Turkiet licensierar SAAB 9-3-teknik från NEVS

Efter meddelanden från tidigare i veckan har NEVS tecknat ett nytt partnerskap med Turkiet Vetenskapliga och tekniska forskningsrådet TÜBITAK. Samarbetet omfattar licensiering av SAAB 9-3-teknik och kompetens inom flera områden. NEVS vill engagera sig i förbättring av skalfördelar och vill hyra ytterligare 100 ingenjörer i Trollhättan.

TÜBITAK_2
De tre första prototyperna

National Car
På tisdag, Fikri Işık, turkiska minister för vetenskap, industri och teknik meddelade att Turkiet syftar till att få sin "nationella bil" på hemmamarknaden senast i år 2020. Utvecklingen är baserad på SAAB 9-3 och för närvarande anses tre olika drivledningar vara: helt elektriska, förlängda elektriska och konventionella. Bilen kommer att baseras på MY14 SAAB 9-3-arkitekturen och vill bli märkt som en ny 9-3. Tre prototyper har redan testats av TÜBITAK i Istanbul.

TÜBITAK_1
Tweet från turkiska minister Fikri Isik återupplivar det nationella bilprojektet baserat på SAABs 9-3-teknik i samarbete med NEVS

Denna nyhet följer meddelandet från tidigare i samma vecka Rolls Royce öppnar ett nytt Manufacturing Technology Center i Turkiet med hjälp av TÜBITAK, men viktigare är det i linje med de turkiska ambitionerna att skapa sitt eget nationella bilmärke. För ett år sedan har minister Işık redan bekräftat i en intervju om önskan om att skapa ett nationellt varumärke som en del av Tyrkiets mål att bli ett av de mest utvecklade länderna i världen 10: "Vi ska snart ta konkreta steg. Turkiet vill omfamna sitt eget nationella bilmärke. Det vill vara ett utökat elfordon”. Och som en sidoanteckning går Turkiets intressen i SAAB faktiskt ännu längre tillbaka när Brightwell Holdings var en av anbudsgivarna i efterdyningarna av SAAB Automobile's konkurs 2011.

Vad är det för NEVS?
Målet är ganska aggressivt. Jag har en nationell bilindustri och / eller en nationell bil , Kan jag se många konkreta fördelar för Turkiet i partnerskap med befintliga internationella aktörer inom bilindustrin där de kan få en beprövad teknik och ta en start jämfört med att "återuppfinna hjulet" själva.

För NEVS kan fördelarna tyckas mindre uppenbara. MY14 SAAB 9-3 genererar konkret inkomst. En obevisad mängd, men logiskt måste detta vara i de flera miljoner.

Så bra. Men varför skulle NEVS vilja leverera kompetensen för att bygga och driva en annan bilfabrik medan den i Trollhättan är tomgångslös? Jag skulle säga av två skäl. Den första är återigen enkel: det här projektet genererar inkomster. Ännu en gång, odefinierade belopp och med tanke på ambitionsnivåerna och tidsramen har detta blivit flera miljoner. Den andra anledningen till att jag tror är enkel, men väldigt annorlunda: att bygga en turkisk nationell bil per definition måste hända i Turkiet, inte i ett främmande land. Efter att ha sagt det förklarade NEV: s president Mattias Bergman i en intervju att i början av fasen (delar av) kommer bilen att byggas i Trollhättan.

Så vad sägs om nya SAAB?
NEVS utvecklar, producerar och marknadsför sin egen sortiment av SAAB EVs. Ett mycket intressant ämne (speciellt om antalet uppvärmda trådar på olika Internetforum är någon indikation ...), men det faktiskt is en direkt anslutning. Jag tror inte att NEVS har varit mycket effektiv i denna målning. Låt mig prova i mitt nästa inlägg. Håll dig igång ...

