Första NEVS EV i 2017, 4 nya modeller kommer 2018

Det faktum att NEVS har varit mycket aktiva sedan de är avslutad omorganisation och blev skuldfri tidigare i år kan knappast kallas en hemlighet längre. Nyheter om nya partnerskap, ytterligare aktieägare, en ny fabrik, fler styrelseledamöter och aggressiv rekrytering av ny personal har pressat pressen med en jämn takt. Medan NEVS: s president Mattias Bergman konsekvent har varit det delning deras vision och skisser av sina planer, detaljer var relativt knappa. Vid Stockholms största årliga bilkonferens "Stora Bildagen" i Stockholm i veckan presenterade Bergman nyckelfaktorerna i deras nya och efterlängtade affärsplan. Den första (SAAB 9-3-baserade, men kraftigt uppgraderade) EV Sedan vill träffa de kinesiska och svenska marknaderna under första halvåret av 2017. Mobilitetstjänster vill vara en verkligt viktig roll och de har inte kunnat göra det.

WP_20151210_15_28_59_Rich_LI__highres

Sverige och Kina först
Denna ”nya och förbättrade” elektriska 9-3 Sedan kommer att byggas i Trollhättan och monteras i Tianjin och kommer att träffa både de nya och nuvarande hemmamarknaderna (Kina och Sverige) om drygt ett år framöver. NEVS positionerar dock denna modell mer än en pilot (Bergman använde namnet "Mobility Lab" i detta sammanhang) för att ytterligare bevisa konceptet som förberedelse inför lanseringen av de fyra helt nya och Phoenix-plattformsbaserade modellerna 2018. Den nya linjen -up kommer att bestå av en sport-och en familje-SUV, en så kallad "snabbback" och en cross-over; allt i de kompakta (C) och mellanstora (D) segmenten och alla med en elektrisk drivlina.

Varumärkesfrågan
Förutom detaljer om produkt- och servicestrategin avslöjade Bergman grunden för sitt nya varumärkesförslag. Medan hela SAABs varumärkesfråga är fortfarande pågående (men svenska svenska SVD föreslår idag det NEVS vill använda SAAB-namnet dvs för de nya elmotorerna) blir varumärkespelare som särskiljningsförmåga, individualitet och hållbarhet tydligare.

Största industriprojekt i Sverige
Resan NEVS är på en signifier. Bergman beskriver sina ansträngningar som "för närvarande ett av Sveriges största industriprojekt".

Översättningen av det fullständiga transkriptet av Mattias Bergmans (MB) -presentation, inklusive intervjun av Håkan Matson (HM), journalist på affärsdagen Dagens Industri, finns nedan:

WP_20151210_15_11_18_Rich_LI__highres

HM: Välkommen!
MB: Tack, Håkan.
HM: Vi får ett pressmeddelande varje vecka, men du producerar inga bilar!
MB: Nej, det händer mycket. Vi rekryterar om 50-personer per månad just nu och arbetar för att komma in i leveransläget. Att leverera det vi har gjort för det gångna året.
HM: Så när vill du bygga bilar igen?
MB: Jag vill komma tillbaka till det senare. Vi rekonfigurerar nu vår kroppshop i Trollhättan och det här arbetet kommer till slut. Under sommaren rekryterar vi mer produktionspersonal. Kroppsdelarna vill skickas till Kina. Under första halvåret av 2017 lanserar vi både kinesiska och svenska marknader.
HM: Så nu har du ganska mycket besvarat min fråga redan. Jag vill nu gå tillbaka i tiden lite: du köpte SAAB Automobile huvudsakliga tillgångar från konkursboet sommaren 2012 och du slutade produktionen i maj 2014. Hur kände det, att behöva stänga produktionen igen efter det Skakig Victor Muller-period?
MB: Jag var en del av den tidigare fasen. Vi var 14-företag som konkurrerar om att köpa SAAB Automobiles tillgångar. Att åka i Trollhättan i denna otroligt vackra fabrik och att ha så många mycket skickliga arbetare. Det tog 458 dagar att bygga upp en supply chain med 400 leverantörer och 800 fabriker. Vi hade en affärsplan och vi hade börjat på vårt uppdrag. Tyvärr följde en av våra aktieägare (staden Qingdao) inte igenom deras ekonomiska engagemang. Och när det här hände behövde vi bara bromsa bromsarna och snabbt minska våra kostnader medan vi var tvungna att få nya ägare, ny finansiering och en ny affärsplan tillsammans.
HM: Den processen tog ett tag. Hur nära skulle du bara ge upp?
MB: Vi gav inte upp, men det var verkligen svårt, särskilt när vi var på en viss tid. Men vi hade en mycket engagerad ägare under hela perioden: han investerade över 4 miljarder i Trollhättan. Om vi ​​inte har kunnat behålla vår personal och behållit passionen bland dem, skulle vi aldrig ha kunnat få nya investerare ombord. Varför vi faktiskt kunde behålla vår personal, kunde få nya investerare och nu delta i nya partnerskap.
HM: Du förlorade SEK 1.2 miljarder förra året. Vad är storleken på de ackumulerade förlusterna hittills? Det vill inkludera SEK 1.7 miljarder du betalat till konkursboet.
SEK 4 miljarder och vi betalade faktiskt SEK 1.8 miljarder för SAAB Automobile tillgångar. Man bör överväga detta som grunden för vår nuvarande affärsplan. Så det är inte nödvändigtvis en förlust, det är verkligen en investering i IP som vi ska använda.
HM: Tack Mattias, låt oss nu lyssna på din presentation så att du kan prata mer om denna spännande framtid!

