Sverige-turné med Saab 9-5: spontan, överdriven - trevlig avkoppling ren Del 1/3

Det var en av de här dagarna igen: du hänger lite av, eftersom jobbet har tagit mycket på dig de senaste månaderna. Mycket av vad man skulle ha velat göra privat har misslyckats eller har kommit för kort. Tiden att hitta en ventil och bara bryta ut spontant. Låt oss komma ur vardagen och bara göra vad du känner för ...

Svensk tur med Saab 9-5.
Svensk tur med Saab 9-5.

Jag hade planerat att göra en flerdags "nöjesresa" i min 9-5. Alone, bara jag och Saab. Bara köra in i dagen, ta din egen takt - eller kör bättre - och ta vägen till destinationen.

Min första tanke (härrörde från det geografiskt gynnsamma bostadsområdet i norra Tyskland):
En gång runt Danmark. Ta alltid vägen som leder dig närmast kusten. Bekvämt, utan stress. Först då, när du är trött, leta efter en liten plats att bo och nästa dag.

Den ruttplanering redan klar när en riktigt oanständigt förslag fladdrade i form av en e-nyhetsbrev för Stena Line till brevlådan: Till jul 50% på alla resor.

Inte överraskande, till och med fraktioner av en sekund efter att ha läst de första linjerna, förmedlar det undermedvetna omedelbart en alternativ plan till den ursprungliga danska turnén: Sverige!

Av till Internet, till färjebolagets webbplats. En snabb priskontroll för en långhelg i Sverige gjorde beslutet enkelt: Ett par ackumulerade "EXTRA" -poäng (rederiets Miles & More-program) gjorde allt ännu sötare. Till slut gjordes bokningen och kreditkortet (färjepassage för 1 person med bil och stuga utanför - dit och tillbaka, kom ihåg) debiterades med löjliga 71 euro.

Eftersom resan från Hamburg till den danska gränsen skulle ha blivit nästan dyrare.

En ny väg genom södra Sverige planlades snabbt. Motto: Vägen är målet. Inga besök till vänner. Stanna inte i Trollhättan den här gången. Bara korsa de vackraste sidovägarna norr om Vänern, så långt du kan göra det på en dag.

När det gäller övernattning, ville jag inte ta några chanser - trots all spontanitet. Eftersom det var redan sent på året och säsongen länge över. Därför bokade ett par trevliga hotell i förväg. Detta löstes dock på ett mycket pragmatiskt sätt: Siktar på en ungefärlig punkt på kartan tills den kan uppnås inom en dags scen. Där väljer du en "större" plats och söker efter ett särskilt trevligt hotell via en hotellportal i sin omgivning. Var exakt du hamnar efter det spelar ingen roll. Men hotellet måste vara riktigt trevligt.

Den självpåförda rehabiliteringsbrottet i Sääbe och älgens land börjar på en torsdag. 9-5 nyligen tvättad och helt drivlad, den går till Kiel. Lyckligtvis är motorvägen fortfarande tom - och trots byggnadssidan är det ingen stress. Slutligen är jag tidigt och i en Saab på vägen. I Kiel ligger ett kort stopp i Saab Center planerad. Till vännerna på Lafrentz Hej! Säga. Dessutom rätta snabbt styrets mittposition .. Vem vill åka med skevt ratt genom Sverige ...

Tyvärr finns det ett jobbmeddelande här. Den främre ytteraxelmanchetten har en spricka och fettet fördelas genom hjulbågen.

Ska det vara slutet på min turné i Sverige innan det ens började. Lafrentz-laget börjar spinna genast. Feverishly försöker organisera en reservdel. Här skulle även den vänliga Opel-återförsäljaren hjälpa - om han hade haft den delen då ....

Tyvärr är inget att göra.

Lyckligtvis är skadan i en "billig" plats. Med ett högpresterande lim är sprickan stängd. Självklart, på egen risk. När allt kommer omkring vill jag inte stoppas av det. Ett speciellt tack till Lafrentz-laget för att ta dig tid att göra akutreparationen - som i övrigt har haft hela resan!

