Aldrig byggt. Saab Spacecoupe

Året 1999. Saab 9-5 var fortfarande färskt, 9000 hade slutfört sina sista varv. Det fanns ingen direkt efterträdare. Från och med nu, 9-3 var jag den sista luckan från Trollhättan - och borde vara så. Allt kunde ha varit annorlunda ...

Saab Spacecoupe 1999 Bjoern Envall
Saab Spacecoupe 1999 Bjoern Envall

Saab samarbetade med Alfa Romeo vid den tiden. På en ny premiumplattform bör en framtida generation av fordon komma fram, Tipo 4-projektets hälsningar. Resultatet var Alfa 159 och Alfa Brera. En Saab-lucka var möjlig, Björn Envall och Saabs designteam arbetade på Saab Spacecoupe.

Projektet sprang bara kort, bara två månader, och avslutades sedan. Det som har kvar är ritningen från Björn Envalls privata samling och tanken på Saab Spacecoupes. En spännande 5-dörr som är mer i traditionen med Saab 9000 än i Saab 900 eller 9-3.

Vart Saab ville gå med Space Coupe-konceptet är inte helt klart. Arbetet med efterföljaren till 1998-9 startade jag senast 3. De första utkasten visade en kombi tills idén om den konventionella sedanen rådde. I forskning ville Saab ha funnit att majoriteten av kunderna föredrog en sedan framför hatchbacken. Vilket misstag! Aamer Mahmuds design accepterades och limousinen blev verklighet.

För att ersätta 9-3 skulle Space Coupe ha varit för stor och för tung. Ett problem med premiumplattformen, som också bör påverka Karriärerna i Alfa 159 och Brera negativt. Framför allt skulle Saab Space Coupe ha varit för nära den nya Saab 9-5. Avantgarde rymdkupén skulle verkligen ha blåst ut dagens ljus; inte få av de 9000 XNUMX kunderna vägrade att byta till den konventionella notchbacken.

Var Saab Spacecoupe det preliminära utkastet till en eventuell efterföljare till 9-5, vilket skulle ha varit en bättre passform för varumärket eller en kamp mot wacker svenskar mot diktaten i Detroit? Det är uppenbart att konceptet hade mycket Saab DNA i potentialen.

Efter att Saabs rymdgruppskoncept avbröts begränsades samarbetet mellan GM - Saab - Fiat till drivområdet. Björn Envall, en passionerad fan av hatchbackfordon, hade inget att göra med den nya 9-3 sedan.

Spacecoupe skulle ha varit den bil vi förväntade oss av Saab. 9-5 och 9-3 limousiner gav Saab en mellanhög, vilken snabbt avdunstades. Vanliga kunder stannade inte så sällsynta med 901, 9-3 I eller 9000, eller ändrade varumärket.

Björn Envall såg inte en Saab Spacecoupe som rullar på gatorna, men hans idéer påverkar Saab Design. Fälgarna i rymdkupén förutser turbindesignen senare år. Anthony Lo och hans designteam kommer att sätta Saab Aero X på turbinhjul, Saab 9-5 NG kommer att få dem i serie. De är också tillgängliga för 9-3, fälgar i turbindesign är bland de vackraste skapelserna av designers på Saab.

Hatchbacken har inte släppt Björn Envall. Några år senare var det mellan 2006 och 2008, och Envall arbetade igen för Saabs designteam, han nådde tillbaka till pennan och ritade baksidan av en Saab 9000-efterträdare. En stor hatchback, gjord av Trollhättan. Vill du se det?

42 tankar om “Aldrig byggt. Saab Spacecoupe"

 • blank

  BE är verkligen en stor designer, har också studerat skulptur och har också gjort bra konst. Vi ser fram emot fler design, Saab-fans utan ny bil behöver något sådant ...

 • blank

  Tom, var fick du den här fantastiska ritningen från …………
  Hälsningar Gotz

  • blank

   Tja Götz, jag antar att det finns vänner ... 😉

 • blank

  Trevlig ritning. Glad för det mer. Beräkning av marknadsmöjligheter är alltid svårt. Det kommer fortfarande att finnas några sådana prototyper.

  Det är uppenbart att målmarknaderna har varit USA i flera år, inte i Europa. Det är därför steget bakåt.

  Hade .. skulle .. skulle - det är dags att se framåt.

 • blank

  Trevlig ritning och återigen ett samarbete med italienarna, det skulle ha haft något. Det skulle säkert inte finnas någon sådan obetydlig Coupe kom ut som hos Audi.
  Men du kan inte skylla GM för alla missade möjligheter, de började tidigare. Vid tiden för 9000 CC kunde det ha varit en skåpbil och en kombi, lite senare fyrhjulsdriften CS….
  Tyvärr ritar svenskarna sig mycket, som du kan se i TH och ORIO finns också där:
  https://webshop.saabparts.com/en
  Det börjar igen med bortskaffande av reservdelar, nedgången accelereras.

  • blank

   Mina ögon faller ut vid Orio-åtgärden ...

