Borgward Saab-berättelsen

Vissa myter avskräcker sig ... och sedan ångrar du att du känner till bakgrunden. Eftersom historien faktiskt var för vacker. Borgward Reborn Story kommer att vara en av dem. Det är lätt att säga, men du håller fortfarande andan. Borgwards första modell är BX7, en större SUV som kommer att visas i sin slutliga version på Beijing Auto Show i april 2016.

Borgward BX7
Borgward BX7

Kort därefter kommer BX7 att säljas och kommer till Europa 2017. Samma år visar Borgward BX5, sedan BX3. Kinesiska medier, särskilt Car News China, rapporterar att det borde vara så, inget mer planeras. I början var det bara stadsjeepar från Borgward, vilket är vettigt på en blomstrande marknad. Vad mer bilnyheter Kina har att säga är mycket mer spännande.

Överraskningen: Borgward BX7 är inte en ny utveckling, den är inte ens en oberoende modell. Borgova-kroppen är Senova X65, och senast nu lyssnar vi. Senova är varumärket under vilket BAIC marknadsför Saab DNA. Återigen, för din förståelse ... för läsare som inte är så bekanta med Borgward ämnet. Borgward-märket ägs 100% av Foton Motors, en stor tillverkare av kommersiella fordon i Kina. Foton ägs i sin tur av Beijing Automotive Corporation (BAIC), som ägs av den kinesiska staten.

BX7 skiljer sig från Senova X65 med en ny front - allt annat är identiskt. Det säger Car News China, och en fotojämförelse av båda fordonen bekräftar påståendet. Från A-pelaren är BX7 en X65, vilket även GM kunde ha gjort med mer engagemang. Den nya Borgwarden bara en bluff? I delar - ja. Försöker göra en Kina-bil välsmakande för européer under en gammal traditionell etikett. Myter är så lätta att förvirra ... och ändå inte.

Senova X65 bygger på den mystiska Matrix-plattformen. Ursprunget var oklart i början, men det kommer ursprungligen från Sverige. Mer exakt, från Trollhättan. Matrix är en vidareutveckling av BAIC Saab 9-3 (440) plattform, förvärvat rättigheterna kinesiska 2009. Saab DNA i en Borgward, som hade förväntat det. Och det också till rabattpriset. I Kina är X65 tillgänglig från 17.500 €, kan kamppriserna på Borgwards beräknas.

Den framtida Borgward-familjen kommer också att baseras på Senova-fordon. Borgward BX5 på Senova X55, BX3 på kommande Senova X35. Borgwards comeback - det här är inte miljarder som investeras utan ett modigt grepp om den kinesiska företagshyllan. Historien om den stora återfödelsen av ett gammalt varumärke sätts i perspektiv mot denna bakgrund. Det förklarar också varför BX7 är vad det är, och varför före detta Saab-designer Hareide levererade en produkt som är atypisk för sin stil. Basen ges, inget blankt papper i början. Mot denna bakgrund ett respektabelt resultat från Hareide.

Har varumärket Borgward, en gång en teknisk pionjär, tjänat det? Eller vill du hellre vila dem i vila? Naturligtvis är en äldre Saab-plattform inte en dålig grund för en ny start. Intelligent utvecklad, Senova och Borgward SUV kan vara i nivå med tävlingen. Och ändå är allt detta synd, en besvikelse och en dålig smak.

För att jag egentligen gillar denna Reborn-historia om ett stort gammalt varumärke. Jag har alltid följt henne med sympati. Kanske för att jag äntligen ville se en av dessa historier kronas med framgång. Kanske finns de bara inte längre, fordonsindustrin undrar. Verkligen beklagligt.

21 tankar om “Borgward Saab-berättelsen"

 • blank

  Även om informationen lämnar en smidig smak, är emnet fortfarande spännande. Har Borgward den rätta produkten? Är det rätt på marknaden? Är det faktiskt ett gap på marknaden som Borgward kan använda? Har Borgward till och med en chans mot den etablerade konkurrensen? Framtiden kommer att visa den.
  Bilen måste skilja sig från konkurrenterna på något sätt. Slumpfrasen är "Accessible Premium". Låter som många funktioner till ett lågt pris för mig. Det kan fungera.
  En annan sak oroar mig: Jag har sett för mig hur kroppar är krympade i Kina. Rostförebyggandet är eländigt. Luckor bortom gott och ont. När bilarna kommer från en OEM måste Borgward ägna mer uppmärksamhet åt kvaliteten. Kinas standard räcker inte för en europeisk kund. Jag skulle vara väldigt intresserad av hur X65 avbryts vid denna tidpunkt. Har någon recensioner?
  Kanske är det därför Borgward får mer tid för den europeiska lanseringen.

