Saab 9000 Anna Project (del 5) körrapport

Juni 2015. Saabfestivalen i Trollhättan är historia. Den svenska färjan tar Mark och mig tillbaka till Kiel. I mitten av Saab är Anna redo för turen i söder. Framför mig är 620 kilometer med 9000 CSE. Ett avstånd som kommer att bevisa om den första stora Saab fortfarande är hemma på långa avstånd.

Saab 9000 CSE-årsdagen, Anna-projektet.
Saab 9000 CSE-årsdagen, Anna-projektet.

Vad som hände under tiden: Den skrämmande kopplingen förnyades, stångfältet installerades, årsdagen är på nya Michelin-däck. Jag ser fram emot turnén, nu går det till Hamburg. Anna känner sig bra, inte alls för nyttofordon eller nyttofordon. Tvärtom! Den allsidiga servicen på Lafrentz gjorde ett bra jobb.

Creambitarna i 9000 är sätena. Konstruktionen går tillbaka till en tid då Saab själv konstruerade och byggde sittplatser. Nästan alla hittar omedelbart den perfekta sittpositionen på det geniala sittet. Hur Saab lyckades - bara trollen kommer att veta det. På årsdagen har platserna den präglade, traditionella Saab-flygplanslogotypen, samt det speciella läderlocket Sandbeige med Pamir eller svart med mockainsatser. Den vackraste är Sandbeige med Pamir, de mest geniala de svarta platserna med mocka. Suede är grovt läder och insatserna ger extra grepp och "håller" passagerarna. Liten användning - stor effekt.

En 9000 är ett djupt avslappnat fordon. Det går genom Hamburg; i riktning mot Hannover övergår hastighetsgränsen. Gratis åktur! Under motorhuven är B234-motorn. Med 0.55-linjen måttligt laddad på 170 PS och 260 Nm - diskret och lite tråkigt, men med en silkeslen körning - för en 4-cylinder.

2.3 liter och 170 mjuka turbohästar har fortfarande lite tid med 9000. Saab väger ca 1.400 kilo och kör 220-saker. Det räcker för att vara på språng, och 200 plus X är snabbare på skärmen än vad pappersformatet föreslår. Ju snabbare vi kör, desto tydligare blir vindbruset. Inte överst, men på ett sätt som gör radion högre. Saab är inte en ny bil.

Han står för avslappnad resa. Fortfarande! 9000 är en turnébil, inte en liv och rörelse. Avkoppling läggs till: Saab är fri från elektronisk dumma. Vila för passagerarna, ingenting skäller, varnar, irriterande. Underbart!

Vi kör i riktning mot Hannover. Ett lågflygande flygplan i Ingolstadt rensar vänster körfält framför mig. Han kryper nästan den onda spårblockeraren in i bagaget tills den neutraliserar sig på höger körfält. Krig på tyska vägar? Du kan tro det ...

9000 förblir på ett säkert avstånd, följt av agentlådor. Saab - han kan fortfarande. Simning med högre hastighet. Endast bromsarna, som är nya, bör omprövas om du vill flytta Saab 9000 lite snabbare på lång sikt. Det finns utrymme för förbättringar.

På höjden av Hannover den vanliga, täta för att stoppa trafiken. 5 växellåda är skarp att byta. Endast växellådorna är en röra för länge, som du kan ändra vägen. Växlingsarbetet är roligt, det kommer till en sportig känsla.

Är 9000 hemma över långa avstånd? Han är. Vi kör i riktning mot Kassel, en riktningsändring till Fulda, sedan igen i riktning mot Frankfurt. Efter några hundra kilometer sitter du fortfarande bekvämt och avslappnat. Anna går precis som ett urverk. Vem vill ha en ny bil? Ja, det finns tystare bilar, men också moderna fordon som är starkare och mer hektiska.

Det är blandningen med perfekta platser, gott om utrymme, bra luftkonditionering, stora fönster och det bästa av ergonomi som utgör 9000. Chassit, bakre styva axel, är enkelt, men också bara bra gjort och rent. Det står självklart att Saab 9000 saknar aggressivitet. Han reser med sina passagerare rutinmässigt. Som om han självklart skulle köra Kiel-Frankfurt-rutten dagligen. Sedan 17 år. Och han lämnar ingen tvekan: Ja, jag tar alla säkert till deras destination. Oavsett vad. Du köper den från honom.

