Saab pressrecension

I varje familj finns det svarta får ... som är lite älskade. Ibland med goda skäl eller som fördomar. En oälskad bil i Saab-scenen är 900 II, som lider av GM och Opel-stigma. Det här är orättvist, eftersom 900 II faktiskt är en mycket passabel bil. Jag tror - betyder också den klassiska bilpraxis i utgåvan 11/2015.

Saab pressrecension
Saab pressrecension

Svensken från GM ...

Artikeln är välskriven, författaren F. Schobelt Saab och Sverige verkar inte vara kända. Odin ska blunda, jag gillar det. den Klassisk bilpraxis Temaet arbetar med kärlek till varumärket, och ja, 900 II som underdog har äntligen tjänat sin chans innan det äntligen är för sent.

Eftersom Saab-lageret krymper blir varumärket alltmer sällsynt. Särskilt ovanliga är de två Saabs, som är ämnet på Auto Bild Motorhome. En tidning vars existens som en icke-RV-förare knappast har på radaren.

Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.
Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.

Två fantastiska lådor ...

Problemet 4 / 2015 rapporterar om Saab-motorhomes från Ramsele. Endast två kopior byggdes, författaren Richard Holz har forskat på sin spännande historia. Han är en svensk insider, studerat där, talar det lokala språket, har en svaghet för bilar från norr.

Historien är spännande! Om bara för att vi kan upptäcka okänd Saabs historia. Häftet är ett köp- och samlingsråd. Den lilla kända och knappt dokumenterade historien om Saab-husbilar, du kan läsa den här.

Medan berättelsen om RVs är en tydlig bloggköprekommendation, går det inte bra med den aktuella utgåvan av Autobild Classic.

Fler bilar ...

Det handlar om billiga unga timers i 200 hk ligan. Du har redan gissat det, en Saab 9000 spelar. I den korta texten, garnerad med pressfoton från årsdagen plus interiören från ett tidigare modellår, skriver författaren Martin Puthz om påstådda Saab 9000 fynd. Det är inte lätt att hitta en bra 9000. Hög körsträcka, eftersläp i underhåll. Och den stora Saab är värt mer än det löjliga priset antyder. Så långt till höger. Förutom saken med prislappen.

Priset för ett gott skick på 3: 2.200 XNUMX € ... Ja, var kan jag köpa det? Låt oss gå för det ...

Så här händer det när du inte riktigt känner till ämnet. Prisidén för bra 9000 i 200 hk-klassen är helt enkelt fel. Eftersom ärliga fordon för de pengarna inte har funnits på flera år, och om de gjorde det, skulle vi alla ha lagt ett halvt dussin bort. Classic Data tillhandahåller priserna, inte författaren själv. Detta är en ärafrälsning för Mr. Puthz. Bedömning från Saabs syn på broschyren: Lämna den. På hyllan !

52 tankar om “Saab pressrecension"

  • Jag ser ett helt annat problem. Om intervallerna på 10.000 kilometer är uppfyllda kommer 902 att vara lätt. Om du inte gör det har du beskrivit problemet. Det är poängen, och har varit på bloggen flera gånger och beskrivs upprepade gånger. Den som är informerad om 902 kan läsa den, det är bra.
    Tyvärr, vi Saab fans brukar skriva våra produkter i marken, i andra märken med mycket större svagheter, detta händer mycket mindre ofta. Varför? Är dessa fans mindre kritiska, mer lojala mot varumärket, mindre angelägna om att fira sin egen undergång? Mina tankar, en liten ledtråd hur man hanterar problem.

  • Tom, du måste ta föremålet för felaktiga design (er) till 902 och 9-3 I. Också och säkert då, om som här, presenteras nästan allt positivt av 902. Detta skapar intryck för potentiella köpare att denna modell som någon annan Saab-modell är oproblematisk och citerar från dig på 18. November 2015 på 2: 14 PM

    ”Det dåliga rykte kommer från negativ press (delvis motiverad), ett första krocktest som slutade dåligt. Sedan den onda cirkeln: Billiga begagnade bilar med en praktisk kombi, inga pengar investeras i underhåll, inga fans som gillar bilen. Det finns dålig ADAC-statistik osv ... "

    Det faktum att potentiella köpare för en 902 eller en 9-3 jag nu hoppar av beror inte bara på människor som jag som bara är intresserade av Saab före GM. På samma sätt är Saabs allmänna nedgång inom den klassiska och unga timmer-sektorn, helt enkelt för att många inte längre köper dessa modeller. Där beror det också på (och jag har redan lagt upp detta här flera gånger) att Saab misslyckades för decennier sedan att bygga upp en klassisk bilavdelning som Mercedes och Porsche och att säkerställa leverans av reservdelar till äldre modeller (även och särskilt efter att de såldes helt till GM). Så det saknas viktiga reservdelar, varav de flesta är viktiga för fordonets överlevnad, och verkstäder som Lorenz i Kiel, etc., som (från min synpunkt också delas in i tid före GM och GM) skulle kunna garantera reparationer. Inte alla ägare av en Saab (och jag inkluderar också 9-3, 9-5, 9-4X etc.) kan vara en skruvmejsel framför gentleman, än mindre ha en hiss och verktyg ....
    Detta är min sista kommentar om detta ämne.

Kommentarer är stängda.