blåkopia

Vår Saab-biotop kan vara mysig, men världen fortsätter att förändras. Märken kommer och går ... ibland kommer de tillbaka. De återuppfinner sig själva - eller fortsätter som tidigare. Ett gammalt tysk märke från Bremen firar återfödelse under det asiatiska tecknet. En tillverkare från Delbrück, som kort handlas som en ny stjärna på den tyska fordonshimlen, uppfinner sig helt igen.

Saab Aero X - drömbil från Trollhättan
Saab Aero X - drömbil från Trollhattan

Vi pratar om Artega, ett spännande märke med så mycket potential som drama. Artega GT, mycket berömd i pressen, certifierades som Porsche-jägare 2007. Karriären var kort - även om det ibland fanns nästan 850 bindande order slutade produktionen av GT efter 153 exemplar. Spännaren om Artega-märket kan gissas på. Med B6 Venator-konceptet baserat på Artega gav Spyker och Victor Muller ytterligare en oavslutad fotnot om Westfalias historia.

Och det finns fortfarande rykten i rummet om en helt utvecklad, syndigt vacker cabriolet baserad på Artega GT. Om du pratar med dem blir det konstigt tyst. Nej, jag är inte insider på Artega, det är bara det att små märken bortom mainstream alltid har haft mitt hjärta och intresse. Om du vill veta mer om bakgrunden bör du läsa intervjun med grundaren Klaus Dieter Frers. Tyvärr är frågorna obesvarade, men lite insikt ges.

Artega är tillbaka! Paragon VD och Artega grundare Klaus Dieter Frers köpte tillbaka varumärke och kunskap, Artega visade närvaro vid IAA. Den innovativa GT är historia, den kommer inte att omfördelas. Det betyder inte att det förflutna i Delbrück inte längre skulle betyda. Artega blandar med de vita GTR-bilarna i motorsport, och väntar och ändrar även de tillverkade bilarna på fabriken. GT ägare har inte förlorat sitt hem.

Tidigare har lektioner lärt sig. En regel kan vara att du i framtiden inte gör vad alla gör. Artegas framtid skrivs rent elektriskt. Först fascinerande bevis på kompetens är den nya Artega Scalo. Två synkrona högpresterande motorer med en toppeffekt av varje 195 KW, en verkningsgrad på upp till 98%, ett vridmoment på 780 Nm katapult Scalo i 3.6 sekunder 0 på 100. Intervallet bör vara 400 kilometer, lätt polyuretan och kol ger en vikt på endast 1.585 kg.

Tolv exemplar av Scalo kommer att beställas; Hur mycket elektrisk innovation det finns i Scalo finns i pressmeddelandet från Paragons dotterbolag Voltabox för IAA.

Som den andra Artega-produkten i framtiden är Artege Karo på listan över önskvärda alternativ. Enligt tillverkaren en syntes av quad, jet ski och scooter. Jag skulle vilja tro att han är en rolig mobil. Konceptbilen är klar för massproduktion och visar att elbilar passar in i intressanta nischer.

Artega är mångsidig i nuet. Billeverantören tittar i bakgrunden Paragon AG; Artega 2.0 fokuserar på utveckling, homologering, produktion och prototypning. Vem nu läser paralleller till en saga från Sverige förstod. Skulle Artega ha blivit en blueprint för Saab?

Låt oss överföra scenariot från Westfalen till Västragötland ... Då kan du läsa följande text på bloggen, som i många delar tyvärr är ren fiktion:

”Saab gör comeback med en helelektrisk version av Aero X. En elektrisk supersportbil från Sverige, innovativ, fantastiskt vacker, extremt dyr. Saab är tillbaka, Aero X kommer att produceras i 12 exemplar. En smäll och äntligen vad Saab och varumärkets vänner förtjänar. Saab har alltid varit progressiv, till skillnad från de andra är Aero X i sin elektriska version värdig varumärkets rykte.

I pipelinen är en elektrisk tvåsitsiga som kommer att vara att få beroende på utrustning som en ren Funmobil eller som en grön stad bil. Naturligtvis tar fabriken hand om Saabs historia. Du är engagerad i historien! Ägare av klassiska Saabar kan beställa återställande till fabriksinställningarna, de sista konventionella produkter från Trollhättan, Saab 9-5 NG och 9-4x upprätthållas med uppdateringar och anpassas till individuella kundbehov.

Saab-anläggningen är öppen för extern produktion, utveckling och prototypkonstruktion. Kontraktsarbete för andra tillverkare är en annan pelare i varumärket. ” Hoppsan…

Och redan skönlitteratur och verklighet blir suddiga. Vi kommer aldrig se Aero X elektriska supersportbil. Men vi kan fälla en tår i museet när vi ser honom. En elektrisk funmobile med Saab-logotypen visas också långt borta. Varför egentligen? Tänk utanför lådan, gå andra sätt än publiken, det skulle ha passat bra.

Letar du efter speciella lösningar ... var kreativ. Vi har inte sett något av detta sedan 2012. Endast NEVS Industrial Services blev verklighet, ordningssituationen verkar vara rätt där ... även om allt annat saknas. Missade oändliga möjligheter. Medlidande !

Och nu? Kanske en ingenjör i Sverige läser, finner ritningen intressant, översätter den till Saab-proportioner. Ännu mer innovativa, svenska, galen. Det skulle vara spännande.

21 tankar om “blåkopia"

 • blank

  Jämfört med Aero X är Artega en utfälld kitschlåda.

