NEVS huvudplan för SAAB

"Det enda som är annorlunda är alltingNational Electric Vehicle Sweden (NEVS) förvärvade de viktigaste tillgångarna i SAAB Automobile AB i juni 2012. Ett litet företag tar över arvet av ett ikoniskt varumärke med målet att bygga elbilar. Stora förväntningar uppstod, särskilt från sidan av SAAB-fansen. 400 MY14 9-3 och sju 9-3EV-prototyper lämnade produktionslinjen. SAABs rullar av stallback sammanslutningen. Låter som ett doomscenario? Inte nödvändigtvis ... IMG_8966Senare idag är SAABs författare värd för ett möte med titeln "What faktiskt hände med Saab?". Svenska Dagbladet journalist Jonas Fröberg, tidigare biträdande minister för ekonomiska frågor Jöran Hägglund och TV4 reporter Jens B. Nordström havebeen ger bakom-the-scener information och analyser i sina böcker gjorde Främst behandlar perioden GM Spyker Även Nordströms senaste bok "SAABs sista strid" ( "SAAB sista striden") berör så kort på NEVS eran. Jag har läst alla fyra av dem och från mitt perspektiv De är alla mycket insiktsfulla och hjälpa till att sätta olika pusselbitarna tillsammans.

WP_20151019_13_41_14_RawVarför tar jag upp det här? Förutom det faktum att detta möte äger rum i Trollhättan, X-2009-perioden 2012-9-perioden. SAKE Automobile övertagande från "den onda GM" av små Spyker Cars och dess flamboyant VD. 5-9NG och 4-XNUMXX kom till marknaden och det var en bra och positiv buzz. Då den stora anti-climax med konkursen. Alla förklarade SAAB död. Då kom NEVS.

NEVS.
National Electric Vehicle Sweden. - "Säg det igen? Endast elektriska fordon? Och de vill ta över SAAB Automobile-tillgångarna? Jag förstår inte det"Massiv förvirring på marknaden, särskilt bland de djupgående SAAB-fansen som ägs av Kai Johan Jiang, kinesisk-svensk affärsman. En annan chock. En kinesisk ägare. Vad nu? Jag kommer fortfarande ihåg Mattias Bergmans presentation på 2013 Saab Festival. SAAB Automobiles huvudsakliga tillgångar. Tillbaka i 2013 var antalet elbilar som såldes i Sverige väldigt låga. Min guestimate är högst några hundra, och det för ett land som hävdas vara i framkant på detta område. På många andra marknader runt om i världen har man inte ens sett elbil, konceptet ensamt eller faktiskt drivet eller köpt en.

Det här bildspelet kräver JavaScript.

Bergman börjar sin presentation och pratar om det stolta arvet av SAAB-innovationer. Största delen av förorenarna säger att de letar efter ett bra alternativ till NEVS-uppdraget: att bygga premium elektriska fordon under SAAB-märket.

IMG_8699
Mattias Bergman och Erik Carlsson på 2013 Saab Festival.

"Mr. SAAB ", sen Erik Carlsson, gick med i Bergman på scenen i slutet av presentationen och förklarade sålunda att han trodde att han var en NEVS-supporter. Det uttalandet drog en rungande applåder men frågorna och tvivel kvarstår i många människors sinnen. Fläktarna väntade sig att höra om nya turbobaserade modeller. De ville veta vad de skulle se ut och när de skulle bli tillgängliga i sina respektive länder. Inte bara Kina. Och varför endast elektriska fordon? Ingen annan gjorde det här och infrastrukturen var inte där ....

cuting-the-band-for-start-av-produktion
Den biträdande borgmästare i Qingdao, den svenska näringsministern Annie Lööf OCH NEVS huvudägare Kai Johan Jiang klippa bandet vid produktionsstart av MY14 SAAB 9-3 Aero Sedan december 2013. Foto: NEVS.