För mig börjar en semester i Sverige alltid det ögonblick som jag rullar på färjan med min Saab. Snabbt komma in i stugan och njut av en lugn kryssning på däck med en kyld "Nolands Guld". Gorgeous!

Nästa morgon väntar Göteborg mig med torrt väder. När allt kommer omkring har vi i början av november och det skulle inte ha varit regn.

Min väg leder mig på en bit motorväg, väster om Göteborg ut mot kusten.
Eftersom jag bara hade en grov ruttplanering och alltid var utrymme för spontana förändringar, bestämde jag mig för kusten men bara senare att köra och stängde av i norr.
Med denna spontana förändring av spår kastade jag en av mina avsikter över högen. Eftersom buggen i min 9-5 visar nu i den enda riktiga riktningen: Efter Trollhättan! Var också en dum idé att utelämna detta mellanmål. Så mycket tid måste bara vara i den.

Västra Göta Älvs det går på vackert böjda sidovägar i riktning mot Lilla Edet. Förflutna höstgyllda lövträd och gröna barrträd. Jag erövrar staden från väst, över Trollhättans fall.

Trollhättans centrum är ivrigt byggd. Men det är ändå deprimerande ensam i november. Vi vet redan från vår spontana turné i december 2013 när vi kunde närvara vid Saab fabriken "rulla ut" den första NEVS-9-3. För länge sedan, mycket har sedan dess blivit annorlunda än vad vi hade då tänkt fortfarande full av eufori. Men sådana mörka tankar bör inte förstöra mitt humör på denna dag.

Trollhättan i snabb transitering:

Efter att ha kört genom mitten går du till stablebacka. Självklart kommer 9-5 att fotograferas en gång till här i hans födelseort framför den stora Saab-bokstaven. Den enda skillnaden med tidigare bilder: Flaggar blåser på de tre flaggstängerna igen. Denna förmodade trivialitet, NEVS: s flagg över SAAB-bokstäverna, ger stallbacka ett ömt tecken på livet ...

Utsikten över de fyllda parkeringsplatserna visar också att mycket måste hända här. Många byggnader är upplysta från insidan. Det fungerar därför i någon form. Fabriksytorna är å andra sidan fortfarande övergivna. Inga lastbilar, inga fordon - och absolut inte nya bilar.

Nästa destination: Grafittvägen. Vid den tiden hade ANA filialkontoret för återvinning av fordon och partiell försäljning. Under tiden är företaget under ny ledning. På gården är tråkiga snygga vrak av olika tillverkare. Naturligtvis hör min uppmärksamhet till modellerna i vårt varumärke. På kanten av platsen kan jag se några råhud som har blivit gutted.

Det finns bara hälften av en vit 9-5 NG kvar. Han klippades en gång i längden. Dessutom en 9-3 Cabriolet i röd. Och en svart 9-5 med utklipp för panoramataket. Man undrar vad de uppenbarligen tidigare intakta fordonen har gjort för att göra en sådan eländig slutning här ...

På motsatt sida upptäcker jag mellan två andra grubby utländska fordon som du knappt gråter en tår, ytterligare två Saab 9-5 NG. En grönaktig vit och en eländigt slagen grön. Jag hade en kort känsla av att min svarta 9-5, som jag stod bredvid hans döende bröder, tyvärr ser över på dem genom staketet ...

Snabbspolning framåt! När allt kommer omkring går jag bara igenom och vill njuta av Sverige!

Efter att jag har passerat Uddevalla kommer jag äntligen till kusten. Havet är lugnt framför mig. Allt verkar så fredligt.

Resan fortsätter norrut, sedan nordost. De ännu bredare landsvägarna byter till smala landsvägar. Jag ormar förbi otaliga små och större sjöar, genom skogar och ängar. Trafiken omkring mig blir mindre och mindre. Platser ger plats åt enskilda hus. Det blir ensamt.

Under pauserna mellan dig är du överväldigad av tystnaden. Det är ingen bris. Himlen är något täckt. Ingen fågel twittering, ingen rusning av löv - inget ...

Nästan lite läskigt. Som en "stadsbarn" vet du inte denna typ av tystnad. Hemma i Hamburg kan du alltid höra något. Behållarporten, skeppen på Elben, trafiken, grannarna ... Här? Ingenting! Helt underbart och ren avkoppling. Du tittar på avståndet och bokstavligen slutar tänka.