 

Full utskrift från NEVS presskonferens i Trollhättan, 16 oktober 2015.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_1

Mikael Östlund: ”Välkommen till dagens presskonferens. Vi kommer att hålla det på engelska på grund av våra externa tittare. Jag skulle vilja presentera vår president, Mattias Bergman, som kommer att förklara samarbetet med Turkiet för att utveckla den turkiska nationella bilen och efter det får vi tid för frågor. " 

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_2

Mattias Bergman: "Vårt företag är mycket engagerat i framtiden för fossila bränslen. När du vet det ut ur den totala föroreningen. Så som en bilmakare har ett ansvar. Och vi tror att vi kan bidra till en förändring. Men vi vet att ett företag är för litet. Ett land är för litet när man tar på sig denna utmaning. Det betyder att vi behöver arbeta med andra länder, vi måste jobba med andra OEM inom bilindustrin och måste jobba med andra företag.

Det är därför vi har ett antal månader. Så innan jag går in i dagens stora nyheter, ge dig ett kort sammanfattning. Det första är att vi nu har introducerat tre kinesiska partners. Två av dem som ägare och aktieägare i NEVS och en av dem som aktieägare i våra två joint ventures i Kina.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_4En är staden Tianjin, som ger oss tillgång till en marknad, tillgång till en anläggning; marknaden där vi bygger vår andra produktion och andra FoU-anläggningar. Den andra är SRIT, som ägs av den kinesiska regeringen och China Unicom. En partner ger således tillgång till regeringen, regleringssystemen och sålunda en del av China Unicom tillgång till många mjukvaruingenjörer som behövs för framtida anslutna bilar. Sedan i joint ventures i Kina har vi lag, ett av de största IT-företagen i Kina, med en stor pool av mjukvaruingenjörer.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_5Dessa pengar och vi har två finansiella partner från och med idag: Kinas Bank och Kinas Utvecklingsbank, som ger oss en grund för att genomföra affärsplanen, utöver de pengar som våra ägare redan har begått och bidragit till.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_6Så vi har tecknat ett partnerskap med ett av världens största företag, en av de största OEM-tillverkarna inom bilindustrin Dongfeng Motors. Ett partnerskap som ger oss synergier när vi utvecklar produkter, plattformar och arkitekturer. Ge oss synergier för att dela sina resurser i inköp och få tillgång till försäljning och distribution. Detta partnerskap går i båda riktningarna, båda delar av denna gemensamma historia.

Vi går in i nästa fas. Vi är skuldfria sedan över en månad sedan. Nästa vecka publicerar vi vår delårsrapport och visar att vi är ett ekonomiskt stabilt företag för att genomföra vår vision.  

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_7Så nyheterna om idag: I juni tecknade vi ett partnerskap med turkiska regeringen som heter TÜBITAK. Detta är en uttalad fokuserad organisation som är inriktad på forskning för Turkiet. Detta partnerskap har fokus på att bygga upp den turkiska nationens stolthet. Turkiets stolthet att ha sin egen nationella bil. Turkisk bil på marknaden. Turkiet är på marknaden. Och Turkiet, i den position där de är, som en länk mellan Europa och Afrika och Mellanöstern, har en bilindustri som ett viktigt fordon för att utveckla nationen. De har utvärderat olika OEM och olika partners som kan genomföra sin vision. Vi har varit i diskussioner med dig länge men på 28th i maj, faktiskt i början av juni, nådde vi ett avtal. På bilden kan du se TÜBITAKs president och den turkiska industriministeren.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_8Samarbetet omfattar ett antal områden. Ett område är IP. Den immateriella äganderätten i detta sammanhang är arkitekturen för SAAB 9-3 bygger på. Men den här arkitekturen kommer inte att se ut på samma sätt, det går inte på samma komponenter. Men det är den här arkitekturen med TÜBITAK och vårt teknikteam vill integreras i "nationell bil".

Vårt teknikteam här i Trollhättan vill arbeta nära med teknikteamet hos TÜBITAK och andra turkiska partners. Vi har redan installerat ett antal bilar demonstration och den turkiska ministeren avslöjade dem igår. Dessa är bilar med olika drivsteg och olika stilar som nu används i Istanbul.

