Bye BioPower!

Världen kan vara en bättre plats. En plats där CO2 kunde vara på vägen. Där skulle vi inte fylla lådan med saudiska potentater med varje tank av gas. Att finansiera sin medeltida regim och en garanterad demokrati-avlägsen världsutsikt. Världen kan vara ... men det är det inte!

Saab 9-5 I BioPower
Saab 9-5 I BioPower

Skatteincitamentet för E85 löper ut vid 01.01.2016. Det som kommer är klart. Bioetanol, ett miljövänligt alternativ till fossila bränslen, kommer att försvinna från dispensrarna. Allt började med stora ambitioner. E85 i Europa, det är också en svensk historia och en del av Saabs historia. Bioethanol och Saab, det var ett undantagsförhållande.

Visionen. Från skogsfall bör bioetanol produceras, Sverige oberoende av fossil energi. Den sydtyska versionen: i stället för träflis bör den vara jordbruksavfall, båda idéerna är briljanta - och skulle ha fungerat, om det inte skulle ha givit den goda etanolen förutom den dåliga etanolen. Eftersom mot E85 i tanken, från växtavfall, kan ingen säga.

Den dåliga etanolen. Vad som inte fungerar, där en orsak till misslyckande ligger, är etanol från mat eller från plantager. Etanol 1.0 är gjord av sockerrör i Brasilien och är definitivt inte ett grönt bränsle. Precis som lite majs eller vete, varifrån biobränsle produceras i Europa. För pressen var bränsle från mat saker för att väva skandaler. Det var brist på politisk vilja, en motåtgärd, ett miljömärke för E85 från vegetabiliskt avfall. Efter en kort tid förstod konsumenterna. Bränsle från mat. Etanol är ont. Etanol är död.

Varför misslyckades det också. I själva verket är E85 i tanken ett genialt slag. CO2 neutral på vägen, med sofistikerad, överkomlig förbränningsteknik, knappt märkbara extrakostnader. Kanske det var för förenklat och kundvänligt - och inte realistiskt för bredare användning. Hög efterfrågan på E85, bara från anläggningsavfall, skulle inte ha varit täckbar. De stora tillverkarna var verkligen intresserade av ämnet endast på vissa marknader. I Brasilien, i Sverige. De många E85-modellerna från VW förblev nästan alla Skandinavien reserverade, den europeiska resten gjorde att du föredrar diesel smaklig.

Saab och bioetanol. Saab har ett särskilt förhållande med biobränslen. Eftersom Saab kunde göra vad ingen annan kunde. Mer makt och ett gott samvete. Undantagsförhållandet mellan Saab och E85 heter BioPower. BioPower-konceptet är en biprodukt av forskning på en multi-fuel-motor med variabel kompression. den SVC Motorn gick aldrig i produktion, det finns bara ett provfordon, men 2006 Saab BioPower-motorer kom på marknaden.

För mig då anledning att köpa en 9-5. Ett medvetet beslut eftersom jag tyckte att konceptet var modigt, intelligent och miljövänligt. Och för att det var så roligt ...

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Undantagsförhållandet med det exceptionella varumärket Saab till E85 har ett namn: Trionic! Saabs intelligenta motorstyrning förklarar i etanoloperation en viss hästkraft och vridmoment. Det var märkbart i åtkomst och dragkraft. Bioetanol tankades när det var möjligt. Ofta med en liten omväg, med noggrann ruteplanering genom det omfattande nätverket av E85 bensinstationer. Att med de extra hästarna utan extra kostnad kunde bara Saab. Den högre förbrukningen, runt 20%, kompenseras av ett grönt samvete och det låga priset vid pumpen.

Slutet av undantagsförhållandet. Det finns något som har den gamla Saab 9-5-generationen av nya (eller sista) framåt. Trionic. De existerar inte med 9-5 NG, Robert Bosch bor under huven. Han gör sitt jobb bra, men kan inte framkalla mer körglädje och makt från E85. Följaktligen hittades sällsynt etanol i tanken i mitt nuvarande 9-5 NG. Avskeds till avdrag.

Och om min bensinstation snart är E85 från programmet, så är det bara så. Ett alternativ mindre, resultatet av en politisk process som inte vill vara djärv eller grön.

Tyskland är inte ensam med farväl. I Sverige har E85 minskat i åratal. Om du bränner eko-bränsle, har du betalat för det sedan etanolfordonet löpte ut. Volvo tar nu bort helt sortimentet av E85 fordon, Ford, även Audi slänger modellerna från programmet. Volkswagen, av alla saker, är den sista tillverkaren för att hålla bioetanolflaggan hög med ett golflandskap.

