Saab 9-3 1.8t. Landning.

Vissa saker är tråkiga ... eftersom de är bra. Vår Saab 9-3 1.8t har varit hos oss sedan sommaren 2011. Som det verkade var han tyvärr vår senaste Saab nya bil. Hittills har han nästan 78.000 kilometer på mätaren, och jag var säker på att jag kunde slutföra 100.000 utan störningar. Blogger tror ... hoppas ... 9-3 planerar någonting annat.

Saab 9-3 2011 1.8t
Saab 9-3 2011 1.8t

Mileage 77.700. Inga fel i 4 år. Regelbunden inspektion i Frankfurt eller Bamberg, inga avvikelser, ingen oljekonsumtion. Inte heller slitage; 9-3 verkar inte åldras. Men då händer det! Saab kör plötsligt grovt, oundvikligt. Vad hände? Oroliga linjer på pannan, hjälplöshet.

Interiören är brusande, låter som en trasig avgas - säger min fru. Känns som defekta motorfästen - säger jag. Det är inte båda. Men det kan inte vara hälsosamt, så 9-3 1.8t stannar tills jag hittar tid att köra till Frankfurt. Det finns dessa verkstadshistorier, för att du har en konstig känsla i magen. När du anländer med ett misstag som du inte kan klassificera korrekt. Om så till och med verkstadspersonalen är förlorad, rusar i hektisk takt, då är det inte bra. Låt oss se vad Saab Service Frankfurt kommer att bli.

Flashdiagnostik i Frankfurt.

På en onsdag rullar jag med Gerard Ratzmann på gården, som alltid är full av Saabs. Workshop full, alla stadier upptagna, parkeringsplatser i brist. Mycket arbete gör Gerard Ratzmann direkt mottagning. Sitt i Saab, starta. Den icke-stoppade diagnostiska tiden: mindre än en sekund. "Nebenwelle, jag ska visa dig vad som är trasigt". Från lageret tar han kedjespännare och guide. Kedjespännaren är bruten, kedjan styrs inte längre korrekt. Motorn överför vibrationer som är ansvariga för den oavbrutna körningen. Självklart kan du inte flytta 9-3 i det här läget, det stannar i Frankfurt.

Vänner plockar upp mig, och Gerard Ratzmann lovar att reparera stationsvagnen så snart som möjligt. Och han uppfyller sitt löfte! 24 timmar senare ringer telefonen, reparationen är klar. 9-3 måste från gården, rymden i Frankfurt. Vi hämtar Saab samma kväll, är mycket nöjda med den snabba problemlösningen. När de defekta delarna är klara att se, är detta exemplifierande! Kedjeledningen är trasig, det kan ha gått dåligt. Vår 9-3 1.8t är nu så silkeslen som den första dagen. Det fortsätter i riktning mot 100.000 kilometer.

Defekt kedjespännare - GM är skyldig.

För den defekta kedjespännaren, med nästan oskuldlig körsträcka, är GM ansvarig. Inte alla motorer påverkas, bara en liten leverans. Förmodligen räddade amerikanerna 10 cent per motor. Grattis! 3 kostar oss timmar av arbete i verkstaden, plus material. Detta är irriterande och skämmer bort den annars perfekta skivan till 9-3 sportbilen. Kan du bli upprörd vid en tidpunkt då en annan tillverkare plockar genom sin dieselport? Förmodligen inte!

Det finns en helt klar för vår 2011er 9-3 1.8t. Framtiden ser bra ut. Den nya kedjespännaren, enligt Gerard Ratzmann, kommer att uppfylla förväntningarna med avseende på kvalitet och kommer att tjäna många, många kilometer diskret på sekundäraxeln. Eftersom vi också har gjort allt från början för att driva Saab så länge som möjligt har vi redan från början försörjit omfattande rostförebyggande, så vi är också övertygade. Att fortsätta

13 tankar om "Saab 9-3 1.8t. Landning."

