Borgward Saab-berättelsen

Några myter disenchant sig ... och sedan ångrar du att du känner till bakgrunden. Eftersom berättelsen var faktiskt för vacker. Borgward Reborn Story kommer att vara en av dem. Det är snabbt att berätta, men du håller fortfarande andan. Borgwards första modell är BX7, en större SUV som kommer att visas på april i 2016 i sin slutgiltiga version på Peking Auto Show.

Borgward BX7
Borgward BX7

Kort därefter bör BX7 säljas, 2017 kommer till Europa. Samma år visar Borgward BX5, sedan BX3. Kinesiska medier, framför allt Car News China, rapporterar att det borde hålla fast vid det, att mer inte är planerat. Att börja så bara SUV på Borgward, vilket är meningsfullt på en blomstrande marknad. Vad Car News China måste berätta är mycket mer spännande.

Överraskningen: Borgward BX7 är inte en ny utveckling, det är inte ens en självständig modell. Under Borgwards kropp är Senova X65, och åtminstone nu lyssnar vi. Senova är det varumärke under vilket BAIC marknadsför Saab DNA. Kort för förståelse ... för läsare som inte är så bekanta med Borgward-temat. Borgward-varumärket tillhör 100% Foton Motors, en stor kommersiell fordonstillverkare i Kina. Foton äger i sin tur Peking Automotive Corporation (BAIC), som är den kinesiska statens egendom.

BX7 skiljer sig från Senova X65 med en ny front - allt annat är identiskt. Det säger Car News China, och en bildjämförelse av båda fordonen bekräftar kravet. Från A-pelaren är BX7 en X65, som skulle ha även GM med mer engagemang. Den nya Borgward bara en skam? I delar - ja. Försöket att göra en kinesisk bil smaklig under en gammal traditionell etikett till européerna. Så är myter disenchanted ... och ändå inte.

Senova X65 bygger på den mystiska Matrix-plattformen. Ursprunget var oklart i början, men det kommer ursprungligen från Sverige. Mer exakt, från Trollhättan. Matrix är en vidareutveckling av BAIC Saab 9-3 (440) plattform, förvärvat rättigheterna kinesiska 2009. Saab DNA i en Borgward, som hade förväntat det. Och det också till rabattpriset. I Kina är X65 tillgänglig från 17.500 €, kan kamppriserna på Borgwards beräknas.

Den vidare framtida Borgward-familjen kommer också att baseras på Senova-fordon. Borgward BX5 på Senova X55, BX3 på kommande Senova X35. Borgward comeback - det här är inte miljarder att investera, men ett modigt grepp på den kinesiska företagshyllan. Historien om den stora återfödelsen av ett gammalt varumärke är relativiserad mot denna bakgrund. Det förklarar också varför BX7 är vad det är, och varför ex-Saab designer Hareide har kommit med en otypisk produkt för sin stil. Basen ges, inget vitt pappersark i början. Mot denna bakgrund ett respektabelt resultat av Hareide.

Har varumärket Borgward, en gång en teknisk pionjär, tjänat det? Eller vill du hellre vila dem i vila? Naturligtvis är en äldre Saab-plattform inte en dålig grund för en ny start. Intelligent utvecklad, Senova och Borgward SUV kan vara i nivå med tävlingen. Och ändå är allt detta synd, en besvikelse och en dålig smak.

För att jag egentligen gillar denna Reborn-historia om ett stort gammalt varumärke. Jag har alltid följt henne med sympati. Kanske för att jag äntligen ville se en av dessa historier kronas med framgång. Kanske finns de bara inte längre, fordonsindustrin undrar. Verkligen beklagligt.

21 tankar om "Borgward Saab-berättelsen"

 • Även om informationen lämnar en smidig smak, är emnet fortfarande spännande. Har Borgward den rätta produkten? Är det rätt på marknaden? Är det faktiskt ett gap på marknaden som Borgward kan använda? Har Borgward till och med en chans mot den etablerade konkurrensen? Framtiden kommer att visa den.
  Bilen måste bryta sig bort från tävlingen på något sätt. Buzzword är "Tillgänglig Premium". Låter som mycket utrustning till ett rimligt pris. Det kan fungera.
  En annan sak oroar mig: Jag har sett för mig hur kroppar är krympade i Kina. Rostförebyggandet är eländigt. Luckor bortom gott och ont. När bilarna kommer från en OEM måste Borgward ägna mer uppmärksamhet åt kvaliteten. Kinas standard räcker inte för en europeisk kund. Jag skulle vara väldigt intresserad av hur X65 avbryts vid denna tidpunkt. Har någon recensioner?
  Kanske är det därför Borgward får mer tid för den europeiska lanseringen.

