Saab Boston 1957

Bildkvaliteten är mer än otillräcklig, det finns inget ljudspår. Jag menar mycket för läsaren. Men den nästan 60-åriga filmen är ett viktigt dokument i Saabs historia. Han kom genom slingrande sätt i Saabblogs filmarkiv, klassificeringen var svår. Ursprungligen var det daterat till året 1950, vilket är felaktigt. Inspelningarna från bryggorna nära Boston låt oss dyka djupt in i det förflutna.

Saab Sonnet 1957
Saab Sonnet 1957

Flashback: 1947 var färdig med Ursaab, 1949 i Saab 92. 1955 kom 93, redan två år senare, 93B. Saab visade enorm fart för tiden. Huruvida NEVS ska börja med elbilerna också? Vi vet mer om 2016 och 2017!

Export var ett mycket tidigt ämne i Trollhättan. Saab Motors Inc. grundades i New York för 1956, även om svenskarna inte förutse mycket möjligheter på den amerikanska marknaden. Det första utseendet under bilutställningen i New York Coliseum med två Saab 93 sägs ha varit oorganiserat och kaotiskt. Men - amerikanerna upptäckte ett hjärta för de små bilarna med det märkliga tvåtaktsljudet. De betraktades som ett (exotiskt) uttalande och en status symbol.

Succesen för Saab i USA tog sin kurs, huvudkontoret flyttades till hamnområdet Hingham, Massachusetts utanför Boston. Där kom 1957 den första stora sändningen av Saab 93B, och förmodligen blev filmen skuten i Hingham. Avlastningen av lasten hör till i kapitlet äventyrlig, arbetarna på hamnen går robusta till den punkten.

Ombord på en son med den svenska registreringen "P14000". Den här sonen, mestadels utförd av Erik Carlsson och Gunnar Ljungström, gör det enklare att rangordna tiden. Endast ett fordon, "P14000", skickades till Nordamerika under våren 1957 på begäran av USA: s chef Ralph Millet. Tidigare sågs hon i Sverige vid vissa händelser; Hon har visats på flera utställningar i USA.

De små tvåtakts-Saabarna var populära i racing. På Sebring flygplatsbanan användes Great American Mountain Rally och många evenemang i landet, Saab 93 och senare Saab 96. Vilken sportevenemang spelar en roll i filmen, är inte klar Kanske ser en läsare mer än mig och kan leverera upplösningen.

Det filmiska dokumentet är unikt. Trots blygsam kvalitet, levererar den mer än 20 minuter från Saabs tidiga dagar. Jag hoppas att läsarna njuter av det.

7 tankar också "Saab Boston 1957"

 • intressanta insikter - tack!
  Särskilt undrar jag varför sonen 1 verkar vara så tung vid radering

 • Robust lossning! Men verkligen! Vilken modern bil skulle överleva det, precis före eller bakom axeln en korsskiva och lyfta den!
  Sonns inspelningar: När bytte till juridisk trafik i Sverige?

  Loppet: var det en jämförelsekälla för importerade bilar? Jag menar att de andra bilarna har både gammal Volvo och en bägare igenkänd. Och det en gång en Renault Dauphine?

  hälsning Christian

  • Svenskarna firar 50 års juridisk trafik om två år. På 3.9. 1967 ändrades efter ett första försök 1955 misslyckades i en folkomröstning.

 • Denna film är ett unikt samtida dokument, inte bara relaterat till SAAB.
  Jag fick lära mig på de sista allmänna lastfartygen före 35 år innan allt byttes till behållare - en bra tid! Jag känner fortfarande sådana scener. Särskilt den första med Netzbrook är minst sagt riskabel och slutar på taket.

 • De gamla Saaberna var riktigt robusta. Om du ser de gamla filmerna med Erik Carlson, inser du att de kan göra mycket.

 • Gott nytt år, Tom! Ett bra filmdokument, tack så mycket.
  Jag tror att racerbanan är "Lime Rock Park" på östkusten öppnade april 1957. I början av 90iger besökte jag Saabfreunde i New York, de körde alltid där, det finns en gynnsam racing-serie för privata förare från SCCA (Sports Car Club of America) som körde där alltid. Ur vår synpunkt intressant, 1984 (?) Vann en tungt inställd Sonnet 3 / Lawrence SCCA-titeln.

  • Du och alla läsare och fans också ett bra nytt år! Tack för informationen. Lime Rock Park kan passa in med historia och geografi. Och bra flyg idag med TX

Kommentarer är stängda.