 9000 stationvagnen kunde förväxlas med ett produktionsfordon. På Saab-festivalen i Trollhättan och förturen från Kiel till Sverige var hans Saab stjärnan.

9000 SC var en höjdpunkt i Saab 9000 årsdagen. Med Anna-projektet har vi skrivit 9000 tillbaka till idag och många fans återupptäckte den första stora Saab.

2015, det var också året för Saab-samhället. Saab träffas nästan varje helg mellan Rügen och Berchtesgaden. Märket är pulserande, fascinerat. Ett slut är inte i sikte. Det nya året fortsätter. Om du vill kan du spendera din fritid med Saab-vänner och med de fascinerande bilarna från Trollhättan.

Saab fans 2015.

Saab är kul. Kanske för att fordonen är så pithy analog. Eller, för Saab har givit världen sådana geniala turbomotorer. Definitivt, för att du lär känna människor som har mycket roligt med Saab. Ett tysk-svenskt par imponerade mig mycket i år.

Marcus och Manuela Bergfeldt var alltid där där du kan njuta av fordon från Västragötland. De gav oss bra rapporter om Intsaab 2015 i Norge, körde en galen pre-turné genom hälften av Europa. De två är sympatiska, alltid i gott humör. För mig var de årets Saab-par 2015, som representerade många andra fans som håller Saab vid liv.

Vi har blivit vana vid det faktum att Saab fans fyller sitt varumärke med livet, ingen marknadsavdelning eller tillverkare i bakgrundsuppgiften. Vi har blivit självförsörjande med åren. Det kan få konsekvenser för framtiden.

Bryt 2015.

Saab-förare är känsliga. Inget annat märke har haft så många raster. Det finns 2-taktsfläktar för vilka att nå fram till 4-takten var förräderi. Saab-Scania-fraktionen eller fansen som anser att 900 I är den renaste av alla Saabs. Motorn bär också engelska gener. Sedan finns det hatchbacks, människor som avvisar GM, för vilka en 9000 är en Fiat, och så vidare.

Om några år kunde vi komma ihåg en annan paus. När klyftorna mellan de gamla fraktionerna försvinner, flyttar Saab-entusiaster sig närmare varandra, en ny paus kan kännas. Kopplingen till det som händer i Trollhättan försvinner. Jag kan se hur ofta en artikel läses och kan känna den i kommentarer och e-post.

Likgiltighet uppstår. På grund av det uppenbara fokuset på elbilar och den kalla axeln som NEVS upprepade gånger visar européer. Saab är vad vi kör, vad vi skruvar på, vad som ligger precis utanför dörren. Skulle det vara så att någon vill reparera denna paus någon gång, skulle han befinna sig i en svår position.

Överraskning 2015.

Vilket skulle ha landat oss på NEVS. För mig 2015 var det mer en krönikörsplikt än ett nöje att rapportera om det. Jag hade inte längre NEVS på räkningen, och när det var möjligt hade jag undvikit artiklar om investerare.

NEVS levererade överraskningen 2015. Slut på rekonstruktionen, starta om i svensk sommar. Inträde av ytterligare partners, stärkning av den finansiella basen. Under festivalen stor gästfrihet för det internationella Saab-samhället. Och du måste erkänna, utan det öppna huset i Stallbacka, skulle festivalen inte ha varit vad den har blivit.

Strax innan årets slut var en bang. Elbil till Kina 2017, 4 nya modeller 2018. Pressbutik och målningslinje i Trollhättan bör köras 2016.

Utvecklingen förvånad. Hon gjorde erfarna kommentatorer på kort sikt hjälplös. De ledande svenska tidningarna varierade mellan respekt, vantro och försiktighet. Respekt för Kai Johan Jiang, som ständigt strävar efter mål. Han har höjt ett median 3 miljoner euro belopp för sin investering i aktieägarna. Otroligt eftersom ingen kan förstå affärsmodellen till 100%. Skjut kropp i Trollhättan, frakt till Kina, 2017 introducera en 15 år gammal kroppsdesign som elbil?

Med kinesiska ögon är utvecklingen meningsfull. I storstadsområdena verkställer förvaltningen en enorm marknad för elbilar fram till 2020. NEVS kommer bara att finnas om du följer ett ordentligt schema. I 18-månaderna väntar aktieägare och partners på sprinten genom pre-seriens licensiering till färdig produkt. Trollhättans kroppar är det lilla problemet tills den nya fabriken i Kina är igång.

