Sverige-turné med Saab 9-5: spontan, överdriven - trevlig avkoppling ren Del 3/3

Idag kommer det bli en ganska snabb scen. Eftersom mitt resmål idag är Stockholm. Huvud och royal sits. Här planerar jag en lång promenad genom Gamla Stan, Stockholms historiska stadskärna.

Stockholm på natten
Stockholm på natten

Ändå bestämmer jag mig för vägen för nöjesresor på sidovägarna. Landskapet förändras från kilometer till kilometer. Ju närmare du kommer till Stockholm, desto större blir byarna och så småningom flyttar de in i förorterna. Civilisationen har fått mig tillbaka. Det är nästan skrämmande hur många bilar plötsligt finns på gatorna. Så mycket trafik är du inte längre van vid timmarna och ensamma landtransporter.

Förskottets val i distriktet i Stockholm verkar ha varit perfekt. En ombyggd till hotellets gamla fraktfartyg, kallad "Kronprinsessan Martha". Han är förtöjd direkt mittemot öns gamla stad. Stugorna är små men mysiga sjöfart. Genom porten, utsikten över vattnet i riktning mot Gamla Stan.

Eftersom även en Saab i Stockholms stadskärna inte verkar vara ett välvalgt transportmedel, bestämmer jag mig för något att flytta - och gå. Efter att ha korsat södra bron dyker jag in i de gamla gatorna i Gamla stan. Solen skiner, himlen är djupblå. Det finns faktiskt fortfarande några - om få - turister på vägen. Du hör de mest olika språk. Jag promenerar i timmar mellan de gamla byggnaderna. Förbi det kungliga palatset, där jag bevittnar skiftet av vaktskiftet. Fortsätt genom parken framför statsparlamentet och ner till bryggan. Stockholm är omgivet av vatten. Överallt broar, kanaler och fartyg. Jag bestämmer mig för att ha ett mellanmål och mina fötter är nöjda med pausen.

När jag går på gatan igen, är det redan igång och Stockholm förvandlas till ett hav av ljus. I de smala gatorna finns överallt oljelampor och stearinljus atmosfäriskt upplysta lyktor. Gamla stan blir ensam. Nu och då kommer skrämmande siffror att träffa mig. Vita ansikten med blodögda ögon, kläderna i strimlor först bara ett par, då blir det mer och mer ... Det är Halloween - och verkar ha något att göra idag.

Från avstånd finns det ett öde. Hordesna av zombies, häxor och spöken har bildat och flyttar i form av en Halloween procession av Gamla Stan. Brandartister räknar upp siffror i natthimlen med sina facklor. Så svenskarna kan inte bara fira Midsommar - men också när temperaturerna sjunker långsamt.

Kvällen slutar för mig på mitt hotellfartygs övre däck. Mumlade i lappkuddar, jag njuter av utsikten över Stockholms imponerande skyline ett tag innan de äntligen kommer in i våningssängen.

Nästa dag börjar lite wistful. Eftersom idag är returdagen. Resan över Sverige från öst till västkusten till Göteborg är nära förestående. Färjan till Kiel lämnar bara på kvällen. Så jag har faktiskt tillräckligt med tid. Ändå bestämmer jag mig som en försiktighet utan omväg för att gå västerut. Om det är dags föredrar jag att använda dem i Göteborg, liksom eventuellt att sakna skeppet.


Således inget från det ursprungliga planerade besöket av Air Force Museum i Linköping. Egentligen ett obligatoriskt program - inte bara för Saab-drivrutiner. Men det sägs att du borde planera i flera timmar. Därför skjuter jag ut detta högljus på mitt nästa "normala" besök i Sverige nästa sommar. I Linköping kommer "IntSaab 2016" - och sedan går det till museet ändå.

Farväl till Sverige ...
Farväl till Sverige ...

Tyvärr har vädret ändrats och det börjar dimmas. En gång i Göteborg går det direkt till färjeterminalen. Efter incheckningen står jag på Stena Germanica-däck, med en tjock jacka, halsduk och hatt som tittar över Göteborgs ljus. Framför mig ligger Hafencity med den gigantiska Eriksbergskranen, som är upplyst på ett atmosfäriskt sätt. Synd att min resa till Sverige slutar idag. Men det var jättebra. Jag körde strax under 2000 kilometer genom södra Sverige. 9-5 har följt mig problemfri och bekväm. Så många vackra och oförglömliga intryck på så kort tid. Det var precis som jag föreställde mig.

Och jag bestämmer just nu: så fort jag kan, kommer jag att upprepa exakt samma resa. Minst en gång per år.

Sverige, jag kommer snart tillbaka. Hej där ...

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Det var Sverigturnén med Saab 9-5. Rätt läsning under den mörka årstiden, kanske ett förslag att besöka Sverige 2016 ... Tack Oli! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

2 tankar om “Sverige-turné med Saab 9-5: spontan, överdriven - trevlig avkoppling ren Del 3/3"

  • blank

    En annan stor komplimang från min sida. Del -III- är de två tidigare texterna på ingen sätt. De imponerande bilderna understryker denna stora resa även för utomstående. Jag är lite avundsjuk på din designanda på denna turné.
    Alla de bästa och gärna mer av dessa stora skriftliga rapporter.

  • blank

    Schööööön! Tack för den gripande rapporten, som läsare kan du rida ordentligt.

Kommentarer är stängda.