 • blank

  Jag vet inte, sådana bilar ligger på varje hörn, de kallas något med Q eller Tiguan eller Kuga eller vad jag vet hur. Behöver det fortfarande?

  • blank

   Borgward vill gå mot Dacia, bara bättre utrustad. Jag tror att det finns en marknad för den. Tiguan, Kuga och Co. spelar i en annan klass. Designen kan vara godtycklig och står inte ut från mängden som en SAAB. För en designer måste det vara helvete att designa en bil under dessa förhållanden. Han måste utveckla en kille som trivs alla och är bunden av ett antal hinder. Men han har blivit ganska passabel, tror jag. Om kvalitet, säkerhet och pris är rätt kommer han att hitta sina köpare. Dacia har äntligen erövrat en del av marknaden.

   • blank

    Det kommer att gå i denna riktning, det bekräftade deltagandet av ATU är en signal för den. Ett tyskt varumärke är bara en fördel.

    • blank

     Jag tror inte att det är avsett att sikta på Dacia-nivå med Borgward. Och om så vore så tror jag att Borgwardenkel borde ha lämnat saken. Det är synd, det lät ganska bra först, men ju mer du lär dig hur Borgward-comebacken ska gå, desto mer skräck blir du. Gammal Saab-teknik (det är fortfarande möjligt) värms upp i någon riskokare i Kina, får ett en gång bra, stolt namn, vars tradition absolut inte har något att göra med denna kinesiska hög med skruvar, säljs förmodligen över Internet och ATU gör tjänsten. Om saker ser ut så skulle du bättre låta Borgward-varumärket vila med värdighet. När jag hör något liknande behöver jag inte oroa mig för Borgwards comeback.

     • blank

      Borgward sonson är bara ingen tekniker. Han hoppas att verksamheten kommer att gå så bra att det då blir möjligt att utveckla oberoende modeller. Hittills ser det dock ut som en återkomst till mig. Det saknar lite spark, det element av galenskap som Borgwards kan behöva skilja. Du kan verkligen ha härstammat från 9-3-plattformen också en Isabella-liknande slim coupe. Det är en nuvarande marknadsklyfta. Scirocco tar inte med det.

      • blank

       Det är verkligen synd att spänningen är borta. Eller bättre: illusionen. Jag har länge funderat på huruvida artikeln ens skulle gå online. Borgward-folket har gjort mycket marknadsföring så mycket rätt, för att du ångrar nästan att skriva om bakgrunden.

 • blank

  Ja, Borgward är vackrare än Senova, men det som verkligen betyder: hur kör boxen? Och är det NCAP?
  Efter katastrofen med BS6 och Landwind tror jag fortfarande på den.

  • blank

   Logiskt är han vackrare. Bilderna är också från showbilen på IAA. Enligt Aubi var fordonet besatt i hand i sista minuten. Gjorde en stor historia om det. Serien kommer förmodligen vara lite eländig.

   • blank

    Jag kan motivera det. Phonak Hearing Systems har tvungen att ha en av dessa obeskrivliga veck, dagens bilar i mängden av dörrhandtag till aggressiv eller var utseendet tuberkulos (?). Hon är borta på Borgward. Det är därför han gillar mig bättre. Den andra är detaljretur, men alla förbättrar också formens flöde.

 • blank

  Efter en nära titt på bilderna från utsidan: Men det finns redan några skillnader, och Borgward ser mycket bättre ut.

 • blank

  Allt på Kina Trip

  • blank

   De nuvarande Borgwardbilderna av interiören borde (påstås) inte överensstämma med serien. Det fick höra i Frankfurt (IAA).

  • blank

   Ratten ser ut som 9-5NG

   • blank

    Denna rattstil kan nu hittas i många bilar, inklusive från Kina. Tydligen finns det en tillverkare som producerar denna typ i otaliga variationer.

  • blank

   Jag tycker inte att båda inredningarna är så dåliga - Senova har lite från VW ...

 • blank

  Interiör? Trots allt kör man 20 sekunder på en bil, men sitter i det i timmar. Om något självständigt skapades här, något europeiskt eller skandinaviskt, skulle det vara något?

 • blank

  Det är världen. Borgward är bara en magisk hatt för att äntligen få kinesiska bilar till Europa. Förresten bör ATU ta över tjänsten, säger mycket om strategin. Mercilessly billig, en utmaning för Opel, Ford och vänner.

 • blank

  Men det var inte att vänta från ett kinesiskt företag. Här, som med Kreidler, Zündapp, etc., odlas "traditionen" bara i namnet och inte i en motsvarande produkt. Innovation och tekniska ingenjörstjänster kommer inte från copy & paste.

Kommentarer är stängda.