  • blank

   Orio har varit på självmordsstigen under en tid. Bär delar ja, allt annat nej. Fråga min vän att han måste köpa saker som rattar, sportutsläpp, kroppssats och allt annat roligt från andra källor.
   Enligt min mening är dessa saker jag gillar att spendera pengar på och där Orio skulle ha den bästa marginalen.
   Jag har tittat på butiken i Sverige i månader och ger bort bitar som varken jag eller min vän kommer att få. Impudensen är att endast skandinaver kan beställa, ingen leverans till D.

   • blank

    Jag kan inte skaka misstanken att ORIO (Sverige) bara är upptagen med avvecklingen. Det var redan skrotning strax efter slutet, tills någon kom upp med tanken att sälja allt i webshopen. Om det inte händer tillräckligt snabbt, kommer det självklart att fortsätta att skrotas.
    Frustrationen är väldigt djup just nu

    • blank

     Kan jag förstå frustrationen. Åtgärderna från Orio Sweden är inte så trevligt, för mig är det obegripligt. Jag skulle vilja ha skrivit några positiva meningar, men har inget i det här fallet.

     • blank

      Detta är verkligen bara ett lur för att animera kunderna till ett snabbt köp.
      Du vet från andra webbutiker där det står "Bara 2 st i lager"
      Kan inte föreställa mig att delarna verkligen skrotas.

    • blank

     Men det finns också goda nyheter från Orio, där du tar hand om nyare Saabs. Under de närmaste dagarna på bloggen, sol och skugga precis som i verkligheten

     • blank

      Att du tar hand om nyare SAAB - det låter bra, jag skulle gärna ha upplevt det.

      Jag har haft 5-kontakter med delar leveranser och Orio hittills. 2 x med felfri leverans (tändkärl, Nivomaten), 3 x med potential uppåt / delar med otillfredsställande funktion (avgas, tank / bränslepump).

      Skriftliga klagomål besvarades inte av Orio (1 x) eller deporterades till verkstaden (1x). Igen och igen var verkstaden utbytta hela modulerna, kunde inte göra någon riktig felsökning och sa att det inte skulle få något annat från Orio. Jag betalade räkningar, även för delar som inte var nödvändiga för att spendera verkstaden expansionen. Problemet är fortfarande inte löst.

      Jag kommer inte att bli av med misstanken här att man helt enkelt ville bli av med storhållare. Detta bygger litet förtroende för vidare samarbete och är oacceptabelt och tidskrävande för ett vardagligt fordon. Tyvärr hade jag gärna upplevt något annat. Jag har faktiskt varit mycket positiv om SAAB och Orio och jag är väl medveten om vad som krävs för att bygga en ny fungerande försörjningskedja.

      Men om du förstör så många chanser dumt och då inte vill oroa dig eller kan det, det är ingen hjälp. Orio bygger mer på SAAB-drivrutiner än vad vi gör på Orio.

   • blank

    "Allt som är roligt" - helt rätt! Där saknas det! Jag måste nog rista min Hirsch mittljuddämpare till min 9-3 I Aero Cabrio själv ... eller läderhandtag, eller original golvmattor, eller, eller, eller ... 🙁

    • blank

     Jag har hört det om mittljuddämparen flera gånger. Skicka ett mejl till Till Drescher (till (ä t) dreschermedia.de), han organiserar reproduktioner. Läderdörrhandtagen är gjorda av en sadel, jag ska nu också göra dem på vintern, golvmattorna ... Jag har ingen lösning ännu. Orio kommer kanske att sätta upp en ny produktion?

     • blank

      Har redan varit i kontakt med Till, men det ser ut som att efterfrågan inte är tillräckligt stor för att starta efterproduktion. Jag köpte den bakre ljuddämparen från honom, som säkert en del här, men tyvärr verkar min Saab-verkstad inte kunna anpassa Hirsch-ljuddämparen till standardljuddämparen (olika diametrar). Läderhandtag från klädseln är en idé, rapportera tillbaka när du är klar. Tja, och om golvmattorna: tror inte Orio reproducerar, målgrupp som är för liten - Viggen eller Aero med Viggen body kit.

      • blank

       Jag pratar med Till om hur hög utgåvan måste vara. Kanske kan vi starta en åtgärd via bloggen för att uppfylla den minsta beställningskvantiteten.

     • blank

      Det skulle vara bra, förstås!

     • blank

      Tack för länkarna, men det finns andra, ganska mycket mörkgrå istället för svart eller ljusare grå. Där den andra länken nästan ser ut så, men är inte för konvertibel.

      • blank

       Jag är rädd att det bara gav dessa nyanser. Vår 9-3 Aero 2001 har originaler i den, med färgskillnad från mörkgrå till svart.

     • blank

      Ja exakt, mörkgrå. Gav dem bara - till slutet av produktionen (min är från 06/2003) Jag beställde en gång i viken, men de var för ljusa. Tja, mina mattor är fortfarande som nya, ville bara ha några som en reserv, för jag planerar till Att köra "Earl Grey" tills jag måste tvingas hindras från att köra någon gång ...

