NEVS huvudplan för SAAB

"Det enda som är annorlunda är allting"- så skulle jag sammanfatta vad som hände när nybildade National Electric Vehicle Sweden (NEVS) förvärvade SAAB Automobile ABs huvudsakliga tillgångar i juni 2012. Ett litet företag som tar över arvet från ett ikoniskt varumärke med målet att bygga elfordon . Stora förväntningar väcktes, särskilt från SAAB-fansens sida. Tre år har sedan gått och cirka 400 MY14 9-3 och sju 9-3EV-prototyper lämnade produktionslinjen. De tidigare ekonomiska utmaningarna har tagits upp, en hel del nya partnerskap i Kina och nu har Turkiet tillkännagivits, men det finns fortfarande inga nya SAAB-enheter som rullar av Stallbackas monteringslinje. Låter som ett undergångsscenario? Inte nödvändigtvis ... IMG_8966Senare idag är SAABs författare värd för ett möte med titeln "What faktiskt hände med SAAB? ”. Svenska Dagbladets journalist Jonas Fröberg, före detta vice ekonomiminister Jöran Hägglund och TV4-reporter Jens B. Nordström har lämnat information och analyser bakom kulisserna i sina böcker som främst handlar om perioden GM-Spyker, även om Nordströms senaste bok “SAABs sista strid” (“SAABs sista strid”) berör också kort NEVS-eran. Jag har läst alla fyra och ur mitt perspektiv är de alla mycket insiktsfulla och hjälper till att sätta ihop de olika pusselbitarna.

WP_20151019_13_41_14_RawVarför tar jag upp det här? Förutom det faktum att detta möte äger rum i Trollhättan, X-2009-perioden 2012-9-perioden. SAKE Automobile övertagande från "den onda GM" av små Spyker Cars och dess flamboyant VD. 5-9NG och 4-XNUMXX kom till marknaden och det var en bra och positiv buzz. Då den stora anti-climax med konkursen. Alla förklarade SAAB död. Då kom NEVS.

NEVS.
National Electric Vehicle Sweden. - "Säg det igen? Endast elektriska fordon? Och de vill ta över SAAB Automobile-tillgångarna? Jag förstår inte det. ” Massiv förvirring på marknaden, särskilt bland de hårda SAAB-fansen, orsakades av detta nybildade företag som ägs av Kai Johan Jiang, kinesisk-svensk affärsman. Ytterligare en chock. En kinesisk ägare. Och nu då? Jag minns fortfarande Mattias Bergmans presentation vid Saabfestival 2013 väl. Vid den tidpunkten var han ansvarig för PR för NEVS och bara några månader hade gått sedan de förvärvade SAAB Automobiles huvudsakliga tillgångar. Redan 2013 såldes antalet elbilar i Sverige riktigt lågt. Mitt gästhem är högst några hundra, och det för ett land som påstod att vara i framkant på detta område. På många andra marknader runt om i världen hade inte ens sett en elbil, än mindre förstått konceptet eller faktiskt kört eller köpt en.

Det här bildspelet kräver JavaScript.

Bergman börjar sin presentation och pratar om det stolta arvet av SAAB-innovationer. Största delen av förorenarna säger att de letar efter ett bra alternativ till NEVS-uppdraget: att bygga premium elektriska fordon under SAAB-märket.

IMG_8699
Mattias Bergman och Erik Carlsson på 2013 Saab Festival.

"Mr. SAAB ", sen Erik Carlsson, gick med i Bergman på scenen i slutet av presentationen och förklarade sålunda att han trodde att han var en NEVS-supporter. Det uttalandet drog en rungande applåder men frågorna och tvivel kvarstår i många människors sinnen. Fläktarna väntade sig att höra om nya turbobaserade modeller. De ville veta vad de skulle se ut och när de skulle bli tillgängliga i sina respektive länder. Inte bara Kina. Och varför endast elektriska fordon? Ingen annan gjorde det här och infrastrukturen var inte där ....

cuting-the-band-for-start-av-produktion
Den biträdande borgmästare i Qingdao, den svenska näringsministern Annie Lööf OCH NEVS huvudägare Kai Johan Jiang klippa bandet vid produktionsstart av MY14 SAAB 9-3 Aero Sedan december 2013. Foto: NEVS.

