Behandlingsterapi för gamla bilar

Den här veckan börjar lite lugnare och med en översyn av helgen. Gamla bilar är fokus. Det är lördag, 2.3er 9000 CS släpps idag. Under de varmare månaderna flyttas Saabarna regelbundet ut ur hangaren. För att undvika skador på vägen går den på vägen, 50 kilometer genom Spessart. Highway cruising ... Övningsterapi för gamla bilar.

Saab 9000 CS, 1993, 1. Hand.
Saab 9000 CS, 1993, 1. Hand.

9000 CS hade vi tagit 2012 i mitten av vintern från München. En väl underhållen fordonets första hand. Vi har fått rosten bort, sedan limousinen leder ett liv i förtidspension. Saab har en ogynnsam ålder. Med 22 år är alltför unga för H-plattan och därför inte på kollektorns radar. Men eftersom han har en tydlig historia, är mindre än 100.000 kilometer på klockan, är han definitivt värd att skydda.

Hoppar han eller inte? När allt kommer omkring är han redan några månader igen ... Tändningsnyckeln flyttar, startväxlarna och efter några sekunder går den gamla tekniken. Efter några minuter tomgång lämnar vi hangar och terräng, det går i riktning mot Spessart.

Tekniken är lycklig, hon får visa vad hon är kapabel till idag. 9000 CS är 22 år gammal, inget skrattar eller knarrar. Den avslappnade automatiska sitsen, den avslappnade automatiken, vilket ibland gör att några av 145 PS försvinner ... det här är Saab. Du glider in i 9000 över vägen och kan köra från Main till Vänern. I en bit, avslappnad. Bara så ...

Om en trafikbarriär visas framför 9000 CS, kommer den att vara tätt. Plötsligt är det klart varför Saab har sålt så många bilar med den geniala Turbo. CS är en sucker. Även med den stora motorn, men det hjälper bara villkorligt. Turbocharged övertar tålamod sak, spänning med tillkännagivande. 93er 9000 kan göra mer än du förväntar dig. Som med alla sugar är den automatiska växellådan kortare än turbos. Detta är bra vid överkörningen på motorvägen, men irriterande med hög hastighet på motorvägen. Ändå behöver sugare tålamod, Turbo-flugor.

Även den bästa och mest ekonomiska Saab måste gå till bensinstationen. Det finns överraskningar. Nej, inte tonåren tar bilder av CS med sina smartphones. Lådan är sällsynt, fruktansvärt sällsynt, särskilt i denna färgkombination. Och unga människor finner Schwedenfuhre till synes gott.

Tillbaka till överraskningen. Du tror att du vet dina bilar. Gör det inte! Gaslocket är rött, och jag tänkte aldrig på varför. Idag märker jag. Förräderi! Det finns Volvo på den. Och det på min Saab!

Vi har hög sport bakom oss. Mjuk, fjädrande, Saab rullar till Lohr am Main, sedan genom huvuddalen mot Rothenfels. Vi lämnar den minsta staden i Bayern och den högst rekommenderade Bayer Brau med angränsande ölträdgård kvar. Körning genom porthole dalen, en av de vackraste och ensam dalarna här i norra Bayern. Soltaket är öppet, fönstret delvis. Lauer Sommerwind blåser, Grundig stereo radio spelar Roxette. Cheesy! Men det här är de ögonblick i livet som är ovärderliga.

Det finns utrymme i carporten, 9000 CS parkeras bredvid 9-5 NG. Petite ser han direkt jämförelse. 18 år ligger mellan båda fordonen. Kanske var Saab Scania-tiden den bästa tiden på Saab och de senaste GM-åren var inte så hopplös. Annars hade det inte varit 9-5 NG och 9-4x. Timmar senare är det redan mörkt, jag ser igen efter de två svenskarna. Vackra bilar, var och en från sitt eget sätt. Sällsynt och värt att bevara i vilket fall som helst.

6 tankar också "Behandlingsterapi för gamla bilar"

 • Kära Tom,

  Det hade varit ostlikt om du hade passerat Dutzendteich så. Grundig radio och Roxette är inte ostigare än Blaupunkt radio och Patricia Kaas. 😉

  GM-eran vid SAAB Jag skulle klassificera som "missade möjligheter och missförstånd". I Trollhättan vill folk komma ihåg några inflytelserika personligheter i den tiden - se "Butlers". Om man hade fixat på en klassisk division med SAAB för upscale och Opel för volym segmentet ... ja. Är nog ledigt att spekulera idag.

  I det avseendet, ha en trevlig vecka.

  - pwb

 • En vit CS, finns det något sådant? Och en riktig Grundig radio, inget från Turkiet? Helt enkelt fantastiskt lådan, tro mer att du inte behöver säga 🙂

  • Jag har godkänt en 9000CS-aero i vitt, MY94, 1993. Vid den tiden var trendfärgen inte vit vid den tiden då den var mer som dämpad signalfärg som mörkblå, mörkgrön, svart ... :-)

 • Samma gång startar min 9000 och vänder den till en runda.
  Om vädret tillåter, då en runda 99.

  • Är den bästa idén i solskenet! Vinter kommer definitivt 😉

 • Trots allt en svensk gaslock, men det fungerar inte självklart ...

Kommentarer är stängda.