Vad är kvar? På automaterna finns E5 och E10. En plörre, politiskt önskad, det gör ingen glad. Huruvida etanol flyter ur sockerrör eller mat, kan ingen utesluta det. Med min E85-tank kunde jag göra det. Endast sydtyskt jordbruksavfall kom från bränsledyset. Raffinerad i Tyskland. Politiskt ofarlig. Borta!

21 tankar om "Bye BioPower!"

 • I den givna situationen anser jag att agroetanol är ett fönsterförband. Och under en annan situation för orealiserbar. Som kan ses från denna Wikipedia-post:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Bioethanol#Energiebilanz
  ger ett ton korn 8840 MJ etanol energi. Men 6417 MJ behövs för odling och produktion. Så bara 2063 MJ är kvar. Med tanke på situationen kan det antas att de flesta av 6417 MJs bidrar med fossila bärare. Koldioxidavtrycket är sålunda inte så bra, bara 25% besparingar.

  Men om du också täckte den nödvändiga energin helt och hållet från etanol (vilket förmodligen inte är möjligt, men mentalt), skulle det odlade området fyrdubblas för att få samma mängd i bilarnas tankar. Vad kan inte göras.

  Vare sig du accepterar de redan gigantiska odlade områdena och miljöpåverkan för 25% besparingar, om fördelarna är tillräckliga?! Jag tror nej. Därför hoppas jag på elbilar, trots det elaka perspektivet på batterierna.

 • Jag köper bara en 9-5-fastighet (combi) 2009 i Storbritannien. 66,000 miles, har alla extras och Sunroof .... mycket bra @ £ 5500.
  MEN jag håller också min 9000 Anni (1998, 1-korttune) för hela mitt liv nu.

 • Varför säga det här här.
  Saabunited kopierade bara det från P4 Väst,

 • Jag kör båda, naturligtvis biogas vid 49 cent av liter föredrar. Vid uppgradering av Biopower-motorn var även fördelaktig eftersom han i sig har svårare ventilsäten - så jag fick höra. Eftersom ansträngningen är större i den normala bensinmotorn.
  I övrigt har en lantbrukare i Niedersachsen berättat att de har kört flytande gödsel till biogasanläggningen länge. Great! Men då var leverans av växtbaserade ämnen tillåtet och ännu bättre ersatt. Sedan dess växer majsodling.
  Tyvärr i Tyskland tappas de politiska idioterna till regeringen.

 • Åh, vad läser jag där? Förhoppningsvis ingen 3-dörr coupe. Jag skulle genast köpa en ny 3-dörr som en efterträdare till Viggen, 93er Coupes, Aero med Viggenbody, till exempel, se jättebra ut, eller hur?

 • Så synd att E85 är demonterad.
  First Holland (aldrig erbjuds i Belgien) men fortfarande glad i Tyskland, Frankrike, Schweiz och Österrike.
  Eftersom jag är ute av blått med min 9-5 NG, Biopower, har denna E85 alltid varit en kamrat. Lite mer konsumtion men ingen 20% mer !!!
  Det blir ledsen när E85 inte kan tankas. Det var som en sport att hitta denna bensinstation på väg och köra.

 • Michèl arbetar med en detaljerad artikel om ämnet som kommer att gå online idag.

 • Här är länken till modellerna i affärsplanen:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6323467

  Självklart är åtminstone hälften av modellerna INTE på marknaden:
  - Förhoppningsvis ingen sedan (verkligen ingen behövde det, varken 9k eller 9-5)
  - Förhoppningsvis stod ingen 3 dörr coupe (opraktisk och Saab alltid för "form följer funktion")
  - förhoppningsvis inga SUV (ole gas guzzlers)
  - förhoppningsvis ...

  Vad sägs om istället:
  + liten stadsbil (5türig och kort och smidig, BMWs cashcow är mini !!!)
  + Kombi (är fortfarande tillräckligt för familjer helt och är lättare och mer ekonomiskt än SUV)
  + Combicoupe som 9k eller 900er (elegant men rymlig)
  + och sedan vlt. En annan högbenad crosscountry-version för hästvagnen / skogsvägen

  Åh, det är inget annat än NEVS * frustrerad *

  Jag ser bara två sätt:
  + Prisvärd liten elbil i mini-format
  + Efterföljare till 9k. Det fanns tillräckligt med utrymme i det och det var elegant och snabbt nog också. Modern 6-växellåda med lång översatt 6.Gang köp och redo. Bäst med baklucka som Superb (är liten som sedan och stor som CS)

 • E85 bränsle är snö igår, under våren vår och höst 2015 i södra Sverige hittade vi inte på bensinstationerna. Och det såg ganska annorlunda ut för några år sedan. Jag kommer ihåg 2006, där det var svårt att hitta diesel på bensinpumparna.

