"Illa att kasta bort ...."

Jag har kört Saab för 15 år ... av misstag ....

Då ville jag ha en Opel Vectra. Årlig bil. Men var på något sätt för mycket pengar för för lite "wow". Jag behövde akut en mobil piedestal Av en slump sålde en kollega en Saab 900 II. Saab ...? Jag visste inte - men var nyfiken.

Saab 9 3 2.2 TID
Saab 9 3 2.2 TID

Jag blev glad från början. Fantastisk, individuell design, inom och utanför, på något sätt elegant, anständig prestanda, bra gataläge, massor av komfort, med utrustningsdetaljer som bara gradvis dök upp i andra medelstora bilar under följande år, acceptabel konsumtion, och - exakt i budgeten . Det var MIN bil direkt.

Nu när jag hade ett öga för Saab, insåg jag att den här stora bilen på min arbetsgivares parkeringsplats också var en Saab. 900 Turbo Cabriolet, svart. Jag körde också Saab nu, men var alltid lite avundsjuk. Vilken elegant, individuell bil!

Entusiasmen för min bil kvar. Fram till 2009. För mycket rost, för många kommande reparationer. Synd, jag älskade att köra honom ...

Min verkstadshandledare hittade snart en ersättare. Saab 9-3, 2.2 TiD, 92 KW, inbyggd i 2002. Var jag verkligen upphetsad ...? Hm, ja och nej. Bättre acceleration, ekonomisk diesel, säkrare, ljusare inredning, SE-utrustning ... Det var mycket för den här bilen. Men på något sätt var det inte en komplett ersättning. Han verkade mindre elegant, mindre individuell, inredningen var mindre högkvalitativ och den mer sportiga attityden borde inte ha varit.

Vagnen erbjöd dock all den komfort jag kunde önska sig, mer än den gamla, och över tiden blev vi vana vid varandra. Min YS3D var en lojal, pålitlig, ekonomisk följeslagare som sällan behövde en verkstad. Tyvärr fanns det inget partikelfilter. (Lyckligtvis bor jag inte i någon av våra stora städer ..)

Men han blev också gammal. Rust, några små saker som inte fungerar längre ... Du vet det. Mitt intryck i slutet av förra året: mer lumpen än elegant. Domen på en Saab-utländsk verkstad vid den tiden: "Det är inte värt mer ..."

I min Saab-verkstad var emellertid en motsats: "Det är synd att kasta bort" var den enhälliga domen. Och det började min Saab-berättelse, mutationen från Saab-förare till Saab-ägaren.

Sedan vårdag blev svetsad, troweled, målad, reparerad, delar ersatt ... Sedan dess har jag avstått flera veckor för min bil. Sedan dess har jag investerat mer än köpeskillingen för att möta bilens behov och krav. Och sedan dess tänker den här bilen på nya saker för att hålla mig glad ... en gammal bil.

Under tiden har jag också förstått: Jag kommer att kunna fortsätta köra den - men att hitta reservdelar kan vara tråkigt i framtiden. Jag brukade bara gå till verkstaden. Under tiden letar jag efter mig själv. Och inte bara i Tyskland eller Europa.

Jag kommer att behöva driva honom. Så att ansträngningen var värt det. Den regelbundna sökningen på relevanta sidor bekräftar om och om igen att bilen inte har något marknadsvärde. Saab 9-3 Jag säljs i rader eller erbjuds för "slaktfestivalen" - hemskt ord. Bilen saknar känslan från tidigare Saab-generationer. (Men åtminstone har han fortfarande en lukeback. Modellerna som följde omedelbart skilde sig så lite från Opel och andra att det tjutade - Saab i en sorgklänning, mainstream. Synd att i Trollhättan förstod det bara som det var var redan för sent.)

Och jag vill fortsätta köra den. Det ser riktigt trevligt ut igen, utanför, färsk färg där det behövs, knappast några bucklor, reviderade fälgar, färsk TÜV. Interiören lämnar mycket att önska. Mattan visar åren, en ny är uppenbarligen endast tillgänglig i USA. Situationen liknar de ursprungliga golvmattorna. Tyglädersitserna kan också använda lite uppfriskande. Vem kan du lita på? Bra workshops är sällsynta djupt i sydväst, och du vill helt enkelt inte anförtro din Saab till någon. Jag köpte honom en Navitainer. Tyvärr är det inte riktigt stil - men min Saab borde vara tekniskt uppdaterad. (Hur proaktivt måste du ha byggt tillbaka då att det kan installeras relativt enkelt i en 13-årig bil!).

Nu är bilen faktiskt "för bra att kasta bort". Så jag fortsätter att köra den. Det är fortfarande ett nöje att ta längre resor med det. Bilen är fortfarande säker, godmodig, ekonomisk, bekväm och pålitlig trots mindre åkommor - och också tillräckligt individuell för att vara MIN bil.

Nu är jag mitt i'rin i en riktig Saab-historia. Jag har aldrig varit så upptagen med Saab som i år. Och nästa år köper jag en 900er Turbo Cabriolet. Eller om igen. Så fort jag har råd med det. Bara en bra bil!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Andreas för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

6 tankar om “"Illa att kasta bort ....""

 • blank

  Mycket snyggt skrivet, också bara skillnaden mellan 902 och 9-3 I - jag ser liknande. Vi har båda fortfarande diesel i huset.
  Jag tycker att bra 9-3 kommer att bli väldigt sällsynt snart, avstänger rosten bara det rätt.
  Men den här vackra tidlösa linjen, den stora cockpiten och hatchbacken med den gigantiska stammen är värda att bevara.

 • blank

  93 Jag är riktigt bra bilar. Designen är helt enkelt tidlös och orubblig, allt från ett stycke. Jag kommer att älska mina två 93ers, Cabriolet 1998 och Aero Coupe 2000, och kör till den bittera änden! Min 93 Coupe 2000 var på 15.12. kontrolleras av CH MFK. Nu måste jag ändra de främre stötarna, annars är allt bra! (och CH MFK är en ganska strikt institution!)

 • blank

  Jag körde också en av dessa 9-3 själv och tyckte att den var väldigt fantastisk. Designen är fortfarande tidlös och det finns paralleller till den klassiska 900-designen - brant vindruta, linjer på bakrutan, instrumentbräda etc. I detta avseende är denna 9-3 mer Saab för mig.
  Jag tycker att det är fantastiskt att du fixade 9-3-säkerhetskopieringen - njut av bilen varje dag. Det är en trevlig förändring från den allmänna fordons mainstream och mer unik på varje parkeringsplats när du kommer tillbaka till din bil.

 • blank

  Jag tycker att det är bra om någon förlorar sitt hjärta till 2.2 TID. Det kommer inte att finnas många överlevande på kort tid, diesel är på den röda listan. Jag kan inte helt förstå uttalandet att 9-3 ska vara för lite SAAB. Alla känner sig förmodligen annorlunda, för mig är han den sista traditionella bakluckan.

 • blank

  Intressant artikel och bra Saab 9-3I! Grattis!
  Men jag delar inte uttalandet ”Bilen saknar känslan från de tidigare Saab-generationerna”. Tvärtom. Jag tror att Saab har kommit lite närmare sig själv med 9-3I och bygger på de klassiska linjerna från sina föregångare. En bil som bygger en bro till nutiden. En klassisk design som inte ser gammal ut idag. Tidlös.
  Men bra - det är min subjektiva uppfattning.

 • blank

  Sant ord!

Kommentarer är stängda.