Saab - Allt annat men tråkigt

Bengt Gadefeld och Per Gillbrand. Vad tänkte de när de tämjde turbo? Motorutvecklarna i Södertälje har arbetat med turboladdning sedan början av 70-talet - mer eller mindre under ledningens radar, som ofta var fallet på Saab. Sedan i mitten av 70-talet kom den stora krisen, försäljningssiffrorna kollapsade.

Saab 99 Turbo
Saab 99 Turbo

1976 blev Sten Wennlo ny chef. Saab har knappast några innovationer på gång - förutom turbo. Wennlo behöver en känsla för att rädda Saab. Han besöker Gadefeld och Gillbrand i Södertälje, tar turboen tillbaka till Trollhättan - och är entusiastisk. På hemresan bestämde han sig för att gå in i serieproduktion. ”Allt annat än tråkigt” föddes, och sedan händer allt väldigt snabbt. I september 1976 ser de svenska återförsäljarna turbo, 1978 rullar Saab 99 Turbo till kunder.

Saab 99 är en helt svensk bil. Objektivt ner till detalj, ingenting som skulle vara slumpmässigt eller tankelöst. Saab är främmande eller italienska tillverkares leklighet. Det gör Saab lite tråkig - vid första anblicken. Saab 99 Turbo ändrar det. Det stannar inte alltid på 145 hk, det finns mer. För första gången kan du jaga med en Saab Porsche och kasta Porsche-piloter i en djup meningskris.

Det blir trevligt när en turboerfaren passagerare är ombord. Den fasta Saab rullar genom trafiken tills rutten är klar. Om föraren går på bensin - händer ingenting en sekund. Sedan går turboen in, brutal och hård. Saab äter asfalt, söker dragkraft, ingenting kan stoppa det. 99 Turbo är en sportbil som inte ser ut. Föraren är beroende, passageraren kan inte tro det. Saab - "Allt annat men tråkigt". Ett koncept föds.

Saab fortsätter att göra turbo. Med 900 Turbo växer kraften upp till 160 hk, vänliga tuners tillåter en tilläggsavgift. Turbo-fördröjningen blir mindre, fascinationen kvarstår. Turboladdaren odlas i 9000 CC Turbo och 9000 Aero. Upp till 225 hk är möjliga. Återigen spelar konceptet ”Allt annat tråkigt” in. Interiörerna i 9000 är faktiskt hypotermiska mot posh. Ingen misstänker enorma körprestanda i en kombi sedan. Ju större är effekten när en 9000 accelererar och lämnar fordon som är starkare i pappersform. Saab levererar alltid mer än du tror, ​​vilket också gör förarna nöjda.

De Turbos fortfarande odlas under årens lopp, har Saab ut, alltid ger mer turbokraft. Den 900 II, som en halvkombi utveckling av 900 I leveranser sammetslen 185 PS, den 9-3 Aero bryter 200 hk, Viggen med brute 230 hk Turbo Pure. Chassit ger kraften knappast på vägen, finns det därför ett Viggen Rescue Kit, tråkigt det är inte Viggen piloter. En Saab är mer än bara en bil. En Saab är en familjebil, en affärsresan, en sportbil för vänster körfält. Saab 9000 fulländat detta koncept, förnuft och botemedel mot tristess en symbios. Men inte för länge.

Saab är nu en del av GM och ”Allt annat än tråkigt” finns inte längre. Konceptet av Bengt Gadefeld, Per Gillbrand och Sten Wennlo försvinner långsamt. Motorutvecklare har svårt, de kläms mellan allt strängare miljöregler och kostnadskontroller. Enheter som är helt överdimensionerade och utformade för hög prestanda och lång livslängd, som vi hittar dem i 9000, är ​​inte längre möjliga.

Saab bör vara kompatibel för masssmaken. Motståndarna är nu BMW och Audi. Den gamla Saabs visdom att det kommer att gå fel om du förnekar dina rötter räknas inte längre. Nya 9-5 kommer som en sedan, Aero har eländiga 5 hk mer än i 9000. På samma sätt i nya 9-3, också sedan, och under de första åren kan man inte neka amerikansk kostnadskontroll, materialet är så dåligt . GM håller tillbaka kombi, kupén kommer aldrig. För första gången är de nya modellerna mer lugna än sina föregångare. Endast kunder som är nya på Saab är nöjda. För de andra leder vägen till Sankt Gallen, där Renè Hirsch trollar fram "Allt annat än tråkigt" tillbaka in i Saab.

Lösningen att bli kompatibel för massorna misslyckas. Fordon skjuts in på marknaden av pris, fans köper Saabs mer som en obligation än av entusiasm. Situationen förbättras långsamt, med åren 9-3 och 9-5 får de några fler hästkrafter, och då och då skimrar den gamla turboandan, dumheten från Trollhättan.

Det är inte så att du glömde det i Stallbacka, det "allt annat än tråkigt". Det ligger i varumärkets gener, du måste bara låta det hända. När Saab lanserade Turbo X 2008 var ljud och prestanda tillbaka. Fans är glada, men tyvärr distribueras bara 2.000 exemplar. Mer kommer inte att ges till världen. Och då?