Skärningen den dagen är mer än 100 kilometer i timmen. Tiden som tas är jämförbar med vad 2011er 9-5 kräver på samma väg. Jag sparar detaljer, läser familjen. På samma sätt, folk som tycker att bilarna borde vara mycket lugnare från en viss ålder ...

66 liter tanken är tom, när Anna rullar precis framför ytterdörren till gaspumpen. Något mer än 10 liter bra superbränsle har tilldelats årsdagen på 100 kilometer. Detta är okej med snabb körning. Fler moderna fordon är törstigare på min referensväg till och från Kiel vid körning.

Och nu? Delarna 1 till 5 av historien var dramatiska och också mycket allvarliga. Det handlade om uppskjutna budgetar, en bil, som nästan skulle ha dött, kör nu rimligt igen. Nu är det dags för lite skada! 9000 är den perfekta basen för några extra hk. Saabs B234-motorer är så stora att de till och med blir uttråkad av 225 PS Aero. Och manuell växellåda 5-hastighet användes ofta i motorsport. Också mot tristess. Vi fixar det i den kommande 6-delen av Anna Story. Vi flyger Saab 9000 ...

10 tankar också "Saab 9000 Anna Project (del 5) körrapport"

 • Mycket finskriven; 9000-årsdagen kommer till höger mycket bra. För mig var det bästa Saab jag körde.

 • Vilken lycklig avslutning!
  Underbar din långdistansbeskrivning ... Jag skulle gå in där genast!
  Jag ser fram emot rapporten Happy End ²!

 • Bra skrivande om en bra bil! Jag gillar att läsa om och om igen. Jag ser fram emot fler episoder!

 • Det här påminner om den goda gamla 9000-eran. Var stora år, mycket roligt att läsa. SAAB = hemma på långa resor

 • Den 9000 och 900 (901) var och är fortfarande Saabs par excellence, även efter 17, 20 30 eller år ... .Även här en märker vissa detaljer som säten släktingar med hjälp av flygplan. SAAB = Hemma på långa resor :))

 • ARRRGH ...

  Återigen en sådan fix (och välskriven) 9000er artikel. Hur borde man vara stark och inte köpa en?

  Damn!

  Också väldigt trevligt ("200 plus X"), som artikeln insiders tydligt påminde om den underskattade hastighetsmätaren. Jag glömde nästan den vackra detaljerna i 9000er ...

  Speedometer inspirerade mig så mycket då då. På något sätt är han helt och hållet hela bilen och ger särskilt AERO perfekt till den punkten - kan göra allt, erbjuder allt och har ingenting och ingen att bevisa någonting. 9000 är överlägset den coolaste bilen i sin tid.

  Ha det roligt med Anna!

 • ... sätena är inte en olycka som så många detaljer på Saab: utvecklad i samarbete med ortopeder. Och även på hastighetsmätaren enheten ägnades åt detaljer: varvräknare och rätt annonser är något vinklade för att färja ut så att du kan se den upplysta pekaren alltid framifrån. Jag minns väl när jag satt för första gången som en passagerare i min 9000er och almost'm rädd: händerna dök från sidan lika billigt som i Ford Sierra - men det verkade samma framifrån så ...

 • Mycket bra rapport. Trots allt, vad är mer avkopplande än 9000? En 9-5 I! Sittplatsen i 9000 är lite för hög för mig, 9-5 integrerar mig djupare i bilen och sätena plus upphängning är lite mer bekväma. Trots allt är det övergripande paketet med utrymme, långsiktig kvalitet, körglädje, komfort och ekonomi som 9K levereras redan före 30-år, märkvärdigt idag. Jag ser särskilt fram emot nästa del: vem melar vad, hur mycket till Anna?

  • Självklart kan 9-5 göra ännu bättre över långa avstånd, det skulle vara dåligt om inte. Även en 9-3 I Aero med Viggen-platserna är fortfarande i en egen klass. För en 30-årig konstruktion är 9000 fortfarande mycket bra, mycket långväga och med en klassisk bils charm. Torsdag eller fredag ​​är uppföljaren!

  • Som du kan se hur åsikterna kan avvika. I själva verket, det sitter djupare i 9-5, men sätena är de värsta i 9-5 till MY02 Saab någonsin monterad i en bil. Min åsikt. Vector och Aero från MY02 är riktigt bra igen. Men inte bättre än många andra tillverkare.

Kommentarer är stängda.