  Ny information finns tillgänglig på NEVS-affärsplanen, ta en titt på Saabsunited-sidan. De nya modellerna från 2017 presenterades grovt, vilket gör att du vill ha mer. Är nämligen många hatchbacks här. Tack vare Saabsunited var du den första.

 • Jag skulle vara intresserad av att veta hur Biopower-motorn beter sig mot LPG. Så mer i riktning mot E85b eller bensin. Hur kompatibla är motorerna med varmare förbränning.

 • Jag har kört en 5-9 II SportCombi BioPower i över 3-åren (Hirsch-uppgradering till 225 PS ingår) och ser alltid fram emot extra prestandaökning. En saabiges körning känner av all första kvalitet. Synd att E85 anställs i Tyskland, men jag hoppas att det kommer att erbjudas ännu längre i Österrike.

 • Ja, tanken var problemet. Har varit nästan 8 år med NEM 9-5 organiskt sätt, men en tank Innehåll brist på 75 att 68 liter (av vilka endast cirka 60 liter användbar) med en förbrukning av 20-30% och den resulterande området av max. 450-500 km i vardagen var redan en nervös utmaning. Om jag faktiskt kan galoppera extra hästar, var jag vanligtvis efter 400 km tillbaka till "min" E85-tankar (vilket var naturligtvis också nås endast via en omväg). 100-liter-tanken och ett närmare E85-nätverk skulle ha behövt det permanent

 • Monokultur är alltid ett problem. Vi har vid dörren relativt små fält och småföretag. Men även där är den intensiva majsodlingen ett problem. Vildsvin befolkningen växer snabbt, medan andra vilda livsmiljöer tas. En anledning är E85, jordbruksbränsle. En annan är EU, som vill ha en jordbruksindustri politiskt, i stället för att främja små och medelstora företag och därigenom bevara mångfalden. Men ämnet går förmodligen bortom bloggens gränser.

 • Min bensinstation tar det helt ur programmet, så snart tanken är tom. Då är alternativet borta.

 • Kära Blogger,
  tack för orden - särskilt om den "dåliga" etanolen, även om citaten stör mig. Det är inte riktigt ett bra bränsle. Om du kör genom Schleswig-Holstein eller Niedersachsen ser du att många bönder odlar landskapet för att driva sina biogasväxter. Konsekvenserna är: utrotning av bin och således ingen pollinering, ingen mat för många insekter, så ingen mat för fåglar, etc. - och massor av kamouflage och mat för vildsvin. En annan konsekvens: Vårt korn importeras från Fjärran Östern, och självklart i marinmotorn brände tungt bränsle - enligt min mening en nonsens, men politiskt önskad. Kritiken på energitransitionen kan fortsätta, men här är inte ämnet. Rengör etanol från avfall: gärna. Men om jag vill spara CO2, istället för majsfält, skapar jag en skog som binder till CO2 tusen gånger.

 • Eftersom känsla eller nonsens, körglädje och extra kraft tider bortses när E85 återfår 10 € den E1,4 värt igen i allt är billigare från E85 gör E10 känsla igen.

  Åtminstone om jag går för min extra förbrukning.

 • Tack, du.
  Den sista begäran till det vänliga hade inte hjälpt mig. ; (

 • Jag trodde alltid att det var ett lysande alternativ. Endast 100 liter tanken i Saab saknade!

 • Bakluckans emblem är tillgängliga från Saab-återförsäljaren. Här är ordernummer:

  12841799 9-5 NG

  12765204 9 5 OG & 9 3 II

  Om ingen återförsäljare finns finns många blogsändare också!

 • Sannt, bra ord!
  Har E85 - med rena sydtyska jordbruksingredienser - och ett rent samvete också vilja matas till min 9-5NG ... - och njöt av SAAB teknik!

 • Nåväl, låt oss se hur länge det kommer att finnas på vår tank. (

  Jag letar fortfarande efter en Bio Power Emplem för min baklucka.
  har man ett tips?

Kommentarer är stängda.