Saab 9000 Anna Project (del 7) Fakturering.

Under tiden har Anna blivit en daglig följeslagare. Starten var inte lätt, men vi fick vänner. Gamla bilar har karaktär - och egenheter. Det finns mystiska platser som Anna inte gillar, vilket gör dem otvetydigt tydliga.

En titt tillbaka: Anna-projektet på Lafrentz i Kiel.
En titt tillbaka: Anna-projektet på Lafrentz i Kiel.

Exempel på utgången från ett mycket specifikt parkeringsgarage. Trafikljus röd. Sidofönstret öppnar, det börjar regna. Fönsterregleraren är död, fönstret förblir öppet. Trafikljusgrönt, Saab kör av, allt fungerar oskyldigt på 100 meters avstånd. Och kommer att fortsätta göra det. Fram till en dag är Saab tillbaka vid detta trafikljus. Den här gången är det taket som är dött. Och 100 meter längre, naturligtvis ...

Förklaringen på 9000: s liv, ett mästerverk av svensk teknik från 80-talet: på denna specifika plats finns en hotspot, en sändningsplats för företagradio och flera utgångar styrda av radio. 1980 ett tema för Perry Rhodans romaner. 35 år senare faktum. Elektrosmog - Saab tål inte det.

För Anna kommer sanningens ögonblick idag på bloggen. Dags för beräkningen och möjligheten att ställa frågor om framtiden.

Vad är en Saab 9000 värd?

För att ta reda på det beställde vi en Dekra-expert. Anna var inte riktigt färdig vid denna tidpunkt, men det handlade inte om slutpriset, trenden var viktig och möjligheten var bra. Villkoret rankades 2-3, priset var 8.000,00 €. Den tydliga historien har inte införlivats, interiören var ännu inte perfekt. Idag är Anna komplett, Saab 9000 ska vara en 2. Värt lite mer, men ändå chockerande lite.

Tendensen för Saab 9000-priserna ökar, men bara för att marknaden nästan är tom. Restaurerade eller välskötta 2-seriebilar äger faktiskt inte rum, ett öde som 9000 delar med andra fordon från 80- och 90-talet. Verkligheten är frustrerande, och mycket sällan kommer en välskött 9000 från pensionärer på marknaden. Skrot och konsumentfordon dominerar. Låt oss vara ärliga - med tanke på den nuvarande prisstrukturen är de inte värda att renovera. Som alltid är fallet med fordon i denna prisklass returneras investeringar i material och arbete aldrig.

Var är Saab 9000 framtid?

Blogguppdraget 2015 var att skriva 9000 ut ur det ingenmännens land att glömma. Detta har lyckats i delar, vi kunde inspirera några läsare till den första stora Saab. Några fans har återupptäckt 9k för sig själva och håller bakluckan Saab på vägen med mycket kärlek.

Hur är framtiden? Entusiasm för inte så ung plåt är ingen fråga om ålder, det handlar om att njuta av teknik, stil och körkultur. De kompakta måtten och användarvänligheten uppskattas. Du går bort från tvånget att konsumera, upptäcker att du kan spendera dina pengar på roligare saker än på nya bilar.

BMW gör det, Mercedes har funnits länge, Porsche intensifierar sin verksamhet i fråga om klassiker och youngtimers. Det första Porsche Center öppnar i Arnhem, Nederländerna - endast för klassiska bilar. I framtiden kommer det att finnas svabiska klassiker direkt från tillverkaren, med leasing, finansiering och en garanti precis som med en ny bil. Vägen för alla som vill köra och njuta, men inte vill skruva sig själva eller utsätta sig för vabanqui-spelet att köpa en bil på grusplatser.

Varför inte Saab, varför inte Orio AB? Det var det där Ida-projekt - idén som låg högt i Sverige att erbjuda fabriksrenoveringar i framtiden. Egentligen logiskt, om inte obligatoriskt. Orio har ett unikt försäljningsförslag, leveransen av Saab-originaldelar. Ett restaureringscenter för varje viktig marknad, som drivs av Orio eller i samarbete med en nationell partner. Det skulle vara mer än bara att stärka din egen kompetens.