NEVS har ett nytt huvudkontor i Peking, och för några dagar sedan gav de journalister en första titt på 2017er EV. Du kan se ljuset i slutet av tunneln och dra nytta av Nimbus Saab. Utan det svenska varumärkets rykte, utan att ha skrivit på brevpapper och hemsida, skulle man inte ha någon chans. Nu är det dags att leverera. De kommande månaderna kommer att bli en stor utmaning för den kinesiska investeringen i Trollhättan.

Öppna frågor 2016

Vad betyder utvecklingen för platsen Sverige? Långsiktiga jobb i Sverige, eller främst nya jobb i Kina? Hur svenska är NEVS ändå?

Och kommer investerare som 2016, kommer de att följa i Saabs fotspår? Eller kommer vi att bry sig mindre och fortsätta att fokusera på vårt rullande kulturarv från Trollhättan? Jag vågar inte prognostisera.

Kanske borde vi luta oss tillbaka avslappnad vid årsskiftet och Fokus läsa. Han skrev under de senaste dagarna om gamla traditionella märken, 2016 kunde komma tillbaka. Förutom Wiesmann, Alpine, Horex och andra finns Saab också på listan. Varumärket som förmodligen skulle överleva ett kärnkraftkrig ... Macabre vänliga formulerade.

Trevliga utsikter för 2016 ...

19 tankar om “Det var 2015"

 • blank

  Också från mig till alla bloggläsare de bästa önskningarna för det nya året. Men jag skulle inte kalla orsaken till pausen bara en annan enkel paus. NEVS har förlorat sin chans i början för att kunna följa i Saab. Du har rätten till namnanvändning helt rätt berövad. Saab AB har meddelat under hösten att de inte är villig att förlåta namnet igen för att använda och har förnekat förhandlingar med NEVS. NEVS har ingenting att göra i sitt fokus på elbilar och endast med fokus på Kina med den tidigare traditionen av Saab Automobile och skulle tydligen ha något att göra med den tidigare traditionella Saab körning. NEVS bidrar inte Saab i sitt namn har ingen rätt till namnet Saab och utnyttjas för närvarande endast ett fåtal rester av tidigare Saab-teknik. Detta och det faktum att NEVS i samma lokaler fungerar som den tidigare Saab Automobile AB är det enda NEVS har att göra med Saab. Jag ser fram emot NEVS nu, men ändå hamnar i växel och hitta människor i och runt Trollhättan igen en professionell framtiden. Men jag är väldigt mycket för att göra det nya företaget ett namn för sig själv. Man (åtminstone jag) köper inte en bil bara för att ett visst namn på den se, men eftersom produkten passar. För mig har företaget NEVS åtminstone sin nuvarande inriktning på lång sikt inget i programmet. Även om Saab inte skulle stå på den. Så för mig är inte en annan paus eftersom Saab arbetar eller Fiat tillsammans många delar användas för någon grupp hyllor, men pausen helt enkelt eftersom Saab Automobile AB inte längre existerar och Nevs ett nytt bolag som inte har något att göra med Saab.

  • blank

   Du kan bara helt hålla med det. På NEVS koka kineserna sina saker, ledningen i sverige är bara personal. Med Saab, eller vad Saab en gång var, har det inget att göra längre. Även om du kunde använda namnet trots allt, skulle bara Kina-teknik med Saab-märket komma fram.
   Med billiga EV från Kina, en fabrik i Sverige, vill man göra på medellång sikt på den europeiska marknaden. Det är strategin bakom det och med Saab-logotypen vill du uppgradera crap. Brottet är aldrig att katta, så klumpigt som kineserna i Europa agerar hittills, se MG och det enda undantaget är fortfarande (!) Volvo, det spelar ingen roll ändå.

  • blank

   För några år sedan hörde du från ordföranden för SAAB AB, Buskhe, att det skulle vara mycket positivt och framtidsorienterat om elbilar skulle komma ut från fabriken i Trollhättan i framtiden - det fanns inga hinder för namngivningsrättigheter. Problem uppstod först när NEVS startade fel - namngivningsrättigheterna drogs ursprungligen tillbaka. Men i motsats till vissa påståenden har det ännu inte funnits några bevis för att detta borde vara så på lång sikt.

   Att förneka detta för framtiden, egentligen välgjorda fordon skulle enligt min mening också vara ogynnsamma för alla inblandade.

   Antagandet att endast några få rester av tidigare SAAB-teknik används på NEVS är förmodligen inte sant - den nya serien kommer särskilt att baseras på Phoenix-teknik (verifierbart utvecklad av SAAB-ingenjörer).

   Var borde fördelen ligga om SAAB-symbolet inte längre kan användas och därmed skulle svårigheter vid senare marknadsföring av förmodligen bra kvalitet och även avancerade fordon uppstå?