WP_20151210_15_14_54_Rich__highresMB: Den tidigare talaren stängde presentationen om den förödande luftföroreningen i Kina och det är här jag vill börja mina. Den här bilden är från Kina, men kunde ha varit från någon av de stora städerna runt om i världen. Det är viktigt att notera att bilindustrin lider av en bilolycka. Det betyder att vi har OEM har ett ansvar. Ett ansvar för att ta itu med detta.

WP_20151210_15_15_30_Rich_LI__highresNär vi köpte SAAB Automobiles tillgångar blev det klart att det inte fanns något intresse av affärsplanen från Spyker-perioden och ingen avsikt att genomföra den. Den här strategin går i topp med BMW och Audi i ett premiumsegment. Vi trodde inte på det. Istället kände vi att vi var tvungna att välja en riktning som var i linje med hur we se framtiden. Och det här är inte bara valet av drivsystem men valet av affärsmodeller och marknader.
50-personer per månad -even om vi eventuellt kan använda mer än 100-personer / månad) så vi kan leverera de åtaganden vi har gjord till våra ägare -.

Men jag vill berätta historien om vem vi är. Då vill jag se detaljer om den nya affärsplanen som många har väntat på.

WP_20151210_15_16_36_Rich__highresOm du vill göra livet extra, är det inte möjligt att acceptera kompromisser. Du måste ha en utmaning saker. Tittar på bakgrunden har vi: SAAB bilar har alltid spelat och roligt att köra. Vi vill nu använda elbilar (EV). Det betyder egentligen inte att vi måste kompromissa. De vill vara minst lika kul att köra. Vi kommer emellertid inte att kompromissa genom att utveckla icke-miljövänliga kraftledningar eller arkitektur som inte är optimerade för EV. Så vi måste utmana de utmaningar vi har.

WP_20151210_15_17_38_Rich__highresVi är inspirerade av vårt arv, vår kultur och natur. Arv i den meningen att många ikoniska premiumbilar har byggts i Trollhättan där också otaliga innovationer har utvecklats som har format den globala bilindustrin. Vi är verkligen stolta över att vara svenska. Vad innebär det att vara svensk med kultur och värderingar som vi antar?

WP_20151210_15_18_03_Rich_LI__highresVi utformar inte bara bilar. Vi utformar rörelseupplevelser. Dessa är inte bara enkla, engagerande och distinkt, så de skapar en ljusare och renare framtid. Så vi tar ett stort steg genom att expandera fokus utanför bilen själv. Tjänster som en funktion inom bilen, men snarare som ett affärsområde.

WP_20151210_15_18_42_Rich_LI__highres

För de personer som är nyfiken och passionerad om världen erbjuder vi dem en chans att uttrycka sig och lämna ett positivt varumärke bakom.

WP_20151210_15_18_57_Rich__highresDet är bäst för alla. Vad vi menar när du tar din passion seriöst och inte äventyrar när det gäller miljöutmaningar och samtidigt ha en bil som ger dig glädjen att köra, det gör du faktiskt bra för alla. Detta är verkligen grunden.

