Saab pressrecension

I varje familj finns det svarta får ... som är lite älskade. Ibland med goda skäl eller som fördomar. En oälskad bil i Saab-scenen är 900 II, som lider av GM och Opel-stigma. Det här är orättvist, eftersom 900 II faktiskt är en mycket passabel bil. Jag tror - betyder också den klassiska bilpraxis i utgåvan 11/2015.

Saab pressrecension
Saab pressrecension

Svensken från GM ...

Artikeln är välskriven, författaren F. Schobelt Saab och Sverige verkar inte vara kända. Odin ska blunda, jag gillar det. den Klassisk bilpraxis Temaet arbetar med kärlek till varumärket, och ja, 900 II som underdog har äntligen tjänat sin chans innan det äntligen är för sent.

Eftersom Saab-lageret krymper blir varumärket alltmer sällsynt. Särskilt ovanliga är de två Saabs, som är ämnet på Auto Bild Motorhome. En tidning vars existens som en icke-RV-förare knappast har på radaren.

Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.
Saab Wohmobile. Saab Festival 2013.

Två fantastiska lådor ...

Problemet 4 / 2015 rapporterar om Saab-motorhomes från Ramsele. Endast två kopior byggdes, författaren Richard Holz har forskat på sin spännande historia. Han är en svensk insider, studerat där, talar det lokala språket, har en svaghet för bilar från norr.

Historien är spännande! Om bara för att vi kan upptäcka okänd Saabs historia. Häftet är ett köp- och samlingsråd. Den lilla kända och knappt dokumenterade historien om Saab-husbilar, du kan läsa den här.

Medan berättelsen om RVs är en tydlig bloggköprekommendation, går det inte bra med den aktuella utgåvan av Autobild Classic.

Fler bilar ...

Det handlar om billiga unga timers i 200 hk ligan. Du har redan gissat det, en Saab 9000 spelar. I den korta texten, garnerad med pressfoton från årsdagen plus interiören från ett tidigare modellår, skriver författaren Martin Puthz om påstådda Saab 9000 fynd. Det är inte lätt att hitta en bra 9000. Hög körsträcka, eftersläp i underhåll. Och den stora Saab är värt mer än det löjliga priset antyder. Så långt till höger. Förutom saken med prislappen.

Priset för ett gott skick på 3: 2.200 XNUMX € ... Ja, var kan jag köpa det? Låt oss gå för det ...

Så här händer det när du inte riktigt känner till ämnet. Prisidén för bra 9000 i 200 hk-klassen är helt enkelt fel. Eftersom ärliga fordon för de pengarna inte har funnits på flera år, och om de gjorde det, skulle vi alla ha lagt ett halvt dussin bort. Classic Data tillhandahåller priserna, inte författaren själv. Detta är en ärafrälsning för Mr. Puthz. Bedömning från Saabs syn på broschyren: Lämna den. På hyllan !

52 tankar om “Saab pressrecension"

 • 203196 km, 1-motor, aldrig öppnad, oljebyte alltid alla 10 ts km och endast syntetisk olja, Saab 900, byggår 1996, R specialutgåva, Slutsats:
  inget träkol hittades vid avlägsnande av oljekanna och rengöring av oljesiljan, normala tecken på slitage. Det fortsätter att köra och R 900 är på väg till den klassiska bilikonen.
  Så, tro bättre inte allt som är skrivet - om det gör det; köp bättre VW.
  Daniel

  • Det kan vara fallet med din eftersom du såg mycket efter honom. Men alla andra ägare och ännu mer nya ägare av modellerna där problemet var oljekolet måste skilja sig från det efter så många kilometer på hastighetsmätaren och ett restvärde på exakt det belopp som en ny motor skulle kosta. Kanske är det också anledningen till 902: s oacceptabilitet och dess efterträdare, 9-3 I? Speciellt eftersom det finns forum här på nätet som nämnde denna felaktiga konstruktion och dess konsekvenser ...