Några hundra kilometer senare börjar det gryning och dagen ger väg till natten. Nu är det dags att gå till det första hotellet.

Jag valde den lilla "platsen" Borgvik - eller bättre för det hotell som råkade vara där.

Det finns dock ingen plats på kartan. Hotellet verkar vara ganska mycket i mitten av ingenstans. Några gator, några hus. Det är det. Så du kan vara nyfiken.

Jag följer navigationssystemets anvisningar genom mörkret. Pålitlig det styr mig innan hotellet. En rustik stenbyggnad från sekelskiftet. Det tillhör ett ensemble av historiska byggnader och rester av en tidigare järnverk.

 

Huvudbyggnaden är atmosfärständ. Stäng nästa dörr små vattenfall. Tyvärr är dörren stängd. Hmm. Det är också misstänkt mörkt inuti. Borde de ha glömt mig?
Lyckligtvis hittar jag ett telefonnummer på min bokningsbekräftelse. I den andra änden av linjen svarar en vänlig svenskare. Hon säger att de har stängt receptionen vid middagstid eftersom ingen annan är där. Men nyckeln skulle fastna på utsidan av huset (det skulle förmodligen vara otänkbart någon annanstans). Hon beskriver vägen till utbyggnaden, där mitt rum ligger.

Efter att några vandrade runt med ficklampa finner jag slutligen mina kvartaler. Ett mycket trevligt och bekvämt inredda rum. Jag är glad att jag inte behöver sova i bilen och ligga ner. Tanken på den händelserika dagen i Sverige låter mig somna snabbt. Nästa dag fortsätter vi norrut. Målet: Falun.

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Oli övernattar i Borgvik, imorgon startar han sin Saab 9-5 i riktning mot Falun. Uppföljaren följer. Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

8 tankar om “Sverige-turné med Saab 9-5: spontan, överdriven - trevlig avkoppling ren Del 1/3"

 • Jag har det! Jag gick förmodligen genom trasa. Vi kommer förmodligen att köra över Rødby av tidsskäl!

 • Åh, hur trevligt, jag avundar dig! Tyvärr har jag redan 1000km tillfartsväg tills jag redan är med dig i norra delen av D! Jag skulle spendera mycket mer tid i Sverige och Norge, om det bara inte skulle vara så långt! (var i juni 2014 med min 95 NG i Trollhätten och jag gillade det!) Hälsningar från Schweiz, Hans

 • ... en riktigt trevlig rapport. Tack!

 • Tack
  Det var en biljettförsäljning av Stena. Under en vecka kan du boka färjebiljetter under en begränsad period med 50% rabatt. Resan skulle ha kostat 170 euro. Lös sedan in ett par ”Extra poäng” (miles) till ett värde av 99 euro - och det roliga kostar bara 71 euro.
  Som en Saab-förare med en passion för Skandinavien bör du snarast prenumerera på deras nyhetsbrev

 • Bra idé och trevlig rapport Oli.
  Jag har gjort samma sak i flera år med segling, inte ett mål, men "låt det glida med vinden" och när du blir trött ligger du någonstans (du har ditt hotellrum med dig).
  Jag ska försöka med SAAB.

  Mer avslappning är knappast möjligt.

 • Vilken trevlig rapport - jag skulle kunna använda just en sådan turné just nu. Kära Oli, ha kul i Sverige 🙂

  Hälsningar från söder.

 • Hej alla,
  Jag kan bara gå med verkligen en bra rapport med imponerande bilder.
  Jag menar att jag har känt läsningen som verkligen har använt din återhämtning i början av resan. Inte självklart, om yrket har hävdat många offer för en.
  Vad denna Saab-anda kan göra i oss alla, när du väl har låtit den komma nära dig - det är fantastiskt.
  Jag ser fram emot att fortsätta historien.
  Tack för den här underhållande och tankeväckande tisdagmorgenen.
  Lycka till!

 • Trevlig rapport!
  Var får du korsningen för 71 €?

Kommentarer är stängda.