Saab expanderar till Nordamerika. Boston 1957!

Bildkvaliteten är mer än otillräcklig, det finns inget ljudspår. Jag menar mycket för läsaren. Men den nästan 60-åriga filmen är ett viktigt dokument i Saabs historia. Han kom genom slingrande sätt i Saabblogs filmarkiv, klassificeringen var svår. Ursprungligen var det daterat till året 1950, vilket är felaktigt. Inspelningarna från bryggorna nära Boston låt oss dyka djupt in i det förflutna.

Saab i Boston Harbor 1957
Saab i Boston Harbor 1957

Flashback: Ursaab slutfördes 1947, Saab 1949 92. 1955 kom 93 och 93B två år senare. Saab var då extremt dynamisk. Kommer NEVS att börja med elbilar också? Vi vet mer 2016 och 2017!

Exporten var mycket tidigt i Trollhättan. Saab Motors Inc. grundades 1956 i New York, även om svenskarna inte såg mycket chans på den amerikanska marknaden. Det första utseendet under bilutställningen i New York Coliseum med två Saab 93 sägs vara oorganiserad och kaotisk. Men - Amerikanerna upptäckte ett hjärta för de små bilarna med det konstiga tvåtaktsljudet. De betraktades som ett (exotiskt) uttalande och en statussymbol.

Succesen för Saab i USA tog sin kurs, huvudkontoret flyttades till hamnområdet Hingham, Massachusetts utanför Boston. Där kom 1957 den första stora sändningen av Saab 93B, och förmodligen blev filmen skuten i Hingham. Avlastningen av lasten hör till i kapitlet äventyrlig, arbetarna på hamnen går robusta till den punkten.

Ombord finns också en sonett med den svenska registreringen ”P14000”. Denna sonett, mestadels flyttad av Erik Carlsson och Gunnar Ljungström, underlättar tidsklassificeringen. Endast ett fordon, ”P14000”, skickades till Nordamerika våren 1957 på begäran av USA: s chef Ralph Millet. Tidigare sågs hon vid några evenemang i Sverige; det visades på flera utställningar i USA.

De små tvåtakts Saabs var populära i racing. Saab 93 och senare Saab 96 användes på Sebring flygplats, vid Great American Mountain Rally och många evenemang i landet. Det är inte klart vilket sportevenemang som spelar en roll i filmen; kanske en läsare ser mer än mig och kan ge svaret.

Filmdokumentet är unikt. Trots sin blygsamma kvalitet levererar den mer än 20 minuter från Saabs tidiga dagar. Jag hoppas att läsarna har lite kul med det.

7 tankar om “Saab expanderar till Nordamerika. Boston 1957!"

 • Du och alla läsare och fans också ett bra nytt år! Tack för informationen. Lime Rock Park kan passa in med historia och geografi. Och bra flyg idag med TX

 • Gott nytt år, Tom! Ett bra filmdokument, tack så mycket.
  Jag tror att banan är "Lime Rock Park" på östkusten som öppnades i april 1957. I början av 90-talet besökte jag Saab-vänner i New York, de åkte alltid dit, det finns en billig tävlingsserie från SCCA (Sports Car Club of America) för privata förare körde de alltid dit. Intressant ur vår synvinkel, 1984 (?) En tungt inställd sonett 3 / Lawrence vann SCCA-titeln.

 • De gamla Saaberna var riktigt robusta. Om du ser de gamla filmerna med Erik Carlson, inser du att de kan göra mycket.

 • Denna film är ett unikt samtida dokument, inte bara relaterat till SAAB.
  Jag fick lära mig på de sista allmänna lastfartygen före 35 år innan allt byttes till behållare - en bra tid! Jag känner fortfarande sådana scener. Särskilt den första med Netzbrook är minst sagt riskabel och slutar på taket.

 • Svenskarna firar 50 års juridisk trafik om två år. På 3.9. 1967 ändrades efter ett första försök 1955 misslyckades i en folkomröstning.

 • Robust lossning! Men verkligen! Vilken modern bil skulle överleva det, precis före eller bakom axeln en korsskiva och lyfta den!
  Sonns inspelningar: När bytte till juridisk trafik i Sverige?

  Loppet: var det en jämförelsekälla för importerade bilar? Jag menar att de andra bilarna har både gammal Volvo och en bägare igenkänd. Och det en gång en Renault Dauphine?

  hälsning Christian

 • intressanta insikter - TACK!
  Särskilt undrar jag varför sonen 1 verkar vara så tung vid radering

Kommentarer är stängda.