Sakerna accelereras verkligen. NEVS började hyra hundratals människor och startade faktiskt produktionen. Av SAAB 9-3 baserat på Epsilon-plattformen. Med en bensinmotor. För den svenska marknaden. Men fortsätt. Sade de inte att de skulle producera elbilar? Under sitt tidigare tal hade Bergman bekräftat att NEVS hade en ny aktieägare, den kinesiska staden Qingdao. Konventionella 9-3s första. När vi nu vet, gjorde Qingdao inte leverera på sitt löfte att tillhandahålla de pengar de hade begått Vilket i sin tur orsakade NEVS att komma i ekonomiska svårigheter, med en ännu en gång stoppat produktionen, lay-offs och till ansökan om rekonstruktion som följd. Qingdao-äventyret har haft en positiv effekt som fabriken har igen och det är en betydande del av det kritiska utbudet kedjan återupprättades. 400 helt nya MY14 SAAB 9-3s gjordes. Jag är den stolt ägare av en och tyst njuter av det varje dag.

Den enda sak som jag vill lyfta fram från omorganisationsfas dock är det Planen som delades med domstolen och fordringsägarna. Dokumentet beskriver NEVS-planerna ganska tydligt och hur de vill uppnå dem. Om du inte har läst det ännu skulle jag uppmuntra dig att läsa den. Grunden är att deras huvudmål kvarstår utveckla, producera och marknadsföra premiumbilar under SAAB-varumärket för en världsmarknad, Detta kallas "plan A". Planens andra del är att erbjuda kontraktstillverkning, I huvudsak monetiseringen av alla tjänster för 3rd fester, från design och testning till produktion. Detta kallas "plan B" och är därför känt som "NEVS Industrial Services". Bergmans presentation vid årets Saab Festival (nu som NEVS president) som förmodligen den bästa leveransen. Återigen, om du inte har läst det transkript av detta tal ändå vill jag uppmuntra dig att göra det.

Säljer ut till Kina?
Sedan i juni, strax efter Saabfestivalen, NEVS meddelade att de hade säkrat en ny aktieägare och skulle bygga en helt ny fabrik plus ett FoU-center i Tianjin, Kina. En annan aktieägare, SRIT, tillkännagavs samtidigt och bara fyra dagar senare slog den första spaden för den nya fabriken marken i Kina och ännu fler partners meddelade: Teamsun och Bank of China. Intressant är dessa förmodligen de mest förvirrade och misstänkta på marknaden. Uttalanden som "allt är helt enkelt en täckmantel, de bryr sig inte om SAAB och säljer bara till Kina och stänger sedan ner Trollhättan"Och värre cirkulerades, men i huvudsak bekräftar att länken mellan meddelandena och den större bilden inte var tydlig. Viktigast är att NEVS behöver partners. Bara Kai Johan Jiangs New Modern Energy Holdings (NME) som huvudaktieägare är inte tillräckligt. För att kunna genomföras i affärsplanen behövs det ekonomiska medlet, men också för att få tillgång till marknader och teknik. Tianjin, en stad med 16 miljoner invånare, levererar på flera av dessa aspekter. Paris bekräftar att 80% av all luftföroreningar orsakas av stadsområden). Asien Tianjin är under direkt styrning av staten, som kommer att få tillgång till den kinesiska marknaden med sina nästan 1,5 miljarder människor (det är mer än Europa, Australien och Nordamerika i kombination) förväntas bli enklare. Som en del av avtalet avser NEVS att erbjuda expertis att bygga och driva den nya lokala fabriken och utvecklingen av EV för den kinesiska marknaden. Och inte bara EV. Genom de nya partnerskapen två IT-företag, den tidigare nämnda SRIT (State Research Information Technology Co, ägd av China Unicom, en av världens största telekom) och Teamsuntekniker som den självkörande bilen planeras utvecklas. Så snarare än att "sälja ut" till Kina, förvärvar NEVS marknadstillträde till världens 2nd största ekonomin, FoU och investeringsdollar. Den nya fabriken och FoU-centret i Kina är avsedda att producera för hemmamarknaden medan Trollhättan är fortsatt huvudkontor och huvudproduktions- och FoU-anläggning, riktad till resten av världen.

Sedan i augusti var partnerskapet med Dongfeng Motors meddelade. Även om de inte är allmänt kända, är de en av de största fordonstillverkarna i världen och äger 14% av Peugeot Citroën Group. För NEVS är detta ett mycket viktigt steg, främst eftersom det ger dem tillgång till Dongfengs köpkraft. Dongfengs produktion var nästan 4 miljoner enheter förra året medan volymerna NEVS överväger för sin egen linje under ”plan A” är i det lägre 5-siffriga intervallet. Det tar ingen raketforskare att förstå att detta kan ge stora kostnadsfördelar. Lägg till detta ett samarbete på FoU-sidan och det finns fler kostnader och tidsbesparingar.