Verksamheten utöver de vanliga varumärkena har redan erkänt våra grannar. Nederländerna gör det Saab Youngtimer Lease igen innan. Målgruppen, egenföretagare, handlare, skulle vara tacksamma för att hyra ut för en individuell, galen tolkning av svensk rörelse. Andra märken har länge haft detta i sin vardag. Citroen CX, ett fordon vars klassiska karriär jag följer med stor sympati, finns som leasingobjekt i en ny bilskick. Priserna är cirka 30.000 40 euro, CX Basis i Karlsruhe har framgångsrikt ägnats åt det hydropneumatiska ämnet i XNUMX år.

Ju fler datorer med animerade och virtuella cockpits rullar på våra gator, desto mer eftertraktade tekniska färdigheter på 80- och 90-talet. Överlevande Saab 9000 kommer att vara en av dem.

Del 7 var inte den sista delen av Saab 9000 Anna-projektet. Det finns mer. Det är också klart att Anna inte kommer att stanna för alltid. Så småningom, med ett tungt hjärta, måste hon skapa plats för ett nytt projektfordon. Eftersom jag tycker att Saabs ska flyttas och inte bli uttråkad i hallar, måste vi leta efter ett nytt hem.

18 tankar om “Saab 9000 Anna Project (del 7) Fakturering."

 • blank

  En CX är en diva. Extremt vacker - men kan vara väldigt lynnig. Det är desto viktigare att ha någon till hands som är bekant med det. Efter en GSA-pallas i familjen som var super tillförlitlig köpte jag en begagnad CX i början av 90-talet. Fantastiskt bekväm att köra, men reparationerna var mycket dyra.
  Jag tycker att BX, XM och Xantia också är bra bilar som förtjänar mer uppmärksamhet. Jag körde även XM och Xantia V6 själv. Reparationer är mycket tidskrävande och dyra eftersom allt är helt installerat. Eftersom fransmännen kunde ha tittat i Trollhättan något. Dricksvanorna är inte heller av kartong. Men det gjorde alltid roligt på motorvägarna TDI att irritera med dessa missiler. De såg inte exakt som Anna-projektet gjorde.
  Den klassiska franska delar ödet för de flesta 80 och 90er bilar. Kanske är det en fråga om tid innan det naturliga valet dekimerar antalet fordon tills det blir intressant för samlare.

 • blank

  CX, i början av 80-talet hade jag en, en Pallas! Bra bil med konstigheter. Idag fortsätter jag att kontrollera Cx-enheterna på mobil, men jag föredrar att ha en 9000 i stallen. Det måste vara en Aero och den måste vara röd, för jag kan bli svag! (mitt största problem, hur säger jag det hemma att ett åttonde fordon kommer att läggas till ...)

 • blank

  Priserna på CX Basis är också slutet på flaggstången, vilket också gäller priserna för reservdelar där. Visst, helt ombyggda fordon kostar sina pengar, men ombyggda 901 CV finns också i denna prisklass, men speglar inte det pris du måste betala för en rimlig och mycket bra kopia. Dessa fordon riktar sig mer till människor som köper en sådan bil för att lägga den i samlingen och mindre för att köra den. Värdesänkande kilometer kan ackumuleras på hastighetsmätaren ... Den som absolut behöver en investering bör köpa konst! Bilar finns där för att köras. Jag är väldigt sympatisk mot denna amerikaner som nu har gått 1800 miljoner mil med sin Volvo 1,8ES (?). Bilen är inte heller en ridvagn.

 • blank

  Jag har alltid varit ett fan av CX. Mot de gammaldags saker av tyskt ursprung var den här bilen från en annan tid. En studieresa till Paris strax före min Abitur var som en resa till TH för mig då. Du visste inte ens var du skulle leta först ...
  Tyvärr saknar CX en viktig detalj som jag inte kunde leva utan då och nu - den stora bakluckan. Det blev därför en 80CC i slutet av 9000-talet ... fram till dagens CS / CSE.

 • blank

  Bra idé att donera Saab Yougtimer-leasing.
  Det kommer säkert att finnas något intresse innan. Ett sådant leasingföretag kan ha några konstiga bilmärken som erbjuds för att göra affärsintressen.
  Men Tom, ge aldrig din 9000 ett leasingavtal, men håll det själv.

 • blank

  Frågan är, finns det tillräckligt med fordon och villig att köpa som kan överleva på lång sikt och pengar är intjänade!? Interiörerna (900II, 9-3I) kunde höjas med dagens möjligheter till en högre nivå vad gäller ytorna. Designen är tidlös vacker.