Alla bygger turbos nu, de är extremt odlade och därför intetsägande. Tjänsten måste levereras på en linjär basis; kunden påstås inte längre acceptera något annat. I Trollhättan, efter 40 år, tar ett koncept slut - och ändå uppfinns det på nytt.

2010 "Allt annat men tråkigt" är tillbaka - för en kort tid. I en annan form, definierad av design. Den nya Saab 9-5 förtrollar tittaren och anses vara årets vackraste nya släpp. Formgivare och experter berömmer, fascinerar Saab. Äntligen igen! Varumärkets historia slutar våren 2011 när de sista fordonen lämnar monteringslinjen. ”Allt annat men tråkigt” är till slut, till och med 9-4x, sportkombinationen 9-5 och 9-3-efterträdaren har inte längre en chans.

Slutet? Eller bara en mellanlandning? Sitter en lysande svensk ingenjör någonstans och arbetar med ”Allt men tråkigt” 3.0? Hur som helst, Saab gav oss bilar med mycket gåsbockar och fascination. Tänkt till den minsta detalj, faktiskt som bara skandinaver kan vara. Men med så mycket rimlig orimlighet under huven att märket kommer att vara odödligt. Oavsett vad.

12 tankar om “Saab - Allt annat men tråkigt"

 • blank

  Hej Saabgemeinde, om du någonsin har möjlighet att köra en Viggen med 306 hk-motorn, gör det! Det är otroligt vilka krafter som fungerar och hur den här bilen går! Tryck röret en gång i 2: a växeln vid 40 km / h så går du riktigt fort. Turbo som bäst! Eller turbo vid sin gräns ... ..

 • blank

  ... och sedan var 9-5 endast tillgänglig med 2l 150PS mjuk turbo, åtminstone för oss för en provkörning, smalare och långsammare än 9k som alltid fanns som ersättningsbil. När återförsäljaren sa att han fortfarande hade en aero9k med några kilometer kvar, fattades beslutet snabbt! 🙂

 • blank

  Skönhet är i betraktarens ögon - jag körde båda och uppskattade dem främst för deras egenskaper. Alla var speciella i sin tid och lite utanför mainstream. I synnerhet var platserna oöverträffade i båda.

 • blank

  Bra sammanfattad.
  Det enda jag inte skulle underteckna är uttalandet att en 9000 faktiskt är hypotermisk ...
  Enligt min åsikt är detta helt sant för 9.5I. Noble, välutrustade, men lite emotionsfri.
  Min 9000 CSE, å andra sidan, påminner mig mer om ett herrgårdsbibliotek. Trä, läder, möblerna huggen i massivt ...
  Skönhet i sin renaste form. Allt som saknas är eldstaden och en snygg single malt ...

  hälsningar
  Gerald

  • blank

   Alla känner på sitt sätt. 9000 verkar svalare för mig med sitt stora fönsterområde och mycket ljus i interiören. För mig är 9-5 I den ”mysigare” bilen.

 • blank

  Trevlig artikel om turbo berättelsen. Du kan inte sammanfatta det bättre 🙂.

 • blank

  Kan du anpassa din ljuskälla så att stänga ett galleri inte alltid kasta dig tillbaka till toppen av sidan? Tack!

 • blank

  Något annat än tråkigt = SAAB för hjärtat! Direkt hit och tack för det! Sparat måndagen!

 • blank

  Jag håller med artikeln på nästan alla punkter, men ...

  ... den linjära effekten kan vara tråkig, och jag vågar också tvivla på att kunderna är intresserade av om effekten är linjär, kvadratisk eller exponentiell för gaspedalens läge (eller om de ens vet skillnaden ...), men särskilt i samband med bakhjulsdrift ( ja, det finns också något liknande) det är det säkraste alternativet. Föreställ dig en explosion av bakhjulsdrivning på en hal väg. Eller snarare inte.

  men intressant skulle vara helt på vad som var tänkt att vara möjligt tack vare Trionic att programmera olika gaspedalen kartläggning och inrätta ett alternativ, liknande redan i 9-5 för chassiavstämning. För den turbo-nostalgiska, den förnuftiga och den något blygsamma

  • blank

   Jag skulle säga att det är säkrare för både fram- och bakhjulsdrivna fordon. Men mindre kul ...

   Trionic är extremt anpassningsbar. Det borde inte vara ett problem att programmera något. Ett bayerskt varumärke har “switch experience switch” ...

   • blank

    Det stämmer - understyrning är inte säkrare heller.

    Även om jag inte är säker på om "körupplevelseväxlaren" ändrar gaspedalens egenskaper eller bara påverkar växlingspunkterna.

    Eller om bilen bara börjar börja yodel

 • blank

  Ja, det är rätt:
  Upplev SAAB-dragkraften som passagerare ... ögonen blev större och större, trycket på ryggstödet blev starkare ... och SAAB-viruset implanterades. 🙂
  Jag ser fram emot varje dag till carport och varje mil för användning!

Kommentarer är stängda.