"Illa att kasta bort ...."

Jag har kört Saab för 15 år ... av misstag ....

På den tiden ville jag ha en Opel Vectra. År gammal bil. Men var på något sätt för mycket pengar för för lite "Wow". Jag behövde akut en hjulpostel Av en slump sålde en kollega en Saab 900 II. Saab ...? Jag visste inte - men var nyfiken.

Saab 9 3 2.2 TID
Saab 9 3 2.2 TID

Jag var stolt från början. Stor, egen design, inifrån och ut, på något sätt elegant, snyggt prestanda, bra väghållning, en hel del komfort, med utrustning i detalj som uppstod under de följande åren endast gradvis i andra medelstora bilar, acceptabel användning, och - precis budget , Det var omedelbart MIN bil.

Nu när jag hade ett öga för Saab, insåg jag att den här stora bilen på min arbetsgivares parkeringsplats också var en Saab. 900 Turbo Cabriolet, svart. Jag körde också Saab nu, men var alltid lite avundsjuk. Vilken elegant, individuell bil!

Entusiasmen för min bil kvar. Fram till 2009. För mycket rost, för många kommande reparationer. Synd, jag älskade att köra honom ...

Min verkstadshandledare hittade snart en ersättare. Saab 9-3, 2.2 TiD, 92 KW, inbyggd i 2002. Var jag verkligen upphetsad ...? Hm, ja och nej. Bättre acceleration, ekonomisk diesel, säkrare, ljusare inredning, SE-utrustning ... Det var mycket för den här bilen. Men på något sätt var det inte en komplett ersättning. Han verkade mindre elegant, mindre individuell, inredningen var mindre högkvalitativ och den mer sportiga attityden borde inte ha varit.

Vagnen erbjöd dock all den komfort jag kunde önska sig, mer än den gamla, och över tiden blev vi vana vid varandra. Min YS3D var en lojal, pålitlig, ekonomisk följeslagare som sällan behövde en verkstad. Tyvärr fanns det inget partikelfilter. (Lyckligtvis bor jag inte i någon av våra stora städer ..)

Men han blev också gammal. Rust, några små saker som inte fungerar längre ... Du vet det. Mitt intryck i slutet av förra året: mer lumpen än elegant. Domen på en Saab-utländsk verkstad vid den tiden: "Det är inte värt mer ..."

I min Saab-verkstad var emellertid en motsats: "Det är synd att kasta bort" var den enhälliga domen. Och det började min Saab-berättelse, mutationen från Saab-förare till Saab-ägaren.

Sedan vårdag blev svetsad, troweled, målad, reparerad, delar ersatt ... Sedan dess har jag avstått flera veckor för min bil. Sedan dess har jag investerat mer än köpeskillingen för att möta bilens behov och krav. Och sedan dess tänker den här bilen på nya saker för att hålla mig glad ... en gammal bil.

Under tiden förstod jag också: Jag kan fortsätta köra den - men att hitta reservdelar kan vara besvärlig i framtiden. Jag brukade bara köra till verkstaden. Samtidigt letar jag efter mig själv. Och inte bara i Tyskland eller Europa.

Jag måste fortsätta att köra honom. Så att ansträngningen var värt det. Den vanliga sökningen på relevanta sidor bekräftar mig om och om igen: bilen har inget marknadsvärde. Rader av Saab 9-3 förslösas I eller "slakt" som erbjuds - hemsk ord. Bilen saknar känslan av de tidigare Saab-generationerna. . Synd Saab i sorg, Mainstream, att du hade den enda räknat i Trollhättan än - (Men han åtminstone fortfarande en halvkombi Vad omedelbart därefter följt modeller skilde så lite av Opel och andra att det grät. var redan för sent.)

Och jag vill gå på honom men vill. Han ser ganska fin ut igen, ute, fräsch färg, där det var nödvändigt, knappast fler byar, reviderade fälgar, färska TÜV. Interiören lämnar mycket att önska. Mattan kan ses under åren, en ny är uppenbarligen bara i USA att få. Med ursprungliga golvmattor uppträder det på samma sätt. Tyg-läder platserna kan använda lite förfriskning. Endast vem kunde lita på? Bra workshops är sällsynta i sydväst, och du vill helt enkelt inte överlåta Saab till någon. Jag donerade honom en Navitainer. Ganska sant, det är tyvärr inte - men min Saab ska vara tekniskt uppdaterad. (Hur långsiktigt du måste ha byggt då, det är det relativt lätt att installera i en 13 år gammal bil!).

Nu är bilen faktiskt "för bra att kasta bort". Så jag kör den på. Det är fortfarande ett nöje att resa längre. Bilen är fortfarande säker, godmodig ekonomisk, bekväm och pålitlig trots mindre sjukdomar - och också tillräckligt individuell för att vara MIN bil.

Nu är jag mitt i'rin i en riktig Saab-historia. Jag har aldrig varit så upptagen med Saab som i år. Och nästa år köper jag en 900er Turbo Cabriolet. Eller om igen. Så fort jag har råd med det. Bara en bra bil!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Andreas för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

6 tankar om ""Illa att kasta bort ....""

 • Mycket snyggt skrivet, bara skillnaden mellan 902 och 9-3 I - Jag ser liknande. Vi båda fortfarande i huset, även diesel.
  Jag tycker att bra 9-3 kommer att bli väldigt sällsynt snart, avstänger rosten bara det rätt.
  Men den här vackra tidlösa linjen, den stora cockpiten och hatchbacken med den gigantiska stammen är värda att bevara.

 • 93 Jag är riktigt bra bilar. Designen är helt enkelt tidlös och orubblig, allt från ett stycke. Jag kommer att älska mina två 93ers, Cabriolet 1998 och Aero Coupe 2000, och kör till den bittera änden! Min 93 Coupe 2000 var på 15.12. kontrolleras av CH MFK. Nu måste jag ändra de främre stötarna, annars är allt bra! (och CH MFK är en ganska strikt institution!)

 • Jag körde ens en 9-3 och fann det väldigt genialt. Designen är fortfarande tidlös och det finns paralleller till den klassiska 900-er konstruktion - branta skiv linjer på bakrutan, instrumentbräda, etc. I detta avseende denna 9-3 för mig är också ganska igen mer Saab.
  Jag tycker att det är bra att du har återställt 9-3 - njut bilen varje dag. Det är en uppfriskande förändring från allmänheten och mer unik på alla parkeringsplatser när du kommer tillbaka till din bil.

 • Jag tycker att det är bra om någon förlorar sitt hjärta till 2.2 TID. Det kommer inte att finnas många överlevande på kort tid, diesel är på den röda listan. Jag kan inte helt förstå uttalandet att 9-3 ska vara för lite SAAB. Alla känner sig förmodligen annorlunda, för mig är han den sista traditionella bakluckan.

 • Intressant artikel och bra Saab 9-3I! Grattis!
  Men uttalandet "Bilen saknar känslan av de tidigare Saab-generationerna" Jag delar inte. Tvärtom. Jag tror med 9-3I, Saab har kommit lite närmare sig själv igen och bygger på de klassiska linjerna i sina föregångare. En bil som slår en bro i nutiden. En klassisk design som inte ser gammal ut idag. Tidlös upp.
  Men bra - det är min subjektiva uppfattning.

 • Sant ord!

Kommentarer är stängda.