WP_20151210_15_19_20_Rich_LI__highresNär vi ser fram emot och beaktar megatrendena inom bilindustrin ser vi en snabbare övergång från konventionella till elbilar och eventuellt bränslecelldrivna fordon i framtiden. Det som för närvarande händer hos Volkswagen möjliggör möjligen ännu snabbare övergång.
De bilarna vill anslutas, att du tar tjänsterna från din mobiltelefon till bilen plus många, många fler tjänster.
En annan viktig trend är delningsekonomin. Vi är inte bäst i allt. Den som tror att ett företag kan göra allt är helt enkelt fel. Vi tror starkt på att vi behöver engagera våra kunder. Engagera våra leverantörer, ha en sund tekniksyn i Trollhättan.

WP_20151210_15_20_43_Rich_LI__highresSå vad händer just nu? Dessa megatrends är kända av alla biltillverkare. Många av de vanliga spelarna - och jag visar just nu några av dem - kommer inte att överleva övergången industrin går igenom. Särskilt några av spelarna i Kina, men även några av bilens aktörer i den västra delen av världen. Det sker ett stort skifte. Det handlar inte om att flytta metall, det är mycket större.

WP_20151210_15_21_25_Rich__highresBland de nyare spelarna gör Tesla ett fantastiskt jobb för att bevisa för världen att EV: s kan både ha bra utbud och prestanda. Det finns många andra människor som söker jobb. Vår 20-åriga son som precis fått hans körkort, vill han egen bil själv? Inte nödvändigtvis. Han vill ha tillgång till tjänsten för att kunna transportera sig själv. Och när du faktiskt gör det kanske du vill få ut det på kvällarna när du inte använder det själv. Steget med anslutna bilar är verkligen utmanande för många aktörer i branschen.

WP_20151210_15_22_09_Rich_LI__highresHär har vi en unik position. Vi har inte 10 befintliga fabriker som är fullbokade för att leverera fordon med konventionella kraftledningar. 10 miljarder i en motorfabrik eller vår Phoenix-plattform helt klar för hybridkraftlinjer. Vi kan inte fokusera på vad vi tror är rätt. Så det här betyder ett laserfokus och faktiskt ett fokus på EV.

WP_20151210_15_26_27_Rich__highresHåkan sa att vi tidigare skickade ut pressmeddelanden varje vecka eller varje månad sedan vi lämnade vår rekonstruktionsfas i april. Vi har kunnat göra så mycket som möjligt. Vår uppfattning är att vi inte behöver göra någonting oss själva. Vi drar nytta av att samarbeta med andra. Låt mig ta dig snabbt igenom varför vi gjorde det här.
Vi valde att arbeta med Dongfeng Motors, en gång av Kinas största biltillverkare med 3.7 miljoner bilar. Vi genomför för närvarande en förundersökning om att utveckla bilar till dig. Det betyder att vi kan dela arkitekturen och dela utvecklingskostnaderna. Dongfeng äger 14% av PSA-gruppen och har därmed tillgång till annan teknik. Vi vill dra nytta av detta. 3.7 miljoner bilar innebär att vi genom dem kan nå nivåer som annars aldrig skulle kunna nå.
Vi har tagit upp ett uppdrag från den turkiska regeringen. Turkiet vill fira sitt 100 års jubileum som en nation i 2023. Tyrkiets president Erdogan har proklamerat att landet behöver sin egen bilindustri. Turkiet gick till den globala bilbranschen för att hitta en partner för att hjälpa dem att bygga upp sin nationella industri och hur många spelare vill de hjälpa dem? Vi har en annan vy. Vi kan självklart få betalt för våra tjänster, men vi vill kunna dra nytta av vår egen portfölj. Större volymer och vi delar kostnaderna igen.
För att starta en resa till anslutning och vara trovärdig i fältet är nyckeln. Av alla ingenjörer inom bilindustrin idag utvecklar endast 2% av dem programvara. I 10 år från nu kommer 60% av värdetillägget i en bil att komma från programvara. Har vi dessa IT-ingenjörer tillgängliga som kan leverera på allt detta? Ska vi anställa hela Ericssons personal för att kunna leverera detta? Nej, det är helt enkelt omöjligt. Så vi har hittat två nya aktieägare.
Den första är teamsum, ett företag noterat på både Hongkong och Shanghai börser och har 5.000 programvaruingenjörer. Den andra är SRIT, som direkt ägs av det kinesiska statsrådet och China Unicom, så med några 5.000-programvarutekniker. Det här är en bra grund, men vi jobbar med andra företag. Som exempel har vi haft ett mycket bra samarbete med HP, så vi vill kunna integrera våra två fabriker.
Det är uppenbart att allt detta kommer att kosta pengar. Sverige är just nu och det är ganska kapitalintensivt. Så vi har två kinesiska banker. Den första är Bank of China med cirka SEK 13 miljarder och den andra Kina Development Bank med cirka USD 585 idag. Detta är en grund för att följa igenom på affärsplanen.
Vi har hittat en ny aktieägare i form av staden Tianjin. Tianjin är bara lite större än Trollhättan. Trollhättan har 60.000 invånare medan Tianjin har 16 miljoner. Tianjin är totalt 100 miljoner människor.
Kina bygger Tianjin som modellstad för hållbar utveckling. Tianjin vill naturligtvis bygga en fabrik i Kina, vilket är något jag vill komma tillbaka till om en minut. Så vi är både en marknad, en finansiär och en partner i produktion och utveckling.
Vår huvudägare, Karl Johan Jiang, har varit i framtiden och har arbetat för NEVS med åren.