Så vi vill stödja dem för att starta produktionen. Det är en greenfield-investering där vi bygger vår kunskap om att driva en bilfabrik. Så vi överför kunskap. Vi vill träna turkiska fabriksbyggare. Träna sina inköpsteam, träna sina ingenjörer och jobba hand i hand med oss.  

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_9För NEVS är detta en viktig del av vår vision. Det betyder också för oss, vi vill kunna samarbeta om inköp som en sak. Vi kan dela komponenter och dela system. Så vi vill kunna dela resurser till produktutveckling eftersom vi vill ha samma bas som vi utvecklar från, även om det kommer att finnas helt olika produktnamn och faktiskt olika produkter ur kundens perspektiv. Men många system och komponenter vill ha samma, vilket ger fördelar för oss.

Samarbetet med TÜBITAK, med över 8,000 ingenjörer och doktorer och deras laboratorier kan vi inte lägga till mycket kunskap. Så vi kan använda våra egna resurser mycket bättre.

Därmed är det en viktig del av den nya nationen, inte bara den svenska regeringen, den kinesiska regeringen, men nu står den turkiska regeringen upp och delar Så detta är ett viktigt steg. Tack.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_10Slutligen vill jag presentera Frank Smit till dig. Han vill vara den som ansvarar för projektet som kommersiell projektledare.
Vi kan nu ta frågor. Tack så mycket. "

Videoinspelningen av presskonferensen:

pressmeddelande

"NEVS har valts av TÜBITAK som partner för att utveckla en turkisk nationell bil

TÜBITAK, som är nationell partner för National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, som industripartner för projektet.

Samarbetet har börjat i juni 2015 mellan Nevs och TÜBITAK och framtida industriella synergier när det gäller utveckling och tillverkning. Nevs tillgångar till arbete och kommer att ge Turkiet snabb tillgång till omfattande fordonsindustrikunskaper och erfarenheter.

Nevs ska också tillhandahålla kunskaper i utvecklingen av affärsplanen och inrättandet av försörjningskedjor TUBITAK.

Tillsammans med de nya aktieägarna Tianjin och SRIT, partnersamarbetena samt samarbetet med Dongfeng Motor är samarbetet med TÜBITAK ett viktigt steg för att bygga upp Nevs som ett starkt bilföretag med industriella, tekniska och finansiella partnerskap.

"Jag är väldigt stolt över att ha detta strategiska samarbete på plats. Turkiet vill vara en långsiktig partner och vi vill båda få mycket av detta samarbete. Med Turkiets fokus på elbilar ser vi det som ett viktigt steg mot vår vision om att forma rörligheten för en mer hållbar framtid ", säger Mattias Bergman, president för Nevs.

Fakta om TÜBITAK

Turkiska vetenskapliga och tekniska forskningsrådet, TUBITAK, är den ledande myndigheten för förvaltning, finansiering och genomförande av forskning i Turkiet. TÜBITAK grundades i 1963 med uppdrag att främja vetenskap och teknik, bedriva forskning och stödja turkiska forskare.

TÜBITAK är en självständig institution och styrs av en vetenskaplig styrelse vars medlemmar väljs ut av framstående forskare från universitet, industri och forskningsinstitutioner. TÜBITAK ansvarar för att främja, utveckla, organisera och samordna forskning och utveckling i linje med nationella mål och prioriteringar. Vidare är TÜBITAK en av de viktigaste institutionerna som är involverade i det turkiska nationella bilprojektet.

http://www.tubitak.gov.tr/en”

14 tankar om “Turkiet licensierar SAAB 9-3-teknik från NEVS"

 • blank

  Jag kan inte döma allt detta. Visserligen är en negativ åsikt om NEVS motiverad av mycket begränsad informationspolitik. För mig är det snarare värdigheten att EV: n inte kommer att bli lösningen.

