Saab pressrecension

I varje familj finns det svarta fåret ... som är lite älskade. Ibland med goda skäl eller som en fördom. En obelovad bil i Saab-scenen är 900 II, han lider av GM och Opel stigma. Det är orättvist, för faktiskt är 900 II en mycket passabel bil. Jag tror - betyder också den klassiska bilpraxisen i frågan 11 / 2015.

Saab pressrecension
Saab pressrecension

Svensken av GM ...

Artikeln är välskriven, författaren F. Schobelt Saab och Sverige verkar inte vara kända. Odin ska blunda, jag gillar det. den Klassisk bilpraxis Temaet arbetar med kärlek till varumärket, och ja, 900 II som underdog har äntligen tjänat sin chans innan det äntligen är för sent.

Eftersom Saab-lageret krymper blir varumärket alltmer sällsynt. Särskilt ovanliga är de två Saabs, som är ämnet på Auto Bild Motorhome. En tidning vars existens som en icke-RV-förare knappast har på radaren.

Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.
Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.

Två stora lådor ...

Problemet 4 / 2015 rapporterar om Saab-motorhomes från Ramsele. Endast två kopior byggdes, författaren Richard Holz har forskat på sin spännande historia. Han är en svensk insider, studerat där, talar det lokala språket, har en svaghet för bilar från norr.

Historien är spännande! Om bara för att vi kan upptäcka okänd Saab-historia. Häftet är ett inköpssamlingstips. Saab campers lite kända och knappt dokumenterade historia, här kan den läsas.

Medan berättelsen om RVs är en tydlig bloggköprekommendation, går det inte bra med den aktuella utgåvan av Autobild Classic.

Fler bilar ...

Det handlar om billiga Youngtimer 200 PS-ligan. Du misstänker redan, en Saab 9000 spelar med. Kortfattad text, garnerad med pressbilder från årsdagen plus inredningen i ett tidigare modellår, skriver författaren Martin Puthz om påstådda Saab 9000-fynd. Det är inte lätt att hitta en bra 9000. Hög körsträcka, underhållsavbrott. Och den stora Saab är värt mer än det löjliga priset föreslår. Hittills, höger. Med undantag för saken med prislappen.

Priset för ett bra 3er villkor: 2.200 € ... Ja maj, var kan jag köpa den? Låt oss gå till ...

Det är vad som händer när du inte är bekant med ämnet. Prisidén för en bra 9000 200 PS-klass är helt enkelt fel. Eftersom det inte har varit ärliga fordon för pengarna på år, och om de existerade skulle vi alla ha lagt undan ett halvt dussin. Priserna tillhandahålls av Classic Data, inte författaren själv. Detta är ett belöning för Mr. Puthz. Bedömning från Saab Visa problemet: Låt ligga. På hyllan!

52 tankar om "Saab pressrecension"

  • Jag ser ett helt annat problem. Om intervallerna på 10.000 kilometer är uppfyllda kommer 902 att vara lätt. Om du inte gör det har du beskrivit problemet. Det är poängen, och har varit på bloggen flera gånger och beskrivs upprepade gånger. Den som är informerad om 902 kan läsa den, det är bra.
    Tyvärr, vi Saab fans brukar skriva våra produkter i marken, i andra märken med mycket större svagheter, detta händer mycket mindre ofta. Varför? Är dessa fans mindre kritiska, mer lojala mot varumärket, mindre angelägna om att fira sin egen undergång? Mina tankar, en liten ledtråd hur man hanterar problem.

  • Tom, du måste ta föremålet för felaktiga design (er) till 902 och 9-3 I. Också och säkert då, om som här, presenteras nästan allt positivt av 902. Detta skapar intryck för potentiella köpare att denna modell som någon annan Saab-modell är oproblematisk och citerar från dig på 18. November 2015 på 2: 14 PM

    "Det dåliga rykte kommer från negativ press (delvis motiverad), ett första helt dåligt utfärdat kraschtest. Då den onda cirkeln: Billiga används med praktisk hatchback, inga pengar investeras i underhåll, inga fans som gillar bilen. Ger dålig ADAC statistik etc ... "

    Köparna hoppar nu för en 902 eller 9-3 I, det är inte bara så att människor som mig som är intresserade av Saabs enda pre-GM. På samma sätt, minskningen av Saab i klassiska och klassiska bilar, bara för att många av dessa modeller inte längre köper. Det är också det faktum (och jag har flera gånger skrivit här) som Saab har misslyckats decennier sedan att bygga en klassisk bil division som Mercedes och Porsche och leverans av reservdelar till äldre modeller (även och särskilt efter den fullständiga försäljningen till GM) se. Så det finns en brist på viktiga reservdelar som oftast överlevnad är viktig för fordonet och verkstäder som Lorenz i Kiel mm (tid från mig och delas i två i pre-GM och GM) kan göra reparationer. Det är inte varje ägare av en Saab (och eftersom jag tar 9-3, 9-5, 9-4X ect. Added) vara en skruvmejsel inför Herren, än mindre hiss och verktyg ....
    Detta är min sista kommentar om detta ämne.

Kommentarer är stängda.