Sakerna accelereras verkligen. NEVS började hyra hundratals människor och startade faktiskt produktionen. Av SAAB 9-3 baserat på Epsilon-plattformen. Med en bensinmotor. För den svenska marknaden. Men fortsätt. Sade de inte att de skulle producera elbilar? Under sitt tidigare tal hade Bergman bekräftat att NEVS hade en ny aktieägare, den kinesiska staden Qingdao. Konventionella 9-3s första. När vi nu vet, gjorde Qingdao inte leverera på sitt löfte att tillhandahålla de pengar de hade begått Vilket i sin tur orsakade NEVS att komma i ekonomiska svårigheter, med en ännu en gång stoppat produktionen, lay-offs och till ansökan om rekonstruktion som följd. Qingdao-äventyret har haft en positiv effekt som fabriken har igen och det är en betydande del av det kritiska utbudet kedjan återupprättades. 400 helt nya MY14 SAAB 9-3s gjordes. Jag är den stolt ägare av en och tyst njuter av det varje dag.

Den enda sak som jag vill lyfta fram från omorganisationsfas dock är det Planen som delades med domstolen och fordringsägarna. Dokumentet beskriver NEVS-planerna ganska tydligt och hur de vill uppnå dem. Om du inte har läst det ännu skulle jag uppmuntra dig att läsa den. Grunden är att deras huvudmål kvarstår utveckla, producera och marknadsföra premiumbilar under SAAB-varumärket för en världsmarknad, Detta kallas "plan A". Planens andra del är att erbjuda kontraktstillverkning, I huvudsak monetiseringen av alla tjänster för 3rd fester, från design och testning till produktion. Detta kallas "plan B" och är därför känt som "NEVS Industrial Services". Bergmans presentation vid årets Saab Festival (nu som NEVS president) som förmodligen den bästa leveransen. Återigen, om du inte har läst det transkript av detta tal ändå vill jag uppmuntra dig att göra det.

Säljer ut till Kina?
Sedan i juni, strax efter Saabfestivalen, NEVS meddelade att de hade säkrat en ny aktieägare och skulle bygga en helt ny fabrik plus ett FoU-center i Tianjin, Kina. En annan aktieägare, SRIT, som tillkännagavs samtidigt och bara fyra dagar senare, var den första spaden för Kinas nya fabrik slagen mark och ännu fler partners var meddelade: Teamsun och Bank of China. Intressant är dessa förmodligen de mest förvirrade och misstänkta på marknaden. Uttalanden som "Allting är helt enkelt en omslag, de pratar inte om SAAB och säljer bara till Kina och stänger sedan Trollhattan"Och värre cirkulerades, men i huvudsak bekräftar att länken mellan meddelandena och den större bilden inte var tydlig. Viktigast är att NEVS behöver partners. Bara Kai Johan Jiangs New Modern Energy Holdings (NME) som huvudaktieägare är inte tillräckligt. För att kunna genomföras i affärsplanen behövs det ekonomiska medlet, men också för att få tillgång till marknader och teknik. Tianjin, en stad med 16 miljoner invånare, levererar på flera av dessa aspekter. Paris bekräftar att 80% av all luftföroreningar orsakas av stadsområden). Asien Tianjin är under direkt styrning av staten, som kommer att få tillgång till den kinesiska marknaden med sina nästan 1,5 miljarder människor (det är mer än Europa, Australien och Nordamerika i kombination) förväntas bli enklare. Som en del av avtalet avser NEVS att erbjuda expertis att bygga och driva den nya lokala fabriken och utvecklingen av EV för den kinesiska marknaden. Och inte bara EV. Genom de nya partnerskapen två IT-företag, den tidigare nämnda SRIT (State Research Information Technology Co, ägd av China Unicom, en av världens största telekom) och Teamsuntekniker som den självkörande bilen planeras utvecklas. Så snarare än att "sälja ut" till Kina, förvärvar NEVS marknadstillträde till världens 2nd största ekonomin, FoU och investeringar dollar. Trollhättan är fortfarande huvudkontoret och huvudproduktionen och FoU-anläggningen, riktade till resten av världen.

Sedan i augusti var partnerskapet med Dongfeng Motors meddelade, Även om de inte är allmänt kända är de en av världens största fordonstillverkare och äger 14% av Peugeot Citroën-koncernen. För NEVS är detta ett mycket viktigt steg, det ger huvudsakligen tillgång till Dongfengs köpkraft. Dongfengs produktion var nära 4 miljoner enheter förra året medan volymerna NEVS ligger i det nedre 5-sifferområdet. Det tar ingen raketforskare att förstå att detta kan ge stora kostnadsfördelar. Lägg till detta ett samarbete på FoU-sidan och det finns fler kostnader och tidsbesparingar möjliga.