   • Temat är välkänt och tuggat. Jag tycker inte att det är tillrådligt att skicka detta på varje positiv åsikt, eller hur? Det finns en värld bortom 901, och några saker kom på riktigt bra och är fortfarande roliga idag.

    • Tom, du måste ta föremålet för felaktiga design (er) till 902 och 9-3 I. Också och säkert då, om som här, presenteras nästan allt positivt av 902. Detta skapar intryck för potentiella köpare att denna modell som någon annan Saab-modell är oproblematisk och citerar från dig på 18. November 2015 på 2: 14 PM

     ”Det dåliga rykte kommer från negativ press (delvis motiverad), ett första krocktest som slutade dåligt. Sedan den onda cirkeln: Billiga begagnade bilar med en praktisk kombi, inga pengar investeras i underhåll, inga fans som gillar bilen. Det finns dålig ADAC-statistik osv ... "

     Det faktum att potentiella köpare för en 902 eller en 9-3 jag nu hoppar av beror inte bara på människor som jag som bara är intresserade av Saab före GM. På samma sätt är Saabs allmänna nedgång inom den klassiska och unga timmer-sektorn, helt enkelt för att många inte längre köper dessa modeller. Där beror det också på (och jag har redan lagt upp detta här flera gånger) att Saab misslyckades för decennier sedan att bygga upp en klassisk bilavdelning som Mercedes och Porsche och att säkerställa leverans av reservdelar till äldre modeller (även och särskilt efter att de såldes helt till GM). Så det saknas viktiga reservdelar, varav de flesta är viktiga för fordonets överlevnad, och verkstäder som Lorenz i Kiel, etc., som (från min synpunkt också delas in i tid före GM och GM) skulle kunna garantera reparationer. Inte alla ägare av en Saab (och jag inkluderar också 9-3, 9-5, 9-4X etc.) kan vara en skruvmejsel framför gentleman, än mindre ha en hiss och verktyg ....
     Detta är min sista kommentar om detta ämne.

     • Jag ser ett helt annat problem. Om intervallerna på 10.000 kilometer är uppfyllda kommer 902 att vara lätt. Om du inte gör det har du beskrivit problemet. Det är poängen, och har varit på bloggen flera gånger och beskrivs upprepade gånger. Den som är informerad om 902 kan läsa den, det är bra.
      Tyvärr, vi Saab fans brukar skriva våra produkter i marken, i andra märken med mycket större svagheter, detta händer mycket mindre ofta. Varför? Är dessa fans mindre kritiska, mer lojala mot varumärket, mindre angelägna om att fira sin egen undergång? Mina tankar, en liten ledtråd hur man hanterar problem.

 • Jag klagar inte på återförsäljningsvärdet. Jag undrar bara vad det handlar om? En bil finns där för att köra, antingen dagligen eller med säsongsbeteckningar. Jag tar bara mitt huvud om du inte märker chansen till en riktigt bra kopia bara för att en av bilarna hade för många tidigare ägare (som inte behöver säga något). Jag går till och med så långt som att säga att de som bara ser för att se om en bil har kört lite och kommer att öka i värde senare är inte fans, utan snarare gravgjutarna. Om Saab står för stora turboladdade motorer, har jag personligen ingen av denna 11 12-motor från XNUMX månader under en tarp i garaget, så är körsträckan inte sexsiffrig.
  Dessutom sätter du de två grupperna som om grupp en letar efter de goda medan den andra bara vill köra och resten är mer eller mindre viktig. Tvärtom är jag i grupp två, men det viktigaste för mig är alltid det tekniska tillståndet, följt av optiken. För mig är det bara fordon som ifrågasätts som tekniskt och visuellt över genomsnittet, resten är ursprungligen fråga (kilometer, tidigare ägare etc.) Till bilen ställer jag samma krav som gruppen en, bara för den om det bara inte.
  Men vem vill också göra det annorlunda, självklart också.

 • Tekniskt sett, med dagens oljor finns det ingen tvingande anledning till 10'000 intervaller. Om du inte bara kör 10 000 km / år. Detta kan också ses i det faktum att 2.3-litersmotorn har intervall på cirka 30 000 km utan problem efter de senaste justeringarna och installationen av serviceintervallvisningen.