 • blank

  En Aero X, jag vet inte. Hur många kunde ha dras av från året? 1000, 2000 bitar? ingen kan leva från det. Vad har saknats eller saknas Saab är en utveckling av 93x. När jag ser hur dessa Tiguans, Kugas och consorts säljs. Eller Volvo XC60. Tyvärr saknade Saab tåget helt. En Saab mitten SUV och jag skulle köpa den just nu!

  • blank

   En medelstor SUV från Saab fanns (nästan) redan tillgänglig ... Baserat på 9-3, mycket väl utvecklad och på instruktioner från GM skrotades prototyperna. Enligt min information var det omkring 2005. Saab skulle ha haft rätt bil vid rätt tidpunkt.

 • blank

  Jag presenterade redan Tom den Artega i ett Saab-forum i början av IAA och att den rent elektriska kommer att bli en Porsche-jägare. Oavsett om det är 911 eller den nya helelektriska Porsche….

 • blank

  För närvarande samlar NEVS kapital i Kina, i Turkiet .... 400 vätepåfyllningsstationer ska snart byggas i Tyskland. Bränslecellen verkar redo för serietillverkning och det ökade nätverket av bilar börjar. Vem vet vad som snart kommer att hittas i bilen där den "fossila" motorn surrar idag? Jag tycker att bilens framtid är spännande, varför skulle NEVS inte engagera sig? Den tekniska potentialen finns alltid där. Och varför skulle inte den nya produkten kallas SAAB?

 • blank

  Jag förväntar mig ingenting och titta! Om något trevligt Saabiges kommer ut, coolt. Om inte, då inte.

 • blank

  Det sista meddelandet, samarbetet med TUBITAK, gör det igen tydligt att NEVS utvecklas ytterligare som tillverkare och utvecklare av andra bilar och därmed försöker överleva ekonomiskt. Bra förstås, rent av affärsändamål, men vi får aldrig Saab tillbaka. Låt oss ta hand om våra Saabs så bra som möjligt och visa vad Saab en gång var. Låt oss bara drömma om vad Tom skriver här en dag kan bli verklighet.

  • blank

   När jag förstår det, utvecklas elektrolysen vidare?! Förmodligen långsammare än väntat, men redan. Och att NEVS försöker annars använda utvecklarna, även med saker som tar in pengar direkt, är bra.

   Det var vad Porsche gjorde. De hade för många ingenjörer för de få produkterna och har därför utfört kontraktsarbete för att utnyttja utvecklingen, till exempel för Seat. Det skadade inte Porsche eller Seat.

 • blank

  Jag kan verkligen föreställa mig att SAAB AB en dag kan sälja rättigheterna till någon annan ...

  • blank

   Roligt, jag hade redan den idén. NEVS kommer aldrig att ta SAAB tillbaka eftersom det saknar allt. Den snygga försäljningsfunktionen för 9-3 är den sista avverkningen, mer finns inte längre. Enligt min mening kommer de kommande 12 månaderna inte att överleva, planen och bakgrunden till framgång saknas.

   • blank

    Det har redan informerats flera gånger om att NEVS-affärsplanen kommer att meddelas under hösten.

    För närvarande samlar du fortfarande pengar (säljer rättigheterna till den senaste 9-3) och vill sedan noga få en bra start med ytterligare ytterligare affärspartners.

    På grund av sin egen produktportfölj skulle det naturligtvis också vara lämpligt att återuppta samtalen med SAAB AB. Kanske händer redan något bakom stängda dörrar - det är välkänt att NEVS inte trumpeterar varje aktivitet i stil med en virtuell dator.

    Jag tror att vi definitivt bör ta hänsyn till tillkännagivandet av nya SAAB-modeller - för övrigt pekar allt på NEVS-webbplatsen fortfarande på en SAAB-återupplivning ..

    • blank

     Bloggförfattare Michèl har en direkt och bra anslutning till NEVS, han kommer att rapportera om det finns något i affärsplanen. Hösten sträcker sig fram till slutet av december. Väntar meddelas.

 • blank

  Från vars penna faktiskt kommer AeroX-designen
  Också intressant att bilen saabuntypisch har en back-tiltad fönsterlinje

 • blank

  Exakt Troll4ever, vi måste vara tålmodiga. Hittills tycker jag att NEVS är mycket hållbart. Vi har redan haft tillräckligt med tomma, snabba löften i det förflutna.

 • blank

  Aero X fungerar inte, GM har rättigheterna och kommer inte släppa dem.
  Men elektriska fordon vill producera NEVS. Om vi ​​har tur,
  då har de lite Saab-anda och Saab-logotypen. Väntar fortfarande på 3 år!

  • blank

   När rättigheterna för de enskilda studierna är, har ägarförändringen under senare år gjort det svårt att säga. Även med en prognos för de kommande 3-åren har jag svårt. Det är mycket möjligt, i alla avseenden.

 • blank

  Det är fortfarande otroligt att SAAB AERO X aldrig riktigt blev sant och att mycket har hamnat i soptunnan ... 🙁
  Faktum är att Tesla verkligen skulle ha gjort stora ögon!
  Synd.

 • blank

  SAABs drömbil någonsin! Hade TESLA se gammal ut. Till denna dag undrar jag varför man inte hade modet att förnya ny början. Är förmodligen över, det finns inte mer.

 • blank

  Alltför bra för att vara sant.
  Jag är glad att jag har minst modellen i 1: 43 i en bra förpackning.
  Aero är också en modell som en dröm. När man besökte Saabmuseet var det naturligtvis en bild som skulle tas framför Aero

 • blank

  Åh mannen, tyvärr bara fiktion. Det skulle ha varit det, NE .. bygger AERO X. Men det är inte, kanske inte tänka på det!

Kommentarer är stängda.