Partnern meddelande som kom i mitten av oktober var den med TUBITAK och Turkiets nationella bilprojekt. Även om detta inte gäller investeringar och förändringar i ägarstruktur, liknar de senaste partnerskapsnyheterna den tidigare med staden Tianjin. NEVS licensierar ut MY14 9-3 Turkiets nationella bilprojekt.

** starta uppdateringen 9 November **
På oktober 21st lades ytterligare ett stycke till pusslet. Ett avtal med det japanska halvledarföretaget Renesas Electronics Corporation tecknades. Renesas är ett företag som är noterat med 40,000-anställda och är ett joint venture mellan Hitachi, Mitsubishi Electric och NEC. Enligt pressmeddelandet vill NEVS och Renesas samarbeta för att bygga avancerad fordonselektronikteknik. Företagen vill engagera sig i utvecklingen av avancerade bilkontrollsystem för nya energibilar. Detta inkluderar FoU av motordrivsystem, bilinformationssystem, ADAS (Advanced Driving Assistance System) och säkerhetsstyrningssystem, och vill därför utvidga utvecklingen av nya fordonsapplikationer som molnanslutna system.
Så efter SRIT och Teamsun lade en annan viktig spelare till laget som vill arbeta med smarta billösningar.
** slutuppdatering 9 november **

Jag försökte visualisera de kända spelarna och deras respektive funktioner i diagrammet nedan.

Nevs-partners-Nov2015_

Nya SAAB EV från Trollhättan ...
Och igen frågorna: "Bra med alla dessa partnerskap, men när det gäller några nya SAABs kan och vill jag köpa i mitt eget land? NEVS har inte gjort någonting annat än den gamla 9-3 än, när de äntligen visar något nytt? Under Spyker släpptes fabriken åtminstone."Intressant. När Spyker köpte SAAB-bilar från GM köpte de också 9-5NG Sedan, SportCombi, 9-4X och basen för Phoenix-plattformen med den. 9-5 och 9-4X slutfördes under den nya hanteringen, men varade bara i ungefär två år. NEVS har varit i drift i över tre år nu. 9-5NG och 9-4X som GM tillåter inte detta. Så med bara 9-3 och Phoenix-plattformen i portföljen men med en ganska sofistikerad produktions- och FoU-anläggning startar de sin resa.

Något arbete gick in i de första sju prototyperna av 9-3EV. Trots de ekonomiska svårigheterna har FoU-avdelningen varit kontinuerligt i full drift eller mindre från 1. Rapporterna från bilpressen var positiva och Jag körde en 9-3EV själv på fabrikens provspår och något imponerat. Okej, plattformen använder den gamla 9-3, men tekniken under huven och - möjligen viktigare - i golvet ... batterierna är ganska konkurrenskraftiga och en stark bas för framtida sortiment av produkter. R & D fortsätter att vara ett nytt drivaggregat, batteritekniken och så vidare på den underliggande Phoenix-plattformen, basen från vilken NEVS syftar till att bygga ett antal olika modeller på. I själva verket är ambitionen att "ha en bredare modellportfölj än SAAB Automobile någonsin har haft".

IMG_5675
Visualisering av det Phoenix-baserade modellutbudet NEVS syftar till.

Så när är de kommer och vad sägs om SAABs varumärke? Jag vet inte. NEVS delårsrapport som förväntas vara mer specifik på båda ämnena. SAABs varumärke är ett varmt föremål. Eller bättre kanske, en het potatis. Som jag skrev i a tidigare inläggDet finns ingen klarhet någonstans på denna punkt. Enligt svensk konkursrätt upphäver SAAB AB rättigheterna när det går in i denna fas förra året kan det inte vara sant. PR-uttalanden om framtiden. Med detta sagt har alla på NEVS varit djupt engagerade i SAABs varumärke och varumärkesvärdena som den representerar och har sedan länge antagit det. Eller som NEVS 'Frank Smit nyligen sa i en intervjun: "... bilar som ger dig gåsstötar. Bilar många människor är inte till, men rör ditt hjärta. När du tittar på dem, när du är i din uppfart, och när du kör det självklart. Liksom SAAB-bilen har varit: inte som de andra och bilarna som är riktigt roliga att köra. "

WP_20151019_14_22_18_Raw
Boken publiceras i 2008 av SAAB Automobile som fångar kärnan i SAAB-märket.

