Saab 9-3 1.8t. Landning.

Vissa saker är tråkiga ... för att de är bra. Vår Saab 9-3 1.8t har varit med sedan sommaren 2011. Tyvärr verkar det som om det var vår senaste nya Saab-bil. Han har nu nästan 78.000 100.000 kilometer på klockan, och jag var faktiskt säker på att jag skulle kunna slutföra 9 3 utan störningar. Blogger tänker ... hoppas ... XNUMX-XNUMX planerar något annat.

Saab 9-3 2011 1.8t
Saab 9-3 2011 1.8t

Körsträcka 77.700. Inga störningar på 4 år. Regelbunden inspektion i Frankfurt eller Bamberg, inga avvikelser, ingen oljeförbrukning. Inget slitage; 9-3 verkar inte åldras. Men då händer det! Saab kör plötsligt grovt, ur runda. Vad hände? Orolig linjer i pannan, förvirring.

Det blomstrar inuti, låter som ett defekt avgas - säger min fru. Känns som ett defekt motorfäste - säger jag. Det är inte båda. Men det kan inte vara hälsosamt, och så stannar 9-3 1.8t tills jag får tid att köra till Frankfurt. Det finns dessa workshophistorier som får dig att känna dig konstig. När du kör upp med ett misstag som du inte kan klassificera ordentligt. Om verkstadspersonalen också är förlorad, blir hektisk, då är det inte bra. Låt oss se hur det kommer att bli på Saab Service Frankfurt.

Flashdiagnostik i Frankfurt.

På en onsdag rullar jag in på Gerard Ratzmanns gård, som som alltid är full av Saabs. Verkstaden full, alla steg upptagna, parkeringsplatser bristfälliga. Mycket arbete gör Gerard Ratzmann det direkta godkännandet. Sitter i Saab, börjar. Den oavbrutna diagnostiden: mindre än en sekund. "Sekundär axel, jag ska visa dig vad som är defekt". Han tar med sig kedjespännare och guider från lagret. Kedjespännaren är trasig, kedjan styrs inte längre korrekt. Motorn överför vibrationer som är ansvariga för ojämn körning. Naturligtvis kan du inte flytta 9-3 i det här tillståndet, det stannar i Frankfurt.

Vänner hämtar mig och Gerard Ratzmann lovar att fixa kombi så snart som möjligt. Och håll sitt löfte! 24 timmar senare ringer telefonen, reparationen är klar. 9-3 måste lämna domstolen, platsbrist i Frankfurt. Vi hämtar Saab samma kväll och är mycket glada över den snabba problemlösningen. De defekta delarna är redo för inspektion när du hämtar dem, det är exemplariskt! Kedjestyrningen är trasig, det kunde ha slutat dåligt. Vår 9-3 1.8 ton kör nu lika silkeslen som den första dagen. Det fortsätter mot 100.000 XNUMX kilometer.

Defekt kedjespännar - GM är skylden.

GM ansvarar för den defekta kedjespännaren med nästan oskuldlig körsträcka. Inte alla motorer påverkas, bara en liten leverans. Förmodligen sparar amerikanerna 10 cent per motor på detta sätt. Grattis! Det kostar oss 3 timmars arbete i verkstaden, plus material. Det är irriterande och förstör den annars felfria rekorden för sportdräkten 9-3. Kan du bli upprörd över det vid en tidpunkt när en annan tillverkare drar igenom sin Dieselgate? Antagligen inte !

Det finns en helt klar för vår 2011er 9-3 1.8t. Framtiden ser bra ut. Den nya kedjespännaren, enligt Gerard Ratzmann, kommer att uppfylla förväntningarna med avseende på kvalitet och kommer att tjäna många, många kilometer diskret på sekundäraxeln. Eftersom vi också har gjort allt från början för att driva Saab så länge som möjligt har vi redan från början försörjit omfattande rostförebyggande, så vi är också övertygade. Att fortsätta

13 tankar om “Saab 9-3 1.8t. Landning."

