30 år. Min väg till Saab.

Min första kontakt med en SAAB var i min moped och moped rocker dagar, så 1981. Mittemot det var på gården, en SAAB 99 Turbo, men jag "upplevde" bara turbo månader senare. Det tillhörde Fred, en amerikansk armé-sergent, som återställde MB-SL-skrot i sitt garage för att skicka till USA.

Saab 9-3 I Cabriolet
Saab 9-3 I Cabriolet

Vi fick bra och alltid haft några uppmuntrande ord om mixtrande av andra, trots allt, varje moped en gång brutit och oftast fahrtauglich ihop. Och Fred hade den mest kompletta uppsättningen verktyg som jag någonsin sett i privata händer, och jag är alltid glad att hjälpa till.

Jag hade ignorerat SAAB. Min tidigare lärare körde en musgrå 96 ...

Som återigen moped inte körs som önskas, och jag stod med tummen upp i utkanten, kom han över, Fred och kluven fram emot. Eftersom han hade bråttom, gick han på gasen och grinade brett mig som mun var öppen när han accelererade uppför backen. Det gick ut på Honda 500er en äldre kompisar eller den berömda Schmitt katt. Plötsligt hade jag ögonen för SAAB, ett varumärke som jag visste endast av skål med min lärare och stod på en 16 år mer för nöje än kälkborgerliga körglädje.

Under mina bilår valdes "medborgarburarna" mer ur praktisk eller prissynpunkt. För för skojs skull hade jag mina motorcyklar.

Våren 2013 närmade sig en god vän till mig och sa att han var tvungen att sälja en 900 II cabriolet, switch med 185PS. Han har kört SAAB i flera år och har alltid mer än två eller tre i hallen, men jag var aldrig särskilt intresserad. Mitt svar var en klassisk moped-slogan: "När jag faller av min moped, vid 70 år, tänker jag på en cabriolet".

Men då hade jag gjort räkningen utan min dåvarande 15-åriga dotter, och då försvagade jag mig. Nu ville min vän inte sälja längre (som jag inte trodde var dålig), men erbjöd mig att flytta den konvertibla genom sommaren. Sagt, gjort.

Och nu hade han mig, SAAB-viruset. En genial cockpit, som inte löste några pussel och en motor som skjutde framåt som gummiband!

Saab 9-3 SC, logiskt med hjort!
Saab 9-3 SC, logiskt med hjort!

Jag hade kul i en bil nästan som en motorcykel. Vad gjorde jag skämt med Saabinen? Bränsleförbrukning? Jag är worschd, som Franke säger!

Men nu hade hon sin egen turboladdade sedan, s.besten en automat! Efter en lång sökning och mycket skrot överväganden jag har mina funnit en 931 LPT i SE funktioner, naturligtvis, flöt några redan enbart av pengar (stötdämpare, LMM, KWS, drivaxel, Maptun och en turbo) men nästan 180Tkm en märker honom på den öppna banan inte och förvirrade så många unga i sin nya bil Ingolstadt :-).

Så nu är det konvertibla inte så ensamt, det har nu sedan förra veckans företag.
Självklart, en SAAB, en 9-3 Sportcombi 1,8T.

Åh ja, även med SC, har jag nästan lika mycket kul som på en motorcykel, för sedan igår lurade.

PS: Min dotter är för närvarande i körkortet. Det är klart vad hon vill köra 😉

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Herbert för sin Saab-berättelse! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

3 tankar om “30 år. Min väg till Saab."

 • blank

  Tack för den underbara SAAB-berättelsen! Och på något sätt kan jag inte skaka av följande observation: Åter och igen turbosna, som har implanterat viruset !!! 🙂 klass. Fortsätt att njuta av SÄÄBen!
  PS: På vilket SAAB-hjul rullar den visade konvertiblen ???

  • blank

   Dessa är inte SAAB-fälgar, de ursprungliga 16 ″ var ganska mycket färdiga. Inget billigt skulle ha bråttom. Min SAAB Spezi är en däckhandlare och jag letade och hittade den på Diewe Trina Bronze. Saabs navkapslar var en ärafråga. Jag tycker att färg och form harmoniserar mycket bra med kroppen.

   • blank

    DAAANKE för info!
    Jag ska söka. Mina W-fälgar blir fula ... 😉
    Fredlig adventstid ...

Kommentarer är stängda.