WP_20151210_15_27_34_Rich__highresSå grunden är premium bilar och enbart fokus på EV. Lägg till här vad vi kallar Mobility Services. Inte en funktion som bilen kommer att ringa, men som ett affärsområde. Och då bygger vi en stad. Hur hjälper vi staden Tianjin att bli en modellstad för hållbar rörlighet, med all information som finns i bilarna. Denna metod kan användas för att utveckla hållbara och hållbara transportmetoder.

WP_20151210_15_27_55_Rich__highresNu lanserar vi det vi tror är en bredare produktportfölj än vad SAAB Automobile någonsin har haft. Vi kommer att starta sommaren 2017, då vår första EV baserad på 9-3-teknik kommer på marknaden. Men detta kommer att bli en betydligt uppgraderad bil. Inte bara en batterilösning som säkerställer att du har en lång räckvidd eller olika förbättringar för att uppfylla lagliga krav som fotgängarskydd, utan också olika integrerade konsumentkrav för att säkerställa att bilen är ansluten. Det här är vad vi kallar ”Mobility Lab”. Det är här vi ska börja vår resa för att förverkliga vår vision med.
Efter detta lanserar vi fyra modeller baserat på vår nya arkitektur. En arkitektur designad för elektriska drivlinor. Sedan kommer att fortsätta att vara stor, men vi tror att stadsjeepar kommer att få betydelse, men vi väljer ett kundsegment som vi kallar ”gröna oberoende”. En kund som vill vara ute i naturen och faktiskt ansluter sig bra till crossover- och SUV-karossstilar. Lägg till detta våra mobilitetstjänster och där har vi ett av Sveriges största industriprojekt just nu.

WP_20151210_15_30_10_Rich_LI__highresDe första staplarna är nu i marken för vår nya fabrik i Tianjin, en anläggning som kommer att vara redo att montera anläggningen. Vi blir fullfjädrada när vi får vår nya produktportfölj att marknadsföra. Alla fyra nya modellerna kommer att tillverkas både i Trollhättan och i Tianjin. Först i Trollhattan för den europeiska marknaden, i Tianjin för de kinesiska och asiatiska marknaderna och i ett senare skede när vi har lanserat flera modeller för den nordamerikanska marknaden.
Vi letar efter nya leverantörer av dessa bilar. Trollhättan och Europa väntar bara på att möta våra kunders krav, så vi monterar dem i Kina. För närvarande finns ett omfattande inköpsprojekt.

WP_20151210_15_32_14_Rich_LI__highresSå en stark historia, mycket driven av visionen. Vilka fördelar en kommer att gynna alla till. Detta bygger också på den resurs vi har. Vi har en av Europas produktionsanläggningar med högsta produktivitet. Det faktum att den har så hög produktivitet drivs inte av det faktum att vi har bättre verktyg som sådana utan snarare mycket kopplade till folket. De mycket erfarna bilbyggarna vi har kunnat behålla i Trollhättan. Denna kompetens kommer också att hjälpa oss oerhört när vi startar i Kina, att vi kan överföra denna kunskap. Erfarenheten av att utveckla premiumbilar, inte bara för att göra FoU utan också för att säkerställa att bilen bibehåller sin kvalitet inte bara 3 år utan 5 eller 15 till 20 år.

