Min första SAAB 2015

Hur kan du vara så galen och köpa din första SAAB i år 2015? Också en SAAB av 15 år gammal. Faktum är att min fru och jag har varit glada att köra stora fransmän. Med mycket komfort och med förkärlek för extravaganta.

2015. Den första Saab av Olaf.
2015. Den första Saab av Olaf.

Hela saken började när min farfar fick köpa en Citroen GSA Pallas i år 1981. Egentligen ren tillfällighet, eftersom han hade en registrering på en LADA-körning. 12-15 beställdes år i förväg i DDR!

Den här bilen var som en annan stjärna. Lupentacho, Einspeichenlenkrad med operationssatelliter, dubbla förgasare med fyrcylindrig boxermotor var extremt exotiska - speciellt i GDR. Och det var kul när jag fick köra den här bilen tio år senare. Detta följdes av CX, XM, Xantia V6 (mycket sällsynt) och en Renault VelSatis. Faktum är att C6 från Citroen var nästa bil på min plan eftersom vår älskade VelSatis hade ett stort motorfel och var på verkstaden.
På den 2015-vårdagen gick min fru och jag till min bil i parkeringshuset. Bredvid vår bil var en konvertibel. Min fru pekade på konvertibelen och sa: "Åh, men det är vackert." Och jag sa "Detta är en SAAB 900 Turbo"!

I mitten av åttiotalet hade jag mitt första möte med SAAB. Jag var tillbaka på en fotosafari med min fällbara cykel och fotograferade bilar för att slutföra min bildsamling. En bil orsakade mig huvudvärk. Jag upptäckte ett fordon som stod på SAAB. Jag visste inte SAAB. Formen var annorlunda än andra bilar - quirky men också fascinerande. De vinklade strålkastarna passade inte efter min åsikt den snygga formen av kroppen. Det var en SAAB 96. Först kunde jag inte räkna ut det förrän några månader senare såg jag reklamfilmer på den nya SAAB 9000 på TV. "Hemma på långa resor" var namnet på spelet - och vilken bra bil var det över en evigt lång bro. Wow! Så det var pussellösningen!

Därefter upptäckte jag mer SAABs. Jag kan inte säga att jag verkligen gillade 99 eller 900er vid den tiden. SAABs är bilar som inte vill släppas direkt. Något måste mogna. Under åren ökade min beundran för bilarna i detta märke, just för att den kom så oanpassad och äger därför. Men jag körde på stora Citroen och var väldigt nöjd med den.

Efter den dagen i tunnelbana parkerade vi om vi skulle göra VelSatis passande igen eller inte prova med en konvertibel. Transportproblemet för barn och kott löstes av min företagsbil. En fyra-sits cabriolet skulle ha en inte underskattad kulfaktor på sommaren och 4-personer och barnvagn kan också transporteras i en SAAB-konvertibel.

Jag forskat på internet och på Saabblog.net efter erfarenheter med SAAB 900 cabriolet! Jag hade följt SAAB-nedgången år sedan med stor ånger. Ändå beundrade jag fortfarande formen och stilen, extravagansen, säkerheten, livslängden och varumärkesbilden. Det var viktigt att vår lokala SAAB-återförsäljare i Halle (Saale) behåller varumärkets lojalitet och utbudet av reservdelar av ORIO verkar säkerställas.

Kort sagt, 900er ifrågasatte. Vi gjorde några provkörningar med potentiella kandidater i och runt Berlin. Tyvärr har ingen verkligen övertygat oss. Alla var ganska skrynkliga lådor.
Det blev klart för oss - för att hitta en riktigt bra 900-konvertibel måste du redan betala en femsiffrig mängd. Det handlade om budgeten som vi var villiga att spendera. Trots allt var vår VelSatis fortfarande under diskussion. Sedan tittade jag runt i yngre modellår.

Av en slump, nästan runt hörnet, hittade jag en vacker SAAB 9-3 I Limited Edition svart med lätt läder, bra SAAB original specialhjul, en perfekt spårbar historia och bara 100.000 km på klockan. Det var en dröm! Så köpte snabbt och gav nästan bort VelSatis ....

Under sommaren körde vi med SAAB runt 10.000km. Det är så roligt att vara på vägen. Vi är båda entranced av denna härliga bil. Det ser inte ut som om det redan är 15 år gammalt. Han är tidlös. Ibland går jag till garaget för att bara se och njuta av balanserad form. Då och då är den stora 900er-konvertibla bredvid skulden för det hela.

Då hoppar mitt hjärta.

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Olaf för hans Saab-berättelse! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

8 tankar om “Min första SAAB 2015"

 • blank

  Trevligt att veta en annan Saab på vägen i Halle ..

 • blank

  Många tack till alla Saabonauten och lycka till på alla sidor.

 • blank

  Trevlig berättelse, tack också! VelSatis, också en mycket bra bil, är bara toppad av Avantime!

  Du gjorde det rätt med Saab! Mina två 93ers är 1998 och 2000, båda är fortfarande i mycket gott skick och ingen behöver det här! Var uppmärksam på artikuleringen av vårbenen (vårkupolen), där de börjar rosta!
  Alltid bra kör och hälsningar från CH

 • blank

  2 vackra SAAB-konvertibler på den underjordiska parkeringen ... 🙂
  Grattis till ditt beslut! Bra tid och roligt med trollet!

 • blank

  I år, även om jag redan äger två SAAB, köpte jag en tredjedel, en 9,3 I, inbyggd i 2002 med 223.500 km. Ångrade inte det, han driver fortfarande bra. det är min elfte SAAB !!!

 • blank

  Vacker och för mig när som helst spårbar utveckling. Jag snubblar ofta in i garaget och är glad att titta på min 9-I-konvertibel. Endast saabier känner så sätt !!!!

 • blank

  Välskriven, det är bara SAAB! Alltid bra enhet!

 • blank

  Trevlig historia.
  Förhoppningsvis, om den nödvändiga förändringen är närvarande, kan jag berätta en sådan bal av mig.
  VG från Leipzig

Kommentarer är stängda.