Saab i en dubbel

Tja, hur får jag berätta för Saabs historia? Mig, en person som aldrig bryr sig mycket om bilar? Under elevens tid körde jag varje 2-år X-något fordon (Renault R4, Talbot, Opel Kadett, VW - Derby, Citroën DS, VW - Santana, VW - Passat). Sedan med det stigande resultatet gav jag lyxen till ett leasingbil. Jag skriver för att jag tror att berättelserna om Saab är lite sneda och Saab - Vanligtvis irrationella och snedställda. I slutet av berättelsen tror troligen ingen att märket inte har byggts sedan 5 år sedan.

Saab 1.9 TID "peppergreen"
Saab 1.9 TID "Pepper Green"

Allt började före 9 år, när vi, på jakt efter en andra bil, kom överens om en konvertibel. Efter mycket fram och tillbaka (en 4-sitsig det skulle vara), kom vi helt av en slump på en 5 år gammal Saab Cabriolet SE med 2l turbomotor, byggd 02, 50 000km och 150PS som stod för ett rimligt pris från en återförsäljare , Den enkla stilen besegrade snabbt min hustrus hjärta och så ändrade bilen händerna. Förutom vackra exits bilen klarat speciellt vardagen tryggt och tillförlitligt sätt. Bortsett från en ny turbo och luftkonditioneringskompressorn, det var tack führsorglicher omsorg för min Saab - handlare Lobmüller på plats, inga betydande reparationer på nu körde 185 000 km. Jag tror fram till dess att historien inte är särskilt anmärkningsvärd, förutom att fordonet helt övertygat mig i sin helhet.

Låt oss hoppa in i nuet. Som vart tredje år var det nuvarande leasingavtalet för min 3-serie stationvagn med ett bayerskt företag slut. Det bästa fordonet jag någonsin har kört hittills bör ersättas med ett nytt. Innan det kom till det tog jag ut min bildregel och gjorde en kostnads-nytta-beräkning. Medan jag ansåg att förbrukningsvärdena var acceptabla (genomsnitt 5 l / tillverkarens information 6,6 l -> se nuvarande genomsnittlig förbrukning Q4,5 etron, men jag vill inte gå in på det mer detaljerat), stördes jag av de extremt höga verkstadskostnaderna, däckslitaget etc.

Ändå frågade jag upprepade gånger återförsäljaren, men det fanns inget acceptabelt erbjudande för mig som en långtidskund. Så började jag utforska marknaden tidigt. Förutom de vanliga varumärkena (Volvo, BMW, Audi), hade jag alltid Saab-modeller under min Suchfavoriten. Efter några frågor som inte är särskilt övertygade mig, kom jag i Nürnberg på en Saab 9-5 kombination med 1.9 TDI motor och Hirsch Tuning av 2009 med en komplett utrustning med lädersäten, sätesventilation, dragkrok, bi xenon, minne inställning för Sittande, bagage nät etc. Nyfiken, jag drev företaget Opel Scharf i Nürnberg, som sålde fordonet. Det utvecklade omedelbart en mycket trevlig kontakt, så jag körde där för en provkörning.

Hur man jämför i 5 2012 BMW 9 med en Saab 5-2008 6? Chassit och prestandaegenskaperna hos motorn, såväl som konsumtionen är inte så långt ifrån den nuvarande marknaden. Vad som saknas, men det är också i varje test, det här är en XNUMX växellåda som sänker bullernivån på motorvägen och en generellt bättre motorisolering. Ändå är det fortfarande trevligt att köra stationvagn med gott om utrymme.

Lång historia kort efter andra vinterdäck och nya bromsar som inte övertygade mig om provkörningen kom ihåg, och återförsäljaren var mycket bekymrad över mig, köpte bilen

Nu kör jag, i motsats till alla trender, ingen fyrhjulsdrivna SUV, men Saab 9-5 stationvagn.
Samtidigt med inköp av stationsvagnen utvecklades idén att så småningom ersätta den gamla konvertibellen. Som redan nämnts måste den andra bilen starta sin dagliga service och möjligheterna att byta en konvertibel kommer inte att förbättras genom åren. Så jag sålde mitt gamla fordon till min Saab - Workshop Lobmüller.

Här kom jag också in på Internet med motsvarande sökjobb. Eftersom antalet konvertiblar under 100 000km hanterbar kom det ganska snabbt på några förfrågningar från min sida. Alla besvarades väldigt vänliga och snabba, men jag kunde inte riktigt bestämma mig. Så det hände att jag utökade min sökning till den privata sektorn. Jag hittade det jag letade efter i Minden, där en svart konvertibel med svängljus, en inbyggd släpvagn, vindavlänkare och tvåfärgat läderinredning var till salu.