  • blank

   Jag kan bara återspegla min observation som jag gör med några Saab-partners. Gården är full av klassiker och yngreimers, från 99 till 900 och 9000 allt finns där. Och är alltid mer. Jag tycker att det är en bra trend, men inte mer. Vad Orio / Saab kommer att samarbeta med är den andra frågan. Potentialen finns säkert.

   • blank

    Det här ser ut som en grund för en ny affärsmodell för SAAB-baser. Sense kan definitivt göra något sånt.
    Enligt din beräkning borde en bra 9000 kosta cirka 10 000 euro.
    Oavsett om entusiasmen för fansen och Orio tillsammans med viljan att engagera sig kommer att visa.

    • blank

     Det är det. Kanske ett medelfristigt perspektiv. Om Orio kommer att uppta detta område är tvivelaktigt, går den nuvarande strategin i Nyköping i en annan riktning. Men om Orio inte gör det, kommer någon annan att göra det.
     En återställd 9000 från ett specialföretag måste kosta från 15.000,00 900 för att få räkningen rätt. Vi har inte den här situationen ännu, kanske om några år. Restaurerade 20 handlas för närvarande mellan 30 - XNUMX k, konvertibler är också dyrare. Andra länder visar hur en Saab kan vara dyr. Det finns mycket att komma ikapp i Tyskland.

     • blank

      15 000 för bra 9000 XNUMX? Varför inte när bilen är felfri och väl underhållen. Om du läser tidningar från den gamla eller unga tidsscenen spenderas helt olika belopp på fordon som aldrig går på vägen igen.

      Jag har just köpt en ny bil som ett fordonsbil och beräknas med ungefär samma belopp som en copyist under de första 1.5-åren.

      • blank

       Priset relativiserar sig dessutom, om man tänker på hur mycket bil Neuwagenlangeweile det ger för 15.000 €.

       BTW: Stannar du hos nya bilar i Saab-familjen?

     • blank

      En SAAB-fan, jag är säker, som en förare, tyvärr nej. Jag kör 9-5 Aero nu tills den nya bilen är där, separera sedan våra vägar (tyvärr) och SAAB går in i utbytet. Leveransdatumet är KW 53.

      Jag är inte en samlare och behöver nu en ny bil i affärer.

 • blank

  Vad sägs om en 9-5 OG Sportcombi av den första Face-varianten som ett framtida projektfordon? Han var trots allt den direkta efterträdaren och den första Combi från SAAB ...
  Och det verkar för mig som om fanscenen inte riktigt har fått 9-5 OG på listan ... faktiskt synd ...

  • blank

   Våra tankar går i den här riktningen ... 9-5 OG behöver lite mer uppmärksamhet. Tyvärr kan sådana projekt inte finansieras med fickpengar, och att få stöd för projekt blir svårare för bloggen varje år. Vi får se…

  • blank

   Jag kör en 9-5-stationsvagn sedan maj 1999. Jag är väldigt glad över honom, även om jag redan har lagt mycket pengar där inne. Men med Ratzmann i bakgrunden är bilen inte bruten. Man tittar inte på 16-åren. Han körde också bara 230000 km. På lång avstånd kör han super bekvämt. Jag älskar honom

 • blank

  Wow, CX. Great! Visste inte riktigt att det finns något sådant. Förmodligen bara i frankofilens gränsområde.

  Skulle det fungera med Saab? Jag har intrycket att 900-drivrutinerna är lite knäppa och märkliga. De är mer benägna att göra det själv än att köpa. Och om 9000 har status som Saab-traditionister som 900, eller CX Citroen-drivrutinerna? Inte säker. Trots att han är min favorit Saab var jag helt besviken över 9-5.

  Förresten, jag förstår på något sätt något annat genom fakturering. Kostnaderna bör på något sätt gå in, hihi ...

  • blank

   CX är en bil som hardcore fans inte ville sakna i årtionden. CX-basen har varit engagerad i den stora Citroen i åratal och har varit dedikerad till att skapa en egen marknad och hålla franska kulturella tillgångar vid liv. Ingen aning om hur 9000 ser ut i 10 eller 20 år, men nästan allt är möjligt.

Kommentarer är stängda.