  Ur ekonomisk synpunkt ligger skillnaden helt enkelt i om du har ett fast datum i garaget var tredje månad eller ungefär en gång per år med en årlig körsträcka på 35-40 000 km. Numera finns SAAB-baser inte längre i varje hörn.
  Min 9-5 Aero kommer snart att ha nått sina 300 000 km. Fram till dess gör det en skillnad på cirka 6000. - jämfört med sin föregångare.

  Oavsett om det är viktigt, ska alla bestämma sig själva.

  • Oljan är inte, motorn B205 och B235 till MY04 är i KGE och Kats placering är helt enkelt en felaktig design, som körs med 30tkm-intervaller, är eget fel när motorn går upp. Överdriven lång klibbning kan minimera men inte utesluta risken. En oljebyte kostar mycket mindre än en ny motor. 35 € för 5L 0W40 Mobil1, 6 € för filtret och 50ct för förseglingen. Även om du byter 3x per år, är det bara 120 € per år. Det borde vara i!?

   • Det var precis vad jag ville säga i min första kommentar ovan. Visst om du max. Kör 5000 km på sommaren (cabriolet) och de återstående 5000 km med den andra / tredje bilen på vintern, då kan det inte komma till skadorna som jag och Daniel och 9-5 Aero nämnde. Bara det är vad förare och ägare som GP362 inte vill vara sanna förrän den första skadan (motoroxid) har inträffat ....

    • 900S16V, nu låt oss inte argumentera här, vi alla träffas här för samma intressen.
     Min hatt brister alltid när 902 / 9-3 I-serien ska besegras med Opels fördomar och det från "våra egna led". Tom skrev också ett inlägg om det. Den allra första serien 902 kan ha haft defekter, men de fixades: bra uppvärmning, bättre bromsar än i 9000 osv. Motorerna från 9000CS till 9-3I har många identiska delar och med rätt underhåll är de bra för många 100.000 km utan problem.

     Det är bra att ha SAAB från alla serier. Min bror driver z. Till exempel, 901 i årtionden, tror jag 900S är verkligen chic. Personligen vill jag inte ha en och jag skulle inte kommentera det eftersom jag inte har någon aning om det.

     I den meningen ... fred?!

     • Ledsen men om det här handlar om 902 och efterföljaren, 9-3 I, bör inte bara fördelar utan också nackdelar nämnas och inte döljas. Det är bara så att 902 och 9-3 jag byggdes speciellt för Saab, förutom motorerna, tyvärr märkte några konstigheter / fel i Opel Vectra under de här åren, inklusive golvplattan på 9-3, så att Kat Var nära oljepannan och hade förvärrat problemet med oljeslam / oljekol…. Förresten hade 9000er inte problemet genom åren eftersom det fortfarande hade en egen golvkanna. Fred.

   • Jag talar också om ett konstruktionsfel för motorer fram till byggår runt 2005 och om möjliga intervall efter visning av 30 000 km AB i år. Det finns ingen rekommendation att förlänga intervallerna för äldre motorer till 30 000 km. Se ovan, om du kan läsa och göra det har du en fördel.

    Eventuella bill med 120 Euro kostar för 3 förändring per år. Eftersom varje välrenommerade köpman skulle ställa in hacken.

    Vid 40 000 km per år skulle det faktiskt vara 4 år och över 8 år 32 men vi vill inte vara så småaktiga.
    35 euro för 5 liter olja? Med mig står / stod sfr. 27.5 per liter på räkningen. Detta är inte ens SAAB-specifikt - våra andra fordon har liknande belopp. Och - ja, rätt, du sparar inte på olja.
    Vad sägs om arbetstid och alla trappings som näringsidkaren måste ladda / ladda till full kostnad? Från sfr. 150 / h är en i CH här.
    Ankomst och förlorad arbetstid ingår ej.

    Det gör stor skillnad om du kan köra intervaller på 10 000 km eller 30 000 km.

    Poängen är att alla kan göra vad de vill - eller inte - när det gäller en hobby.

