SAAB-Erik Nielsens "Sleeping Beauty"

I år lyckades Tobias äntligen övertyga mig om att ett besök i norra Danmark var ett bättre beslut än en stressande arbetsvecka. Och så åkte jag ännu en gång till den ojämförliga regionen Thy i norra Jylland. Den här gången borde det bli en mycket speciell resa ...

SAAB-Erik Nielsens "Sleeping Beauty"
SAAB-Erik Nielsens "Sleeping Beauty"

Min underbar 32 åriga SAAB 900 Sedan presenterade sig i år äntligen välutrustad för turen över 1000 km. Triboron smörjda och tack vare det goda underhållet av SAAB-tjänsten Gaworski Jag hade ingen tvekan om en problemfri rundresa. Livlig med mina ögon var fortfarande erfarenheter av tidigare åkattraktioner, när precis som campingen i Klitmöller nåddes med hylande släppläger eller motorn överkokt i en dansk trafikstockning.

Förutom vind och vågor var den här gången en annan anledning till den långa resan. Min vän Götz hade berättat om en fantastisk SAAB-gård nära staden Thisted, som jag absolut måste! måste titta.

Beslutet i vindsurfing VM hade fallit och mina egna vattensporter var färdiga nu var det dags att gå till det mystiska spetsen av Götz till botten. Jag ringde telefonnumret och en äldre vänlig gentleman svarade. Vi kom överens om utbytet på engelska och han bjöd mig på en timme på hans egendom. Efter en kort och händelserik resa hittade jag äntligen gården. Några äldre SAAB 900 och en svart 93 hälsade väderad från uppfarten. Den äldre gentleman hälsade mig lyckligt strax efter min ankomst. Min gamla SAAB 900 och SAAB-tjänsten Gaworski Kioskinnehavaren gjorde resten och vi var redan engrossed i konversation. Som jag lärde mig senare, SAAB-Erik brukade leverera några bilar till Gaworskis och de hade naturligtvis ett mycket gott minne om honom.

Nu gick jag på en rundtur i upptäckten över den rymliga egendomen och som SAAB-entusiast dunade mitt hjärta. Först åkte vi till det stora lagret, som är full av sällsynta SAAB-delar. Under sina 40 år med SAAB-passion har SAAB-Erik samlat ett oklart antal reservdelar, särskilt för serien 92, 96, 99, 900 och 9000. Sorten och den stora massan tog nästan andan från mig. Motorer, slitdelar, skärmar, begagnade 96-tal, intressanta restaureringsföremål, fordon i gott skick, denna lista skulle kunna fortsätta och fortsätta ... Efter lagret gick vi över till gårdsbyggnaden. Reservdelar i alla åldrar förvarades ända fram till det sista hörnet av takkonstruktionen, som med sin unika patina och historia skapar en underbar förtrollad atmosfär på fastigheten. Denna gård var definitivt värd den långa resan.
SAAB-Erik berättade för mig att intresserade människor skulle vilja släppa för att han inte längre kör verkstaden och nu säljer delarna. Han kan inte få alla delar online och det är därför han föredrar besök.

Gården är bekvämt beläget bara några kilometer från Thisted. När du väl har nått Fulda-skylten är du på rätt väg. Kontaktuppgifterna är:

SAAB-Erik Nielsen
Ballerumvej 1127700 Thisted
Danmark 0045-20492698
Saab-erik@mail.dk

Slutligen berättade SAAB-Erik för mig hemligheten med de lilla blå extra fjädrarna från Holland. De utvecklades faktiskt bara så att 900 inte var för uppenbara för gränsvakterna i den allestädes närvarande privata alkoholsmugglingen vid den tyska-danska gränsen på 1980-talet. Min far hade också ytterligare utrustning med liknande avsikter i sin aerodynamiska modell från Ingolstadt. Det kallades "skidväska". När det gäller alkohol utvecklade denna generation av fäder en fantastisk uppfinningsrik ande ...

Tack SAAB-Erik Jag vill aldrig glömma detta fantastiska besök!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till JFK för hans Saab-berättelse! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

4 tankar om “SAAB-Erik Nielsens "Sleeping Beauty""

 • blank

  Beröm och tack till författaren för det lilla läsningsglädje. Mycket trevligt.

 • blank

  Stor hitta grupp för alla SAAB fans! Bra artikel!

 • blank

  Underbart! Sådana människor gör saltet i SAAB-soppen!
  Nästa gång du besöker norra DK är datumet i Thisted på anteckningen ....

 • blank

  Tack för detta mycket trevliga rapport! Under läsningen blir det mycket tydligt för mig igen att det är människor som Erik Nielsen som fyller Saab-andan med liv och inte bara något Kai-något eller NEVS presskontor ...

Kommentarer är stängda.