Nu var det rätt "saabig" .Despite saknas provkörning eller möjlighet att inspektera en super trevlig kontakt absolut Saab utvecklat -. Fan Vad som följde, det finns förmodligen bara på Saab - trailers. Jag skickade säljaren en del av summan och detta skickade mig i sin tur fordonets registrering. Båda sprang utan säkerhet, helt enkelt baserat på förtroende. Tyvärr kom inte brevet på det önskade datumet. Så jag körde med röda skyltar i mitt bagage till Minden. Det var överens om att den hittills okända försäljaren skulle hämta mig från stationen med en svart Saab. En 9 5 2005 med 300PS kom rullade upp. Detta följdes 2 timmar med diskussioner om Saab, 2 koppar kaffe och en kort provkörning innan du går tillbaka hem.

Det som följde var ren entusiasm. 1.9ttid-motorn är en riktig prag, tyst och kraftfull. Suspensionen i jämförelse med min gamla 9-3 han är mycket sportig och förbrukningen absolut acceptabel. Designen sportig och tidlös, så att även på gatan är det adresserat.
Bara ett bra fordon, som jag hoppas kommer att hålla länge.

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Martin för sin Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

15 tankar om “Saab i en dubbel"

 • blank

  Jag såg 9-5 kromglasögon Limo i denna gröna igår i Berlin - fantastisk färg! Detta gör SAAB ännu mer märkbar i den dagliga monotonin.

 • blank

  Det var redan en grön på 9-5 1, men lite mörkare. Jag hade en så här. Att ses i SAABs långsiktiga rapport. (Förstoringsglas till höger)

 • blank

  Sedan köpte jag nästan en unik bit utan att veta det.

 • blank

  Trevlig berättelse, verkligen SAAB. Vad jag gillar nästan bättre är färgen på din 95-stationsvagn! Jag har redan frågat, varför finns det nästan ingen grön färg kvar i bilarna? Denna rika mörkgrön i metallisk, var är det? Bra tid!

  • blank

   Grafit Green? Stor färg, nästan som Brewster green. Tyvärr var det bara en kort stund, och jag träffade bara en (i Storbritannien).

 • blank

  En trevlig berättelse och jag kan också bara hålla med 1.9 TTIDs prakt. Det har en enorm rolig faktor (men då är det inte längre lika ekonomiskt) och om du kör förnuftigt är förbrukningen helt bra (ca motorväg: 50%, landsväg: 10% och stad: 30% -> ca. 7,5 till 8 liter). Ha kul med de två vackra bilarna.

 • blank

  Citat: 1.9ttid-motorn är en riktig prag, tyst och kraftfull.
  Kan jag bekräfta
  Fortsätt att njuta av sarkofagen!

 • blank

  Tja, som driver en SAAB en gång, stannar sannolikt mot varumärket! Jag har nu den tredje 9K. Nästan 25 år sedan körde jag en 9000-CD i nästan åtta år tills överföringen och TUV tog oss ifrån varandra. Sedan köpte jag min Aero i Jan 2000. Seen-love-köpa! Le Mans blå med sandbeige pilots stolar av 1. Hand och känd tidigare ägare. Komplett historia från försäljningen !!! På grund av restaureringsfasen är min Aero nu i vinterkvarter och nu flyttar jag en 9000 2.0 hjort, vilket inspirerar mig helt. Naturligtvis, när Aero är klar, visas bilder av min älskling här. Hälsningar från Bayreuth Jojo

  • blank

   Trevlig kommentar, tack.

 • blank

  Tack för den trevliga berättelsen! Vad förbrukar Saab dig? Jag har samma konfiguration och behöver ungefär 7.5 liter, så en mer än vad du har angett för BMW. Och hade redan ett brutet insugningsrör vid 180000 och en bruten turbo vid 215000.

   • blank

    Rid knappast i staden men mestadels mittdistans vid en anpassad takt (~ 130), så jag är för närvarande på 6,5 liter. Jag kan inte säga så mycket om slitage, eftersom bilen bara kört sedan 4000 km. Total effekt är för närvarande 112 000 km.

    • blank

     Tack! Så då ganska jämförbar med BMW. Jag kör även de flesta av rutterna ur staden med skräddarsydda 200 ;-).

 • blank

  Övertygande sak SAAB att köra! Tack för det!

Kommentarer är stängda.