  • blank

   Alla har rätt till sin egen åsikt. Om du inte tror på EV, så var det. Jag personligen har en annan tro, men som sagt behöver vi inte alla komma överens om allt och mångfald är verkligen viktigt. Vad jag inte förstår är dock att när ett företag har en restriktiv informationspolicy som tydligen gör dem opålitliga eller är en anledning att vara negativa om dem. Som jag nämnde i min artikel ovan, tror jag inte att NEVS har varit mycket effektiva eller alltför konsekventa i deras meddelanden hittills. Betyder det att vad allt företaget gör ska ses som negativt? Jag tycker det är svårt att förstå. Top sätta detta i perspektiv, Apple säger inte ett ord om vad de gör - tills en faktisk produktlansering - ändå verkar massorna älska dem ändå.
   Jag förstår väldigt mycket och sympatiserar med att människor är hungriga efter information. Jag är också De är lojala mot Saab som varumärke, de älskar sina egna SAAB (s) och de vill alla varumärket att leva på och nya Saabar att rulla i Trollhättan produktionslinjen så snart som möjligt. När 9-3 är positiv för att få det, kommer det uppenbarligen att vara irrelevant och / eller kan vara svårt att sätta i kontext en helt Ring ny 9-3 på marknaden?), är det lätt att förlora spår och att misstänka gjorde människor på NEVS antingen gör fel saker eller att inte göra någonting alls. Även om det finns definitivt utrymme för förbättringar på flera områden, jag tror starkt att de faktiskt är på rätt spår. Griffin upp!

 • blank

  Tummen ner för NEVS, det är allt jag har att säga.

 • blank

  Jag hoppas att NEVS kan ändra designen innan bilen går i produktion. Det ser ut som en kopia av Cadillac CTS från 2007.

  • blank

   Baserat på uttalandena i den turkiska pressen från Cadillac BLS, som i sväng bygger på SAAB 9-3).

 • blank

  Så detta har ingenting att göra med Saab EV: er som kommer och är bara Nevs Industrial Services.

  • blank

   Jag tror faktiskt att det finns flera länkar mellan NEVS nya sortiment av egna bilar och detta tillkännagivande. Först och främst ger avtalet med TÜBITAK välbehövliga inkomster. För det andra kommer denna nya "nationella bil" att baseras på en elektrisk drivlinje. Bergman hänvisar till fördelar för utveckling, produktion och inköp och jag förväntar mig att detta kommer att vara fallet även om den turkiska bilen kommer att baseras på Epsilon (9-3NG) -plattformen och NEVS arbetar baserat på Phoenix.
   Mer-som nämnts-i mitt nästa inlägg.

 • blank

  Se! Hur kan Sverige ge upp så lätt att vara en bilnation?

  • blank

   Hej Martin- Jag är inte säker på vad du menar här. Ser du till det faktum att Volvo Cars såldes till Ford '99 (och senare till Geely '08), SAAB Automobile till GM '90 ('10 till Spyker Cars och '12 till NEVS) och Scania till Volkswagen '14? Förresten är Koenigsegg fortfarande (främst) i svenska händer. NEVS-partnerskapet med Turkiet har enligt min mening inget att göra med att ”ge upp” någonting. NEVS licensierar rättigheterna för SAAB 9-3 till Turkiet, tillhandahåller expertis och tjänar bra pengar med det för att samfinansiera förverkligandet av sitt eget kärnuppdrag att bygga sin egen serie EV. I Trollhättan.

   • blank

    Ja, det var vad jag menade. Förlåt för att inte överväga Koenigsegg, de räknar bara inte med Saabs och Volvos utarbetade och stora industriella strukturer.
    Turkarna vet mycket väl att till en stolt nation tillhör ett prestigefyllt bilmärke. Det gör mig fortfarande djupt ledsen att du idag i Sverige måste arbeta för kinesiska beskyddare och jag är övertygad om att en ny Saab "Tillverkad helt av européer för européer" fortfarande skulle vara en stor framgång.

