SAAB DNA ... ladda om

Saab DNA distribueras över hela världen. En uppstart startade med Saab know-how och upplevde en krasch. En annan begick en Saab-designer och vill göra en stor start nu. Och gammalt Saab DNA får en tredje ansiktslyftning i Kina.

SAAB DNA
SAAB DNA

Baserat på den gamla Saab 9-5-generationen, får Senova D70 en ny front i Buick-stil. Som en kraftkälla arbetar Saab Trionic med de traditionella 2- och 2.3-litersmotorerna. I Kina säljs den tidigare svenske som en premiumprodukt och har viss popularitet, även på grund av låga priser.

Senova D70 ansiktslyftning
Senova D70 ansiktslyftning

BAIC annonserar omedelbart Saab DNA. På den nationella hemsidan kan du upptäcka Saab-logotypen med turboladdare eller integrerad i ljusstrålen på 9-5 NG. Termen Nightpanel sprinkles i ögat, Saab reklamklämmor från Kina produktion finns tillgängliga. Vad var det med immateriella rättigheter?

Borgward - Start 1.0

Åh ja, Borgward ... vad hoppas vi hade eftersom Einar Hareide är en tidigare Saab-designer. Hareide har levererat bra design på Saab. De tidlösa, fortfarande vackra 900 II och 9-3 kommer jag delvis från hans penna. Designen och premiären på Borgward BX7 var mer en besvikelse än en go-around. Saab DNA i BX7 - Ingenting. Men Borgward arbetar hårt för att komma igång.

Borgward BX7 TS
Borgward BX7 TS

Europa stod redan på listan över kontinenter som ska erövras 2017 ... med BX7. Det kommer, nu blir det spännande, som en plug-in hybrid och som en EV. Ingen konventionell förbränningsmotor kommer att driva Borgwards europeiska versioner, denna teknik förblir reserverad för Kina och tillväxtländer. En konsekvens av Wolfsburgs Dieselgate säger Borgward och förväntar sig striktare miljölagar i framtiden.

Och Borgward tänker högt på en monteringsanläggning i Tyskland. Prefabricerade bilar från Kina, installation av batterier och körning av tåg i det gamla hemlandet. Bremen skulle vara trevligt, kanske kan Daimler rensa en hall i Sebaldsbrück.

Qoros - Gå vidare 2.0

Kommer vi ihåg Qoros? Ja, det var något ... Mycket Saab vet hur träffades på det israelisk-kinesiska joint venture. Det verkade som om stora planer kunde fungera ... Bästa resultat i NCAP-kraschtestet, snabb expansion till Europa. Den svenska pressen såg mycket Saab-DNA på Qoros. Särskilt media, som Saab aldrig gillade.

Advance beröm. Crash. Den största delen av Saabians är tillbaka i Europa, en betydande del av den flyttade till Göteborg.

Den nya Qoros 5 SUV
Den nya Qoros 5 SUV

Qoros kämpar. Mot eländiga försäljnings siffror som tycks ha fallit långt ifrån prognoser. Europa drömmer inte längre om. Kina är inte ett bra ställe för okända varumärken. De nu nedåtkorrigerade förutsägelserna passar fortfarande inte. För 2015 ska det vara 3.000-enheter som säljs per månad på hemmamarknaden. Under de första 7-månaderna var det mindre än 7.000-fordon, endast i oktober 1.400. Fortfarande långt under destinationen.

Qoros vill börja nu med Qoros 5 SUV. Det är den andra SUV av varumärket och kommer att hämta från mars 2016 turnen. 6.000 fordon per månad, varav minst 2.000 Qoros 5 SUV, borde hitta köpare. Qoros 5 SUV, som endast är tillgänglig som framhjulsdrift, börjar vid 23.500 €. Mycket dyrare än jämförbara SUV av kinesiska märken, vilket Qoros försöker motivera med högre kvalitet. Starta ett okänt varumärke eller kraschlandning? Vi kommer att se.

18 tankar om “SAAB DNA ... ladda om"

 • blank

  För design jämförelse och Saabs tidigare framtid bara två ord:
  Jason Castriota

  åh två ytterligare:

  muskelbilar

 • blank

  Borgward ser ut som en blandning av Tiguan och Touareg. Inte särskilt tilltalande, bara inte en Saab ... och jag kan bara hålla med de andra medförfattarna om de kinesiska rutorna, inget för mig. Jag vill inte sakna min 900CV, 9-3CV och 9-5Kombi och behålla den länge.
  Grüßle
  Cooper One

 • blank

  Skulle passa med dessa Santa Clauses. NEVS affärsplan: Nikolausschlitten kommer nu att byggas med ekologiskt, biologiskt ljuddrev (Rudolf). Men 24.12. 2015 skulle vara för sent, inte i kalender i höst, och ett löfte NEVS måste göra

 • blank

  Wiesmann har förmodligen nu en ny investerare som hoppas att de är lyckligare än SAAB.
  NEVS affärsplan presenteras vid 24.12.2015!
  ... som en julsaga ... ..