Partnern meddelande som kom i mitten av oktober var den med TÜBITAK och Turkiets nationella bilprojekt. Även om detta inte innebär en investering och en förändring av ägarstrukturen, liknar de senaste partnerskapsnyheterna den tidigare med staden Tianjin. Återigen en ny fabrik och utveckling och produktion för den inhemska marknaden, men den här gången pratar vi om att NEVS licensierar MY14 9-3-plattformen och säljer tjänster för att hjälpa Turkiet att förverkliga sitt nationella bilprojekt.

** starta uppdateringen 9 November **
Den 21 oktober lades en annan bit till pusslet. Ett avtal med det japanska halvledarföretaget Renesas Electronics Corporation undertecknades. Renesas är ett börsnoterat företag med nästan 40,000 XNUMX anställda och är ett joint venture mellan Hitachi, Mitsubishi Electric och NEC. Enligt pressmeddelandet kommer NEVS och Renesas att samarbeta för att bygga avancerad teknik för fordonselektronik. Företagen kommer att delta i utvecklingen av avancerade fordonsstyrsystem för nya energibilar. Detta inkluderar FoU för motordrivsystem, fordonsinformationssystem, ADAS (Advanced Driving Assistance System) och säkerhetsstyrningssystem och kommer även att omfatta utveckling av sådana nya fordonsapplikationer som molnanslutna system.
Så efter SRIT och Teamsun lade en annan viktig spelare till laget som vill arbeta med smarta billösningar.
** slutuppdatering 9 november **

Jag försökte visualisera de kända spelarna och deras respektive funktioner i diagrammet nedan.

Nevs-partners-Nov2015_

Nya SAAB EV från Trollhättan ...
Och igen frågorna: "Bra med alla dessa partnerskap, men när det gäller några nya SAABs kan och vill jag köpa i mitt eget land? NEVS har inte gjort någonting annat än den gamla 9-3 än, när de äntligen visar något nytt? Under Spyker släpptes fabriken åtminstone."Intressant. När Spyker köpte SAAB Automobile från GM köpte de också 9-5NG Sedan, SportCombi, 9-4X och grunden för Phoenix-plattformen med den. Alla dessa hade redan utvecklats i flera år och medan 9-5 och 9-4X slutfördes under den nya ledningen hade de fått ett massivt försprång, men varade bara i cirka två år. NEVS har varit i drift i över tre år nu. När de köpte huvudtillgångarna från konkursboet kunde de inte förvärva rättigheterna för 9-5NG och 9-4X eftersom GM inte tillät detta. Så med bara den gamla 9-3 och Phoenix-plattformen i portföljen men med en ganska sofistikerad produktions- och FoU-anläggning och några riktigt skickliga människor började de sin resa.

En hel del arbete gick in i de första sju prototyperna av 9-3EV. Trots de ekonomiska svårigheterna hade FoU-avdelningen kontinuerligt varit i full drift mer eller mindre från dag 1. Rapporterna från bilpressen var positiva och Jag körde en 9-3EV själv på fabrikstestbanan och var ganska imponerad. OK, den använda plattformen var fortfarande den gamla 9-3, men tekniken under huven och - kanske viktigare - i golvet ... batterierna är ganska konkurrenskraftiga och en stark bas för framtida produktsortiment. FoU har fortsatt på både en ny drivlinje, batteritekniken men också på den underliggande Phoenix-plattformen, basen från vilken NEVS strävar efter att bygga ett antal olika modeller på. Ambitionen är faktiskt ”att ha en bredare modellportfölj än SAAB Automobile någonsin har haft”.

IMG_5675
Visualisering av det Phoenix-baserade modellutbudet NEVS syftar till.

Så när är de kommer och vad sägs om SAABs varumärke? Jag vet inte. NEVS delårsrapport som förväntas vara mer specifik på båda ämnena. SAABs varumärke är ett varmt föremål. Eller bättre kanske, en het potatis. Som jag skrev i a tidigare inläggDet finns ingen klarhet någonstans på denna punkt. Enligt svensk konkursrätt upphäver SAAB AB rättigheterna när det går in i denna fas förra året kan det inte vara sant. PR-uttalanden om framtiden. Med detta sagt har alla på NEVS varit djupt engagerade i SAABs varumärke och varumärkesvärdena som den representerar och har sedan länge antagit det. Eller som NEVS 'Frank Smit nyligen sa i en intervjun: "... bilar som ger dig gåsstötar. Bilar många människor är inte till, men rör ditt hjärta. När du tittar på dem, när du är i din uppfart, och när du kör det självklart. Liksom SAAB-bilen har varit: inte som de andra och bilarna som är riktigt roliga att köra. "

WP_20151019_14_22_18_Raw
Boken publiceras i 2008 av SAAB Automobile som fångar kärnan i SAAB-märket.