Den globala marknaden håller på att redrawn för närvarande och det betyder när andra är låsta i sina befintliga strukturer.

Vi levererar inte bara en produkt, utan snarare kombinerar vi produkten med tjänsterna och till och med det arbete vi gör för att utveckla staden för att möta kundernas behov.

Vi ska vara ledande inom de områden där vi väljer att leda. Mycket kring batteriteknik och utvalda anslutningstjänster Samtidigt kommer vi att fortsätta följa på andra områden och inte försöka leda allt. Det innebär att vi kommer att outsourca ganska mycket till andra partners. Så allt på en väldigt spännande resa! Tack!

WP_20151210_15_32_25_Rich_LI__highresHM: NEVS, Mattias. Jag måste säga att det finns flera andra journalister i publiken. Alla dessa modeller! Men du sa det förut. Vad är annorlunda nu och varför ska vi tro på dig den här gången?
MB: Jag tror jag förklarade det tidigare. EV från början. Vi valde att bygga en bil. Det faktum att vi gjorde det här var inte sant. Vi har lärt oss av det här. Vi var mycket starkare idag med aktieägarna och partnerna vi har varit i 3 år sedan.
HM: Kommer du bygga ett traditionellt återförsäljarnätverk?
MB: Vi valde -even när vi sålde våra konventionella bilar till dem via internet. Samtidigt har vi använt SAAB-återförsäljare som agenter. Vi är inte låsta in i ett befintligt återförsäljarnätverk. Vi vill hellre träffa våra kunder var och hur de vill bli uppfyllda.
HM: När ska du producera 180.000 bilar i Trollhattan?
MB: Vi vill inte dela några försäljnings-, lönsamhets- eller investeringsprognoser. I stället delar vi detaljer så snart vi har lyckats.
HM: Men det här är den kapacitet du fortfarande arbetar med, eller hur?
MB: Det är korrekt. Trollhättan kan bygga 180.000 bilar per år. Tianjin-fabriken vill bygga 200.000-bilar. Målet för Trollhättan är inte 180.000, utan snarare 120.000 bilar. Det betyder faktiskt en kapacitet på 60.000 till en annan biltillverkare. Vi är i förhandlingar om kontraktstillverkning. Vi vill utnyttja våra resurser bättre och vill sänka vår verksamhetskostnad. Vi tjänar pengar på många andra sätt.
HM: När tror du att detta kontrakt kommer att undertecknas?
MB: När det är undertecknat, informerar jag dig!
HM: Bilden av den här "corporate sedan" som du såg tidigare har en mycket tydlig SAAB-logotyp. Vad säger de nya bilarna när de lämnar fabrikerna i 2017?
MB: Vi vill vara så tydliga som möjligt. Vi vill inte dela dessa detaljer idag.
HM: Hur går det med SAAB AB?
MB: Vi har en dialog och vi har inte avslutat det.
HM: Men det fortsätter?
MB: Rätt, det fortsätter.
HM: Är målet som ska kallas SAAB?
MB: Låt mig komma tillbaka till detta i samband med vår lansering!

Mattias Bergmans presentation kan laddas ner i PDF-format här.

30 tankar om “Första NEVS EV i 2017, 4 nya modeller kommer 2018"

 • blank

  Jag förstår varför NEVS vill fokusera på sina hemmarknader (Sverige och Kina) först, men de bör försöka introducera dessa bilar så snart som möjligt.

  SAAB har ett mycket bra namn i Norge, och märket för elbilar är extremt bra - så jag tror att de skulle kunna sälja ett enormt antal bilar där.

  • blank

   Jag har inte sett mer detaljer om deras "resten av världen" -planer ännu (utöver det är dessa marknader på radaren från 2018), men du har antagligen rätt i att Norge (och Nederländerna) är relativt attraktiva mål med tanke på den redan existerande infrastrukturen för laddning och den breda och växande acceptansen hos slutanvändare. Dessutom stimulerar lokala myndigheter EV: er, vilket förmodligen är ytterligare en anledning att fokusera på dessa länder.