Nu till de nya modellerna. NEVS vill ha mer kapital. 6 till 9 Kapitalinsprutningar kommer att behövas under året nästa år. Är det möjligt? Det är inte lätt, men varför inte.
Ingen förväntade sig att Nokia skulle bli marginaliserad när iPhone introducerades först. Skivbolagen skrattade alla när Spotify introducerades. Ingen tog Tesla på allvar när de grundades i 2003.
NEVS har visionen, folket, anläggningarna och det goda att försöka göra skillnad. "Det enda som är annorlunda är allting".

9 tankar om "NEVS huvudplan för SAAB"

 • Tack för den omfattande sammanfattningen. Har slutat ha något hopp någonsin att köpa någon ny Saab för nästan ett år sedan, men eftersom Nevs och fabriken i THN fortfarande är där börjar jag undra om detta kan ha ett bättre slut.

 • Stor läsa!
  När det gäller NEVS äger planen för modeller verkar det som året 2017 vill vara en bra tid att göra presentationer.
  Tesla Model 3 vill vara tillgänglig under det här året. Eller kanske året efter.
  Tesla har modeller som täcker lyx och lyx samt mer "prisvärda" kompakta lyxsegment.
  I mitt sinne är det bra att vara redo, eller nästan redo att introducera NEVS egen SAAB-bil under den tiden.

  Av grovt skulle jag vilja höra om det snart ...: -D

  NEVS har THN som 2-3 år från nu.

 • Det är lite synd om att i första hand ("Cirkus Muller" mestadels är bakgrunden till VM), och i synnerhet den från Jöran Hägglund är att den svenska regeringen har försökt att göra det så enkelt som möjligt. Från förmedling mellan intresserade budgivare att pressa GM att faktiskt sälja (i stället för att stänga / stänga) för att garantera flera lån etc. Kan de ha gjort mer? Förmodligen, men vi vet aldrig om det hade något annat resultat.
  Din punkt på svartsjuka tycker jag intressant. Varför skulle det bli så? Det faktum att "ryska pengar" genom Vladimir Antonov inte var tillåtet i vad som baserades på bedömningar från både GM, USA: s regering (vid försäljningsstället för SAAB Automobile GMs ägare), Europeiska investeringsbanken och den svenska regeringen som VA vad som är olämpligt som aktieägare / investerare med beprövade tvivelaktiga affärsmetoder (för vilka han för närvarande är debiterad och väntar på utlämning till Litauen).
  Alla tre författarna är överens om att SAAB Automobile gick i konkurs att de såldes till några bilar, att de misshandlades i några former och former. Både under Spyker, GM och Wallenberg era. Djärva uttalanden, men böckerna ger sammanhanget och argumenten kring det.
  Men nog med det förflutna ... Griffin upp!

 • Saab-berättelsen sedan NEVS hoppade in. När det gäller framtiden förstod jag optimismens mening och målmedvetna tonen på grund av pessimism och negativa tankar väl. Frågor finns, särskilt om frågor om att höja de nödvändiga medlen. Tesla är det bästa exemplet på att ägaren är en berömd miljardär, hennes affärsmodell visade ännu inte förmågan att finansiera R och D på egen hand. Ändå är Tesla ett av de bästa finansiella företagen, de kunde bli en av de värsta finansiella krascherna någonsin. Ingenting är skrivet. Men för industriella sinnen låter de verkligen värt resan!

 • Bra artikel. Tack. Fingrarna korsas fortfarande.

 • ledsen; måste läsa: en mycket tunn ursäkt.

 • Den enda planen jag är intresserad av är planen. Endast planen att ge oss Saabists, Saab igen Vi vill: Elektrisk, Hybrid eller vad de historiska Saab bilarna byggdes.
  Självklart är processen med att göra detta i THT upp och sparkar av och det behövs både för anställda och för anläggningen Olofsson säger till detta drama av 2010-20111 ????).
  Jag måste säga att så är fallet, det är det värsta jag någonsin sett i Spanien.
  Men vänta och se vad som händer.
  Vi är bara optimistiska för att varumärket blir sparat.

 • Hoppas på fler nyheter senare i veckan!

 • Tack så mycket för den här artikeln tycker jag också om NEVS.

Kommentarer är stängda.