 • blank

  Ja, jag vet ingenting om det - min Aero är inte stressad när det är kallt, men bara när oljan är upp till temperatur. Detta bör gälla alla turbomotorer, annars blir det dyrt. Turboladdaren roterar med upp till 300 000 rpm i ett glidlager.

  För korta avstånd kommer jag snart att ersätta vår Golf och använda ett elfordon som BMW i3. Han har ingen turbo och behöver inte värmas upp. ☺

 • blank

  Kanske en läsare av bloggen vet vilka modellserier och år som påverkas av detta problem? - Eftersom våra 9-5 “kromglasögon” 2,3t (185 hk), byggd i mars 2010, snart kommer att nå 70 ton, skulle vi vilja ha den berörda delen förebyggande i detta fall.

  • blank

   9-5 påverkas inte, endast 9-3 och där endast en liten mängd motorer.

   • blank

    Tack - det lugnar oss.

  • blank

   Med min 9-5 Aero med kromglasögon slet jag bra 2007 2015 km mellan 300 och 000 utan några mekaniska problem. Fordonet är också bra för ytterligare 100 000 km. (För detaljer se SAAB långsiktiga erfarenheter på bloggen)

   Jag skulle inte oroa mig för det. En 9-5 med 70 000 km har inte ens kört ordentligt.

   • blank

    Det låter bra! är 100% på grund av långväga drift, eftersom min fars 9-5 har 120tkm bort och redan har 2 swap turbo på den. Tyvärr förstår han inte att det är döden att bara köra 5-10 km ....
    Min 9-5 hade också cirka 300 ton med 1 turbo och 230PS rådjur och sprang som urverk! 🙂

 • blank

  Min SAAB 2008-9 TTiD 3 var alltid för inspektion på FSH ;-). Upp till 180.000 200.000 km var ALLT perfekt, som kunden (!) Önskar. Från denna körsträcka tillkom normala slitdelar till reparationsfakturan. Rost är förutom rätten. Frontramen :-(, inga problem. Det förblir i fokus! Motorn går med Triboron topptopp. Snart kommer XNUMX km att nås!

 • blank

  Jag fick 2011 2008-9 3t 2.0. Det bästa beslutet i mitt liv. Jag är glad varje dag när jag sätter mig ner. Vid 74.000 113.000 km bröt våren längst fram till höger, jag kryssar för det under "individuellt fall", som Toms kedjespännare. Annars är min nu XNUMX XNUMX km och springer troget och utan fel. Inget spår av bearbetningsfel etc. hos mig.

 • blank

  Hi Tom,
  Jag hoppas att min 9-3 konvertibla BJ 2008 inte påverkas.
  Annars måste jag säga att kvaliteten har lidit mycket under GM. Läder är under helvetet, rost på det konvertibla toppfacket, rost på chassidelar, rost på alla svetsfläckar på tröskeln (underkroppen), interiörmaterial är mer av en tidigare kinesisk kvalitet .... Så 9000 och gamla 9-5 är av ett annat slag. Bortsett från rost ... 🙂
  Älskar fortfarande Saabine! 😉

 • blank

  Jag har med min 9-3 Convertible 2.8 53.000 hittills utan problem ner, jag hoppas att jag kan göra 100 utan sådana fel :-))

  Kvaliteten verkar vara rätt i alla fall, det var annorlunda (900 II Bj. 93 ... ..)

 • blank

  Jag vet att vevaxlar, kamaxlar och balansaxlar och gamla motoraxlar (med nedre kamaxel) också har vippaxlar. Men vad är en sidvåg?

  • blank

   Från flera motorns översyner på olika fordon är jag mellanliggande och Nebenwellen en term. Att köra ancillaries, skulle jag säga.

 • blank

  9-3 kan bara rekommenderas, särskilt från ansiktslyftningen är kvaliteten rätt. Den med sidovåg är irriterande, annars skulle 100.000 XNUMX kilometer ha förfallit utan störningar. Då skulle ”ingenting är omöjligt” vara.

Kommentarer är stängda.