 • blank

  Jag går med i tack och goda önskningar.
  Men var kommer de stora blåa bilderna från? Handlar det om en Aero X gjord av is? Mycket coolt!

  • blank

   Ja, en Aero X skulptur av is. Saab Ice Hotel Event 2008.

 • blank

  Tack för sammanfattningen! Som alltid väldigt intressant och i ett nötskal.

  Alla en hälsosam och framgångsrik 2016!

  2015 köpte jag min fjärde Saab men sålde 996 Carrera 4S…. Jag är ganska den enda som sålde en Porsche och sedan köpte en Saab! Och jag mår riktigt bra med det! Ha en bra resa 2016!

  • blank

   Hej Hans, jag måste tyvärr besvikna dig

   Har hållit en Saab 9-3-konvertibel och såld för en speciell Porsche Spyder-modell.
   Kommentar från ett Porsche -fan som aldrig skulle köra Saab ”… Jag kan förstå det. Du kan köpa en ny Porsche varje dag ... ”Det säger allt.

   Du och alla Saab-vänner en fin och framgångsrik ny 2016.

   • blank

    Är helt sant. Porsches är ny eller som en klassiker i ett stort urval. Att hitta en Saab som uppfyller kraven på utrustningen och villkoret är en stor utmaning! Ett gott nytt år också från min sida.

    • blank

     93er SC, XWD, 2.0T med HP på 240 PS och byggdes 2010, 49000km, med automatisk, med premium läder, med HP Carbon applikationer med Bose-ljud med HP avgassystem, åh, jag kunde motstå det ?? Nej, definitivt inte!

 • blank

  Jiang & Co. och SAAB AB å andra sidan verkar fortfarande inte ha kommit överens på grund av NEVS varumärkesrättigheter - hur annars kan du förklara att den första EV för Kina inte omedelbart bär namnet SAAB. Det skulle vara mycket mer skickligt för Sverige och faktiskt alla som är inblandade i det om namnet SAAB användes vid omstart.

  Fordon utan motsvarande emblem kommer säkert att hitta köpare - men det skulle bli en mycket svårare start och allt skulle vara mycket mer tråkigt.

 • blank

  Hej Tom, hej Mark, jag säger också "TACK" för de många usla och mycket passionerat skrivna rapporterna. Ett gott nytt år till alla Saab -vänner och allt gott för ett förhoppningsvis hälsosamt och framgångsrikt 2016, även om jag personligen inte kan känna något för NEVS. Fortsätt så!!!!!!

 • blank

  Som alltid bra och skriftligt emotionellt. Tack Tom.
  Du, din familj, Mark och familj och alla Saab-vänner är en klump och det bästa för 2016.
  Låt oss inte ge upp hoppet.

 • blank

  Elbilar är en helt känslolös sak. Så spännande som Win10. Jag driver dagligen eGolf och i3 professionellt i en flotta från en regional tjänsteleverantör och är glad att få klättra in i 9-3 i slutet av dagen. Så jag bryr mig inte om NEVS, ju viktigare bloggen är.

  Alla SAAB fans och alla som gör bloggen till en kraftig början på året 2016!

 • blank

  Tack för översynen av året

  Vi önskar alla SAAB-piloter och bloggteamet en bra och hälsosam start på året 2016 !!!

 • blank

  Tack för den "årliga sammanfattningen" ur SAAB -synvinkel.
  Ja, pausen är där ... NEVS ... ??? Det finns inga känslor. 🙁
  Ändå ser jag fram emot spännande SAAB info i 2016!
  Alla SAAB-läsare och SAAB-användare har ett gott nytt år och en hälsosam 2016!

 • blank

  Förhoppningsvis visar bilden av NEVS elbil inte den slutliga versionen ... grillen ser läskig ut.
  Allt gott nytt år och stort tack till bloggarna för deras arbete.

  • blank

   Grillen är läskig ... ingen fråga om det. Om det är serien eller inte är oklart. Precis som frågan under vilket varumärke NEVS kommer att sälja EV i Kina. Det verkar bara klart att det inte kommer att kallas Saab.

  • blank

   Det borde vara lite svårt. Elektriska bilar har bara ett mycket litet kylbehov, och behöver inte en grill för lufttillförsel. Designen måste därför ändras helt, vilket är svårt för en befintlig modell, liksom beteendevanor verkar motsäga. Även Tesla har en sådan svart tallrik, som är en påminnelse om grillen.

   Men delen måste gå, för det är en luftbroms, och du har inte råd med det med en elbil.

 • blank

  Tack för recensionen och nyheterna. 2016 kommer att vara spännande eller el? Hur som helst, gör en bra start till bloggarna och alla SAAB-drivrutiner i 2016!

Kommentarer är stängda.