    • blank

     Det finns definitivt fördelar med att äga en högteknologisk industri men jag antar att frågan har flera aspekter (t.ex. behöver alla länder sitt eget bilmärke för att kunna kallas en stolt nation? Om det är sant skulle det diskvalificera majoriteten av världens länder inklusive Kanada, Norge, Australien, Schweiz, etc). Först och främst är det mer eller mindre omöjligt för ett land som Sverige med endast 9 miljoner invånare att behålla full äganderätt till alla sina industrier i dagens globala värld (om de inte alla skulle nationaliseras men det medför många andra utmaningar). Detta är fallet med fordonsindustrin, men det finns många andra exempel, inklusive läkemedelsindustrin. Sverige är inte unikt inom detta område - detta är en trend som har pågått i årtionden och pågår runt om i världen.
     Den andra punkten du tar upp handlar om att arbeta för kinesiska ägare. Varför skulle det vara ett problem? Är de värre än amerikanska, sydkoreanska, japanska, brasilianska eller tyska ägare för att bara nämna några? Jag tror inte att det nödvändigtvis finns något bevis på det någonstans. Den andra sidan av myntet kan bara vara att eftersom Kina är den (näst största) ekonomin i världen och ett land med nära 1.5 miljarder människor, så har de styrkan att göra nödvändiga investeringar och resurser som andra länder inte kan, eller minst inte på egen hand. Din sista poäng kring SAAB: er från européer är också intressant. Jag har ingen insikt i NEVS löneuppgifter men min utbildade gissning är att över 90% av personalen faktiskt är svensk. NEVS har upprepade gånger påstått (inklusive förra fredagen) att Trollhättan är deras bas och att det är här utvecklingen och produktionen av deras egen serie bilar kommer att ske. Det faktum att NEVS också är involverat i att bygga och driva andra fabriker i Kina och Turkiet är relaterat till de produkter som kommer att utvecklas för dessa respektive marknader, så vad du ber om kan mycket väl bli verklighet 🙂

     • blank

      Det är den fördel som är den väsentliga punkten eftersom det bara är det andra myntet i ditt lokala laboratorium och det är inte detsamma. Jag har ingenting emot kineser, men deras system är, förutom USA, den andra stora spaken som används ändra eller bättre oskyldiga och förstöra de europeiska medelklassen baserade samhällen mot den amerikanska modellen, med några fula oligarker i mitten äger allt och omgiven av gigantiska slumområden.
      Vi som konsument- och arbetskraften borde vara mer medvetna om detta ömsesidiga beroende.
      Och Schweiz beklagar fortfarande att Monteverdis härliga tid är över ... 🙂

     • blank

      Jag antar att Martins poäng egentligen är att ursprunget och arvet är en viktig del av en märkes- eller bilbild. Bilden är återigen en viktig försäljningsargument eller åtminstone brukade det vara lika mycket som bilar brukade vara nationella produkter som återigen var en viktig del av deras image.

      Tänk tillbaka på 1970-, 80- och 90-talet. Tyska bilägare återspeglar starkt sitt intresse för främmande länder, regioner och kultur genom deras bil. Saab och Volvoförare tillbringade vanligtvis sin årliga sommarlov i Skandinavien och gick ganska sällan mot Medelhavet. Omvänt för ägarna och förarna av Peugots och Citröens.

      Fascinationen för och att vara för skandinaviska produkter, design och livsstil återspeglas inte bara i bilar utan också på många andra sätt och inköp. Du kan lätt se om en tysk var en skandinavisk eller medelhavs turist eller resenär genom att helt enkelt titta på honom eller henne eller inne i deras hem. Det är över. Nuförtiden kunde du inte ens berätta för en svensk infödd från ett tyskt medelhavsfan.

      Tycker du inte att det är ganska roligt, hur alla predikar kulturell mångfald och mångfald medan skillnaderna mellan ett land (eller region) och ett annat verkar blekna så snabbt?

      Saab bilar är varken den första eller den senaste förlusten av kulturell mångfald och mångfald. Det finns fler förluster att komma, vilket innebär en förlust av identitet i slutet.

Kommentarer är stängda.