Hur jag kom till Saab ...

Det fanns en tid då det bara var plats i mitt garage för Alfa. Trevligt men diva-liknande. Varje gång jag satt min tändningsnyckel i låset till vänster, var jag tvungen att säga en liten bön. Merparten av tiden började han, men inte alltid ... Italiensk elektronik.

Saab 9-3 II Cabriolet
Saab 9-3 II Cabriolet

Den som någonsin har sett den offentliga elförsörjningen installerad i Italien kommer inte att bli förvånad längre: åtminstone tändningslåset är till vänster; bara Porsche och Alfa har detta på plats! Mitt val av bil har alltid varit individualistiskt.

Sedan kom hösten 2012. Jag ville skona min Spider Cabrio och min åldriga bilförsäkring var på väg att gå slut. Vad kan vara närmare än en vinterbil, tänkte jag! Eftersom jag alltid tillbringade sommarsemestern i Danmark med mina föräldrar i min ungdom, kom jag ihåg de coola, då gamla bilarna som trotsade saltluften, en gigantisk bagageutrymme och, om jag minns rätt, hade tändlåset i mitten. Vilket varumärke var detsamma igen? Okej, Saab! Samma tillverkare som byggde stridsflygplan, som sedan övade lågflygning över Nordsjön och hade två små triangulära vingar framtill, Saab 37 Viggen….

Jag sökte på internet och hittade en billig Saab 900 II byggd 1994 nära mig. Jag körde dit, tog en provkörning och blev förälskad i "Saabsjukdomen" redan från början ... Så jag körde en Saab 900 II för första vintern. Känslan av att köra genom snön i en Saab var obeskrivbar. När min hustrus Seat Ibiza inte började på -21 ° på morgonen, eftersom det spanska batteriet uppenbarligen inte var byggt för en Centraleuropeisk vinter och jag kom in i min Saab 1994, satte nyckeln i det centrala tändlåset, det typiska Saab DingDong lät och det lät Motorn startade utan att tveka, så min fru blev också förvånad.

Saab 9-3, serie 1
Saab 9-3, serie 1

Saab, född från Jets, sa jag tyst till mig själv. Jag läste mycket om Saab och insåg mycket snabbt att min Alfa-kärlek försvann mer och mer. Spindeln såldes, även om jag inte fick pengarna, som jag föreställde mig. En ny konvertibel var tvungen att komma! Tillverkare: Saab! Så började sökningen! Och då var slumpen i spelet, i min hemstad i Forchheim, Obfr., En svart Saab 93 AERO-konvertibel såldes. Byggår 2006, 140.000 km. Priset var acceptabelt, särskilt checkboken underhålls vid Saab Kellermann i Erlangen! Klass Saabschrauberstätte!

Resten berättas snabbt! Kort testkörning, köpta! Sedan dess har vår Saabrio åtföljt oss i vardagen, men också på underbara semesterturer. Enligt mallen, Saab - hemma på långa avstånd. Så vi körde öppet på Korsikapass och drömlika sandiga vikar eller kryssade kustvägen på Codte d'Azur som Grace Kelly och Gary Cooper ... Även världens största rondell, Place de la Concorde i Paris, i Saab 93 AERO, en avslappnad behandling!

Men eftersom du inte flyttar 93 AERO genom salt och snö ger jag inte längre den här drömmen om en bil och jag saknade fortfarande den klassiska Saab-känslan, jag köpte ytterligare ett 2014 I SE tillverkningsår 93 hösten 2000, med lätt läderinredning och som min Saabrio , också i svart! Jag älskar att komma in i mina Saab, starta motorn med tändningsnyckeln i mitten, kryssa retarderat och slå på min nattpanel på natten ...

En sak är klar, det var inte min sista Saab….

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Christian för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

9 tankar om “Hur jag kom till Saab ..."

 • blank

  Vid någon tidpunkt då köpet av föremålet försvann 900-II - vad hände det med det?

  • blank

   ... Kör, inte köp.
   Svaret på 900-II fortsätter att intressera mig.

 • blank

  Tack och lov är bloggen tillbaka. Som en övertygad Facebookverweigerer kunde jag inte ta reda på vad som händer. Det var verkligen kallt tillbakadragande. Snälla gör det inte med mig längre (och säkert många andra läsare också)

 • blank

  falkatrin,
  Efter din kommentar vågar jag också.
  Har bara en SAAB 9-5 stationvagn juni 2006 Diesel. Låt oss se ... kanske ska jag skriva min SAAB-berättelse med SAAB 96 Bj 1960 över SAAB 99 Ems fram till idag.
  Hälsningar från huvudstaden

 • blank

  Och ett annat märke med tändning till vänster: Lada! Åtminstone i mitten av 90er-åren till tjänstgöringstider, när jag fick köra ut med en Lada-stationsvagn på hjul

 • blank

  Trevlig historia! Hälsningar från middlfrangn till Forchheim!

 • blank

  Wartburg har tändningen till vänster, men tyvärr finns det inte längre varumärket, skälen kan argumenteras.
  Bilarna var inte divaish men praktiska. Allt du behöver för att få från A till B.

 • blank

  Italienarna bygger fantastiskt vackra bilar, som tyvärr inte alltid är exempel på tillförlitlighet.

  Japanska byggar (s) pålitliga bilar, som tyvärr inte alltid är en oyster av skönhet.

  Från den logiska anslutningen av båda kom Alfa Romeo Arna

Kommentarer är stängda.