    Jo, SAAB har svarat och gjort ändringar. Med mig skulle SAAB ha flygit genom nätet med den gamla designen vid den senaste upphandlingen i 2007. Skulle ha varit synd om det vackra fordonet.

 • Hej Troll fan,

  Det finns säkert x olika åsikter och teorier om olja (även från människor som aldrig drivit dessa modeller), men jag har personligen alltid tänkt det på så sätt:

  Min normala väg till jobbet är kortdistans (14Km federal motorväg). Så på min 9000 CSE och 900 II körde jag syntetisk olja (Valvoline) redan från början och ändrade all 10.000Km olja och filter mig själv. Jag tror inte mycket av långa intervaller, det sparar på fel ände.

  Den senare köpte 9-3I och 9000CS Jag har också omedelbart bytt till syntetisk olja och ändra samma. Det konstaterades efter en kort tid att ingen svart Pampe mer beror på oljestickan, men efter ungefär 30.000Km (tre ändringar), något genomskinlig guldbrun olja, som med de andra två.

  De fyra motorerna gick mellan 172.000 230.000 och 9000 XNUMX, är ​​i toppform och har ingen synlig oljeförbrukning. XNUMX-talet är turbos, de två ”små” är sugproppar - ingen skillnad hittades i detta ämne.

 • Hej Sebastian,
  tack för din info. Han skriker inte, hummer inte och skriker inte. Han pratar som en kattunge och jag är väldigt nöjd

 • Hej från fjärran norr!

  Så, som jag minns, var endast de turboladdade motorerna verkligen drabbade.
  Sugarna hade mycket mindre problem där, även om de har medfört mindre körglädje (min känsla).

  För att komma tillbaka till din fråga, så om bilen inte skriker på stativet eller gråter eller hums ganska roligt, tycker jag inget att göra.

  Men om så är fallet med dig, bör du gå till återförsäljaren eller verkstaden du litar på så snart som möjligt för att ta bort oljetråget och rengöra oljesilen (bra lärlingsarbete ...).

  I slutet fanns också andra oljesivar etc. som inte medförde någonting.

  Vad kan vara viktigt att veta att det aldrig fanns en diesel i Saab 900 II.

  Såvitt jag vet var 2.2 TID endast tillgänglig från Saab 9-3 I och var ganska robust förutom läckage, trots att det var ganska grovt när det var tomgång.

  När 900 II fanns till min kännedom en 2.0 I; en 2.0 med Trionic 5 / röd tejp och en 2,5 liter från BMW / Opel hylla med den blygsamma kuggrem och fortfarande blygsam tändstifts förändring (snarare absolut gödsel).

  I den meningen, en trevlig torsdag fortfarande.

 • Här igen Trollifan: Efter att jag läste artikeln i den här klassiska biltidningen fick jag också nervös och pratade med 2-workshops om det. Båda berättade för mig oberoende av varandra att problemet med oljeslammet endast uppstod i turboversionerna. Efter de många kommentarerna från de sista dagarna, igen min begäran till er alla: ska jag titta?

 • Vänligen sprida inte ryktet också här, vissa motorer har problem med oljeslam. Det hade de aldrig. Problemet är oljekol! Detta täpper sikten och leder till motordöd. Människor som har kört sin Saab mycket långdistans och väldigt lite kortdistans påverkas vanligtvis mycket mindre ofta. Min oljepanna togs bort för första gången vid 260tkm och det skulle till och med ha varit luft ...

 • Tyvärr Tom, men att det inte finns mer rimliga 2200 för 9000 € är inte sant och artikeln i pressen är ganska nära verkligheten. Problemet som skapar intrycket är att mer och mer tekniskt mindre kunniga Saab-älskare snabbt vill lägga en 9k åt sidan, men kan inte själva bedöma tillståndet hos ett fordon. Ett saknat servicehäfte är ett stort fel. Själv försökte jag nyligen sälja en fullt utrustad 9000 2.3FPT i skick över genomsnittet. Jag ville ha 2500 €. Tyvärr är alla finsmakare redan omhändertagna och alla (ex) Saabs nya bilförare som kör till FSH för att byta glödlampa själva har kommit ut senast när jag tyvärr inte kunde bevisa att bilen var högst 2: a handen och servicehäftet förlorades hos den tidigare ägaren. Jag lämnade in den för 1300 € ... Fordonet är nu online igen ... för över 5700 €.