 • Det är verkligen synd att spänningen är borta. Eller bättre: illusionen. Jag har länge funderat på huruvida artikeln ens skulle gå online. Borgward-folket har gjort mycket marknadsföring så mycket rätt, för att du ångrar nästan att skriva om bakgrunden.

 • Borgward sonson är bara ingen tekniker. Han hoppas att verksamheten kommer att gå så bra att det då blir möjligt att utveckla oberoende modeller. Hittills ser det dock ut som en återkomst till mig. Det saknar lite spark, det element av galenskap som Borgwards kan behöva skilja. Du kan verkligen ha härstammat från 9-3-plattformen också en Isabella-liknande slim coupe. Det är en nuvarande marknadsklyfta. Scirocco tar inte med det.

 • Jag tror inte att den är avsedd att rikta Borgward på Dacia-nivå. Och om det var så tror jag att Borgwardenkel borde ha lämnat saken bättre. Otroligt, det lät ganska bra först, men ju mer du lär dig nu hur Borgward comeback kommer att gå, det skrämmer dig bara mer och mer. Gamla Saab-teknik (upp till denna punkt du gå ännu) värms i en riskokare i Kina, försedd med en gång bra, stolt namn, en tradition som har absolut ingenting att göra med detta kinesiska skruv högen är då sannolikt verhöckert över Internet och ATU gör tjänsten. Om så är fallet, så borde du bättre låta Borgward varumärket vila i värdighet. Om jag hör något sådant, behöver jag inte ta itu med Borgward comeback.

 • Det kommer att gå i denna riktning, det bekräftade deltagandet av ATU är en signal för den. Ett tyskt varumärke är bara en fördel.

 • Tja, jag tror inte så dåligt båda interiörer - Senova har lite VW ...

 • Borgward vill gå mot Dacia, bara bättre utrustad. Jag tror att det finns en marknad för den. Tiguan, Kuga och Co. spelar i en annan klass. Designen kan vara godtycklig och står inte ut från mängden som en SAAB. För en designer måste det vara helvete att designa en bil under dessa förhållanden. Han måste utveckla en kille som trivs alla och är bunden av ett antal hinder. Men han har blivit ganska passabel, tror jag. Om kvalitet, säkerhet och pris är rätt kommer han att hitta sina köpare. Dacia har äntligen erövrat en del av marknaden.

 • Denna rattstil kan nu hittas i många bilar, inklusive från Kina. Tydligen finns det en tillverkare som producerar denna typ i otaliga variationer.

 • Jag kan motivera det. Phonak Hearing Systems har tvungen att ha en av dessa obeskrivliga veck, dagens bilar i mängden av dörrhandtag till aggressiv eller var utseendet tuberkulos (?). Hon är borta på Borgward. Det är därför han gillar mig bättre. Den andra är detaljretur, men alla förbättrar också formens flöde.

 • Jag vet inte, sådana bilar ligger på varje hörn, de kallas något med Q eller Tiguan eller Kuga eller vad jag vet hur. Behöver det fortfarande?

 • Logiskt är han vackrare. Bilderna är också från showbilen på IAA. Enligt Aubi var fordonet besatt i hand i sista minuten. Gjorde en stor historia om det. Serien kommer förmodligen vara lite eländig.

 • Ratten ser ut som 9-5NG

 • Ja, Borgwarden är vackrare än Senova, men vad som verkligen räknas: hur rör sig rutan? Och passerar det NCAP?
  Efter katastrofen med BS6 och Landwind tror jag fortfarande på den.

 • Efter en nära titt på bilderna från utsidan: Men det finns redan några skillnader, och Borgward ser mycket bättre ut.

 • Allt på Kina Trip

 • De nuvarande Borgwardbilderna av interiören borde (påstås) inte överensstämma med serien. Det fick höra i Frankfurt (IAA).

 • Interiör? Trots allt kör man 20 sekunder på en bil, men sitter i det i timmar. Om något självständigt skapades här, något europeiskt eller skandinaviskt, skulle det vara något?

 • Det är världen. Borgward är bara en magisk hatt för att äntligen få kinesiska bilar till Europa. Förresten bör ATU ta över tjänsten, säger mycket om strategin. Mercilessly billig, en utmaning för Opel, Ford och vänner.

 • Men kunde inte förväntas från ett kinesiskt företag annars. Här är "traditionen" som Kreidler, Zündapp, etc. upprätthålls endast i namnet och inte i en motsvarande produkt. Innovation och tekniska ingenjörstjänster kommer inte från kopiera och klistra in.

Kommentarer är stängda.