 • Ja, jag vet ingenting - min Aero är inte ansträngd när den är kall men bara när oljan är vid temperaturen. Det borde gälla alla turbomotorer, annars blir det dyrt. Turboladdaren roterar upp till 300'000 RPM i ett glidlager.

  För korta avstånd kommer jag snart att ersätta vår Golf och använda ett elfordon som BMW i3. Han har ingen turbo och behöver inte värmas upp. ☺

 • Det låter väldigt bra! är 100% på fjärrtrafik på grund av 9-5 från min far away 120tkm och redan 2 utbyte turbo på den. Det tyvärr inte förstår att det är döden för att driva endast 5-10 km ....
  Min 9-5 hade också cirka 300 ton med 1 turbo och 230PS rådjur och sprang som urverk! 🙂

 • Har revs med min 9-5 Aero med kromade glasögon mellan 2007 och 2015 väl 300'000 km, utan några mekaniska problem. Fordonet är också bra för ytterligare 100'000 km. (Detaljer se SAAB långsiktiga erfarenheter på bloggen)

  Jag skulle inte oroa mig för det. En 9-5 med 70'000 km har inte ens startats ordentligt.

 • Tack - det lugnar oss.

 • 9-5 påverkas inte, endast 9-3 och där endast en liten mängd motorer.

 • Kanske en bloggbläsare vet vilken serie och år som påverkas av detta problem? - Eftersom våra 9-5 "krom glasögon" 2,3t (185 PS), byggd mars 2010, snart 70 når tkm, vill vi lämna den drabbade delen i detta fall ersätta förebyggande.

 • Min SAAB 2008-9 TTiD 3 var alltid för inspektion på FSH ;-). Upp till 180.000 200.000 km var ALLT perfekt, som kunden (!) Önskar. Från denna körsträcka tillkom normala slitdelar till reparationsfakturan. Rost är förutom rätten. Frontramen :-(, inga problem. Det förblir i fokus! Motorn går med Triboron topptopp. Snart kommer XNUMX km att nås!

 • Jag fick 2011er 2008-9 3t för 2.0. Det bästa beslutet i mitt liv. Jag är glad varje dag när jag kommer i linje. Vid 74.000 km är fjädern på högra framsidan bruten, som jag slår av under "Einzelfall", precis som Toms kedjespännare. Annars är minen nu på 113.000 km och körs trovärdigt och felfri. Från bearbetningsfel etc. får jag inte spåra med mig.

 • Hi Tom,
  Jag hoppas att min 9-3 konvertibla BJ 2008 inte påverkas.
  Annars måste jag säga att kvaliteten har lidit mycket under GM. Läder är under all så, rost på det konvertibla toppfacket, rost på chassidelar, rost på alla svetsfläckar på tröskeln (underkroppen), interiörmaterial är ganska tidigare kinesisk kvalitet ... Så 9000 och gamla 9-5 är av en annan typ. Förutom rost…. 🙂
  Älskar fortfarande Saabine! 😉

 • Jag har med min 9-3 Convertible 2.8 53.000 hittills utan problem ner, jag hoppas att jag kan göra 100 utan sådana fel :-))

  Kvaliteten verkar i alla fall vara rätt, det var annorlunda (900 II Bj. 93… ..)

 • Från flera motorns översyner på olika fordon är jag mellanliggande och Nebenwellen en term. Att köra ancillaries, skulle jag säga.

 • Jag vet att vevaxlar, kamaxlar och balansaxlar och gamla motoraxlar (med nedre kamaxel) också har vippaxlar. Men vad är en sidvåg?

 • 9-3 rekommenderas bara, bara från ansiktslyftan är rätt kvalitet. Det med sidoväggen är irriterande, annars skulle det ha skett 100.000 kilometer utan störningar. Skulle då vara "ingenting är omöjligt" nivå.

Kommentarer är stängda.