  • Jag sprinkle lite mat till tankar. Tekniskt mindre kunnig Saab älskare? Tusentals ägare till klassiker och unga timare har liten uppfattning om saken? De älskar fortfarande sina bilar, de har roligt. De kör till verkstaden, ta hand om order. Det är bra. Om vi ​​ibland vill se Saab på väg under de kommande åren behöver vi workshops som handlar om Saab-klassiker. Och de behöver kunder. Saab överlever bara om så många företag som möjligt kan säkra en försörjning. Modell är Mercedes med de klassiska centra.

   Under Anna-projektet kommunicerade jag mycket med experter om ungdomar. En 9000 är en relativt ”ung” bil, kriterierna är tydliga. Oklar historia, inga underhållsposter (checkbok !!), många ägare, hög körsträcka? Är värdeminskande, inte ett samlarobjekt. Marknaden är tuff, liksom betyg. Vi köper bara det som är riktigt bra. Då kan en 3-stat också kosta 5 till 6.000 XNUMX €.

   • Jag kan inte lämna din invändning obemärkt. Om jag inte har någon aning om teknik tar jag någon med mig för att se vem som kan bedöma bilens tillstånd. Handlar det egentligen bara om någon värdeökning och intressanta historier om en bil eller köper du en 9k för att den är en “bra” bil? Du köper enligt dess skick, inget annat. Den som köper en bil för att den hade en bra tidigare ägare eller för att en låg körsträcka ökar dess värde köper ytligt och är inte riktigt en älskare av modellen, mM. Jag har redan sett några färdiga 1: a handen 901 och 9000 och några mycket väl underhållna 5: e fordon. På allvar, vad bryr jag mig om någon utvärdering eller expert (utom vid skada). Jag föredrar att köpa en Saab utan checkhäfte och som en femte hand när jag tittar på bilen, upptäcker och märker också att bilen har fått regelbunden, kompetent uppmärksamhet än någon "checkhanterad" kopia från återförsäljaren där jag är på På vägen tillbaka brister motorn eftersom bilen enligt fabriksspecifikationerna bara fick ny olja var 5 ton och nu är oljesilen tyvärr stängd. Men alla gillar vad de vill, så det kommer fortfarande att finnas riktiga fynd. Men inte för "checkbook-köpare"

    • Daniel, det är precis vad jag menade. Det finns två världar som bör acceptera varandra. Eller åtminstone prova det. Vissa vill ha en återställd, eller mycket välskött Saab. Du bryr dig om historia, körsträcka och allt det. Även fordonets värde.
     Sedan finns det människor som gillar att köpa från 5: e handen, körsträckan spelar ingen roll så länge ämnet är korrekt. En, som du säger, "fantastisk" ruta. Det är också okej, och jag kan förstå båda vinklarna väldigt bra.

     Endast om du tillhör gruppen två, meddelas ingen om en dålig återförsäljning.

     • Det här är en intressant aspekt som jag aldrig någonsin har tänkt på. Det finns förmodligen samlare och drivrutiner. Samlaren har hellre pengarna i åtanke, stingy med Km (grupp 1) och föraren njuter och flyttar SAAB dagligen (grupp 2).

      Jag tror att jag hör mer till grupp 2. Även om - Daniel har rätt - kan det också finnas fantastiska bilar i den här gruppen, och särskilt med 9000 är några kilometer inte alltid ett bra tecken.

      • Det finns bara fans som flyttar sin Saab endast i gott väder, med säsongsbetonade egenskaper. Det är inte några. Märket förändras, det finns en förändring.

    • Situationen med 9000 är fortfarande relativt avslappnad. Med tålamod finner vi vackra farfarprover som är i topp skick. Köp, lägg bort, värdet stiger.