Nu till de nya modellerna. NEVS vill ha mer kapital. 6 till 9 Kapitalinsprutningar kommer att behövas under året nästa år. Är det möjligt? Det är inte lätt, men varför inte.
Ingen förväntade sig att Nokia skulle bli marginaliserad när iPhone introducerades först. Skivbolagen skrattade alla när Spotify introducerades. Ingen tog Tesla på allvar när de grundades i 2003.
NEVS har visionen, folket, anläggningarna och det goda att försöka göra skillnad. "Det enda som är annorlunda är allting".

9 tankar om “NEVS huvudplan för SAAB"

 • blank

  Tack för den omfattande sammanfattningen. Har slutat ha något hopp någonsin att köpa någon ny Saab för nästan ett år sedan, men eftersom Nevs och fabriken i THN fortfarande är där börjar jag undra om detta kan ha ett bättre slut.

 • blank

  Stor läsa!
  När det gäller NEVS äger planen för modeller verkar det som året 2017 vill vara en bra tid att göra presentationer.
  Tesla Model 3 vill vara tillgänglig under det här året. Eller kanske året efter.
  När detta händer har Tesla modeller som täcker lyx och lyx-SUV samt mer ”prisvärda” kompakta lyxsegment.
  I mitt sinne är det bra att vara redo, eller nästan redo att introducera NEVS egen SAAB-bil under den tiden.

  Grovt vill jag höra om det tidigare ...: -D

  NEVS har THN som 2-3 år från nu.

 • blank

  En mycket lätt sammanfattning av Saab-berättelsen sedan NEVS hoppade in. När det gäller framtiden förstod jag innebörden och den målmedvetna tonen i optimism eftersom pessimism och negativa tankar inte kommer att ge någonting självklart och för att ibland - till och med Saab-berättelsen - kan sluta mycket väl. Frågor finns, särskilt när det gäller frågor om att skaffa nödvändiga medel. Tesla är det bästa exemplet eftersom ägaren är en berömd miljardär, deras affärsmodell visade ännu inte förmågan att finansiera R och D på egen hand. Ändå är Tesla en av de börsnoterade företagen, de kan antingen bli en stor vinst bil antingen bli en av de värsta ekonomiska kraschen någonsin. Ingenting är skrivet. Men för industriella sinnen låter allt detta verkligen värt resan!

 • blank

  Bra artikel. Tack. Fingrarna korsas fortfarande.

 • blank

  ledsen; måste läsa: en mycket tunn ursäkt.

  • blank

   Det är lite synd att ingen av de nämnda böckerna har översatts till andra språk hittills, men bilden som kommer från alla tre (“Cirkus Muller” handlar egentligen mest om bakgrunden till VM), och särskilt den från Jöran Hägglund är att den svenska regeringen har försökt underlätta processen så mycket som möjligt. Från förmedling mellan intresserade anbudsgivare till att pressa GM att faktiskt sälja (snarare än att avveckla / stänga) till att garantera flera lån etc. Kunde de ha gjort mer? Förmodligen, men vi kommer aldrig att veta om det skulle ha haft ett väsentligt annat resultat.
   Din poäng om svartsjuka tycker jag är intressant. Varför skulle det vara fallet? Det faktum att "ryska pengar" via Vladimir Antonov inte tilläts var baserat på bedömningar från både GM, USA: s regering (vid försäljningen av SAAB Automobile GM: s ägare), Europeiska investeringsbanken och den svenska regeringen att VA var olämplig som aktieägare / investerare med tanke på beprövade tvivelaktiga affärsmetoder (för vilka han för närvarande anklagas och väntar på utlämning till Litauen).
   Alla tre författarna är överens om att SAAB Automobile gick i konkurs att de såldes till några bilar, att de misshandlades i några former och former. Både under Spyker, GM och Wallenberg era. Djärva uttalanden, men böckerna ger sammanhanget och argumenten kring det.
   Men nog om det förflutna ... Griffin upp! 🙂

 • blank

  Den enda planen jag är intresserad av är planen. Endast planen att ge oss Saabists, Saab igen Vi vill: Elektrisk, Hybrid eller vad de historiska Saab bilarna byggdes.
  Självklart är processen med att göra detta i THT upp och sparkar av och det behövs både för anställda och för anläggningen Olofsson säger till detta drama av 2010-20111 ????).
  Jag måste säga att så är fallet, det är det värsta jag någonsin sett i Spanien.
  Men vänta och se vad som händer.
  Vi är bara optimistiska för att varumärket blir sparat.

 • blank

  Hoppas på fler nyheter senare i veckan!

 • blank

  Tack så mycket för den här artikeln tycker jag också om NEVS.

Kommentarer är stängda.