 • blank

  Hatthylla med toalettpapper & bobblehund

  Hur otroligt långt SAAB hade fel med sin limousinstrategi kan också ses i priserna på begagnade bilar för SAAB: er ...

  Mellan jämförbara (utrustning, ålder och körsträcka) SAAB-Kombis och -Limos är med 9-5 kromglasögon ofta flera tusen euro. Det är mer än att köpa nya.

  Procentperspektivet blir emellertid särskilt blatant. Den använda 9-5 SC i 9.000 till 10.000 Euro-Region rymma upp till 50% mer att ha för 4 att 6.000 euro och är naturligtvis relativt svårt att få till mannen än jämförbara 6.500 dörr.

  9-3 ligger i samma riktning.

 • blank

  Den sista frågan var inte menat allvarligt?!?

 • blank

  GM har blivit för pundad. Naturligtvis var majoriteten av kunderna inte Saab-kunder, utan alla bilköpare. Uppenbarligen ville GM gratulera massan här. Bara att publiken inte såg någon anledning att köpa en Saab istället för en Audi, och många Saab-köpare hade ingen anledning att stanna hos Saab. Flagrant missbedömning av sina egna unika försäljningsställen.

  • blank

   I grund och botten var GM också före sin tid med SAAB -köpet. I Europa fanns en ”volymtillverkare” (Opel) och en mindre tillverkare (SAAB). Denna konstellation är nu ritningen, se Toyota / Lexus, Nissan / Infiniti, VW-Seat-Skoda / Audi, ...

   För att undvika en fras: missade möjligheter ...

   • blank

    Endast dessa företag arbetar tillsammans och inte som i opel och saab mot varandra

   • blank

    Tyvärr, vid Saab-tider har GM (nästan) aldrig förstått hur man spelar spelet. Opelens svartsjuka kom till det. Endast med 9-5 NG GM Saab har prioriteringen, Opel har bara motsvarat den senare ansiktslyftan. Men det var överallt.

    • blank

     Nästa problem var att Opelhusen hade Saab, Saab förstod inte. Opel-säljare hade inte trovärdig hänvisning till varumärket. Installationen ensam gör det inte.

    • blank

     Tja, när GM Saab integrerades, hade de anställts av Opel för 60 år. Opel var 100% GM, och Opel har tjänat alla marknadssegment till 80er. Därför kan jag förstå svartsjuka.

     Ändå är jag enligt min åsikt. Hade GM Opel för massmarknaderna, så strukturerade från små till mellantoner, och Saab för överklassen, och inte alltid dolda SAAB på något sätt bakom Opel, då skulle båda ha blivit bättre.

     Men ja, barnet föll i brunnen - och efteråt är du alltid smartare.

 • blank

  Tack, PhiBo! Naturligtvis vill vi se utkastet. På de missade möjligheterna: Van, senare SUV, skulle Saab ha reagerat tidigt, varumärket kunde till och med ha överlevt under GM. En enda, modulär plattform skulle ha räckt för att skapa två till tre kompletta modellfamiljer till låg kostnad. Men i Sverige hade de nog aldrig hört talas om en riktig plattformsstrategi ...

 • blank

  Bra, det skulle ha varit det! Var god också visa 9000!

 • blank

  absolut!

 • blank

  Är det verkligen säkert att ingen någonsin har förlorat från SAAB till Audi med en stack av designförslag? Om du tittar på A5 och A7 så verkar de inte ha rädsla för kontakt med för stora / tunga kupéer eller problem att ta med till mannen.

  • blank

   Vilken fråga ;-)…. Jag tror att du kan se att Envall var några år före sin tid. Och ja, 9k-utkastet kommer de närmaste dagarna och det kommer mer från Björn Envall.

  • blank

   Hur som helst är A5 en flop i detta avseende, och bara för mycket en coupe. Utrymmet ovanför bagageluckan är så platt att du inte kan göra en packa åsna ur bilen som Saabs. Tyvärr syns ovanstående ritning lite så här. Hatchbacken måste vara en kombination av salongutseende och nyttjandevärde, annars är det meningslöst.

   • blank

    Men jag ser det lite annorlunda, jag anser inte att A5 är en flopp på något sätt. Jag tvingas köra en A5 Sportback i affärer och jag måste säga att bakluckan var ett viktigt argument för detta fordon. Jag vill inte missa bakluckan, speciellt för våra helgshopping. Visst, lastutrymmet är inte stort nu, men jag gillar fortfarande det övergripande konceptet om vad jag anser vara en riktigt framgångsrik design, sportighet och ett minimum av praktisk! Tja, och när jag måste transportera ett kylskåp tar jag min 9-3 I Anni ... 😉 ändå

 • blank

  jaaaaa

 • blank

  Ja, visst!

 • blank

  Ja, ja, ja!

 • blank

  Tja, logiskt !!!

Kommentarer är stängda.