     En väl underhållen kopia med hög körsträcka är inte bra för den. Eftersom du bara kan köpa billigt, kör, ha kul. Är det bra synd, eller hur?

     • Det frågar mig frågor som för vilken du lägger bort?
      Hur länge behöver en sådan bil stå?
      Finns det något annat kvar?
      Betalar den påstådda värdetillförseln mot kostnaden för en riktigt bra parkeringsplats, vilket är absolut nödvändigt för detta?
      Hur länge jobbar partiell påfyllning?

      Jag har också två som jag bara kör på sommaren och när vädret är fint. Men då vill hon köra och ha kul med det, som Franken Troll skriver - Jag lever nu!
      Annars bränner eller säljer sakerna i värsta fall en dag och du har inte haft något annat än parkeringsplatskostnader.

      Jag ställer mig själv dessa frågor ibland när jag får en av de två ut ur hallen - svårt.

  • Situationen med 9000 kan förstås här i Berlin väl. I 1-2 år har 900 ersatts av 9000 i vanliga kvartaler. SAAB är coolt, men gruppen människor har lite pengar för att säkerställa att fordonen är meningsfulla i ämnet. Om några år kommer 9000 att vara lika färdig och användas som 900, som kommer att gå till skräp.

   Jag skulle aldrig köpa en 9000 utan ett förtydligt förflutet och bevis, och jag kommer att skruva mig själv. Varför ska jag gå till en sådan plats? Min nuvarande 9k är från Schweiz. Första handen, noggrant underhållna, ingen tjänst utelämnad, alla frimärken. Schweizarna har förstått hur det fungerar. Jag gillar att sätta 5000 Fränkli på bordet.

   Tom har gjort ett bra jobb med ANNA-projektet på underhållsvagnar, och modet och engagemanget i bloggen är beundransvärt. Bloggen handlas och inte bara varmluft produceras.

   Om användningen av 9k försvunnit om några år, kommer priserna att öka betydligt. För att det knappast finns något kvar. Om du är smart kan du säkra en Anni eller Aero med minsta möjliga körsträcka eller få något från Schweiz.

 • Vilken vild diskussion här ...

  En verklig (olja) lera kamp. Men hur är det med de två stora lådorna? Du måste hylla!

  Jag är inte en husvagnare alls, men dessa två är så snygga och vrida att jag genast vill ha en svensk sommarsemester med en av dem.

  Återigen fantastiskt, vad finns det så mycket att upptäcka i SAAB-berättelsen och vacker att bloggen vet så bra att underhålla.

 • Vi hade 1994 och 1996 900II, båda dammsugare, nästan i bokföringsutrustning, vilket var mycket överdådigt jämfört med tävlingen. 1996 var tystare med 3 Ps mindre och en balansaxel mer. Om jag minns rätt var de första krocktesterna på C-klassens nivå då och pionjärer i vissa saker. ... bara grubblade genom fundus igen, det fanns ett specialtryck av AMS från 1993. (Tom ... se brevlådan)
  Till och med idag tror jag att kroppen är modern och en av de mest tidlösa konstruktionerna i fordonshistoria. Praktiskt taget var hon ändå. För 9-31 tydlig linje av 902 var urvattnas och bilen biffiga (men ändå trevligt!) Är tekniskt 9-31 säkert mer mogen. Om jag inte redan hade 4 SAAB fick jag kanske en!

  • Tack, det är perfekt! Här är testrapporten, en särskild fråga om Saab Germany, as Download.
   Mer än 20 år sedan var han en besvikelse för en helt ny Saab, idag läser han mycket bättre.

  • Det är precis vad det är

  • Sant, bra design. Jag gråter fortfarande för det varje gång jag öppnar hatchbacken. Jag vill ha en hatchback bil igen. Men inte som en Audi A5, där det inte finns något extra lastutrymme över bagageutrymmet.

