Behandlingsterapi för gamla bilar

Den här veckan börjar lite lugnare och med återblick på helgen. Fokus ligger på gamla bilar. Det är lördag, 2.3 9000 CS får godkännande idag. Under de varma månaderna flyttas Saabs regelbundet ut ur hangaren. För att undvika skador på stativet, ta vägen, 50 kilometer genom Spessart. Landsvägskryssning ... rörelseterapi för gamla bilar.

Saab 9000 CS, 1993, 1. Hand.
Saab 9000 CS, 1993, 1. Hand.

9000 CS hade vi tagit 2012 i mitten av vintern från München. En väl underhållen fordonets första hand. Vi har fått rosten bort, sedan limousinen leder ett liv i förtidspension. Saab har en ogynnsam ålder. Med 22 år är alltför unga för H-plattan och därför inte på kollektorns radar. Men eftersom han har en tydlig historia, är mindre än 100.000 kilometer på klockan, är han definitivt värd att skydda.

Börjar det eller inte? När allt kommer omkring har den stått i några månader igen ... tändningsnyckeln flyttades, startmotorn snurrade och efter några sekunder är den gamla tekniken igång. Efter några minuters tomgång lämnar vi hangaren och tomten, på väg mot Spessart.

Tekniken är glad, det är tillåtet att visa vad den kan idag. 9000 CS är 22 år gammal, inget skramlar eller knakar. De avslappnade veloursätena, det avslappnade automatiska systemet som också får en del av 145 hk att försvinna ... det är Saab. Du glider över gatan på 9000 och kan köra från Main till Vänern. I ett stycke, avslappnad. Precis så ...

När ett trafikhinder uppträder framför 9000 CS blir det tätt. Plötsligt är det tydligt varför Saab har sålt så många bilar med den geniala turboen. CS är en sucker. Med den stora motorn, men det hjälper bara i begränsad utsträckning. Turbo-bortskämda omkörningsmanövrar är en fråga om tålamod, spännande med tillkännagivandet. 93 9000 kan göra mer än du tror att den kan. Som med alla dammsugare är den automatiska växellådan kortare än turbos. Detta är bra för förbikörningsvägen på landsvägen, men irriterande med den höga hastighetsnivån på motorvägen. Ändå: Att köra dammsugare behöver tålamod, Turbo flyger.

Även den bästa och mest ekonomiska Saab måste gå till bensinstationen. Det finns överraskningar här. Nej, inte tonåringarna som tar bilder av CS med sina smartphones. Lådan är sällsynt, fruktansvärt sällsynt, särskilt i den här färgkombinationen. Och ungdomar verkar gilla den svenska transporten.

Tillbaka till överraskningen. Du tror att du känner till dina bilar. Du gör det inte! Tanklocket är rött och jag har aldrig undrat varför. Idag märker jag det. Förräderi! Det står Volvo på den. Och det på min Saab!

Vi har Hochspessart bakom oss. Saaben rullar smidigt och springer försiktigt till Lohr am Main, sedan genom Main-dalen i riktning mot Rothenfels. Vi struntar i den minsta staden i Bayern och den starkt rekommenderade Bayer Bräu med den närliggande ölträdgården. Kör genom Hafenlohr-dalen, en av de vackraste och mest ensamma dalarna här i norra Bayern. Takluckan är öppen, fönstret delvis. En mild sommarvind blåser, Grundig Stereo Radio spelar Roxette. Kitschigt! Men det är ögonblicken i livet som är ovärderliga.

Det finns utrymme i carporten, 9000 CS parkeras bredvid 9-5 NG. Petite ser han direkt jämförelse. 18 år ligger mellan båda fordonen. Kanske var Saab Scania-tiden den bästa tiden på Saab och de senaste GM-åren var inte så hopplös. Annars hade det inte varit 9-5 NG och 9-4x. Timmar senare är det redan mörkt, jag ser igen efter de två svenskarna. Vackra bilar, var och en från sitt eget sätt. Sällsynt och värt att bevara i vilket fall som helst.

6 tankar om “Behandlingsterapi för gamla bilar"

 • blank

  Åtminstone ett svenskt gaslock, men det fungerar naturligtvis inte ...

 • blank

  Samma gång startar min 9000 och vänder den till en runda.
  Om vädret tillåter, då en runda 99.

  • blank

   Är den bästa idén i solskenet! Vinter kommer definitivt 😉

 • blank

  En vit CS, finns det något sådant? Och en riktig Grundig radio, inget från Turkiet? Helt enkelt fantastiskt lådan, tro mer att du inte behöver säga 🙂

  • blank

   Jag har en 9000CS aero i vitt, MY94, 1993 registrerad. Då var vit inte trendfärgen, då var människor mer intresserade av dämpade signalfärger som mörkblå, mörkgrön, svart ... :-)

 • blank

  Kära Tom,

  Det hade varit ostlikt om du hade passerat Dutzendteich så. Grundig radio och Roxette är inte ostigare än Blaupunkt radio och Patricia Kaas. 😉

  Jag skulle klassificera GM-eran på SAAB under ”bortkastade möjligheter och missförstånd”. Trollhättan minns också gärna några av de avgörande personligheterna från den tiden - se "Butlers". Om du hade bestämt dig för en klassisk split med SAAB för exklusivt och Opel för volymsegmentet ... ja. Jag antar att det är meningslöst att spekulera i det idag.

  I det avseendet, ha en trevlig vecka.

  - pwb

Kommentarer är stängda.