 • blank

  Något som midsize all-rounder kan eventuellt vara något intressant, inte en annan suv-variant. Men mer fönsterutrymme tack! Jag skulle vilja se något under körning.

 • blank

  Jag antar att denna plan inte kommer att fungera, eftersom en sak saknas:
  en kontantko.
  Saab 9-1 EV kan vara en - som Mini är för BMW.

 • blank

  Jag tror att vätebränsleceller kan vara intressanta i framtiden. H2 och hur man etablerar ett nätverk av vägtankstationer. Visst ingen lätt uppgift.
  Ur dagens synvinkel är EV: s utrustade med hybrid- eller intervallförlängare teknologier som lockar fler människor till EV. Titta på Toyota och co. Detta kan vara en möjlig strategi för NEVS.
  Å andra sidan blir batterierna bättre och priset går ner. Kommer det vara bra nog i 2017 att lyckas och tjäna pengar med dessa bilar? Ingen vet.
  Jag tror att följa en tvåvägsstrategi (hybrid och ren batteridriven) skulle vara meningsfullt för NEVS.

  • blank

   Tack Olaf. Som du kan läsa i Bergmans kommentarer planerar NEVS inte att producera hybrider (eller bilar med konventionella drivlinor) själva. Istället bygger deras strategi på elbilar. Räckviddsförlängare (för att kunna ladda batteriet under körning) har nämnts tidigare (se http://saabblog.net/2015/06/20/nevs-continuing-the-journey-to-make-a-difference/) och denna vecka bekräftades batteritekniken som ett område där NEVS planerar att leda och innovera.

   • blank

    Tack för din kommentar Michèl. Jag hoppas verkligen att NEVS kommer att lyckas med denna strategi. För att vara ärlig är jag lite orolig för det. Men hej - det är fantastiska nyheter att vi förmodligen ser nya SAABs rulla av produktionsanläggningen. Jag slår vad om att förarupplevelsen kommer att bli något helt annat än vad vi vet idag. Och förmodligen kommer många traditionella SAAB-entusiaster inte att tycka om det.
    För cirka 40 år sedan var en SAAB tvungen att ha en tvåtaktsmotor. Och SAAB 96 V4 hade inte en bra ställning i fansamfundet. Men det var en stor framgång och räddade företaget. Saker och ting förändras snabbt och NEVS borde få en chans.

    • blank

     Tack Olaf och jag delar några av dina bekymmer. Med till exempel endast de nuvarande konstnärernas intryck och inga bekräftade mönster för de nya bilarna är det svårt att föreställa sig hur den framtida sortimentet kommer att se ut och om de kommer att fortsätta att bära de älskade SAAB-designelementen eller inte. Flera NEVS-anställda har emellertid genomgående betonat vikten för dem att låta SAAB-andan leva vidare i framtida produkter, vilket gör mig något mer självsäker.
     När det gäller förarupplevelsen: Jag är säker på att du har rätt i att det kommer att bli annorlunda. Och det borde nog vara. Baserat på ditt 96 V4-exempel: 9-5NG har en helt annan körupplevelse från den första generationen 9-5 men ändå har båda en distinkt SAAB-känsla. Jag hade förmånen att testköra en av de elektriska 9-3-prototyperna tidigare i år (http://saabblog.net/2015/03/01/ren-glaedje/) och den här bilen kände sig bra. Den hade en mycket välkänd SAAB-hantering och den nya elektriska drivlinan var en otrolig upplevelse, trots att det bara var en prototyp.
     Trollhättans produktionslinje vill faktiskt vara en smart kombination av nyckelelement i SAABs arv och några riktigt starka innovationer. Som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg tror jag att NEVS har möjligheten, tillgångarna, folket och det goda att få det att fungera.

 • blank

  Det här är verkligen en intressant ny teknisk och marknadsvisande vision. Jag hoppas jag ska betala priset för dessa progressiva anslutna elbilar

  • blank

   Intressant nog var bränslecellsteknik ett ämne för två av presentationerna tidigare på dagen vid denna bilkonferens i Stockholm. Den första var från energiföretaget Vattenfall, där de refererade till sin pilot i Hamburg och den andra var från Toyota. Den senare talaren förklarade Toyotas långsiktiga strategi, som verkligen syftar till att använda väte och bränsleceller. Tidsramen de siktar på är 30 år framåt, något som också bekräftades av en talare från BMW, en av Toyotas samarbetspartners i utvecklingen av denna teknik. Vattenfall sa i princip samma sak.