 • blank

  Jag tycker faktiskt att designen på Borgward är ganska acceptabel. Det kommer säkert inte att bli en stilikon som en Isabella. Men till skillnad från samma SUV från Fjärran Östern sticker den ut positivt. Om kvalitet, teknik och pris är rätt kan det fungera med Borgward 2.0. Jag önskar dem åtminstone väldigt mycket. Och att spela hybridkortet är vettigt. I medelklasssegmentet finns det för närvarande inte många tillverkare som erbjuder tekniken. Hittills har de tyska tillverkarna bara ”hybridiserat” sina stora lådor. Där spelar dieseln fortfarande en alldeles för stor roll.

  • blank

   Som framgår av IAA i år såg Borgwards byggkvalitet mycket bra, designen har en hel del Audi Q7 och några Porsche Cayenne.

   Eftersom ingen bryr sig om att använda namnet SAAB för tillfället kommer det inga problem för NEVS om de är redo att starta sin nya bil i 2017. Det är mitt tips, försäljningen börjar 2018. Så fortsätt tills dess.

  • blank

   Stolad grundform och då gick något Surface Entertainment in i arket. Well. Detta bygger inte egentligen på Borgward-designen. Hansa och så vidare.

 • blank

  Och var är ett original från Trollhättan?

  Inte ens den fullständiga affärsplanen tillkännagavs för hösten 2015 meddelades tidigt av NEVS.

  Med nuvarande VW-fiasko kunde svenskarna enkelt skaffa tidigare VW-kunder. Emellertid verkar NEVS-truppen ha fallit direkt in i den gamla SAAB-praxis och alla möjligheter passerar därför Trollhättan utan att göra något - den här gången även utan stor GM: s ingripande! Till och med jag är nu förlorad för ord - eller har NEVS fortfarande något på pannan som kan kallas en SAAB-bil?

  • blank

   Den kalendriska hösten går till 21.12. 11: 44 MEZ. Endast som info. Så skulle tiden fortfarande vara

   • blank

    Jag skulle nästan undra om NEVS i höstkalenderna faktiskt något. Varför är NEVS tillåtet att använda Saab-logotypen på sin webbplats? Du skulle tro att Saab AB är så långsamt oavsett var ditt namn används överallt utan tillstånd.

    • blank

     Min anteckning hänvisade också bara till kalendern, inget annat.

  • blank

   NEVS har säkert inget på pannan. De är den största miscasten någonsin.

   • blank

    Kan inte hålla med.
    1. Att utveckla en elbil är mer krävande än att nå in i delhylsan. Vem vet hur långt Phoenix-plattformen måste rekonstrueras?
    2. En stor investerares fullständiga misslyckande på grund av vad som helst (fabriksolycka, uppvärmning i Kina) har NEVS snubblat, men i motsats till Saab under Mueller vredes inte. Mycket smartare handlingar, eller helt enkelt bättre kontakter. Och _rechtzeitig_ gick in i omstruktureringen.
    3. Flexibilitet i affärsmodellen att överleva. Utvecklingsavtalet från Turkiet är bra nyheter.

    • blank

     Phoenix plattformen var designad från början på EV och plug-in hybrid.

 • blank

  Vilken skräp, och sedan annonsera med SAAB. Det är så som det är, BAIC har identifierat och använt möjligheter, även om jag inte kan hitta det bra. NEVS gav bara upp. Är de fortfarande kvar eller är de redan tillbaka i viloläge?

  • blank

   De är fortfarande kvar och upptagen personal. Kommunikationen är fattig som alltid, så allt är OK

 • blank

  Lådorna ser ut som skit, och Senova är dyster. I stället för att använda chansen till lägre löner för en uppskattning, sparas den helt enkelt på det vanliga billiga Kina-sättet. Handtagen. Den elaka designen. Satsar på att skyddsskyddet i dörrarna är borta eller svagare? Interiören bah.

 • blank

  Fantastiskt att BAIC kan annonsera med namnet SAAB utan konsekvenser och NEVS har problem med namngivningsrättigheterna ...
  Och quororna liknar tydligt Kia Sportage.

Kommentarer är stängda.