 • Bara googling: saab styrklämmor

 • Före "ansiktslyftningen" till 900-9 I hade 3 II och har fortfarande några saker som inte var så typiska för Saab, som en dåligt fungerande värmare, många Opel-motorer, golvskålen från Opel, etc ... -9 Jag köpte, fick demontera och rengöra oljepannan varannan oljebyte, annars fanns det Exidus på motorn i förtid ..... Men alla vet det, eller hur?

  • Många motorer? Jag räknar bara en motor på 900 II, som inte var från Saab.
   Och det är inte så att oljesumpen med varje 9-3 I måste avlägsnas varannan oljebyte.

   • Inte undertrycka diesel! De kom från GM-Powertrain här i Kaiserslautern ... Precis som V6 för Vectra ect.

    • Det fanns ingen diesel i 900 II ... Och V6 kommer från England ...

     • Jag menar 9-3 I som ett svar på Anddeus kommentar och som en "förbättring" av 900 II från motorns (diesel) sida och V6.

      • Okej, och jag började redan tvivla på

    • Man måste tillägga att V6 var en fin motor, helt underrated. V6 var också i Omega och andra GM-modeller, med punktlig tidssändning mycket hållbar!

   • Men med 9-3 I rekommenderas / rekommenderas att ta bort oljepannan varannan oljebyte, åtminstone för att inspektera oljeslam ...

    • Kära 900S16V, Påståendenna som du ger här av dig, brist på någon expertis.

     Vi har haft en 900 II länge, en 9-3I bensinmotor under lång tid och nu den ”dåliga” 9-3I 2,2 TID i vår flotta, så jag tror att jag rimligen kan bedöma dessa modeller. Bensinmotorerna är original SAAB 4-cyl. som i 9000 och med dem hade varken 900II (2,3i) eller 9-3I någonsin en oljepanna av, så verkligen ....

     2,2 Diesel är utvecklad av Steyr-Puch för GM. Han är lite hög, men lika oföränderlig som bensin och en annan ärlig diesel!

     Under tiden är de tre så gamla (15-19), det förstås naturligtvis något, men inte på drivlinan. De står i pålitligheten för 9000 ingenting. Den enda synliga Opel-delen är den yttre spegeljusteringen och ibland irriterande, annars allt SAAB!

     Ibland kanske du vill se bortom 901-horisonten innan du bestämmer dig för de andra modellerna, som den dåliga pressen en gång gjorde.

     • Ja då är förmodligen rapporterna om många Saab 900 II ägare i många olika forum (Saab forum inte enbart) var i ämnet som inte är korrekt gjort på 900 II och 9-3 I oljeslam förmodligen alla bara anklagelser Einert Group av vantro i förhållande till Saab-märket?

     • Tack, det finns inget bättre för mig och det klibbar med: 1. 900 II 2,3i Convertible / 2. 900 II 2,0i Coupe och 3. 900 II 2,0i Turbo Coupe, alla inbyggda i 1995, bara bra och alla precis under 200 Tkm på klockan

  • Men, men ... i 900 II kom bara V6 från GM-hyllan, allt annat var Saab original! Golvkärlet modifierades på ett sådant sätt att det inte längre hade något att göra med Opel. Du kan fortfarande se resultatet idag. 9-3 I har förbättrats igen, är fortfarande en säker bil, Vectra som givare till golvskålen anses vara osäker på alla vägar 😉

  • Det är känt att ämnet Oelschlamm faktiskt inte har lösts på 4-cylindriga motorer för år av SAAB, trots att det var en banal design fel av vevhusventilationen och skulle ha varit lätt att åtgärda.

   Kunderna förväntades ha oljebyteintervall på 10 000 km när de andra redan var 20 000 km långa. De som inte höll sig vid det mest pinsamt riskerade motorns död. Det gjorde inte riktigt rykte för de väl designade motorerna från SAAB bra, orsakade kunderna helt onödiga kostnader och ledde till ett antal uppdelade SAAB.

   2 från våra grannar är därför med sin 9-5 kvar med motorns skada. Det skulle ha varit helt onödigt, som det var med 9000, 900 och 9 3ers med 2.0 och 2.3 liters motorer.