 • blank

  Första gången för att höra lite konkret. Ja, det är planer och strategi, men det som är bra enligt min mening är deras positionering som en mobilitetsfaktor, inte bara konkurrerar i det mycket trånga (mellanregister) rummet. Bara att producera bilar är en återvändsgrändstrategi. Hoppas att de seglar många Blue Oceans ...

 • blank

  Jag hör budskapet - men jag saknar tro!

  • blank

   Alla har frihet att ha sin egen åsikt och att ha en tro eller inte. Bara av intresse, vad skulle behöva förändras och / eller vad skulle NEVS behöva leverera specifikt för att du ska bli en "troende"?

   • blank

    Helt enkelt ett riktigt svar på mobilitetsbehoven hos nuvarande SAAB-förare behövdes men gavs inte. Det här är inte en presentation för potentiella köpare - det är ett visionsuttalande som syftar till att ta ut pengar ur investerarnas ficka för att brännas.

    Himlen är blå och allt är möjligt. Vi känner till många människor i stora städer och länder, har pratat med dem och har tillgång till avancerad teknik och resurser. Så låt oss se hur framtiden ser ut och om vi behöver dem på projekt så att vi kan dela våra kostnader.

    I 2017 då i 2018 eller kan vara i 2025. Och lägg till svenska sommartid på den. Under tiden gör reella företag riktiga affärer med riktiga kunder.

    • blank

     Detta var en presentation på den årliga svenska bilindustrikonferensen och bland publiken var främst andra aktörer inom bilindustrin. Så medan jag ser den första punkten som jag tror att du försöker göra, var meddelandet inte nödvändigtvis riktat till slutkonsumenter.
     På den andra punkten fortsätter jag att bli fascinerad av de nästan giftiga kommentarer som vissa läsare gör när något NEVS-relaterat skrivs. Självklart kan man vara skeptisk, men utifrån vilka fakta drar människor uppenbarligen slutsatser om att "det kommer aldrig att fungera" (om jag löst kan sammanfatta vad jag tror du lägger i den sista delen av ditt svar)? IMHO det finns inga fakta som stöder detta - snarare tvärtom. Jag skulle vilja förstå.

     • blank

      Ja jag ser, det låter lite negativt. Den är skriven ur en nuvarande SAAB-drivrutins perspektiv. Jag tillägnade mig företaget och köpte en ny SAAB för några år sedan.

      Sedan dess har vi sett många presentationer och samförståndsavtal. Men verkligheten på vägen är att varken vi har ett riktigt svar på våra mobilitetsbehov eller att tillgängligheten av reservdelar uppfylls tillräckligt.
      Det är därför SAVS och aldrig en potentiell partner är Nevs är inte SAABs efterträdare och aldrig en potentiell partner. NEVS vill ha ett avbrott och får det.

      Lycka till för Nevs och det är visioner - men utan mig som kund.

 • blank

  NEVS kan producera varm luft. Det är vad de är bra på

  • blank

   Jag är glad att du fortfarande har ett gott sinne för humor 🙂
   Låt oss bedöma dem på faktiska resultat.

 • blank

  Tack så mycket, den här informationen gör mig glad.
  Jag tror att vi vill köpa en ny bil i 2018 som är gjord i Trollhättan.

 • blank

  Bra att höra att saker fortfarande utvecklas Låt oss bli förvånade när vi vill komma nära lanseringen. Jag är på den lyckligt fortfarande avkänna Saab-filosofin i vad MB säger.

 • blank

  Många ord. Under tiden lanserar Tesla nästa fungerande e-bil ..

  • blank

   Jag tycker att det är bra och nödvändigt eftersom det verkar finnas hållbarhet i NEVS. Glöm inte att de bygger upp nästan ett nytt företag från grunden.

  • blank

   Inte säker på vad poängen är att du försöker göra, Ingo. Tesla finns redan på marknaden är förmodligen en bra sak. De visar att EV-konceptet är livskraftigt och breddar marknaden. Om din kommentar är på väg att ta sig tid att gå ut, kanske Tesla. Deras första bil, Roadster, som lanserades i 2008, mer än 5 år efter att företaget grundades i 2003.

 • blank

  Vilken underbar "god morgon" -läsning, tack så mycket Michel

Kommentarer är stängda.