   Mellan 2004 och 2005 var motorn då på Opel !!! revideras. (Jag vet en designer som var där). Ansträngningen för det borde ha varit blygsam, motorn då fortfarande en klass bättre och framför allt tillförlitlig.

   9-5 har visat serviceintervall sedan dess. I praktiken har intervaller på cirka 30 000 km dykt upp och motorn är så robust som man alltid kunde ha förväntat sig.

   I den meningen har man gjort det bästa jobbet vid GM-tider. Jag trodde inte att GM fortfarande skulle ha ett bra hår.

   • Det är så det är! En som håller med mig om oljeslam ...

 • Statistiken över tillförlitlighet för begagnade bilar säger mer sannolikt att den är mindre tillförlitlig. Rykten om att det måste visas i en "nu eller aldrig" Ordre de Mufti från GM pekar i denna riktning, liksom "ansiktslyftning" med någonstans mellan 900 och 1000 förändringar.

  900 II har decimerats snabbare för min känsla än 9-3 efteråt. Jag tittade på det ganska bra innan jag bestämde mig för att köpa en 9-3.

 • Det dåliga samtalet kan jag inte alls göra eller är helt felaktigt. Jag har kört en 2 II SE konvertibel automatisk med 900 PS och om 150 K KM, för nästan exakt 197 år.
  Jag körde alla andra modeller från 9000, över 2x 9-3 konvertibler och en 9-5 kombi 2.3 mjuk turbo. Mitt fordon är så pålitligt och det är ett nöje varje gång jag sitter i det. Under det kommande året kommer det att bli en ungtimer och jag bygger redan fordonet som en ”oldtimer”. Det är därför jag fortfarande letar efter en komplett uppsättning lädermöbler i beige och året efter kommer de att lackas delvis och förberedas.

 • Camparna är bra, tack för tipset. Kommer att köpas, annars hade jag förbisett frågan.

 • Var kommer dåligt rykte 900 II från?
  Bara för att V6 och plattformen kommer från Opel betyder inte att bilen måste stämplas som en GM-produkt ...
  Med en 9-5 NG kommer ingen någonsin att komma med tanken att referera till den som Insignia, även om identiska delar har installerats där.

  • Det dåliga rykte kommer från negativ press (delvis motiverad), ett första krocktest som slutade dåligt. Sedan den onda cirkeln: Billiga begagnade bilar med en praktisk kombi, inga pengar investeras i underhåll, inga fans som gillar bilen. Det finns dålig ADAC-statistik osv ... Resultatet: 900 II dör ut. 🙁

   • ... och jag, som ett samtida vittne, hävdar ganska fräckt att det dåliga rykte inte kom från dålig press utan framför allt från besvikna 901 förare - som utan hänsynslöshet och uppvärmning framhävde varje svag punkt i den första serien av 902 som en obestridlig faux pas. 901 kan och kan göra mycket bättre eller åtminstone lika bra som 901 redan från början. Tyvärr, i linje med tidens stil, hade den fått en mycket återhållsam, mindre polariserande stil (som kunde korrigeras lite med ansiktslyftningen för 9-3) och fick därmed få poäng med sina rent praktiska fördelar jämfört med sin föregångare och konkurrenter. På något sätt hittade alla en punkt under 902 som slutligen ledde till det totala resultatet "uteslutet". Det faktum att golvskålen i Vectra / Calibra fungerade som utgångspunkt i konstruktionsdatorn för utvecklingen och modifierades kraftigt enligt Saabs idéer, vilket kunde kommuniceras ganska bra av säljpersonalen. Dåliga blekningsvärden i bromstestet i den första serien eller dålig kvalitet på de delar som redan var mindre och bakom kulisserna uppmanades kunderna mycket tidigt att vänta på ansiktslyftningen. De få 902-tal som har överlevt i ett rimligt skick är verkligen värda att skydda, men enligt min mening motsvarar 9-3I mer vad Saabs ingenjörer har föreställt sig som en efterträdare till 901 - efter att 9000 misslyckades här ...

Kommentarer är stängda.